Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Предизборните обещания на британските партии - Брекзит до дни или оставане в ЕС

03 ноември 2019 | 12:55

Започна предизборната кампания преди вота на 12 декември и британските партии се опитват да привлекат електорат с различни обещания, които варират от Брекзит до края на месеца до оставане в структурите на Европейския съюз. Лидерът на опозиционната лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че ще се справи с всички въпроси около Брекзит в рамките на 6 месеца. Той каза, че ако стане премиер след изборите на 12 декември, ще договори нова сделка с Брюксел и ще я постави на референдум в рамките на половин година, като в допитването ще има опция и за оставане в структурите на ЕС.
Ръководителят на Либерал-демократическата партия Джо Суинсън по-рано заяви, че може да спечели значително по-голяма подкрепа от британските граждани в сравнение с последните избори, тъй като политическият климат в страната се мени все повече заради Брекзит.
Лидерът на "Партия Брекзит" Найджъл Фараж се отказа от кандидатурата си за депутат и предпочете да се посвети на предизборната кампания. Той освен това призова премиера Борис Джонсън да влезе в пакт с него, за да формират коалиция за напускане на ЕС, която да обедини вота на застъпниците на "развода" с Брюксел. Премиерът обаче отказа и отхвърли отправените от Фараж критики към постигнатата сделка с ЕС, като заяви, че тя е достатъчно добра и ще работи в полза на страната.
Джонсън още заяви, че неговата Консервативна партия е единственият вариант, който британските граждани имат на този етап, ако искат страната им да напусне ЕС. Министър-председателят твърди, че ако вотът бъде разделен, това може да означава правителство на лейбъристите, което според него ще доведе до допълнително забавяне на Брекзит. Той освен това се извини в свое интервю, че не е успял да осъществи Брекзит до обещаната дата от 31 октомври, като в същото време обвини за това парламента и закона, който депутатите приеха и който задължи премиера да иска отсрочка от Брюксел.
Джонсън обеща, че ако получи още един мандат от гласоподавателите, то той ще може скоростно да прокара своята сделка през парламента и да осъществи Брекзит в рамките на дни.


The Times: Лейбъристите скъсяват дистанцията според ново проучване
Борис Джонсън е изправен пред двойна заплаха , след като ново допитване показва, че лейбъристите се радват на увеличаване на подкрепата след началото на предизборната кампания, а партиите, които се застъпват за оставане в ЕС финализираха изборен пакт за получаване на максимален брой места, пише британският вестник The Times.
Проучване на YouGov, поръчано от вестника установи, че лейбъристите са добавили шест пункта между сряда и петък. Партията на Джеръми Корбин вече събира 27%, 12 пункта зад торите, докато либералдемократите са загубили три пункта до едва 16%.
Консерваторите спечелиха три точки, отчасти защото подкрепата за Брекзит партията на Найджъл Фараж е спаднала почти наполовина – от 13% на 7%, от началото кампанията.
В опит да попречат на получаването на мнозинство на партията на Джонсън либералдемократите, „Плийд Къмру“ и Зелената партия са готови да сключат още във вторник пакт за спечелване на до 60 места в полза на оставането в ЕС.
Ходовете се координират от група, наречена „Обединени да останем", която е подкрепена от милионера Джулиан Дънкертън. Той е заделил около 5 милиона паунда, за да координира дейностите срещу Брекзит на 50 места.
Поредният признак на нервност на консерваторите е било предложението Найджъл Фарадж да получи място в Камарата на лордовете в опит да го накарат да се откаже да издига кандидати на Брекзит партията срещу консерваторите.


Reuters: Найджъл Фарадж няма да се кандидатира на следващите избори
Найджъл Фарадж, лидерът на новата британска Брекзит партия заяви, че няма да се кандидатира за изборите през следващия месец, избирайки вместо това да води кампания в цялата страна срещу сделката на премиера Борис Джонсън с ЕС, предава Reuters.
„Дали да се кандидатирам в един район и да се опитвам да вляза в парламента или да служа на каузата по-добре като премина надлъж и нашир Обединеното кралство, поддържайки 600 кандидати, и реших, че последният курс е правилният.“
Фарадж, заемащ твърда антиевропейска позиция, е бил кандидат за парламента седем пъти – все безуспешно, създаде тази година Брекзит партията и бързо спечели най-много гласове на европейските избори през май.
Неговото решение, че партията ще се състезава във всички избирателни райони на 12 декември, се разглежда като потенциална пречка за премиера Борис Джонсън.
То също така създава рискове да се раздели вота на привържениците на Брекзит на изборите, които отново ще поставят едни срещу други тези, които искат да напуснат Европейския съюз, срещу тези, които искат да останат, повече от три години след като Великобритания гласува да напусне блока на референдум, коментира агенцията.

The Scotsman: Борис Джонсън заяви, че ще откаже искане за втори референдум за независимост на Шотландия
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ще откаже искането на ръководителя на Шотландската народна партия (ШНП) Никола Стърджън за втори референдум за независимост, ако остане на поста министър-председател след изборите на 12 декември, пише вестник The Scotsman.
Стърджън от своя страна заяви, че той ще е принуден да се съгласи на референдум, ако ШНП спечелят изборите в Шотландия.
Премиерът настоя, че шотландците са знаели, че референдумът от 2014 г. е „един на поколение“ и „няма причина“ Великобритания да се връща назад.
„Не мисля, че хората в страната мислят, че референдумите са нещо много прекрасно за хармонията“, заяви Джонсън пред журналисти.
„Имахме един (референдум) през 2014 г. и на британците и шотландците им беше казано, че това е събитие, което се случва веднъж на поколение“, добави той.
Попитан дали ще даде разрешение за провеждането на още един референдум ако стане премиер, той отговори отрицателно.
„Не, няма, не искам да имаме такъв. Но не виждам причина да се връщаме към това“, каза Джонсън.
По-рано Стърджън заяви, че ще поиска от правителството да одобри референдум за независимостта на Шотландия пред края на година и заяви на предизборен митинг, че Единбург е на кръстопът.
Според нея Джонсън не вижда, че „много неща са се променили“ от 2014 г, включително Брекзит.

Sky News: Найджъл Фараж няма да участва като депутат в изборите във Великобритания
Лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж няма да се кандидатира за депутат в идните избори във Великобритания, като заяви, че предпочита да се концентрира върху предизборната кампания, предава лондонската медия Sky News.
Лидерът на евроскептичната партия, който по-рано заяви, че ще представи 600 кандидати за депутатските места, каза пред BBC, че ще се бори по-добре за каузата си, ако пътува в страната по време на кампанията.
„Помислих много добре. Замислих се как да служа на каузата за Брекзит по най-добрия начин? Защото за това го правя, не за кариерата си, не за да съм политик до края на живота си“, заяви той.
Фараж допълни, че според него много по-добре ще служи на застъпниците на Брекзит, ако подкрепя своите кандидати за народни представители в предизборната кампания.
Той освен това заяви, че е решен да обясни на хората във Великобритания лично какво ще означава сделката на премиера Борис Джонсън за страната.
Според него, без значение какво казва Джонсън и обещанието, че ще „осъществи Брекзит“ до края на декември, ако бъде избран, неговата сделка не е добра за страната и „следващите преговори ще продължат три години“, ако Великобритания напусне ЕС с плана на премиера.

AFP: Борис Джонсън се извини за това, че не е успял да осъществи Брекзит до 31 октомври
Британският премиер Борис Джонсън се извини за това, че не е успял да изведе страната от Европейския съюз до 31 октомври, като заяви, че е „дълбоко разочарован“ от това, че не е изпълнил обещанието си, предава AFP.
Премиерът заяви това в интервю, излъчено от Sky News.
Той освен това разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп, заради неговите коментари, че сделката за Брекзит би предотвратила бъдещо търговско споразумение между Лондон и Вашингтон.
Джонсън обвини за парламента за това, че е приел закон, който го задължи да търси отсрочка от Брюксел за забавянето на Брекзит.

The Daily Express: Борис Джонсън обеща да осъществи Брекзит в рамките на дни, ако спечели изборите във Великобритания
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ако спечели изборите в страната, неговата партия ще успее да осъществи Брекзит за дни, пише евроскептичното издание The Daily Express.
Премиерът настоя, че ще успее да прокара сделката си за много малко време и ще осъществи Брекзит в рамките на дни.
„Ще подготвя Брекзит бързо. Бих казал на хората - гласувайте и ще получите Брекзит, той ще бъде готов много бързо и ще предотвратим още един безкраен период на несигурност и бавене“, заяви Джонсън.
„Махаме се – и ще го направим, ако съм достатъчно голям късметлия да се върна (на власт), и тогава ще имаме възможност не само да направим една голяма сделка за свободна търговия с Европейския съюз, но и да станем центъра на цял нов тласък за глобалната свободна търговия“, добави премиерът.
Той също така заяви, че веднага след като приключи Брекзит ще настъпи ново време на просперитет за Великобритания.
Джонсън призна, че е „внимателен“ що се отнася до обявяването на точна дата, след като депутатите в парламента, застъпващи се за оставане в структурите на ЕС гласуваха закон, според който премиерът трябваше да забави Брекзит и да го отложи за след обещаната дата от 31 октомври.
Все пак ако депутатите се върнат в парламента до дни след изборите е възможно Брекзит да бъде осъществен достатъчно бързо, при мнозинство за торите, смята британското издание.
Специална клауза в сделката на Джонсън за Брекзит позволява Великобритания да напусне ЕС и преди насрочената дата от 31 януари, на която Брюксел се съгласи.
Джонсън още изрази своето разочарование за това, че страната на практика е заложник на опозиционната Лейбъристка партия и депутатите, застъпващи се за оставане в ЕС.
Той настоя, че не съжалява, че е изключил от партията 21 консерватори, които подкрепиха приемането на закона за отсрочката.
Десет от тях все пак бяха приети обратно, след като изразиха своята подкрепа за сделката за Брекзит на премиера.
„Въпреки всичко, което (опозицията) казва, ние успяхме да направим сделка, и ако мога да кажа, това е фантастично споразумение. То ни позволява да си вземем обратно контрола над парите, границите и законите“, заяви Джонсън.
„Тя ни позволява да излезем от ЕС като единна Великобритания – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Тя изпълнява всичко, което искахме“, добави министър-председателят.
„Защо бихме (я преразглеждали)? Това е сделката, която ще работи, докато не постигнем споразумение за свободна търговия с ЕС“.
По-рано Джонсън получи предложение от лидера на партия „Брекзит“ Найджъл Фараж за пакт с консерваторите, но премиерът отхвърли подобно предложение и заяви, че то не би проработило.
„Моето виждане е, че има само един начин да осъществим Брекзит (...) бързо и той е да се гласува за консерваторите“, каза Джонсън.
Според него ако поддръжниците на Брекзит гласуват за друга партия, то това би създало риск на власт да се качи лидера на лейбъристите Джереми Корбин.
Той призна, че не е искал избори, но пред него не е имало друга възможност за ратифицирането на сделката за Брекзит.

ТАСС: Борис Джонсън ще изключи Брекзит без сделка от предизборната си кампания
Британският министър-председател Борис Джонсън възнамерява изцяло да се откаже от идеята за Брекзит без сделка по време на предизборната кампания на Консервативната партия, предава TACC, като се позовава на информация на вестник The Times.
Според британското издание, в предизборната програма на премиера няма да се споменава Брекзит „на всяка цена“, което Джонсън обещаваше още откакто получи поста на министър-председател през юли 2019 г. Той обаче трябваше да се откаже от тази идея, след като в края на октомври британското законодателство го принуди да помоли за отсрочка за Брекзит, и така не успя да изпълни обещанието си да изведе страната от структурите на Европейския съюз до 31 октомври 2019 г.
В случай, че спечели изборите, Джонсън ще си постави като основна цели „незабавното осъществяване на Брекзит“ според условията на споразумението, което Великобритания договори с Брюксел на 17 октомври.
Представители на британската опозиция многократно са изразявали безпокойство, че крилото на евроскептиците в редиците на управляващата Консервативна партия, както и самият Джонсън, може да настояват за Брекзит без сделка, ако споразумението с ЕС не бъде одобрено от британския парламент.
Според британското издание, коригирайки официалната позиция на партията, консерваторите очакват да спечелят окончателно на своя страна тази част от електората, която се страхува от възможността за Брекзит без сделка. Освен това с този ход те се надяват да привлекат и привърженици на опозицията, които не са заинтересовани от обещанията на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за втори референдум с опция за оставане в ЕС.
Новата предизборна програма, която е нужно да бъде представена до средата на месец ноември, също ще съдържа обещания от правителството за намаляване на данъците, увеличение на бюджетните разходи за различни социални програми и по-голямо внимание върху борбата с престъпността.

London Evening Standard: Борис Джонсън отхвърли идеята за пакт с Найджъл Фараж и нова сделка за Брекзит
Премиерът на Великобритания отхвърли предложението за предизборен пакт с лидера на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж, след като американският президент Доналд Тръмп по-рано заяви, че двамата биха били „неудържима сила“, пише вестник London Evening Standard.
Американският президент се намеси в британската политика, като предложи Джонсън и Фараж да изградят алианс за Брекзит и да участват заедно на изборите на 12 декември.
Съветът на Тръмп, който беше придружен от критики към лейбъристкия опозиционен лидер Джереми Корбин обаче беше отхвърлен от Джонсън.
Той предупреди, че да се гласува за друга партия би увеличило възможността за лейбъристко правителство след вота.
„Отхвърлил съм пакт с когото и да е, защото не мисля, че е разумно да правим това“, заяви премиерът.
Той освен това отхвърли и критиките към своята сделка за Брекзит с Европейския съюз, която Фараж осъди, а Тръмп заяви, че не би позволила търговска сделка между Лондон и Вашингтон.
„Страхувам се, че не искам да отправям каквито и да е клевети към президентът на САЩ, но в това отношение той е (…) в грешка, всеки който разгледа нашата сделка, може да види, че това е чудесно споразумение“, каза Джонсън.
В допълнение той се извини към членовете на Консервативната партия, които го издигнаха за неин лидер с обещанието да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври, за това, че не е успял да удържи на думата си.
„Всичко което можем да направим сега, е да станем и да го направим“, допълни премиерът.
По-рано лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж започна своята предизборна кампания с призив към Джонсън да се откаже от сделката си с Брюксел и да формира пакт с него, за да получи мнозинство в парламента.
Евроскептичният лидер заплаши, че ще се бори за всяко място в парламента на Великобритания в ход, който консерваторите смятат, че може да ощети шансовете им за успех в изборите, тъй като ще раздели гласовете на поддръжниците на Брекзит.
Фараж добави, че неговата партия ще формира алианс с торите, ако премиерът се съгласи да се откаже от сделката си и повтори думите на Тръмп, че освен това тя ще предотврати търговско споразумение с Вашингтон.
Президентът даде интервюто си именно пред Найджъл Фараж, което изглеждаше много навременно, предвид че на следващият ден започваше предизборната кампания на „Партия Брекзит“.
Стийв Бейкър, част от евроскептичната фракция в Консервативната партия също отхвърли предложението на Фараж.
„Абсолютно невъзможно е Консервативната партия сега да поеме курс към (Брекзит) без сделка и пакт“, заяви той.
Говорителят на Джонсън също отхвърли тезата, че сделката с Брекзит ще подкопае търговсото споразумение със САЩ.
„Сделката на премиера взема обратно контрола над нашите пари, закони и граница и ни позволява да правим търговски споразумения с всяка страна, включително САЩ“, заяви той.
Корбин от своя страна критикува интервенцията на Тръмп, като заяви, че той се „опитва да се намесва“, за да помогне на „приятеля си Борис Джонсън“ да спечели изборите.
По-рано стана ясно, че между Джонсън и Корбин ще се проведе предизборен дебат на 19 ноември, след като премиерът се съгласи на предложението на опозиционния лидер.

The Independent: Как Брекзит партията ще повлияе на вота за консерваторите
Решението на Брекзит партията да предизвика торите на общите избори се интерпретира като лоша новина за Борис Джонсън, но дали това е така коментира британският вестник The Independent.
Според съобщенията партията на Найджъл Фарадж обмисляше да не издига кандидати на някои места, за да даде ясен мандат на премиера и за да избегне „разделяне на вота за напускане на ЕС“. Той ефективно обяви, че няма да направи това, ако не бъдат изпълнени редица съществено невъзможни условия.
Но ситуацията може да не е толкова проста, колкото „разделяне на гласовете за напускане“ и има някои интересни предупреждения, които си струва да разгледаме, коментира изданието.
Вярно е, че избирателите на Брекзит партията клонят силно към торите: 78 на сто предпочитат Джонсън за министър-председател, а само 1 на сто предпочитат Джереми Корбин, констатира YouGov през август.
Но предпочитанието за премиер не е същото като гласуването за партия и доказателството е от последния път, когато Фарадж се справи добре на общи избори и предполага, че ефектът е по-сложен, отколкото идеята, че две партии просто черпят от една и съща група избиратели.
През 2015 г. ЮКип (партията на Фарадж тогава) осигури 12,6 на сто от гласовете - и въпреки това торите успяха да спечелят мнозинство, единственото им от 1992 г. насам.
Анализът на изборите през 2017 г. също предполага, че торите всъщност се представиха малко по-добре в местата, където имаше кандидат на ЮКип, отколкото в тези, където нямаше такъв.
Една от правдоподобните причини за това са избирателите, които са социално консервативни и предпочитат Фарадж пред лейбъристите, но никога не биха гласували за торите. Като се има предвид изборът, тези избиратели биха гласували за ЮКип или Брекзит партията, но при тяхно отсъствие в крайна сметка ще гласуват за лейбъристите.
Ако това наистина се случва, то ще бъде от значение при изборите през 2019 г., защото основните места, които торите искат да вземат, са в районите, настояващи за напускане в Северна и Централна Англия. Историческата вреда, която консервативните правителства нанесоха на тези части на страната, означава, че там може да има все още много антипатия към торите в тях.
Хипотезата за разделяне на вота има и други проблеми. Поведенческите проучвания на тактическото гласуване са склонни да установят, че разделяне на гласовете има, когато избирателите имат силно предпочитание към първия си избор спрямо втория и смятат, че първият им избор има шанс за победа.
Джонсън се опита да отхвърли декларираното преимущество на Брекзит партията над торите за „гарантиран Брекзит“, като подчерта, че единствено той има силата да „извърши Брекзит“. Желаещите Брекзит са напълно способни да видят миналите резултати и да разберат къде могат най-ефективно да насочат гласовете си. Краткото гмуркане в социалните медии на Брекзитиърите показва активен дебат за планирано тактическо гласуване.
Вместо директно разделяне на вота, решението на Брекзит партията да се кандидатира би могло да работи срещу консерваторите по един косвен, но важен начин. Найджъл Фараж вече изглежда готов да прекара предизборната кампания по телевизията, като направи всичко възможно, за да представи сделката за Брекзит на премиера пред Брекзитиърите като разпродаване на страната.
Това би могло да нанесе повече щети от специфични локални ефекти на терен. Вместо да насочи гласове за собствената партия на Фарадж, по-вероятно е деморализирането на лицата, които мислят да гласуват за торите във всички избирателни райони, и може да намали избирателната им активност. Основната сила на Фарадж винаги е била медийната среда а не битката на терен, от която да спечелят избирателни райони на британските общи избори.
Всички описани по-горе ефекти ще имат сумарен резултат върху изхода от изборите. Въпросът е кой от тях ще бъде най-силен и преобладаващ: всъщност не можем да знаем това, докато гласуването не мине. Но има добра причина да се внимава с опростени тълкувания.

The Guardian: Борис Джонсън и Джереми Корбин потвърдиха телевизионен дебат на 19 ноември
Борис Джонсън и Джереми Корбин потвърдиха, че ще вземат участие в първия лидерски дебат в рамките на предизборната кампания на 19 ноември по телевизионния канал ITV, пише британският вестник The Guardian.
Корбин предизвика Джонсън на дебат по-рано през седмицата и заяви, че офертата е приета.
„Изборът не може да бъде по-ясен: консерваторите на Борис Джонсън, защитаващи малцинството привилегировани, или лейбъристко правителство на страната на мнозина“, написа Корбин в социалната мрежа „Туитър“
Джонсън му отговори на същата платформа: „Очакваме с нетърпение да предложим позитивно решение за страната, да извършим Брекзит и да изпълним приоритетите на хората – нашата здравна система, училищата, борбата с престъпността и цената на живота.“
Либералдемократите заявиха, че "обмислят всички варианти" как да отговорят, и обвиниха и двамата партийни лидери, че са "изплашени" от Джо Суинсън.
„Изглежда са решени да блокират жената лидер на най-силната партия за оставане в ЕС от този етап на дебата“, заяви говорителят на либералдемократите.
ITV заяви, че ще представи програма, базирана на интервю на живо, в която другите партии ще имат възможността да коментират лидерския дебат и да представят своята предизборна платформа.
В програмата ще участват консерваторите, лейбъристите, либералдемократите, партията Брекзит, Шотландската национална партия и партията на зелените.
ITV също ще предложи на партиите още една възможност да участват във втори дебат - между техните партийни лидери или друга висша фигура, който ще се проведе на по-късна дата.
Отделни дебати ще се проведат за Северна Ирландия и Уелс. STV, която излъчва в части на Шотландия, планира да проведе свой дебат между шотландските кандидати.

The Daily Mail: Найджъл Фараж призова Борис Джонсън да се откаже от сделката за Брекзит и да формира пакт с него до 14 ноември
Лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж обяви, че ще се бори за всяко едно място на изборите на 12 декември, освен ако премиерът Борис Джонсън не се откаже от сделката, до която стигна с Брюксел, пише британското евроскептично издание The Daily Mail.
Фараж на практика обяви война на управляващата Консервативна партия, както и на опозицията в лицето на лейбъристите, като заяви, че готви общо 500 кандидати за депутатските места във Великобритания.
Той все пак запази надеждите за пакт с торите, като даде на Джонсън време до 14 ноември да се откаже от сделката и да формира съюз с „Партия Брекзит“.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп призова двамата да формират съюз в ход, който би ги превърнал в „неудържима сила“, но членовете на Консервативната партия категорично се противопоставиха на тази идея.
Фараж заяви, че тази оферта все още важи, но само ако премиерът се откаже от сделката за Брекзит с ЕС и изведе „чисто“ Великобритания от Общността.
Джонсън даде ясно да се разбере, че по време на предизборната си кампания ще промотира своята сделка с Брюксел, което означава, че пакта с „Партия Брекзит“ изглежда невъзможен на този етап.
Евроскептиците се страхуват, че ако двете партии не се споразумеят, те може да разделят гласовете на електората, който подкрепя Брекзит. Това може да отвори вратата за проевропейски настроените партии да спечелят идните избори, което би представлявало силен удар за надеждите на Борис Джонсън да си осигури парламентарно мнозинство.
Фараж призна, че има „риск вота да бъде разделен“ в началото на своята предизборна кампания в Лондон.
Той призова Джонсън да „преосмисли“ своята сделка с Брюксел и да се откаже от нея, „защото това не е Брекзит“.
Фараж предупреди премиера, че ако откаже предложението, „Партия Брекзит“ ще се подсигури, че до изборите всеки дом във Великобритания ще знае, че сделката „продава“ интересите на Лондон.
„Ние ще се опитаме да спечелим всяко едно място в Англия, Шотландия и Уелс. Не се съмнявайте, че сме готови. Не подценявайте нашият устрем или организация“, заяви той.
Фараж още каза, че се надява, че „разумът ще надделее в следващите две седмици“ и двете партии ще могат да се споразумеят.
Лидерът на партия „Брекзит“ добави, че ще се опита да отнеме електората на лейбъристите, който се застъпва за излизане от ЕС и осъди идеите на Джереми Корбин за втори референдум.
Според него планът да се проведе референдум за нова сделка или оставане в ЕС би бил „предателство“ за хората, гласували за напускане на Общността.
Докато представяше своя ултиматум пред Джонсън, той заяви, че сделката му „не е Брекзит“.
„Ще кажа това на Борис Джонсън – откажи се от сделката, защото това не е Брекзит, (…) защото с времето хората ще открият какво си подписал и няма да им хареса“, заяви той.
„Нито една партия не притежава вота за Брекзит“, добави още Фараж, като допълни, че дори неговата партия няма това право.
„Това е нещо, което пресича всички традиционни лоялности и ето защо единственият начин да осъществим Брекзит е да формираме съюз и да спечелим изборите с голямо мнозинство“, заяви Фараж.
Торите от своя страна отговориха на неговите коментари като отхвърлиха идеята му за съюз.
Според Джеймс Клевърли вот за Фараж означава риск на власт да се качи Джереми Корбин и така да бъде загубена още една година, прекарана в референдуми за Брекзит и за независимостта на Шотландия.
„Това няма да осъществи Брекзит, а ще създаде още един парламент, който не работи“, заяви той.

Reuters: Никола Стърджън заяви, че ще поиска да се проведе още един референдум за независимост в Шотландия
Ръководителят Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън заяви, че ще отправи искане за провеждането на нов референдум за независимост преди края на 2019 г., предава Reuters.
Според британското законодателство, за да се проведе още един референдум, Шотландия има нужда от позволението от правителството.
Стърджън заяви, че ще иска такова позволение от ръководителя на правителството до 24 декември, без значение кой спечели предстоящите избори.
„Искането ще бъде изпратено до правителството, без значение кой го води, преди Коледа“, заяви тя.
„Жизнено важно е Шотландия да поеме контрола над собственото си бъдеще“, добави шотландският лидер.

Politico: Лейбъристите обещаха да „разрешат Брекзит в рамките на шест месеца“
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин стартира предизборната си кампания с обещанието „да разреша Брекзит в рамките на шест месеца“. Той каза, че ако бъде избран на изборите на 12 декември, ще договори нова сделка с Брюксел и ще я постави на референдум в рамките на половин година, пише европейската редакция на Politico.
На откриването на кампанията в Южен Лондон лидерът на Работническото движение нападна Консервативната партия за това, че не е успяла да се справи с Брекзит повече от три години след референдума. „Днес е 31 октомври, денят, в който Борис Джонсън обеща, че ще излезем от ЕС“, посочи Корбин. „Но той се провали и този провал е лично негов“.
„Сделката за продажба на Джонсън ще доведе до години на непрекъснати преговори и несигурност. Лейбъристите ще разрешат Брекзит, като дадат на хората последната дума след шест месеца“, обеща той.
Неговото правителство би провело референдум за това, „дали да напуснем с разумна сделка, или да останем“, обясни Корбин. „Ще изпълним каквото и да решат хората“, добави той, като отказа да каже дали ще гласува за напускане или оставане в ЕС.
Говорителят на Европейската комисия повтори, че не е възможно предоговарянето на сделката за Брекзит. ЕС обаче възобнови преговорите за Споразумението за оттегляне с Джонсън, въпреки че го изключи.
„Лейбъристите са решени да обединят разделената страна“, отбеляза лидерът на партията, сравнявайки се с лидера на либерал-демократите Джо Суинсън, която обеща да отмени член 50, ако спечели мнозинство в парламента. „Либерал-демократите искат да отменят демократичния вот с парламентарно решение“.
По думите на Корбин, въпреки отричанията на Джонсън, „националното здравеопазване е подготвено за изземане от американски корпорации“ като част от планираната търговска сделка с американския президент Доналд Тръмп.
„Великобритания трябва да премине отвъд Брекзит и да се справи с щетите, нанесени на нашето общество от десетилетие на съкращения на торите и икономически провали“, добави още лидерът на лейбъристите.