Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Започва обсъждането на Бюджет 2020

07 ноември 2019 | 14:59

Комисията по бюджет и финанси ще разгледа Закона за държавния бюджет за 2020 г. Приоритетите на Бюджет 2020 са: образованието, здравеопазването, отбраната, пенсионната политика и политиката по доходите.
Преди това на вниманието на членовете на Комисията се поставят бюджетите на ДОО и НЗОК за следващата година.Агенция „Фокус“
Министър Кирил Ананиев: 4,7 млн. лв. субсидия и 1 млн. лв. капиталови трансфери са предвидени за БЧК през 2020 г.

4,7 млн. лв. субсидия и 1 млн. лв. капиталови трансфери са предвидени за БЧК. Това каза по време на обсъждането на бюджета на НЗОК за 2020 г. в Комисията по бюджет и финанси, която провежда съвместно заседание с Комисията по здравеопазване и Комисията по социална политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В проекта е включена и 4, 7 млн. лв. субсидия и 1 млн. лв. капиталови трансфери за БЧК за финансово подпомагане на дейността на планинските спасителни бази, поддържане на постоянна готовност за работа при ситуация на бедствия, аварии и кризи, както и редица социално-помощни дейности, които организацията осъществява в съответствие със Закона за БЧК. Той поясни, че в рамките на 2020 – 2022 г. е предвидено изграждане на Националната педиатрична болница на стойност 100 млн. лв. „За 2020 г. са заложени 30 млн. лв. в проекта на бюджет на Министерство на здравеопазването по реда на придобиване на дялово участие и придобиване на капитала“, уточни още Ананиев. Министърът допълни, че с проекта на бюджет за НЗОК се предлагат промени в Закона за здравното осигуряване, чиято цел е да се усъвършенстват механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета на касата.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Кирил Ананиев: Приоритети в бюджета на НЗОК за 2020 г. са подобряване на диагностиката, качеството и достъпа до комплексно лечение


Приоритети в бюджета на НЗОК за 2020 г. са подобряване на диагностиката, качеството и достъпа до комплексно лечение и засилване на ролята на профилактиката. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на обсъждането на бюджета на НЗОК за 2020 г. в Комисията по бюджет и финанси, която провежда съвместно засеадние с Комисията по здравеопазване и Комисията по социална политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той допълни, че сред приоритетите е и развитието на Спешната помощ. „Позволете ми преди да ви запзная с параметрите на бюджета на НЗОК за 2020 г. и да ви посоча какви политики се предвиждат в консолидираната фискална програма за здравеопазване през 2020 г.“, каза още Ананиев. Той обясни, че общите разходи за 2020 г. достигат 5 млрд. 755 млн. и 200 хил. лв, което представлява 4,5 % от БВП. В сравнение с миналата година това е нарастване с 0, 1 %“, допълни още Ананиев. „Разчетените средства по функиця „Здравеопазване“ отразяват държавната политика в областта на общественото здраве и здравното осигуряване“, каза Ананиев. Той допълни, че в бюджета на Министерство на здравеопазването са включени общо разходи трансфери 745 млн. 300 хил. лв.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Народното събрание ще проведе извънредно заседание на 12 ноември


Народното събрание ще проведе извънредно заседание на 12 ноември. Това предложи председателстващият пленарното заседание Емил Христов, предаде репортер на Агенция "Фокус". „За“ предложението гласуваха 133 народни представители, „против“ - 12 и „въздържали се“ 32, с което то бе прието. Заседанието ще се проведе от 13.00 ч. във вторник. Дневният ред включва разглеждане на бюджетите на ДОО и НЗОК за следващата година на първо четене. Днес те ще бъдат разгледани от водещата Комисия по бюджет и финанси.
Междувременно по предложение на председателя на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев бе отложена втора течка за днешното пленарно заседание. Тя включва промените в Закона за стоковите борси и тържища.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Водещата комисия по бюджет и финанси ще гледа Закона за държавния бюджет за 2020 г.


Комисията по бюджет и финанси ще разгледа Закона за държавния бюджет за 2020 г. Това предвижда програмата за работа на Комисията. Заседанието е насрочено за 14.30 часа в зала „Изток“ на Народното събрание. Приоритетите на Бюджет 2020 са: образованието, здравеопазването, отбраната, пенсионната политика и политиката по доходите.
Преди това на вниманието на членовете на Комисията се поставят бюджетите на ДОО и НЗОК за следващата година.