Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Започна предизборната кампания във Великборитания

01 ноември 2019 | 14:36

Започна предизборната кампания във Великбритания преди предсрочния вот на 12 декември. Кампаниите на водещите партии вече са в ход, като опозиционната Лейбъристка партия на Джереми Корбин обяви, че може да се справи с Брекзит за шест месеца, след като сключи нова сделка с Брюксел. Освен това Корбин обеща, че ще инициира нов референдум за Брекзит, с който ще даде възможност на хората да решат дали наистина искат да напуснат структурите на Европейския съюз.
Кампанията на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън може да бъде разклатена от това, че той не успя да изпълни своето обещание да изведе страната от ЕС до 31 октомври.
В началото на своята предизборна кампания, лидерът на либерал-демократите на Джо Суинсън, която се застъпва за оставане в Общността, заяви че нейната партия има реален шанс да спечели стотици места в парламента, понеже според нея политическият климат във Великобритания е непостоянен и освен това нито Корбин нито премиера Джонсън могат да водят страната.
Лидерът на "Партия Брекзит" Найджъл Фараж от своя страна постави ултиматум на Джонсън да влезе в предизборен пакт с него. По-рано Фараж даде на премиера срок от 24 часа да реши дали иска да се съюзи с "Партия Брекзит". Евроскептичният лидер първоначално заяви, че ще има кандидати за всички 650 места, макар по-късно да стана ясно, че тази бройка може да бъде намалена до няколко десетки.
Според статистическите данни Консервативната партия би получила 34% от вота на 12 декември, а Лейбъристката партия – 26%. Трета остава проевропейската Либерал-демократическа партия с 19%, а след това идва „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж с 12%.


The Guardian: Борис Джонсън и Джереми Корбин потвърдиха телевизионен дебат на 19 ноември
Борис Джонсън и Джереми Корбин потвърдиха, че ще вземат участие в първия лидерски дебат в рамките на предизборната кампания на 19 ноември по телевизионния канал ITV, пише британският вестник The Guardian.
Корбин предизвика Джонсън на дебат по-рано през седмицата и заяви, че офертата е приета.
„Изборът не може да бъде по-ясен: консерваторите на Борис Джонсън, защитаващи малцинството привилегировани, или лейбъристко правителство на страната на мнозина“, написа Корбин в социалната мрежа „Туитър“
Джонсън му отговори на същата платформа: „Очакваме с нетърпение да предложим позитивно решение за страната, да извършим Брекзит и да изпълним приоритетите на хората – нашата здравна система, училищата, борбата с престъпността и цената на живота.“
Либералдемократите заявиха, че "обмислят всички варианти" как да отговорят, и обвиниха и двамата партийни лидери, че са "изплашени" от Джо Суинсън.
„Изглежда са решени да блокират жената лидер на най-силната партия за оставане в ЕС от този етап на дебата“, заяви говорителят на либералдемократите.
ITV заяви, че ще представи програма, базирана на интервю на живо, в която другите партии ще имат възможността да коментират лидерския дебат и да представят своята предизборна платформа.
В програмата ще участват консерваторите, лейбъристите, либералдемократите, партията Брекзит, Шотландската национална партия и партията на зелените.
ITV също ще предложи на партиите още една възможност да участват във втори дебат - между техните партийни лидери или друга висша фигура, който ще се проведе на по-късна дата.
Отделни дебати ще се проведат за Северна Ирландия и Уелс. STV, която излъчва в части на Шотландия, планира да проведе свой дебат между шотландските кандидати.

The Daily Mail: Найджъл Фараж призова Борис Джонсън да се откаже от сделката за Брекзит и да формира пакт с него до 14 ноември
Лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж обяви, че ще се бори за всяко едно място на изборите на 12 декември, освен ако премиерът Борис Джонсън не се откаже от сделката, до която стигна с Брюксел, пише британското евроскептично издание The Daily Mail.
Фараж на практика обяви война на управляващата Консервативна партия, както и на опозицията в лицето на лейбъристите, като заяви, че готви общо 500 кандидати за депутатските места във Великобритания.
Той все пак запази надеждите за пакт с торите, като даде на Джонсън време до 14 ноември да се откаже от сделката и да формира съюз с „Партия Брекзит“.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп призова двамата да формират съюз в ход, който би ги превърнал в „неудържима сила“, но членовете на Консервативната партия категорично се противопоставиха на тази идея.
Фараж заяви, че тази оферта все още важи, но само ако премиерът се откаже от сделката за Брекзит с ЕС и изведе „чисто“ Великобритания от Общността.
Джонсън даде ясно да се разбере, че по време на предизборната си кампания ще промотира своята сделка с Брюксел, което означава, че пакта с „Партия Брекзит“ изглежда невъзможен на този етап.
Евроскептиците се страхуват, че ако двете партии не се споразумеят, те може да разделят гласовете на електората, който подкрепя Брекзит. Това може да отвори вратата за проевропейски настроените партии да спечелят идните избори, което би представлявало силен удар за надеждите на Борис Джонсън да си осигури парламентарно мнозинство.
Фараж призна, че има „риск вота да бъде разделен“ в началото на своята предизборна кампания в Лондон.
Той призова Джонсън да „преосмисли“ своята сделка с Брюксел и да се откаже от нея, „защото това не е Брекзит“.
Фараж предупреди премиера, че ако откаже предложението, „Партия Брекзит“ ще се подсигури, че до изборите всеки дом във Великобритания ще знае, че сделката „продава“ интересите на Лондон.
„Ние ще се опитаме да спечелим всяко едно място в Англия, Шотландия и Уелс. Не се съмнявайте, че сме готови. Не подценявайте нашият устрем или организация“, заяви той.
Фараж още каза, че се надява, че „разумът ще надделее в следващите две седмици“ и двете партии ще могат да се споразумеят.
Лидерът на партия „Брекзит“ добави, че ще се опита да отнеме електората на лейбъристите, който се застъпва за излизане от ЕС и осъди идеите на Джереми Корбин за втори референдум.
Според него планът да се проведе референдум за нова сделка или оставане в ЕС би бил „предателство“ за хората, гласували за напускане на Общността.
Докато представяше своя ултиматум пред Джонсън, той заяви, че сделката му „не е Брекзит“.
„Ще кажа това на Борис Джонсън – откажи се от сделката, защото това не е Брекзит, (…) защото с времето хората ще открият какво си подписал и няма да им хареса“, заяви той.
„Нито една партия не притежава вота за Брекзит“, добави още Фараж, като допълни, че дори неговата партия няма това право.
„Това е нещо, което пресича всички традиционни лоялности и ето защо единственият начин да осъществим Брекзит е да формираме съюз и да спечелим изборите с голямо мнозинство“, заяви Фараж.
Торите от своя страна отговориха на неговите коментари като отхвърлиха идеята му за съюз.
Според Джеймс Клевърли вот за Фараж означава риск на власт да се качи Джереми Корбин и така да бъде загубена още една година, прекарана в референдуми за Брекзит и за независимостта на Шотландия.
„Това няма да осъществи Брекзит, а ще създаде още един парламент, който не работи“, заяви той.

London Evening Standard: Доналд Тръмп каза на Джонсън да формира „неудържим“ пакт с Найджъл Фараж
Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Борис Джонсън да се обедини с Найджъл Фараж, като така двамата ще станат „неудържима сила“ на парламентарните избори, пише британското издание London Evening Standard.
Американският лидер се е обадил на двамата британски политици, за да ги призове да се съюзят и да формират пакт за предсрочните избори в Обединеното кралство на 12 декември.
Тръмп е похвалил премиера, като „точния човек за времето“, но също така разкритикува сделката му за Брекзит, като посочи, че тя ще осуети подписването на бъдещо търговско споразумение със САЩ>
В интервю за радио LBC с лидера на „Партия Брекзит“ в четвъртък вечер той описа Фараж и Джонсън като „двама блестящи хора“. Тръмп заяви: „Бих искал да видя вас (Фараж) и Борис да се съберете заедно, защото наистина бихте постигнали резултати,защото вие се представихте блестящо на изборите, на последните избори“.
„Той (Джонсън) ви уважава и харесва много. Просто искам ако може вие двамата да се съберете – мисля, че ще е страхотно“.
Фараж отговори: „Ще ви кажа, ако той се откаже от тази ужасяваща сделка (за Брекзит) и отиде на парламентарните избори с посланието, че иска само търговия с Европа, но не и политическо влияние, знаете ли какво? Ще застана зад него“.
Тръмп добави: „Когато си президент на САЩ имаш страхотни отношения с много лидери, включително Борис Джонсън, той е фантастичен човек и си мисля, че е точният човек за времената. И зная, че ти и той ще най-накрая ще направите нещо страхотно, ако се съберете заедно, неудържима сила“.
Американският лидер се включи в британските вътрешни работи, като изрази мнението си преди изборите - ход, който лидерът на лейбъристите Джереми Корбин определи като намеса.
Говорейки за Корбин, президентът каза: „Корбин би бил толкова лош за вашата страна, той би бил толкова лош, ще ви отведе по такъв лош начин. Той ще ви заведе на такива лоши места“.
В „Туитър“ лидерът на лейбъристите отговори: „Доналд Тръмп се опитва да се намеси в изборите на Великобритания, за да бъде избран неговият приятел Борис Джонсън“.
Фараж отказа да изключи възможността неговата Партия Брекзит да изтегли стотици кандидати за изборите, за да се концентрира върху малък брой места, които в момента са държани от Работническото движение, като заяви, че стратегията ще стане ясна в петък.
Попитан дали той изключва изправянето на стотици кандидати, Фараж отговори: „Нищо не съм изключил, нищо не изключвам. Правя напълно неутрален коментар преди старта ни утре“.
Забележките следват съобщение в „Дейли телеграф“, в което се посочва, че партията обмисля да намали броя на евентуалните депутати, които ще представи на Общите избори на 12 декември, за да концентрира ресурсите си върху 20-40 кресла в районите, които са твърдо за излизане от ЕС.
Премиерът многократно е изключвал предизборен пакт с Партия Брекзит.
Някои високопоставени консерватори се опасяват, че Партия Брекзит може да откъсне голям брой гласоподаватели на торите и така да позволи на опозицията да заеме тези места в парламента.
Междувременно, Тръмп заяви, че ще е трудно да се търгува с Обединеното кралство при сделката за Брекзит на Борис Джонсън, като каза на Фараж: „Ако трябва да съм честен... тази сделка... при определени аспекти на сделката... не можете да го направите, не можете да търгувате. Не можем да сключим търговско споразумение с Великобритания, защото си мисля, че можем да направим многократно повече от числата, които правим в момента и със сигурност много по-големи числа, отколкото правите в Европейския съюз“.
След това говорител на Даунинг стрийт номер 10 заяви: „Съгласно тази нова сделка цялото Обединено кралство ще напусне Митническия съюз на ЕС, което означава, че можем да постигнем собствени сделки за свободна търговия по целия свят, от които всяка част от Обединеното кралство ще има полза“.

Reuters: Никола Стърджън заяви, че ще поиска да се проведе още един референдум за независимост в Шотландия
Ръководителят Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън заяви, че ще отправи искане за провеждането на нов референдум за независимост преди края на 2019 г., предава Reuters.
Според британското законодателство, за да се проведе още един референдум, Шотландия има нужда от позволението от правителството.
Стърджън заяви, че ще иска такова позволение от ръководителя на правителството до 24 декември, без значение кой спечели предстоящите избори.
„Искането ще бъде изпратено до правителството, без значение кой го води, преди Коледа“, заяви тя.
„Жизнено важно е Шотландия да поеме контрола над собственото си бъдеще“, добави шотландският лидер.

Politico: Лейбъристите обещаха да „разрешат Брекзит в рамките на шест месеца“
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин стартира предизборната си кампания с обещанието „да разреша Брекзит в рамките на шест месеца“. Той каза, че ако бъде избран на изборите на 12 декември, ще договори нова сделка с Брюксел и ще я постави на референдум в рамките на половин година, пише европейската редакция на Politico.
На откриването на кампанията в Южен Лондон лидерът на Работническото движение нападна Консервативната партия за това, че не е успяла да се справи с Брекзит повече от три години след референдума. „Днес е 31 октомври, денят, в който Борис Джонсън обеща, че ще излезем от ЕС“, посочи Корбин. „Но той се провали и този провал е лично негов“.
„Сделката за продажба на Джонсън ще доведе до години на непрекъснати преговори и несигурност. Лейбъристите ще разрешат Брекзит, като дадат на хората последната дума след шест месеца“, обеща той.
Неговото правителство би провело референдум за това, „дали да напуснем с разумна сделка, или да останем“, обясни Корбин. „Ще изпълним каквото и да решат хората“, добави той, като отказа да каже дали ще гласува за напускане или оставане в ЕС.
Говорителят на Европейската комисия повтори, че не е възможно предоговарянето на сделката за Брекзит. ЕС обаче възобнови преговорите за Споразумението за оттегляне с Джонсън, въпреки че го изключи.
„Лейбъристите са решени да обединят разделената страна“, отбеляза лидерът на партията, сравнявайки се с лидера на либерал-демократите Джо Суинсън, която обеща да отмени член 50, ако спечели мнозинство в парламента. „Либерал-демократите искат да отменят демократичния вот с парламентарно решение“.
По думите на Корбин, въпреки отричанията на Джонсън, „националното здравеопазване е подготвено за изземане от американски корпорации“ като част от планираната търговска сделка с американския президент Доналд Тръмп.
„Великобритания трябва да премине отвъд Брекзит и да се справи с щетите, нанесени на нашето общество от десетилетие на съкращения на торите и икономически провали“, добави още лидерът на лейбъристите.

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че Джереми Корбин може да нанесе много щети на Великобритания, ако стане премиер
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако опозиционният лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин спечели изборите във Великобритания и стане премиер, това би било „много лошо“ за страната, предава Reuters.
„Корбин би бил толкова лош за вашата страна. (…) Той би ви завел на толкова лоши места“, заяви президентът в интервю пред LBC Radio, проведено от лидера на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж.
Великобритания ще проведе предсрочни избори на 12 декември, което според настоящия министър-председател Борис Джонсън е шанс за страната да излезе от задънената улица по отношение на Брекзит. Неговото изпълнение се бави вече три години, след като референдума във Великобритания показа желанието на нейните граждани да напуснат Европейския съюз.
Тръмп от друга страна похвали Джонсън за това, че се опитва усилено да осъществи Брекзит.
„Той е готов да направи това, което никой друг не би направил“, заяви Тръмп.
„Той е фантастичен човек и смятам, че е точният (премиер) за тези времена. И знам, че ти (Фараж) и той можете да направите нещо прекрасно.“, добави президентът.
Според него САЩ може и да не успеят да постигнат търговска сделка с Лондон след Брекзит.
„Ние искаме да търгуваме с Великбритания и те искат да търгуват с нас“.
„И ако трябва да съм честен с теб, тази сделка, според определени аспекти в нея, (…) не е възможна. Не можем да направим търговска сделка с Великобритания“, заяви президентът.

The Independent: ЕС предупреди, че нова сделка за Брекзит ще означава още една отсрочка
Лондон. Ще бъде необходима още една отсрочка, ако правителство, оглавявано от опозиционната Лейбъристка партия, иска да постигне нова сделка за Брекзит, заявиха от Европейската комисия, пише британското издание The Independent.
Плановете на лидера на лейбъристите Джереми Корбин да договори нова сделка с Европейския съюз, която да задържи Великобритания в митническия съюз и единния пазар на Общността остават. Лейбъристите още искат да проведат референдум с опция за оставане в структурите на ЕС.
Попитан дали новото споразумение, до което премиерът на Великобритания Борис Джонсън стигна с Брюксел може да бъде преразгледано по време на сегашната отсрочка до февруари 2020 г., говорител на ЕК заяви, че забавянето на Брекзит на този етап служи само за ратифицирането на документа.
„Мога само да ви предложа решението на Европейския съвет, което беше прието на 29 октомври, за удължаване на Акт 50 до 31 януари 2020 г., както Великобритания сама поиска“, заяви той.
„В това решение на Европейският съвет, със съгласието на Великбритания, стана ясно, че всяко преразглеждане на споразумението е изключено“, добави говорителят.
„Отсрочката беше дадена, за да се предостави на Обединеното кралство повече време да ратифицира споразумението за оттегляне, което беше обсъждано през последните две години“, каза още той.
Главният преговарящ за ЕС по въпросите за Брекзит Мишел Барние по-рано е казвал, че митническият съюз и единният маркет и оставането на Великобритания в тях са възможност и могат да бъдат добавени към т.нар. „политическа декларация“ доста бързо. Тази декларация е отделен документ от споразумението за Брекзит.
Ръководителят на лейбъристите Корбин и неговият екип многократно са посещавали седалището на Европейската комисия в Брюксел през последните години, за да се информират за ситуацията около Брекзит и да се срещат с Барние.
Лейбъристите казват, че референдум може да бъде проведен в първите шест месеца от евентуален техен мандат, което означава, че преговорите с ЕС може да продължат до април 2020 г., ако това е нужно.
По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск остави възможността за нова отсрочка, като предупреди само, че сегашното забавяне „може би“ ще е последното такова.
Освен това страните-членки на ЕС не отхвърлиха възможността от такъв развой на събитията.
Мишел Барние предупреди по-рано, че Брекзит без сделка все още е възможен или през февруари или през декември 2020 г., в случай, че сделка за излизането на Обединеното кралство от ЕС не бъде ратифицирана.

London Evening Standard: Джереми Корбин заяви, че Лейбъристката партия ще постигне нова сделка с ЕС или ще остане в Общността
Лондон. Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин заяви, че Брекзит „не е толкова сложен“ и обеща, че партията му ще се справи с въпроса до месец юни 2020 г., като постигне нова сделка с Европейския съюз или изобщо не напусне, пише вестник London Evening Standard.
„Лейбъристите ще се справят с Брекзит до шест месеца“, заяви той по време на митинг на своята партия, който даде начало на предизборната кампания на опозицията.
„Ще оставим хората да решат дали да напуснем с разумна сделка или да останем (в ЕС)“, добави политическият лидер.
Корбин добави, че втори референдум, в който хората ще могат да решат дали да подкрепят нова сделка, инициирана от лейбъристите, или оставане в ЕС ще вземе Брекзит „от ръцете на политиците“.
„Лейбъристите ще се справят с Брекзит до шест месеца. (…) Това наистина не е толкова сложно. И като премиер аз ще изпълня каквото решат хората“, добави Корбин.
Неговата реч постави въпроса дали предизборната кампания на опозицията ще е насочена към оставането на Великобритания в ЕС. Попитан дали той би гласувал за оставане или напускане във втори референдум, Корбин заяви, че лейбъристите „ще се съберат“, за да обсъдят партийният курс преди подобен вот.
„Заедно можем да съборим корумпираната система и да построим по-справедлива държава, която наистина да се грижи за всички“, заяви още лидерът.
Той не пропусна да се подиграе на премиера Борис Джонсън, за това че не е успял да осъществи Брекзит до 31 октомври, както беше обещал, като заяви, че „той каза, че по-добре да умре, отколкото да забави (Брекзит), но се провали“.
Корбин се обърна към лидера на либерал-демократите Джо Суинсън, която се застъпи за оставане в структурите на ЕС. Той заяви, че нейните планове ще „прекратят демократичен вот“.
Лидерът на лейбъристите отново повтори, че споразумението на Джонсън с Брюксел ще навреди на британското здравеопазване и ще доведе до търговско споразумение със САЩ.
„Тази токсична търговска сделка с (президента на САЩ) Доналд Тръмп може да предостави 500 млрд. британски паунда на седмица (…) на големите фармацевтични корпорации“, заяви Корбин.
Източник от Консервативната партия каза, че Великобритания може да напусне ЕС през януари 2020 г., ако Джонсън спечели изборите.
„Джереми Корбин призна, че ако спечели (изборите), 2020 г. ще бъде похабена с допълнителни преговори и втори референдум за напускане или оставане (в ЕС)“, каза той.

Reuters: Консерваторите водят на лейбъристите с 8%, показва анкета
Лондон. Британската Консервативна партия на Борис Джонсън има преднина от 8% пред лейбъристите преди предсрочните парламентарни избори в Обединеното кралство на 12 декември, показва проучване на общественото мнение на Survation за вестник Daily Mail, предава Reuters.
Според анкетата, торите биха получили 34%, а Лейбъристката партия – 26%. Трета остава проевропейската Либерал-демократическа партия с 19%, а след това идва „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж с 12%.
Джонсън и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин започват предизборната си кампания в четвъртък.

Daily Express: Найджъл Фараж постави ултиматум на Борис Джонсън да сключи изборен пакт с него до 24 часа
Лондон. Найджъл Фараж даде на Борис Джонсън 24 часа, за да сключи изборенпакт с неговата „Партия Брекзит“ за предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 12 декември, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Фараж постави ултиматум на председателя на Консервативната партия да влезе в изборен пакт, като му остави 24 часа да реши дали иска да се съюзи с „Партия Брекзит“, съобщава The Sun. В петък евроскептичният лидер ще разкрие колко кандидати възнамерява да пусне на предстоящия вот, макар че влиятелни тори предупредиха, че „Партия Брекзит“ може ефективно да пусне Джерерми Корбин на Даунинг стрийт, като разцепи гласовете в полза на Брекзит. Първоначално Фараж заяви, че ще има кандидати за всички 650 места, но в сряда бе съобщено, че той може да намали тази бройка до само няколко десетки.
Партийният лидер увеличи мистерията около изборните си планове, след като изпрати криптирано съобщение от „Партия Брекзит“, в което се казва на всички кандидати“ „Важно: Моля, минете на тъмно в социалните медии. От сега нататък не отговаряйте на никакви въпроси за това къде се намираме и какви са стратегията и плановете ни. Те ще бъдат обявени съвсем скоро“.
Фараж обърна внимание на „големия избор“, койтро имат избирателите на изборите през декември.
„Могат да гласуват за партия, която иска отмяна, за такава, която иска втори референдум, могат да гласуват за партия, която иска нов договор с ЕС, или да изберат партия, която иска чисто излизане. Така че, менюто ще бъде пълно“, заяви той.
Визирайки Борис Джонсън, Фараж заяви: „Просто не знам, но мисля, че ако той ще се бори на общите избори въз основа на този договор, тогава смятам, че като човек, който иска излизане от ЕС, ще му е много трудно. Ще видим какво ще се случи. Не изключвам нищо...“
„Но изглежда, че той иска да излезе на изборите на основата на договора, за който смятам, че просто не е Брекзит. Но това може да се промени“, добави лидерът на „Партия Брекзит“.
Г-н Джонсън многократно отхвърля предложението за пакт, обещавайки вместо това да се осъществи Брекзит без помощта на партията на Фараж.
От партията заявиха, че „щедрото предложение“ за пакт остава на масата и посочиха, че искат да направят „Съюз за излизане“. Освен това от Партия Брекзит подчертаха, че няма да оставят Джонсън „да продаде страната с наистина лоша сделка“.

Мишел Барние: Брекзит без сделка още е възможен
Брюксел. Излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз без сделка още не е премахнато като възможност и е реална опасност, предупреди главният преговарящ за Брюксел в преговорите за Брекзит Мишел Барние, пише лондонското издание The Independent.
Докато Великобритания се готви за предсрочни избори на 12 декември, Барние заяви, че бъдещите търговски преговори може да бъдат „трудни“.
„Рискът Брекзит да се случи без ратифицирана сделка все още съществува. Все още имаме нужда да се подготвим“, заяви Барние в реч в Брюксел.
Той предупреди, че има „голяма разлика“ в готовността за Брекзит без сделка сред членовете на ЕС а и между малките и големите компании в тези страни, които според него могат да бъдат уязвими.
Барние заяви, че Брекзит без сделка все още може да се случи в края на януари 2020 г. Това може да стане, ако новото правителство след изборите във Великобритания не ратифицира договореното споразумение между сегашния премиер Борис Джонсън и Брюксел и не бъде постигната още една отсрочка.
Той освен това подчерта, че Брекзит без сделка може да се случи и в края на 2020 г., ако Великобритания не се съгласи да удължи преходния период и не бъде постигнато търговско споразумение дотогава.
Повечето търговски наблюдатели вярват, че такова споразумение не може да бъде постигнато в такъв кратък период от време.
„Ще бъдат трудни преговори“, заяви Барние.
„Времето, което ще имаме, за да завършим тези преговори ще е изключително малко, 11 месеца“, добави той.
„Заради нашата географска близост и нашата икономическа независимост (…) ние искаме да имаме солидни гаранции“, допълни дипломатът.
Той предупреди, че ЕС може да бъде много взискателен по отношение на социалните права, защитата на природата, държавната помощ и данъчните въпроси, което са теми, по които Джонсън е склонен да преговаря дори по-малко от своя предшественик Тереза Мей.
„Брекзит не е дестинация. Той не е край по своему, поне не и за нас. (…) Но след Брекзит все още ще имаме нужда да преустроим много неща“, добави Барние.

The Guardian: Либерал-демократите могат да спечелят стотици места в изборите във Великобритания, смята Суисън
Лондон. Либерал-демократите във Великбритания са много близо до това да спечелят „стотици места“ в парламента в изборите на 12 декември, заяви ръководителят на партията Джо Суисън, пише лондонското издание The Guardian.
Почти сигурно е, че предложението на премиера Борис Джонсън за избори на 12 декември ще бъде прието от Камарата на лордовете, както беше прието и от Камарата на общините.
Депутатите гласуваха по-рано за провеждането на избори, което даде изход от задънената улица, след като Лейбъристката партия подкрепи предложението и то сега ще премине и през Камарата на Лордовете, след което изборите ще са факт.
Докато Суисън обяви, че нейната партия има шанс да спечели огромно количество гласове на изборите, министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок обяви, че само Консервативната партия успешно може да осъществи Брекзит.
От друга страна депутатът на лейбъристите Джон Макдонъл заяви пред журналистите, че неговата партия се очаква да опровергае статистическите данни, както се случи през 2017 г. и предупреди, че либерал-демократите могат да се коалират с торите.
Суинсън обаче отхвърли идеята да подкрепи правителство на Корбин или на Джонсън и заяви пред BBC Radio, че съобщението на партията, че ще „спре Брекзит“ ще предостави електорат на либерал-демократите.
Тя добави, че местните избори от месец май 2019 г. са показали, че партията може да спечели далеч повече от сегашните 19 депутати в парламента, заради напускането на редица депутати от Консервативната партия.
„Това е непостоянно време в политиката. Никой няма нужда да гледа към чуждата мъдрост или към това какво се е случило в миналото“, заяви тя.
„Нашите статистики сега показват, че сме на много малко от това да спечелим стотици места, защото политическата обстановка е тотално променена от това, което се случи с нашата страна“, каза още Суинсън.
Тя имаше предвид, че става дума за промените във Великобританския политически климат във връзка с Брекзит.
Според Суинсън, нито Джонсън, нито Корбин са „в състояние да водят нашата страна" и да застанат начело на правителство.
„И аз знам, че има милиони хора навън, които жадуват за позитивна алтернатива, която гледа към бъдещето“, добави лидерът на либерал-демократите.
Пред британската медия Sky News, Ханкок заяви, че вот за либерал-демократите или друга партия би бил „вот за поставянето на Корбин“ начело на правителството, което според него би означавало „повече блокиране и забавяне“.
Той добави, че лейбъристкият лидер ще бъде „напълно неспособен“ да изведе страната от задънената улица, в която страната се намира, понеже не би могъл да управлява без Шотландската народна партия (ШНП) и без либерал-демократите.
Ханкок отхвърли твърдението на Суинсън, че нейната партия ще получи много повече гласове на 12 декември.
„Толкова много хора се опитаха да отпишат Джереми Корбин. Опитаха се да го отпишат и на предишните избори и той трансформира кампанията. И смятам, че това ще направи и този път. Ние сме готови за това“, заяви министърът.
Той добави, че гласоподавателите би трябвало да внимават с целите на Суисън и нейната партия.
„Ако либерал-демократите са казали, че вече не подкрепят вота на хората и искат да се съюзят с торите, изглежда сякаш ще влязат отново в коалиция, както направиха през 2010 г.“, каза Ханкок.

London Evening Standard: Опозиционният лидер Джереми Корбин предизвика премиера на Великобритания Борис Джонсън на телевизионен дебат
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин призова премиера на Великобритания Борис Джонсън на телевизионен дебат по време на предизборната кампания в страната, пише вестник London Evening Standard.
Говорител на лейбъристите заяви, че Корбин има желание да проведе дебат лице в лице с министър-председателя и го призовава да приеме офертата му.
„(Корбин) е, както беше преди две години, уверен в желанието си да проведе дебати лице в лице с лидера на Косервативната партия и би искал да предизвика Борис Джонсън да се съгласи на това днес“, заяви говорителят.
„Както искахме от (бившия премиер) Тереза Мей и тя отказа, желаем да предизвикаме Борис Джонсън да се съгласи днес на телевизионни дебати по време на тази (предизборна) кампания“, се казва още в изявлението.
Остава неясно дали Корбин ще е съгласен на тристранен дебат, в който да се включи и ръководителят на либерал-демократите Джо Суинсън.
Попитан дали това може да се случи, говорителят заяви, че в момента се водят преговори с телевизиите, които ще излъчват дебата.
„Но има само двама души, които могат да станат министър-председател в края на кампанията и смятам, че британския народ трябва да има ясното право да ги види в дебат лице в лице по телевизията и да чуе техните гледни точки“, заяви още говорителят.
Премиерът Борис Джонсън последно участва в подобни дебати през юли 2019 г., когато той и Джереми Хънт проведоха такъв по различни въпроси за Брекзит, както и за това дали да бъде временно прекратена дейността на парламента.
Първоначално имаше съмнения в това, дали дебатът ще се осъществи, тъй като Джонсън реши да се оттегли от по-ранния дебат на Sky News и заяви, че няма да участва в повече подобни изяви, докато не започне гласуването.
Като се има предвид краткият период, който остава до 12 декември, не е ясно колко телевизионни дебати ще се проведат и кой ще участва в тях.

London Evening Standard: Джонсън предупреди торите да се готвят за „тежки“ избори на 12 декември
Лондон. Борис Джонсън предупреди депутатите от управляващата Консервативна партия да се готвят за „тежки“ парламентарни избори, след като най-накрая премиерът се пребори за решаване на въпроса за Брекзит на избирателните урни, пише британското издание London Evening Standard.
След победата на премиера в Общините снощи след три предишни неуспешни опита, той се опита да обедини консерваторите зад обещанието си да „реализира Брекзит“.
Торите влизат в кампанията в бурно настроение, като едно проучване на общественото мнение през уикенда ги поставя с 16 процентни пункта пред Лейбъристите. Но обръщайки се към депутатите, Джонсън предупреди срещу самодоволството.
„Време е страната да се събере, да реализира Брекзит и да продължи напред. Това ще бъдат трудни избори и ние ще направим всичко възможно“, каза той.
Законопроектът на една страница, позволяващ изборите да се проведат сега, отива в Камарата на лордовете, но е малко вероятно да бъде задържан в неизбираемата горна камара.
След като получи кралското съгласие, той ще проправи пътя за разпускане на парламента на 6 ноември, с което да започне сериозно началото на кампанията.
В крайна сметка законопроектът бе приет в Общините с 438 гласа „за“ и 20 „против“ – въпреки че гласуването за избиране на дата, за което от Даунинг стрийт предупредиха, че може да потопи всичко, беше много по-близко и правителството спечели с мнозинство от само 20 гласа.
Премиерът има за цел да възстанови загубеното от Тереза Мей през 2107 г. мнозинство на торите в Камарата на общините, за да може най-накрая да сложи край на три-годишната задънена улица и да прокара своята сделка за Брекзит през парламента.
Обаче за торите има и рискове, след като Джонсън не успя да изпълни обещанието си да реализира Брекзит на 31 октомври „или да умре“ и при положение, че „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж се обяви твърдо срещу сделката на премиера с Брюксел.
Избори преди Рождество означават, че избирателната активност може да бъде ниска в тъмните декемврийски нощи, а Консерваторите може да пострадат на урните и ако се разрази зимна грипна криза.
Джереми Корбин, от своя страна, заяви, че изборите предлагат „единствен шанс на поколение“ за трансформиране на страната.
Именно лидерът на Лейбъристката партия е взел решението да се подкрепи насрочването на избори, което позволи на Джонсън да спечели гласуването в Общините.
Но мнозина лейбъристи са силно недоволни от развитието на нещата, като се страхуват, че фракцията им отива към поредна изборна загуба.
Само 127 от 244-те депутати гласуваха за избори, докато повече от 50 подписаха поправка, призоваваща изборите да бъдат отложени до май 2020 година.
Корбин се стреми да характеризира изборите като състезание между консерваторите, „които смятат, че са родени да управляват“ и програмата на работническото движение за радикална реформа.
В статия за Daily Mirror той подчерта плановете им да вземат железопътната, водната и енергийната собственост в публична собственост, като същевременно повишават данъците върху тези, които са „на върха“, за да инвестират в публични услуги.
"Започваме най-амбициозната и радикална кампания за реални промени, която страната ни някога е виждала. Това е шанс веднъж в поколение да се изгради държава за многото, а не малкото“, каза той.
Либералдемократите влизат в изборите сигурни, че тяхната позиция за оставане в Европейския съюз ще им спечели допълнителни гласове, като дори техният лидер Джо Суинсън се представя като „кандидатът на Либералдемократите за премиер“.
„Това е най-добрият ни шанс да изберем правителство, което да спре Брекзит“, каза тя.
От страна на Шотландската национална партия (СНП), първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че това е възможност за страната й да върне референдума за независимост обратно в дневния ред.
„Победа за СНП ще бъде недвусмислено и неудържимо искане Шотландия да получи правото да избере собственото си бъдеще“, каза тя.