Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Македония отново излезе в челото на международния дневен ред

31 октомври 2019 | 13:11


След отказа на Съвета на Европейския съюз да отвори присъединителни преговори с Македония, Скопие отново се върна в челото на международния дневен ред.
САЩ са приятел и партньор на Северна Македония и остават посветени на подобряването на отношенията със страната и нейната европейска интеграция, в която са включени и двата процеса – членството в НАТО и Европейския съюз. Това е посланието, което спеицалният представител на Вашингтон за Западните Балани Матю Палмър е изпратил на срещите си с президента на Македония Стево Пендаровски, министъра на външните работи Никола Димитров, министъра на отбраната Радмила Шекеринска, лидера на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и премиера Зоран Заев.
„Посланието е, че САЩ е партньор и приятел на Северна Македония, ние сме посветени на това по отношение на Северна Македония и нейната европейска интеграция, която включва и НАТО, и ЕС. Пътят на Северна Македония към НАТО е чист...“, заяви Палмър в изявлението си пред сградата на правителството, където се срещна с министър-председателя.
Палмър подчерта, че по време на посещението му е потвърдена перспективата за европейското членство на Македония.
„Изяснихме това тук, в Скопие, ще го изясним и с нашите европейски партньори“, заяви Палмър, като припомни, че е имал среща и с посланиците на САЩ в страните от Югоизточна Европа, на която са споделени перспективите за бъдещото развитие на региона.
Освен това американският дипломат се срещна с лидера на основната албанска партия в Македония – ДСИ, която се обяви за гарант на Договора за добросъседство с България, както и Охридското и Преспанското споразумения.
В същото време новоизбраният председател на Европейския парламент Давид Сасоли ще пристигне на визита в Македония в понеделник и вторник, която ще е първото му официално посещение в държава извън ЕС, след като застана на поста през лятото.
Той пртистига с послание към Скопие и Тирана, че трябва да останат на европейския път, независимо от пречките, които се появиха на последната среща на европейските лидери.
„Визитата в Македония, а веднага след това и в Албания, е от най-голяма важност лично за мен в този момент. Знаем, че народите в двете страни са много разочаровани от неспособността на Съвета да постигне съгласие за започване на присъединителни преговори заради ветото на няколко страни-членки, Ние разбираме и споделяме това разочарование“, заяви Сасоли.
Европейският парламент прие нова резолюция малко след срещата на върха на ЕС, с която „осъди неспособността на Европейския съвет да изпълни обещанието“.
Малко след вестта, че ЕС няма да започне присъединителни преговори със Скопие, Москва също припомни, че има интереси в региона, като отправи покана към Албания и Северна Македония да се присъединят към организацията. Тя дойде от Владимир Чизов, постоянният представител на Москва в Европейския съюз, по време на Форума на Евразийския съюз във Верона миналата седмица.
„Албания и Северна Македония ще получат по-голямо разбиране в ЕАИС, отколкото в ЕС“, заяви руският дипломат. „Сигурен съм, че страните, които са кандидати за присъединяване към ЕС и наскоро бяха оставени на изчакване от Брюксел, ще имат полза от ЕАИС“, убеден е Чизов.
За себе си припомни и Сърбия, която пък излиза с план за създаване на икономически съюз на страните от Западните Балкани, който да действа до приемането им в европейската общност.


***


Матю Палмър: Пътят на Северна Македония към НАТО е чист, подкрепяме Скопие и за ЕС
Скопие. САЩ са приятел и партньор на Северна Македония и остават посветени на подобряването на отношенията със страната и нейната европейска интеграция, в която са включени и двата процеса – членството в НАТО и Европейския съюз. Това е посланието, което спеицалният представител на Вашингтон за Западните Балани Матю Палмър е изпратил на срещите си с президента на Македония Стево Пендаровски, министъра на външните работи Никола Димитров, министъра на отбраната Радмила Шекеринска, лидера на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и премиера Зоран Заев, предава македонският "Фокус".
„Посланието е, че САЩ е партньор и приятел на Северна Македония, ние сме посветени на това по отношение на Северна Македония и нейната европейска интеграция, която включва и НАТО, и ЕС. Пътят на Северна Македония към НАТО е чист...“, заяви Палмър в изявлението си пред сградата на правителството, където се срещна с министър-председателя.
Палмър подчерта, че по време на посещението му е потвърдена перспективата за европейското членство на Македония.
„Изяснихме това тук, в Скопие, ще го изясним и с нашите европейски партньори“, заяви Палмър, като припомни, че е имал среща и с посланиците на САЩ в страните от Югоизточна Европа, на която са споделени перспективите за бъдещото развитие на региона.
Палмър добави, че е изразил задоволството си от ратификацията на Протокола за присъединяване на Македония към НАТО от Сената на САЩ и посочи, че Вашингтон очаква с нетърпение страната да стане 30-тата членка на Алианса.
Що се касае до Преспанския договор, дипломатът подчерта, че САЩ продължават да го подкрепят и че той е важен за стабилността и сигурността на целия регион.

Лидерът на основната албанска партия в Македония пред Палмър: ДСИ е гарант на Договора с България, Преспанското и Охридското споразумение
Скопие. Председателят на основната албанска партия в Македония – Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), Али Ахмети се срещна в посолството на САЩ в Скопие с представителя на Вашингтон за Западните Балкани Матю Палмър, директорът за Балканите на Държавния департамент Даниел Костеланчич и американския посланик в Северна Македония Кейт Бърнс, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Ахмети и американските официални лица са обменили мнения за политическите събития в Македония, членството в НАТО и предсрочните избори в страната.
Ахмети е подчертал, че ДСИ е гарант на Преспанското и Охридското споразумение и Договора за добросъседство с България, от които няма връщане назад в никакъв случай.
Ахмети е благодарил на САЩ за голямата помощ в усилията за получаване на дата за преговори с ЕС и най-вече за успешното влизане на Скопие в НАТО, което ще се случи през следващиуте месеци.
Служителите в Държавния департамент са подчертали подкрепата на Вашингтон за евроатлантическия път на Македония и налагането на върховенството на закона в страната.
На срещата е станало въпрос и за интензивните реформи в рамките на ДСИ, както и за предсрочните избори.

„Фокус“: Опозиционният лидер Мицкоски се срещна с Матю Палмър и заяви, че страната се бори за членство в ЕС чрез реформи
Скопие. Председателят на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се срещна със специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър и заяви, че страната му върви бързо към членство в Европейския съюз чрез сериозни реформи, предава скопската медия ”Фокус“.
„На срещата бе поставен акцент върху настоящата политическа ситуация, важността на стратегическото партньорство със САЩ, както и необходимостта от постигане на стратегическите цели за напредък в интеграционните процеси на страната“, заяви Мицкоски след разговора си с Палмър.
„Подчертах, че съм в интензивна връзка и сътрудничество със САЩ по всички въпроси, свързани с общите ни интереси, и за осигуряването на стабилност и развитие на процесите. Освен това подчертах необходимостта Македония да премине бързо към членството в ЕС чрез сериозни всеобхватни реформи“, добави още той.
„Посочих, че е необходимо (…) да се и да се борим безусловно срещу корупцията за абсолютна справедливост“, каза още Мицкоски.

Матю Палмър: Македония има силната подкрепа на САЩ за членство в ЕС
Скопие. Съединените щати ще продължат силната подкрепа на Македония за членството в НАТО, което вече е въпрос на време, но и по пътя й към евроинтеграция, заяви днес специалния представител на държавни секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър по време на визитата му в Скопие, цитиран от македонската редакция на Радио Voice of America.
„Идвам веднага след ратифицирането на протокола за членство в НАТО от Сената на САЩ. Това е и най-добрият момент да съм тук, след неотдавнашното посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Идвам, за да потвърдя и подсиля подкрепата на САЩ за Северна Македония и нейния европейски път и перспектива “, каза Палмър.
Междувременно външният министър Никола Димитров каза, че политиците в страната трябва да бъдат упорити и да разрешат всички ключови въпроси като Закона за прокуратурата.
„Говорихме за членството в НАТО и колко е важно да се отвори европейската глава за македонските интереси и за интересите на Вашингтон. Веднъж попаднахме в капана на разочарованието през 2008 г. и мисля, че това няма да ни отведе далеч, ако паднем отново. Трябва да сме настойчиви и да премахнем и последното извинение, това е Законът за прокуратурата. Нека бъдем още по-подготвени и упорити в намирането на начин да обединим както нашите интереси, така и тези на държавите-членки. Това е част от Европа и Европа не може да остане успешна и силна, ако регионът остане уязвим, "каза министър Димитров след срещата.
На среща с вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска темата на разговора е била членството на страната в НАТО
„Ратификацията в американския Сенат и посещението на държавния секретар на САЩ Помпео са силно доказателство за стратегическото партньорство и подкрепата на САЩ за Северна Македония. Неприемането на решение от Европейския съвет за започване на преговори не променя решимостта ни - да работим за постигане на стратегическите ни цели - членство в Европейския съюз и НАТО, "каза министър Шекеринска след срещата.
Шекеринска и Палмър заключиха, че сътрудничеството в областта на отбраната между Македония и САЩ е на най-високо ниво и ще бъде засилено от членството на страната в НАТО.
След Македония Палмър ще посети Сърбия, Косово и Гърция.

„МКД“ (Македония): Стево Пендаровски прие Матю Палмър
Скопие. Честването на 25 години от установяването на двустранните отношения между Съединените щати и Република Северна Македония догодина, както и предстоящото членство на страната ни в НАТО ще даде допълнителен тласък за по-нататъшно укрепване на стратегическото партньорство между двете приятелски държави, заяви президентът на Македония Стево Пендаровски, който се срещна със специалния представител на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър, цитиран от македонското електронно издание ”МКД”.
Страните обмениха мнения относно двустранните отношения между Република Северна Македония и САЩ, както и за ситуацията в региона, според кабинета на президента Пендаровски.
Президентът Пендаровски благодари на Сената на САЩ за ратифицирането на Протокола за присъединяване на Македония към НАТО и изрази увереност, че САЩ ще продължат безрезервната си подкрепа за постигането на стратегическите цели на страната.
Пендаровски подчерта значението на неотдавнашното посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Северна Македония, като го посочи като потвърждение на стратегическото партньорство между двете страни и съвместните усилия за стабилен и проспериращ регион.
На срещата президентът Пендаровски подчерта, че няма други алтернативи за страните от Западните Балкани, освен членството в ЕС.

Матю Палмър: Македония има силната подкрепа на САЩ за членство в ЕС
Скопие. Съединените щати ще продължат силната подкрепа на Македония за членството в НАТО, което вече е въпрос на време, но и по пътя й към евроинтеграция, заяви днес специалния представител на държавни секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър по време на визитата му в Скопие, цитиран от македонската редакция на Радио Voice of America.
„Идвам веднага след ратифицирането на протокола за членство в НАТО от Сената на САЩ. Това е и най-добрият момент да съм тук, след неотдавнашното посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Идвам, за да потвърдя и подсиля подкрепата на САЩ за Северна Македония и нейния европейски път и перспектива “, каза Палмър.
Междувременно външният министър Никола Димитров каза, че политиците в страната трябва да бъдат упорити и да разрешат всички ключови въпроси като Закона за прокуратурата.
„Говорихме за членството в НАТО и колко е важно да се отвори европейската глава за македонските интереси и за интересите на Вашингтон. Веднъж попаднахме в капана на разочарованието през 2008 г. и мисля, че това няма да ни отведе далеч, ако паднем отново. Трябва да сме настойчиви и да премахнем и последното извинение, това е Законът за прокуратурата. Нека бъдем още по-подготвени и упорити в намирането на начин да обединим както нашите интереси, така и тези на държавите-членки. Това е част от Европа и Европа не може да остане успешна и силна, ако регионът остане уязвим, "каза министър Димитров след срещата.
На среща с вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска темата на разговора е била членството на страната в НАТО
„Ратификацията в американския Сенат и посещението на държавния секретар на САЩ Помпео са силно доказателство за стратегическото партньорство и подкрепата на САЩ за Северна Македония. Неприемането на решение от Европейския съвет за започване на преговори не променя решимостта ни - да работим за постигане на стратегическите ни цели - членство в Европейския съюз и НАТО, "каза министър Шекеринска след срещата.
Шекеринска и Палмър заключиха, че сътрудничеството в областта на отбраната между Македония и САЩ е на най-високо ниво и ще бъде засилено от членството на страната в НАТО.
След Македония Палмър ще посети Сърбия, Косово и Гърция.

„Независен“ (Македония): Новият председател на ЕП избра Македония за първото си официално посещение извън ЕС
Брюксел/Скопие. Новоизбраният председател на Европейския парламент Давид Сасоли ще пристигне на визита в Македония в понеделник и вторник, която ще е първото му официално посещение в държава извън ЕС, след като застана на поста през лятото, пише македонското издание „Независен“.
Той пртистига с послание към Скопие и Тирана, че трябва да останат на европейския път, независимо от пречките, които се появиха на последната среща на европейските лидери.
„Визитата в Македония, а веднага след това и в Албания, е от най-голяма важност лично за мен в този момент. Знаем, че народите в двете страни са много разочаровани от неспособността на Съвета да постигне съгласие за започване на присъединителни преговори заради ветото на няколко страни-членки, Ние разбираме и споделяме това разочарование“, заяви Сасоли.
Европейският парламент прие нова резолюция малко след срещата на върха на ЕС, с която „осъди неспособността на Европейския съвет да изпълни обещанието“.
Сасоли припомня, че резолюцията е приета с голямо мнозинство и настоя Европейският парламент да не мълчи и да търси положително решение от държавите-членки на следващото заседание.
„Албания и Северна Македония изпълниха реформите, за които ги помолихме, и сега заслужават да бъдат възнаградени за техните изключителни усилия. Искам да апелирам към гражданите, особено по-младите поколения: не губете надежда, моля, останете на европейския път. Европейският парламент е с вас“, заяви председателят на ЕП в изявление, в което обяви посещението си в региона.
Сасоли иска да насърчи двете страни да продължат реформите и вярва, че „въпреки забавянето, времето няма да бъде загубено“.
Предвижда се той да се срещне с президента Стево Пендаровски, премиера Зоран Заев и председателя на парламента Талат Джафери в Скопие.
В началото на декември Сасоли също ще посети Тирана.

Gazeta Express (Косово): Русия покани Албания и Северна Македония в Евразийския съюз
Верона. Оглавяваният от Русия Евразийски икономически съюз (ЕАИС) е поканил Албания и Северна Македония да се присъединят към организацията. Поканата дойде от Владимир Чизов, постоянният представител на Москва в Европейския съюз, по време на Форума на Евразийския съюз във Верона миналата седмица, пише прищинският ежедневник Gazeta Express.
„Албания и Северна Македония ще получат по-голямо разбиране в ЕАИС, отколкото в ЕС“, заяви руският дипломат. „Сигурен съм, че страните, които са кандидати за присъединяване към ЕС и наскоро бяха оставени на изчакване от Брюксел, ще имат полза от ЕАИС“, убеден е Чизов.
Поканата на Русия към страните от Западните Балкани да се присъединят към оглавяваната от Москва организация идват няколко дни, след като Европейският съвет реши да не отваря присъединителни преговори с Тирана и Скопие.

„Макфакс“ (Македония): Сърбия има План „Б“, ако не стане нищо с ЕС
Белград. В моментите, когато от ЕС пристигат вести, че страните от Западните Балкани, вместо пълноправно членство, може да получат „специално партньорство“, за Сърбия се появява План „Б“, пишат сръбските медии, предава агенция „Макфакс“.
Този план, според материал на ТАНЮГ, вече е в действие, както личи от настояването на сръбския президент Александър Вучич за засилено регионално сътрудничество в Западните Балкани.
Както разкрива неназован източник от дипломатическите кръгове пред „Курир“, работи се за икономически съюз на страните от региона, който би си партнирал с ЕС до пълноправното членство на всяка страна поотделно.
„Западните Балкани трябва да се свържат по-добре. Това би бил икономически съюз, в който всички страни ще си сътрудничат, ще засилват икономическата сила на своите пазари и когато дойде време за прием в ЕС, те ще влязат като икономически силни държави“, обяснява събеседникът на белградското издание.
Според информацията на вестника, Вучич е получил подкрепа от черногорския си колега Мило Джуканович за идеята за по-тясно регионално сътрудничество.

Зоран Заев: И през ум не ни е минавало членство в Евразийския съюз
Скопие. До правителството не е пристигала никаква покана за членство на Македония в Евразийския икономически съюз (ЕАИС), заяви премиерът Зоран Заев на пресконференция, цитиран от скопския телевизионен „Канал 5“.
„Вероятно има някаква защитна мембрана, стена около правителството, така че е трудно да стигне такава покана. Защото и през ум не ни е минавало такова нещо. Не, няма такава покана и се надявам, че няма да пристигне“, заяви Заев в отговор на въпрос дали след като С
Скопие не получи покана за започване на преговори за членство в ЕС, страната е получила покана за присъединяване към ЕАИС.