Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Започва кампанията за изборите във Великобритания

06 ноември 2019 | 12:51

Великобритания навлиза в кампания за предсрочните общи избори, насрочени за 12 декември. В полунощ парламентът в Лондон бе разпуснат, а в рамките на деня премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще се яви на аудиенция при кралица Елизабет II, след което ще бъде даден официален старт на кампанията.
След гласуването на 12 декември ще бъде избран новият състав на Камарата на общините. Партията, която ще получи най-много гласове, ще получи правото да състави правителство. С помощта на предсрочните избори Джонсън ще се опита да изведе страната от задънената улица, в която попадна заради процеса на договаряне на споразумение за Брекзит.
Партията на Борис Джонсън продължава да има сериозна преднина пред Лейбъристката партия, според последните проучвания на общественото мнение. Консерваторите имат седем процентни пункта преднина пред лейбъристите. Те увеличават подкрепата си с 3% до 38%, лейбъристите събират 31%, а либералдемократите са на трето място с 15%. „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж продължава да губи подкрепа и вече е с 9%, но е далеч пред „Зелените“, които са пети с 3%.


Huffington Post: Борис Джонсън започна предизборната си кампания сред хаос в Консервативната партия
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън започна официално предизборната кампания на управляващата Консервативна партия, която е изправена пред хаос, пише лондонската редакция на Huffington Post.
Министър-председателят заяви, че е посетил кралицата на Великобритания Елизабет II и тя се е съгласила от разпусне парламента преди изборите, насрочени за 12 декември.
В своя реч в началото на кампанията, произнесена пред резиденцията на правителството, Джонсън заяви, че не е имал избор, но да предложи изборите, за да „осъществи Брекзит“, като се зарече да се бори с „протакането и забавянето“ на опозиционния лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин.
„Току що посетих Нейно величество кралицата и тя се съгласи да разпусне парламента за изборите“, каза той.
„И искам да знаете, разбира се, че аз не желая предсрочни избори и никой не иска избори през декември, но стигнахме до етап, където нямаме избор, защото нашият парламент е парализиран, той е в задънена улица от три и половина години“, добави премиерът.
Неговото изявление дойде малко след като Британският министър за Уелс Алън Кеърнс подаде оставка, след като беше замесен в скандал, свързан със съдебно дело, а лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог коментира, че жертвите от пожара в лондонската кула Гренфел са действали неразумно, което предизвика призиви за неговата оставка.
Въпреки това Джонсън се опита да насочи фокуса на кампанията към Брекзит.
„Ако се върна с работно мнозинство, тогава ще направя така, че парламентът да работи за вас“, заяви той, като се зарече, че Брекзит повече няма да бъде бавен.
Джонсън добави, че според него е било твърде объркващо, че депутатите са гласували за неговата сделка, а след това са отказали да предоставят график, за да може тя да бъде обсъдена.
„И аз се страхувам, (...) че ако парламентът получи своето, тогава тази страна няма да напусне (ЕС) на 31 януари и това, разбира се, е лошо за демокрацията, това е бедствие за вярата в политиката“, добави премиерът.
„Защо депутатите просто решават, че могат да отменят резултатите от референдума?“, добави министър-председателят, като имаше предвид референдума за Брекзит във Великобритания от 2016 г.
Джонсън добави, че единственият начин да се избегне „кошмара“ на плана на Корбин е да се гласува за „умерено и съчувствено“ консервативно правителство.
„И аз ще направя тази страна най-доброто място за живеене, за отглеждане на семейство, за започване на бизнес“, добави премиерът.
Джонсън отказа да направи допълнителни коментари пред журналистите, след края на речта си.

The Telegraph: Борис Джонсън сравни лидера на лейбъристите със Сталин
В статия за националния ежедневник The Telegraph премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън сравни председателя на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин със съветския лидер Йосиф Сталин.
„Трагедията на модерната Лейбъристка партия на Джереми Корбин е, че вътрешно мразят желанието за печалба - и така безконтролно ще повишат данъците, че ще унищожат самата основа на просперитета на страната. Те се преструват, че омразата им е насочена само срещу някои милиардери, но в действителност сочат с пръст към хората с удоволствие и желание за отмъщение, безпрецедентно от времето, когато Сталин преследваше кулаците".
Статията на Джонсън е публикувана в деня на официалния старт на предизборната кампания в страната. В полунощ парламентът бе разпуснат, а в рамките на деня премиерът ще се яви на аудиенция при кралица Елизабет II, след което официално ще обяви началото на кампанията. След гласуването на 12 декември ще бъде избран новият състав на Камарата на общините. Партията, която ще получи най-много гласове, ще получи правото да състави правителство.
С помощта на предсрочни избори Джонсън ще се опита да изведе страната от задънената улица, в който попадна процесът на договаряне на сделка за Брекзит.

The Times: Джереми Корбин не се нуждае от победа за да стане премиер
Джереми Корбин не се нуждае от победа за да стане премиер, пише британският вестник The Times.
Не много хора искат Джереми Корбин да бъде министър-председател. Има много дни, когато изглежда, че самият Джереми Корбин не иска да бъде министър-председател. Но това не означава, че той няма да бъде министър-председател. Наистина има много добър шанс Джереми Корбин да бъде премиер.
Тази статия е посветена на това предположение. И на предположението на неговите съюзници. Не мислете, че ако Джеръми Корбин стане министър-председател, той наистина няма да бъде министър-председател. Ако сте министър-председател, вие сте министър-председател и вие сте начело и това е.
Корбин има своите фенове. И феновете му го обичат абсолютно. Но феновете му по активност допълват онова, което им липсва като брой. Понякога в социалните медии сякаш са навсякъде. Но това е само защото малка част от голям брой хора все пак е голям брой хора.
В действителност никога не е имало опозиционен лидер, който да е имал токова тясна обществена подкрепа. Последните оценки за удовлетворение от него, измерени от Ipsos Mori, показаха 75% недоволство и 15% удовлетворение. А 15-те процента включват Джон Макдонъл, който само се преструва, че е доволен от него. Нетните 60 процента са по-лоши от най-лошия рейтинг на Майкъл Фут през 80-те години.
И така, как може да спечели от това? Доста лесно е да видите как.
Консерваторите правят две неща, поради които им е трудно да спечелят мнозинство. Те се опитват да спечелят повече места в четвъртият пореден мандат, нещо, което никога не се е случвало досега в съвременната политика. И целят да уволнят някои свои стари избиратели и да наемат някои нови, които тепърва ще приемат работата. Шансовете да загубят настроените за оставане в ЕС места, докато не успеят да пробият в такива, настроени към напускане, са доста големи.
В момента разликата между торите и лейбъристите в проучванията е толкова голяма, че обсъждането на отделните места изглежда като лесна работа. Но тази преднина до голяма степен е резултат от разделянето на вота за оставане, докато вотът за напускане не се разделя чак толкова. Кой може да бъде сигурен, че това ще продължи през цялата кампания?
И ако консерваторите не спечелят, тогава пчели Джереми Корбин. Това е толкова просто.Борис Джонсън става премиер или Джереми Корбин става премиер.
Лейбъристите доста трудно ще получат мнозинство. Никога не можете да сте сигурни, но не мисля, че това ще се случи. Лейбъристите обаче не се нуждае от мнозинство, за да вземат властта. Просто се нуждаят консерваторите да нямат такова.
Трудно е да се разбере от кого биха получили подкрепа консерваторите, ако са най-голямата партия в парламент без мнозинство. Шотландската народна партия? Очевидно не. Либералните демократи? Е, те биха настоявали да спрат Брекзит по един или друг начин, условие, което консерваторите не могат да приемат. Не вярвам, че Борис Джонсън би могъл да състави правителство, основано на подкрепа от Джо Суинсън и като й обещае втори референдум. Дори да успее да убеди себе си (и Джо Суинсън), че това е добра идея. Демократичната юнионистка партия. Дори и Борис Джонсън да започне да посещава Свободната презвитерианска църква, това едва ли ще се случи.
Така че, ако това правителство не спечели мнозинство, огромният шанс е да падне. Което в голяма степен означава Джереми Корбин - премиер.
Ще забележите, че там добавихме думите „шанс“. И със сигурност има малък шанс лейбъристите да се справят толкова зле и либералдемократите да се справят толкова добре, че да имат лоста за промяна на ръководството на Лейбъристката партия. Готов съм да призная, че това е възможен резултат, дори и да не е вероятен.
Всички тези глупости за правителство на националното единство преди изборите, сигурно сме научили нещо от това? За Джереми Корбин и Джон Макдонъл да се откажат от ръководството в полза на който и да е друг депутат от лейбъристите или депутат от друга партия, то ще е на някой коренно противоречащ на тяхната конкретна идеология. И ще направят всичко възможно, за да не се случи това.
Либералдемократите настояват, че те винаги ще гласуват за втори референдум и никога няма да гласуват за Джереми Корбин. Те ще твърдят това, докато прозорецът за втория референдум се затвори и може да се окаже, че тези обещания са несъвместими. И няма да е първият път, когато са се поставили в тази ситуация.
В допълнение, концентрирането върху либералдемократите игнорира Шотландската народна партия (ШНП), която вероятно ще има повече места от тях. ШНП знае, че може да получи от Корбин и Макдонъл предложение за поредния референдум за независимост, което може да бъде по-трудно да получат от някой друг. Те биха искали той да остане.
Разбира се, има мека версия на идеята, че Джеръми Корбин няма да бъде премиер, ако Борис Джонсън не е. И това е идеята, че той ще бъде в № 10, но няма да е на власт. Премиер на поста, но не и на власт, с други думи.
Рационалното решение е да се смята, че спирането на Брекзит е национална извънредна ситуация и че Борис Джонсън е толкова неподходящ, че това оправдава правителството на Корбин.

Джереми Корбин: Плановете на Джонсън за Брекзит са татчеризъм на стероиди
Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин обвини премиерът Борис Джонсън, че иска да отвлече Брекзит, за да наложи регулации в стила на Маргарет Татчър, което в крайна сметка ще доведе до много по-суров вид капитализъм от американски тип, предава Reuters.
„Това, което Джонсън и консерваторите искат е да отвлекат Брекзит и да ни наложат Татчеризъм на стероиди“, заяви Корбин пред симпатизанти на работническото движение в Харлоу, предградие на Лондон, което гласува силно за излизане на ЕС на референдума през 2016 година.
„Ако консерваторите на Джонсън победят това ще е предаване на националното здравеопазване на Тръмп“, обясни той. „Те искат да занулят стандартите и защитите. Те искат да ни вкарат в по-дерегулиран американски модел на управление на икономиката“.
Британската агенция пояснява, че „Желязната лейди“ Татчър реформира радикално британското стопанство по линиите на свободния пазар, но си спечели омразата на мнозина с това, че разгроми профсъюзите и приватизира големи части от индустрията.
Изказването на Корбин идва преди непредвидимите избори във Великобритания на 12 декември, на които трябва да бъде решена съдбатана Брекзит.
Корбин, 70-годишна социалист, предлага сваляне на това, което описва като продажен елит, ръководен от Джонсън, който според него иска да използва Брекзит като троянски кон, за да превърне Обединеното кралство в дерегулиран рай за глобалния капитал.
Той спомена Маргарет Тачър във връзка с това, че Джонсън иска да сключи търговска сделка с президента на САЩ Доналд Тръмп, която ще продаде части от Националната здравна служба на частни американски компании.

The Daily Express: Според последната анкета торите продължават да увеличават преднината си пред лейбъристите
Борис Джонсън продължава да има сериозна преднина пред Лейбъристката партия. Това показва първата публикувана анкета на ICM, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Проучването е проведено между 1 и 4 ноември и сочи, че Консервативната партия е със седем процентни пункта пред работническото движение. Торите увеличават подкрепата си с 3% до 38%, следвани от лейбъристите с 31%, а либерал-демократите са далеч на трето място с 15%. „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж продължава да губи подкрепа и вече е с 9%, но е далеч пред „Зелените“, които са пети с 3%.
В сериозен удар по надеждите на либерал-демократите да привлекат разочарованите тори, гласували за оставане в ЕС, консерваторите изглежда се представят много добре сред тези, гласували за оставане в Съюза през 2016 година и за Консервативната партия през 2017 година.
Близо 7 от 10 консерватори, искащи оставане, обявяват намерението си да останат с торите (67%).
Изглежда ториите вършат по-добра работа по привличането на избирателите от 2016 г., искащи напускане, отколкото лейбъристите за привличане на гласувалите през 2016 г. за оставане.
Малко по-малко от 6 о 10 избиратели, които искат излизане от ЕС, ще гласуват за торите, докато по-малко от половината, гласували за оставане, ще подкрепят лейбъристите (45%).

The Guardian: Брекзит партията ще издигне повече от 600 кандидати
Найджъл Фарадж се закани Брекзит партията да издигне над 600 кандидати на общите избори, като отхвърли предупрежденията на консерваторите, че това би могло да раздели гласовете за напускане като „арогантност“, пише британският вестник The Guardian.
Фарадж заяви, че той главно се надява да вземе гласове - и евентуално места - в лейбъристки райони, които искат излизане от ЕС. „Смятам, че те предлагат най-добрата възможност“, каза той.
Самият Фарадж няма да се кандидатира за изборите, тъй като това би бил осмият му опит да спечели място в Уестминстър. Решението е критикувано на фона на трудния период за новата му партия.
Официално създадена през януари на фона на задънената улица около Брекзит по времето на премиера Тереза Мей, партията му взе над 30% от гласовете на европейските избори през май. Но оттогава подкрепата за нея е спаднала до 10% в някои проучвания, макар че повечето показват резултати по-близо 15%.
След спекулациите, че партията може да излъчи само няколко дузини кандидати в лейбъристки райони, които са за напускане на ЕС Фарадж вместо това заяви, че ще оспори всяко място извън Северна Ирландия, след отхвърлянето на предизборен пакт от страна на консерваторите, основан на настояването за Брекзит без сделка.
Така че дали решението за издигане на над 600 кандидати автоматично вреди на каузата на премиера на Великобритания Борис Джонсън и дали ще доведе до разделяне на вота за Брекзит? Отговорът може да бъде „да“ и „не“.
Пример от учебника за това как консерваторите могат да бъдат неблагоприятно засегнати, показаха частичните избори през юни в Питърбъро, където кандидат-лейбърист запази място в про-Брекзит район, а Брекзит партията и торите поделиха над 17 хиляди гласа между тях, в сравнение с десетте хиляди за лейбъристкия кандидат.
Но картината е по-сложна. Според консерватора лорд Хейуърд някои северни, централни и уелски избирателни райони, дългогодишните лейбъристи обикновено „по-скоро ще умрат в канавка, отколкото да гласуват за торите“, но биха били по-малко против да гласуват за Брекзит партията .
В своето изказване Фарадж радостно се позова на казаното от него, че 5 милиона лейбърстки избиратели, които искат Брекзит избиратели са „узрели за кражба на гласа им“.
По този въпрос има две възражения. Едното е, че реалният брой избиратели на лейбъристите, които искат Брекзит вероятно е по-близо до 3 милиона или 4 милиона. Другото е, че редица от тях вече спряха да подкрепят лейбъристите на изборите през 2017 година.
Това, което изглежда сигурно е, че Фарадж ще хареса идеята за създаване на хаос и на двете основни партии.

The Times: Найджъл Фарадж се подигра с „добрите малки момчета“, подкрепили сделката за Брекзит с ЕС
Лидерът на Брекзит партията Найджъл Фарадж директно разкритикува Джейкъб Рийс-Мог, представителя на правителството в Камарата на общините, за предположението, че неговата партията трябва да се откаже, за да гарантира мнозинството на торите и те да прокарат сделката на премиера Борис Джонсън през парламента. Обвинен в разделянето на гласовете за напускане той нарече брекзитиърите-тори „добри малки момчета“, пише британското издание The Times.
Брекзит партията предложи да сключи предизборен пакт с торите, ако Джонсън е готов да се откаже от сделката си с Брюксел в полза на "чист Брекзит". Джонсън обаче категорично отказа.
При стартирането на кампанията на неговата Брекзит партия, на която присъстваха над 150 кандидати, Фарадж заяви: „Изглежда, че като дори не се опитва да приеме тази оферта, която е искрена и истинска, Консервативната партия иска да спре дебата.“
Найджъл Фарадж отхвърли предположенията, че Брекзит партията може да се оттегли от изборите, тъй като нейните показатели в предизборните проучвания спадат.
„Разбирам защо Найджъл Фараж би искал да продължи кампанията, тъй като той води в продължение на 30 години и трябва да е трудно да се оттегли от терена. Но това е, което той трябва да направи, " заяви Джейкъб Рийс-Мог пред радио LBC.
Пред ITV Фарадж определи Европейската изследователска група на Рийз-Мог от твърдолинейни евроскептични тори като „добри момчета“, които са се подредили зад Борис Джонсън. "Вероятно е следващият път да имаме паритетен парламент, така че всъщност ако Брекзит партията получи разумно количество хора там, те биха могли да окажат голямо влияние", каза той. „(Тереза) Мей бе държана на власт от десет депутати от Демократичната юнионистка партия.“
Найджъл Фарадж заяви, че неговата кампания ще "навреди на Лейбъристката партия по най-необикновен начин", като вземе избиратели, които се почувстват подведени от Джереми Корбин. "Те са моята цел номер едно", каза той. „Получих тези гласове през 2015 г., ще го направя отново.“

London Evening Standard: Джонсън предупреди торите да се готвят за „тежки“ избори на 12 декември
Борис Джонсън предупреди депутатите от управляващата Консервативна партия да се готвят за „тежки“ парламентарни избори, след като най-накрая премиерът се пребори за решаване на въпроса за Брекзит на избирателните урни, пише британското издание London Evening Standard.
След победата на премиера в Общините снощи след три предишни неуспешни опита, той се опита да обедини консерваторите зад обещанието си да „реализира Брекзит“.
Торите влизат в кампанията в бурно настроение, като едно проучване на общественото мнение през уикенда ги поставя с 16 процентни пункта пред Лейбъристите. Но обръщайки се към депутатите, Джонсън предупреди срещу самодоволството.
„Време е страната да се събере, да реализира Брекзит и да продължи напред. Това ще бъдат трудни избори и ние ще направим всичко възможно“, каза той.
Законопроектът на една страница, позволяващ изборите да се проведат сега, отива в Камарата на лордовете, но е малко вероятно да бъде задържан в неизбираемата горна камара.
След като получи кралското съгласие, той ще проправи пътя за разпускане на парламента на 6 ноември, с което да започне сериозно началото на кампанията.
В крайна сметка законопроектът бе приет в Общините с 438 гласа „за“ и 20 „против“ – въпреки че гласуването за избиране на дата, за което от Даунинг стрийт предупредиха, че може да потопи всичко, беше много по-близко и правителството спечели с мнозинство от само 20 гласа.
Премиерът има за цел да възстанови загубеното от Тереза Мей през 2107 г. мнозинство на торите в Камарата на общините, за да може най-накрая да сложи край на три-годишната задънена улица и да прокара своята сделка за Брекзит през парламента.
Обаче за торите има и рискове, след като Джонсън не успя да изпълни обещанието си да реализира Брекзит на 31 октомври „или да умре“ и при положение, че „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж се обяви твърдо срещу сделката на премиера с Брюксел.
Избори преди Рождество означават, че избирателната активност може да бъде ниска в тъмните декемврийски нощи, а Консерваторите може да пострадат на урните и ако се разрази зимна грипна криза.
Джереми Корбин, от своя страна, заяви, че изборите предлагат „единствен шанс на поколение“ за трансформиране на страната.
Именно лидерът на Лейбъристката партия е взел решението да се подкрепи насрочването на избори, което позволи на Джонсън да спечели гласуването в Общините.
Но мнозина лейбъристи са силно недоволни от развитието на нещата, като се страхуват, че фракцията им отива към поредна изборна загуба.
Само 127 от 244-те депутати гласуваха за избори, докато повече от 50 подписаха поправка, призоваваща изборите да бъдат отложени до май 2020 година.
Корбин се стреми да характеризира изборите като състезание между консерваторите, „които смятат, че са родени да управляват“ и програмата на работническото движение за радикална реформа.
В статия за Daily Mirror той подчерта плановете им да вземат железопътната, водната и енергийната собственост в публична собственост, като същевременно повишават данъците върху тези, които са „на върха“, за да инвестират в публични услуги.
"Започваме най-амбициозната и радикална кампания за реални промени, която страната ни някога е виждала. Това е шанс веднъж в поколение да се изгради държава за многото, а не малкото“, каза той.
Либералдемократите влизат в изборите сигурни, че тяхната позиция за оставане в Европейския съюз ще им спечели допълнителни гласове, като дори техният лидер Джо Суинсън се представя като „кандидатът на Либералдемократите за премиер“.
„Това е най-добрият ни шанс да изберем правителство, което да спре Брекзит“, каза тя.
От страна на Шотландската национална партия (СНП), първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че това е възможност за страната й да върне референдума за независимост обратно в дневния ред.
„Победа за СНП ще бъде недвусмислено и неудържимо искане Шотландия да получи правото да избере собственото си бъдеще“, каза тя.