Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Матю Палмър продължава балканската си обиколка с посещение в Белград

04 ноември 2019 | 12:31

След като направи визити в Скопие и Прищина, специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър пристига на посещение в Белград, където ще се срещне с държавния глава на Сърбия Александър Вучич.
Според информация на американското посолство в Белград, освен с Вучич Палмър ще се срещне и с други представители на властта, както и с посланици от съседните страни и лидери на различни политически партии, с които ще обсъди подновяването на диалога с Косово и други въпроси от регионално значение.
В предишните дни представителят на Държавния департамент бе в Скопие и Прищина.В Косово той разговаря с президента на страната Хашим Тачи за диалога за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина и нуждата от бързо формиране на институциите в най-младата държава на Балканите, съобщиха от кабинета на косовския президент. Американският дипломат се срещна в Прищина и с делегация от „Сръбска листа“, с която разговаря за следизборната ситуация в Косово.


Матю Палмър: Прищина трябва да премахне митата за сръбски стоки
Прищина трябва да махне митата за сръбски стоки, а Белград трябва да спре кампанията си за оттегляне на признаването на Косово, заяви специалния пратеник на Държавния департамент на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър в Белград, цитиран от македонското електронно издание „Локално“.
САЩ искат Сърбия и Косово да нормализират отношенията и по този начин да проправят пътя към обща цел за членство в Европейския съюз, заяви Палмър.
Той подчерта, че за САЩ не става въпрос за държавността и независимостта на Косово, която е необратима, а за нормализирането на отношенията, което трябва да бъдат постигнато чрез диалог и споразумение.
"Целта на този процес и този диалог не е да принуждаваме някоя от страните да нормализира отношенията, а по-скоро да се подкрепят двете страни", каза Палмър.
Споразумението, което насърчава мира и стабилността, е многоизмерно и включва сигурността, политическите и някои други въпроси, както и въпросът за светските права и гражданските свободи и защитата на културното наследство, каза Палмър.
Говорейки за престоя си в Прищина, Палмър каза, че там е бил пределно ясен и че премахването на митата е път към нормализиране и диалог.
"Може да се постигне решение, ако и двете страни се споразумеят и ние няма да налагаме решение на никого", каза Палмър и добави, че Сърбия трябва да спре дейността си за делегитимиране на независимостта на Косово, която предизвика налагането на митата.


Александър Вучич: Ние няма да влезем в никакъв конфликт със САЩ
Ние няма да влезем в никакъв конфликт със САЩ, заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместната пресконференция със специалния пратеник на Държавния департамент на САЩ за Западните Балкани, който се намира на посещение в Белград, цитира думите му белградското Радио „Б 92“.
Двамата са разговаряли на четири очи, а след това се е провела среща на двете делегации.
"Разговорите бяха открити, честни и за да бъда честен пред обществеността, аз съм доволен и от съдържанието, защото разгледахме всички спорни въпроси, всички различия между нас и бих казал, че ние твърдо искаме да намерим решения в бъдещето, което би означавало и по-добри отношения между САЩ и Сърбия “, каза Вучич на пресконференция след срещата с Палмър.
„Бих казал, че това беше също конструктивен подход за възобновяване на диалога с Прищина възможно най-скоро“, добави той.
Вучич припомни, че възгледите на САЩ и Сърбия за Косово се различават до голяма степен, което не е тайна. "САЩ признаха Косово, Сърбия има различна гледна точка, но аз съм благодарен на Палмър, че той беше готов да ни изслуша и да чуе какво имаме да кажем днес, както и преди", каза Вучич и благодари на Палмър за подкрепата, която САЩ оказват на Сърбия по пътя към ЕС.
В отговор на въпросите, поставени от пресата, той каза още, че Сърбия няма да влезе в конфликт със САЩ: "Няма да влизаме в никакъв конфликт с Америка, би било безумно да се борим с най-голямата сила". Той добави, че всички проблеми ще бъдат решени чрез засилване на двустранните отношения със САЩ, като същевременно защитаваме собствените си интереси и не винаги се съобразяваме с най-голямата сила в света.
"Палмър ми каза какво не му харесва в сръбската политика. Той ми каза това и аз му отговорих", каза Вучич и добави, че очаква скоро да се създадат условия за възобновяване на диалога между Белград и Прищина и че Сърбия иска да разгледа този диалог по отговорен и сериозен начин, водещ до решение.
"Сърбия е готова за компромис, но не е и никога няма да бъде готова за собственото си унижение и неуважение към народа си в Косово и Метохия и към държавата като цяло", заяви президентът на Сърбия, подчертавайки, че тези, които мислят, че могат да унижават Сърбия и да я притиснат да работи срещу своите собствени интереси : „Това просто не е възможно“.


Матю Палмър: Вашингтон ще се опита да убеди ЕС да започне преговори с Македония и Албания
В следващите месеци Вашингтон ще се опита да убеди Брюксел да поправи грешката, а Македония и Албания през пролетта да получат зелена светлина за започване на преговори с Европейския съюз, заяви заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ на пресконференция със сръбския президент Александър Вучич, цитиран от македонския телевизионен “Канал 5“.
„Това според нас е историческа грешка и лошо послание към целия регион. САЩ искат „да“ (за поканата на тези две страни). Западните Балкани имат европейска перспектива и ние ще направим всичко възможно да убедим ЕС да промени това отношение, преди срещата на лидерите в Загреб през май, заяви Матю Палмър.
Той подкрепи т. нар. „Малък Шенген“, който допълнително ще обедини икономически Западните Балкани, чиято следваща среща се очаква да се проведе този уикенд в Охрид.
„Благодаря на САЩ, че подкрепиха тази инициатива за сътрудничество между балканските страни. Ще продължим това в Охрид. Ако не се лъжа, днес имам разговори със Заев и Рама и можем да се споразумеем за всичко “, заяви сръбският президент Александър Вучич.


Матю Палмър в Белград: ЕС трябва да се разшири в Западните Балкани, имате подкрепа за „мини Шенген“
Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър е на посещение в Белград, където се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата обсъдиха бъдещето на Сърбия, отношенията с Косово и перспективите на целия регион. В тази връзка американският дипломат подчерта, че спирането на процеса на разширяване на Европейския съюз към Западните Балкани е историческа грешка и че тя трябва да бъде коригирана, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
„Америка иска Западните Балкани да имат европейска перспектива и ние ще работим, за да убедим всички в ЕС да променят позицията си", увери Палмър, намеквайки за отлагането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания. Палмър подкрепи идеята за „мини Шенген“ в региона, който икономически ще обедини допълнително държавите от Западните Балкани.
Вучич припомни, че възгледите на САЩ и Сърбия за Косово са различни, но благодари на Палмър, че е изслушал мнението на официален Белград.
„Сърбия е готова на компромиси, но не е готова да унижава народа си. Благодарен съм за подкрепата на САЩ за инициативата за нови икономически връзки в Западните Балкани - свобода на движение на хора и капитали“, подчерта Вучич.


iPortal (Македония): Среща между Вучич и Палмър
В понеделник президентът на Сърбия Александър Вучич ще се срещне със специалния представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър, съобщават от канцеларията на държавния глава, предава скопското електронно издание iPortal.
В предишните дни представителят на Държавния департамент бе в Скопие и Прищина.
В Косово той разговаря с президента на страната Хашим Тачи за диалога за нормализация на отношенията между Белград и Прищина и нуждата от бързо формиране на институциите в Косово, съобщиха от кабинета на косовския президент.
Американският дипломат се срещна в Прищина и с делегация от „Сръбска листа“, с която е разговарял за следизборната ситуация в Косово с фокус върху продължаването на диалога между Белград и Прищина.

N1 (Сърбия) Матю Палмър ще продължи визитите си в региона и ще посети Белград
Специалният посланик на Държавния департамент на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър ще продължи визитите си в региона и ще посети Белград в близките дни, където ще разговаря с президента на Сърбия Александър Вучич и други служители на кабинета, предава телевизионният канал N1.
Според информация на американското посолство в Белград, Палмър ще се срещне с Вучич и други служители на кабинета, както и с посланици от съседните страни и представители на различни политически партии, за да дискутират подновяването на диалога с Косово и други въпроси от регионално значение.
В преговорите с президента на Косово Хачим Тачи по-рано, Палмър се фокусира върху постигането на работещо споразумение между Косово и Сърбия, според кабинета на държавния глава.

Александър Вучич: Никога няма да допуснем Сърбия да бъде унижавана
Сръбският президент Александър Вучич коментира изявлението на американския пратеник Матю Палмър за риска от налагането на санкции във връзка с руската военна техника в Белград, като каза, че няма да допусне неговата страна да бъде унижавана, предава македонската медия ”Фокус“.
"Не сме закупили С-400. За всичко останало те знаят отдавна и не мисля, че това е проблем, но това ни казва как (те) ни третират", каза Вучич пред журналисти.
Той обвини САЩ в използването на двойни стандарти и добави, че санкциите биха били "напълно неоправдани и несправедливи".
„Ще се погрижим, разбира се, защото не бихме искали никой в Сърбия да бъде изложен по някакъв начин на санкциите, наложени на нас от най-голямата сила в света. Без значение, че те биха били напълно неоправдани и несправедливи“, каза Вучич.
Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър изрази по-рано американската загриженост за присъствието на руска военна техника в Сърбия и заплаши със санкции, ако Белград придобие за постоянно руски ракетни системи.
Вучич заяви, че е изненадан, че американският пратеник Матю Палмър, когато посещава Прищина и Скопие, говори само за задълженията на Сърбия, а не за тези на Косово.
„Това, което ме учудва, е фактът, че Палмър в Прищина и Скопие говори само за задълженията на Белград, а някои от тях са много противоречиви. Нито за секунда, например, не спомена истинските и обективни задължения на Прищина", заяви още Вучич.
Според него Прищина има задължение да създаде Съюз на сръбските общини в Косово, което още не е сторила, макар да е задължена от няколко международни договорености, като Брюкселския договор.
Той каза, че е очаквал в Прищина американският представител да поиска от косовските власти да "понижат очакванията" си, за да може да се разработи компромис.
„В кой момент трябва да признаем независимо Косово и да бъдат премахнати техните задължения?“ попита сръбския президент.
„Във всеки случай ще бъдем готови за разговори и компромисни решения, но никога няма да се съгласим на унижението на Сърбия“, каза Вучич.
Според него условията за съществуването на косовските мита върху стоки от Сърбия са престанали да съществуват през 2006 г., с подписването на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА), което и двете страни са подписали.
„Ще припомня, че аз лично предложих да прекъснем кампанията за признаването и (оттеглянето на признанието на Косово), но Албанците никога не искаха да говорят за това, защото според тях всички думи за край на кампанията означават, че не са държава. Но за мен е невероятно, че Палмър и албанците смятат, че само те имат свои интереси, а сърбите нямат“, заяви сръбският президент.

„МКД“ (Македония): Александър Вучич отговори на Матю Палмър за признаването на Косово
Президентът на Сърбия Александър Вучич отговори на изявлението на специалния представител на Държавния департамент за Западните Балкани Матю Палмър, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
„Ако е така, както каза Матю Палмър, се питам защо тогава да преговаряме? В кой момент да признаем независимо Косово и те да премахнат митата си? “ - попита сръбският президент.
Вучич отговори и на изявлението на Палмър относно кампания за оттегляне на признаването на Косово.
"Изненада ме, че Палмър говори за агресивната кампания на Сърбия за оттегляне на признаването на независимостта на Косово. Ние никога не сме приемали споразумение да се откажем от лобирането, нито сме подписали такова. Ще ви напомня, че аз лично предложих да спрем кампаниите за оттегляне на признаването от наша страна и за признаване от тяхна страна, но албанците никога не са искали да говорят за това, защото според тях всяко съгласие за прекратяване на кампанията би означавала, че те не са държава. Но за мен е невероятно, че Палмър и албанците смятат, че само те имат свои собствени интереси и че сърбите нямат“, каза сръбският президент.
Палмър отбеляза вчера, че Сърбия рискува американски санкции заради закупуване на руска военна техника.
"Няма да купуваме С-400, а за останалото знаят всичко от отдавна и не мисля, че това е проблем", каза Вучич за американските санкции.
„Със сигурност си даваме сметка, защото не бих искал по никакъв начин Сърбия да бъде изложена на санкции от най-голямата световна сила. Независимо, че те биха били напълно неоправдани и несправедливи“, каза Вучич.