Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Македония, Албания и Сърбия отново ще обсъдят създаването на "мини-Шенген"

09 ноември 2019 | 13:57

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев домакинства новата среща с президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Албания Еди Рама, в която ще бъде обсъдно създаването на проекта "мини-Шенген". Освен тях, на срещата ще присъстват и председателят на Министерския съвет на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич.
Срещата ще бъде последвана от разговори между лидерите на Западните Балкани с представители на международни организации и институции, а за по-късно е предвидена и съвместна пресконференция.
По-рано, след първоначалната тристранна среща в Нови Сад, лидерите на Сърбия, Албания и Македония изнесоха съвместна декларация, в която оповестяват целите на "мини-Шенген", а именно - свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали в Западните Балкани, подобряването на регионалното сътрудничество с цел стимулиране на икономическия растеж, привличане на инвестиции и повишаване на качеството на живот на гражданите на трите страни.
Малко преди срещата, специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви, че "мини-Шенген" е обещаваща инициатива, която Вашингтон подкрепя.
От друга страна Черна Гора подчерта, че не се интересува от проекта, тъй като според Подгорица това е отклонение от европейския път.
Все още не е ясно дали това ще е окончателният състав на проекта, тъй като по-рано министърът на външните работи на Албания Гент Чакай заяви, че Албания ще се оттегли от "мини-Шенген", ако в него не бъде включено и Косово.


„Слободен печат“ (Македония): Охрид е под полицейска обсада заради срещата за Западните Балкани
В Охрид в неделя лидерите на Македония, Сърбия и Албания Зоран Заев, Александър Вучич и Еди Рама ще възобновят преговорите по т.нар.“мини-Шенген“. На срещата ще присъстват председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич, пише македонското издание “Слободен печат“.
На дневен ред ще бъдат въпросите, разглеждани и на срещата в Нови Сад - премахване на бариерите пред свободния поток на стоки, услуги, хора и капитали.
Както съобщава сръбската агенция Tanjug, има засилено полицейско присъствие по всички улици в града.
По пътя от Скопие за Охрид, особено от летището в Охрид до хотела, където трябва да се провеждат срещите, има полицаи, които гарантират преминаването на делегациите.
След първоначалната тристранна среща лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония обещаха в съвместна декларация за свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали в Западните Балкани, че ще работят за подобряване на регионалното сътрудничество за стимулиране на икономическия растеж, привличане на инвестиции и повишаване за качеството на живот на гражданите.


„Телма“ (Македония): Инициативата „мини-Шенген“ продължава в Охрид
Форумът на лидерите на Западните Балкани в Охрид е поредната стъпка за инициативата „мини-Шенген“ и засилване на сътрудничеството между страните от региона, информира македонският телевизионен канал ”Телма“.
Този уикенд Охрид е домакин на тристранна среща на лидерите на Македония, Сърбия и Албания.
Към президента на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Македония Зоран Заев и на Албания Еди Рама също ще се присъединят председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич.
След срещата ще има пленарна сесия с Европейската банка за възстановяване и развитие, Съвета за регионално сътрудничество, Световната банка, Европейската комисия и други международни институции.
С подкрепата на Европейския съюз това ще бъде втората среща на Заев с Рама и Вучич. Точно преди месец в Нови Сад те приеха Декларация за свободния поток на стоки, капитали, услуги и хора.
Тримата лидери заявиха тогава, че Балканите вече не са "буре с барут", а регион на мир, стабилност и икономическо развитие, а инициативата ще създаде пазар за 20 милиона души, премахвайки бариерите и ще спести 26 милиона часа чакане на граничните пунктове. Те призоваха и други държави от Западните Балкани да се присъединят към тях.
"Мини-Шенген" е обещаваща инициатива, заяви вчера в Женева Матю Палмър, специалният пратеник на САЩ за Балканите. Той я вижда като демонстрация как лидерите поемат отговорност за собствената си съдба и контрол върху своето бъдеще. Палмър подчерта, че структурата на инициативата е отворена и че има място за Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина.

„Независен“ (Македония): Вучич и Рама в Охрид за среща със Зоран Заев за „мини-Шенген“
Сръбския президент Александър Вучич и албанският премиер Еди Рама се срещат с министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев в Охрид, за да обсъдят споразумението за създаване на „мини-Шенген“, пише скопското издание “Независен“.
По-рано, след първоначалната тристранна среща в Нови Сад, лидерите на Сърбия, Албания и Македония обещаха в съвместна декларация за свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали в Западните Балкани да работят за подобряванто на регионалното сътрудничество с цел стимулиране на икономическия растеж, привличане на инвестиции и повишаване на качеството на живот на гражданите.
В декларацията след предишната среща в Нови Сад се казва, че подписалите, осъзнали отговорността си да работят за бъдещето на своите страни, са поели ангажимент за укрепване на мира, равенството, върховенството на закона и просперитета за настоящите и бъдещите поколения в Югоизточна Европа.

„Република“ (Македония): Лидерите на страните от планирания „мини-Шенген“ ще се срещнат в Охрид
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев ще е домакин на тристранна работна среща на лидерите на страните от Западните Балкани, които ще планират проекта „мини-Шенген“, която ще се проведе в Охрид, пише електронното скопско издание ”Република“.
Сръбският президент Александър Вучич и албанският премиер Еди Рама също ще присъстват на срещата.
Програмата предвижда работна среща в Охрид, на която освен тримата лидери ще присъстват и председателят на Министерския съвет на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич.
Срещата ще бъде последвана от разговори между лидерите на Западните Балкани с представители на международни организации и институции, включително Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Съвета за регионално сътрудничество, Европейската комисия, Световната банка и Европейската инвестиционна банка. След работните срещи е насрочена и пресконференция на лидерите на Западните Балкани.

Матю Палмър: Балканският „мини-Шенген“ има американската подкрепа
„Европейската перспектива на Западните Балкани, която е в основата на ангажираността на САЩ в региона повече от 20 години, не се е променила и няма да се промени“, заяви Матю Палмър, заместник-помощник на държавния секретар на САЩ и специален представител на САЩ за Западните Балкани на Форума за Западните Балкани в Женева, цитиран от белградското Радио “Б 92“ .
"Точно поради това неуспехът на Европейския съвет да постигне консенсус за започване на преговори със Северна Македония и Албания беше толкова разочароващ, но въпросът все още не е решен. Надяваме се, че Европейският съвет ще успее да преразгледа позицията си и да постигне напредък на срещата на лидерите в Загреб и ще постигне необходимия консенсус да започне този важен процес, като изпрати важен сигнал до региона ", каза Палмър.
"Междувременно, тъй като САЩ поемат по-голяма роля в Западните Балкани и ЕС е изложен на риск да бъде възприет в региона като оттеглящ се, самият регион поема инициативата. Сърбия, Албания и Северна Македония поемат ангажимента за подобряване на съвместното сътрудничество чрез инициативата, наречена „мини Шенген“ и показват, че лидерите в региона поемат отговорност за собствената си съдба, контролирайки собственото си бъдеще “, отбеляза американският представител.
Според него структурата на тази инициатива е отворена, има място за Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.
"Това е обещаваща инициатива и тя ни има подкрепата и ние сме ангажирани да работим в партньорство с лидерите на Западните Балкани, за да постигнем напредък", заключи Палмър.

Capital.ba (БиХ): За Черна гора „мини Шенген“ е отклонение от европейския път
Черна гора не се интересува от проекта за „мини Шенген" - единственото икономическо пространство в Западните Балкани, което открива възможност за непрекъснат поток от хора и стоки без граници, съобщава босненският информационен портал Capital.ba.
Медията припомня, че идеята бе подкрепена от сръбския президент Александър Вучич, който заедно с премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама скрепиха с подписи съответната инициатива на среща в Нови Сад миналия месец. Впоследствие други страни от региона бяха призовани да се присъединят.
Освен Черна гора, която ясно заяви, че не проявява интерес, Албания е обусловила участието си с това на Косово, което се стреми да бъде част от регионалното сътрудничество, в резултат на което Централноевропейското споразумение за свободна търговия (CEFTA)ще загуби значение, твърди порталът.
Отбелязва се, че черногорците са представили официалната си позиция пред институциите на Босна и Херцеговина, т.е. пред посолството на БиХ в Подгорица. В статията се посочва, че Черна гора е удовлетворена от настоящото ниво на регионално сътрудничество, което дава възможност на държавите да напредват в европейската интеграция и че тази инициатива трябва да се разглежда с повишено внимание, тъй като няма конкретен принос за насърчаването на регионалните отношения.
„Последицата от инициативата може да бъде разпокъсаност в самите Западни Балкани; тя може да бъде използвана за политически цели в отделни страни в региона и отклоняване на тези страни от европейския път“, се казва в официалния документ на черногорското правителство.
Министърът на външната търговия и икономическите отношения на БиХ Мирко Сарович, който е най-големият защитник на присъединяването на страната към инициативата, разкрива пред портала, че също се е опитал да убеди черногорския посланик в Сараево в целесъобразността на проекта.
„Това, което той чу от мен, беше много приемливо за него - а то е, че инициативата е практически реформа на споразумението CEFTA", обясни Сарович. Съгласно думите му, споразумението показва много недостатъци, особено при спорове за многобройните бариери. В тази връзка той подчерта необходимостта от реформирането и усъвършенстването му, в съответствие с опита от миналото.
Въпреки че идеята за общо икономическо пространство е само зараждаща се, вече е ясно, че ще бъде много трудно да се реализира напълно, коментира порталът. Според медията Черна гора няма много развита търговия със съседните страни, което е причината да не се интересува от допълнително отваряне на границите в региона чрез „мини Шенген“.

„Алсат-М“ (Македония): Вучич обсъди със Заев и Рама срещата на върха в Охрид за „мини Шенген“
Сръбският президент Александър Вучич е провел телефонен разговор с премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама за предстоящата среща в Охрид, на която ще бъдат продължени дискусиите за създаване на т.нар. „мини Шенген", предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
За съответното Вучич обяви в социалните мрежи, като публикува своя снимка в кабинета си, до телефона и многобройни документи, със съобщението: „Отличен конферентен разговор с Рама и Заев преди важната среща на върха в Охрид на 9 ноември ”.
Миналия месец в Нови Сад бе приета декларация за премахване на бариерите пред свободния поток на стоки, услуги, капитали и хора между трите държави. Очаква се в Охрид да бъдат представени конкретни мерки за реализирането на идеята.
Телефонният разговор със Заев и Рама е осъществен малко след преговорите, които Вучич проведе в Белград със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър. На съвместна пресконференция Вучич заяви, че Сърбия „се ангажира да си сътрудничи със страните от Западните Балкани, както се вижда чрез продължаването на срещите със Северна Македония и Албания, а след това и с всички останали (за „мини Шенген"). Държавният глава на западната ни съседка благодари за подкрепата на САЩ за идеята.
„Мога открито да кажа, че САЩ подкрепиха тази идея, която се основава на четирите свободи на движение на стоки, хора, услуги и капитали. Очакваме допълнителна подкрепа от Палмър и САЩ като цяло", подчерта Вучич.
По-рано през деня Палмър заяви на пресконференция, че основната тема на срещата със сръбския президент е била политическата ситуация в региона и косовският въпрос. Американският дипломат подчерта, че „позицията на САЩ е страните от Западните Балкани да имат европейска перспектива".

„Независен“ (Македония): В Охрид продължават преговорите за „Балкански Шенген“ между Сърбия, Албания и Македония
На 9 ноември в Охрид продължават тристранните срещи между властите на Македония, Албания и Сърбия за улесняване на потока на стоки, услуги, капитал и хора. Датата за провеждането на втората среща в рамките на инициативта за създаване на т.нар. „малък Шенген“ бе обявена от сръбския държавен глава Александър Вучич, пише електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Той каза, че е разговарял с премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама относно предстоящата среща в Охрид, която продължи разговорите за създаването на така наречения „малък Шенген“. Вучич публикува в профила си в Instagram снимка на бюро, със съобщението „отличен конферентен разговор с Рама и Заев преди важната среща на върха в Охрид на 9 ноември“.
На 10 октомври Вучич беше домакин на Рама и Заев в Нови Сад, където беше приета декларация, която предвижда преговорите за премахване на пречките пред свободния поток на стоки, услуги, капитали и хора да продължат в Охрид, където се очаква да бъдат представени конкретни мерки.
Новината за телефонния разговор на Вучич с премиерите на Македония и Албания дойде малко след срещата му в Белград със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ Матю Палмър, който беше в Скопие няколко дни по-рано.
На съвместна пресконференция с Палмър Вучич заяви, че Сърбия се ангажира да си сътрудничи със страните от Западните Балкани, както се вижда от продължаването на срещите със Северна Македония и Албания тази седмица в Охрид, а след това и с други страни в региона. Сръбският президент благодари на САЩ за подкрепата за тази идея.
„Мога открито да кажа, че САЩ подкрепиха тази идея, която се основава на четирите основни свободи на движение на стоки, хора, услуги и капитали и очакваме по-нататъшна подкрепа от Палмър и САЩ, като цяло“, заяви сръбският лидер.
Първоначално инициативата „малък шенген“ срещна резерви сред бизнесмените в Македония, за разлика от настроенията в бизнес средите в Сърбия, за които се смята, че ще имат най-голяма полза като доминиращата икономика в региона.
Преди първата среща на Заев - Вучич - Рама в Нови Сад, която се проведе непосредствено преди срещата на върха на ЕС в Брюксел, президентът на Федерацията на търговските палати Даниела Арсовска заяви, че трябва да се даде приоритет на реформите, които са ключови за постигането на дата на преговори, а не гетоизиране със съседите, което не би постигнало никакъв напредък.

МВнР на Албания: Ако изключат Прищина от Балканския Шенген, Тирана се оттегля незабавно
Албания ще се оттегли от балканския „мини Шенген", ако Прищина не бъде включена в проекта. Това предупреди министърът на външните работин на Албания Гент Чакай, предава скопското електронно издание МКД.
„Премиерът Рама има съществено условие, което не подлежи на преговори. То гласи, че ако Косово бъде изключено от това сътрудничество, и Албания ще се оттегли незабавно от него", подчерта първият дипломат на Тирана в интервю за KTV, цитирано от изданието.
„Косово е червената линия за Албания в отношенията със Западните Балкани", допълни Чакай. Съгласно думите му, в региона „не трябва да се вземат решения за облекчение без включването на Косово".
Министърът сподели мнението си за необходимостта от промяна на термина „мини Шенген“. „Това беше тристранна среща на Еди Рама, Александър Вучич и Зоран Заев, след предишни разговори. Скоро се очаква да имаме срещи с Черна гора и Хърватия, с Косово и т.н. Това няма да бъде тристранна инициатива", обсяни Чакай и добави, че Прищина, Подгорица и Сараево са поканени да се присъединят към инициативата.

Koha Ditore (Косово): Целта на „мини Шенген“ е да премахне граничните бариери между Сърбия и Косово
Действащият министър на външните работи на Албания Гент Чакай изрази увереност, че крайната цел на балканския „мини Шенген“ е премахването на граничните бариери между Сърбия и Косово, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
„Това е крайнaта цел между Сърбия и Косово, но тя не може да стане реалност на мига", коментира Чакай.
Министърът обясни, че „мини Шенгенът“ в рамките на страните от Западните Балкани не е насочен към създаването на бивша Югославия, а по-скоро задълбочаване на процеса на интеграция в Европейския съюз. Според Чакай създаването на „мини шенгенското пространство" е насочено към премахване на пречките, които съществуват между страните от Западните Балкани.
„Трябва да преосмислим икономическото си пространство, за да дадем по-добър и по-широк принос за нашия регион. „Мини Шенгенът" цели премахване на граничните бариери и бюрократичните пречки между държавите. Идеята беше да се задълбочи сътрудничеството на страните от Западните Балкани в интерес на интеграцията в ЕС. Това няма нищо общо със създаването на нова Югославия, нито със замяната на процеса на интеграция в ЕС“, обясни Чакай.

"Независен“(Македония): Тахири е срещу „Балканският шенген“, защото това е „нео-югославска тенденция“
Прищина. Бившата главна преговаряща за Косово в диалога със Сърбия Едита Тахири заяви, че е против идеята за балкански шенген, пише македонското издание “Независен“.
В разговор излъчен по албанска телевизия, тя заяви, че това би било нео-югославска тенденция, която би навредила на Балканите и на Европа.
Тя смята, че Балканите не се интересуват и не трябва да се интересуват от обединение или отваряне на границите помежду си, а към ЕС.
„Разбрах това отдавна, защото не е нещо ново. Това е нео-югославска тенденция и не бива да бързаме с нея. Нито Албания трябва да бърза, доколкото чух тя вече е предприела стъпки. С този въпрос Европейския съюз релаксира съвестта си, за това, че остави Западните Балкани зад себе си и не може да ги придвижи към присъединяване“, заяви тя.
„Това ще бъде стратегическа грешка, която ще има последици както за Балканите, така и за Европа“, каза още Тахири.
По-рано сръбският президент Александър Вучич обсъди с премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама отстраняването на редица пречки за бизнеса, както и свободното движение на хора, стоки и услуги на Балканите.

Koha Ditore (Косово): Сърбия, Албания и Северна Македония ще подпишат споразумение за „мини Шенген“
Сърбия, Албания и Северна Македония ще подпишат споразумение за създаването на балкански „мини Шенген“. Новината бе оповестена от държавния глава на Сърбия Александър Вучич от Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Вучич поясни пред сръбските медии, че се е срещнал с албанския премиер Еди Рама и с министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев. Съгласно думите му, лидерите са обсъдили премахването на бариерите пред бизнеса и улесняване на движението на хора и услуги.
На официалната интернет страница на сръбския президент липсва информация за провеждането на подобна среща. Такава не е публикувана и на сайта на албанския премиер, подчертават от редакцията. Но Вучич бе категоричен пред медиите, че е било обсъдено създаването на „мини Шенген“ на Балканите, който ще включва Сърбия, Албания и Северна Македония.