Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

България подкрепя преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Албания

09 октомври 2019 | 11:49

България подкрепя започването на преговори за членство в ЕС Република Северна Македония и Албания при поставените от България ясни условия. Това каза в изявление в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Вицепремиерът подчерта, че разделянето на двете държави би било грешка, която може да доведе и до нестабилност в региона. От думите на Захариева стана ясно, че по отношение на Република Северна Македония българското правителство и държава, признавайки първа новата държава, тогава Република Македония, държавата ни винаги е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.


Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Екатерина Захариева: България подкрепя започването на преговори за членство в ЕС Република Северна Македония и Албания при поставените от България ясни условия


България подкрепя започването на преговори за членство в ЕС Република Северна Македония и Албания при поставените от България ясни условия. Това каза в изявление в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вицепремиерът подчерта, че разделянето на двете държави би било грешка, която може да доведе и до нестабилност в региона. От думите на Захариева стана ясно, че по отношение на Република Северна Македония българското правителство и държава, признавайки първа новата държава, тогава Република Македония, държавата ни винаги е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. „Същевременно обаче България винаги е поставяла пред Република Северна Македония и не само спазването на добросъседски отношения. Това е ясно още от декларацията от 1999 година, след което с Меморандума за подкрепа на евроатлантическата и евроинтеграцията и кулминацията: подписването на Договора за добросъседство през 2017 година“, посочи още Захариева.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Правителството прие Пакет „Разширяване“, включващ всички условия на страната ни към Северна Македония


Правителството прие Пакет „Разширяване“, включващ всички условия на страната ни към Северна Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление след провелото се редовно заседание на Министерски съвет.

Теодора ПАВЛОВА

Очаквайте подробности.

Агенция „Фокус“
„Денешен“ (Македония): Условията на София за европейската интеграция на Македония: Скопие да забрави за признаването на македонското малцинство в България


Правителството на България ще определи позицията и условията си за подкрепа на европейската интеграция на Македония, отбелязват в редакцията на електронното издание на скопския вестник „Денешен“.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че предстои да бъдат определени най-важните условия за подкрепа на членството на Македония в ЕС.
В очакване на решението на Съвета на ЕС за започване на преговори със Скопие, Захариева подчерта, че България има интерес от стартирането на процеса, но същевременно подчерта, че подкрепата на страната й няма да бъде безусловна.
Условията, поставени от София, са Скопие се откаже от всички претенции за признаване на македонското малцинство в България, да спре антибългарската идеология и речта на омразата, да постигне съгласие по исторически въпроси и да приеме ясни срокове за изпълнение на тези условия.
„Ние подкрепяме започването на преговори, но с ясно включване на нашите условия в рамките им. Това са критериите за присъединяване към ЕС. В Глава 35 трябва да бъдат разгледани всички тези проблеми. Искаме тази глава да бъде отворена в началото и затворена в края на преговорите“, цитира изданието думите на Захариева.
Междувременно в българския парламент бе внесена проектодекларация за разширяването на ЕС и процеса на присъединяване на Македония и Албания. В документа София призовава Скопие да прилага ефективно договора за добросъседство, без забавяне и добросъвестно. В текста се посочва още, че България отстоява приемането на истината за общата история на двете страни и народи. Изисква се всички форми на реч на омразата към България и гражданите на Северна Македония с българско национално чувство да бъдат преодолени.
Декларацията също така определя няколко условия за Албания, като например гарантиране на правата на българското национално малцинство, изучаване на майчин език, както и преброяване на населението по европейски стандарти.

Превод и редакция: Тереза Герова

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Българската позиция към европейската интеграция на Северна Македония е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в ЕС


Хората от България и от Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език от 1300 години. Затова политиците от двете страни имат общата отговорност да търсят подходи, които да ни сближават, а не поводи, които ни разделят. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Смолян, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Държавният глава посочи, че българската позиция за европейското приобщаване на Република Северна Македония е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство. „Идеологията и манипулацията на тоталитаризма нямат място в обединена Европа“, категоричен е Румен Радев. Президентът посочи, че българската позиция е и в интерес най-вече на Република Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на страната. Според Румен Радев е важно предварително да са ясни условията за нашата подкрепа във всяка една преговорна глава и затова e организирал консултативната среща по темата. Държавният глава подчерта, че очаква от българското правителство да отстоява последователно българската позиция.
„Не е работа на политиците на Република Северна Македония да коментират вътрешнополитическия живот в България, така както аз не коментирам и не се занимавам с вътрешнополитическите въпроси на Република Северна Македония“, заяви още президентът Радев. Той допълни, че e поканил у нас колегата си Стево Пендаровски още на церемонията по встъпването му в длъжност. „Няколко пъти съм потвърждавал своята покана към него и очаквам да намери време да дойде в България. Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение“, заяви българският президент.

Агенция „Фокус“
ПП АБВ: Настояваме спешно да се договори текст, с който да се дефинира понятието „обща история“ на България и Северна Македония


Настояваме спешно да се договори текст, с който да се дефинира понятието „обща история“. Това се посочва в позиция на ПП АБВ относно дефинирането на понятието „обща история“ на България и Северна Македония. „Като подчертаваме фаталното скъсяване на сроковете до предстоящото заседание на Европейския съвет, на което се очаква решение за започване на преговори със Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз; като отчитаме, че Договорът за приятелство между България и Северна Македония създаде относително позитивен климат, но се видя, че не дава гаранции срещу посегателствата на Скопие към българската история; като отбелязваме видимата безплодност в работата на мултидисциплинарната смесена комисия, произтичаща от липсата на ясен политически мандат; като изразяваме своето безпокойство от опитите на определени среди да отложат решението на проблемите за неопределено време в хода на преговорния процес, по отделните глави: настояваме спешно да се договори текст, с който да се дефинира понятието „обща история“, посочват от АБВ.
От партията предлагат на вниманието на правителството примерен вариант, който да бъде обсъден с кабинета на Северна Македония:
„Общата ни история има своите корени в Средновековието, развива се чрез борбите ни през Възраждането до средата на ХХ век, защото тогава населението от днешните територии на България и Северна Македония има единно българско национално самосъзнание, цели и идеали. Това се отнася с пълна сила за революционните борби, включително и за характера на Илинденско-Преображенското въстание.
В резултат на дългогодишни социални и политически процеси в годините на територията на днешна Северна Македония се оформя нова общност и ние признаваме тази различност.“
„Смятаме, че е важно да се работи системно и в срок от една година да бъдат извършени промени в учебниците, да се преустанови езика на омразата на македонските медии и фалшификациите на историческите факти. *
Подкрепяме членството на Северна Македония в Европейския съюз и НАТО, но сме убедени, че проблемите за общата ни история трябва да бъдат решени, за да не бъдат „пренесени“ в Европейския съюз, но което е още по-важно – защото го дължим на паметта на предците ни“, заявяват от ПП АБВ.

Агенция „Фокус“
Очаква се правителството да приеме позиция за Северна Македония


Очаква се правителството да приеме позиция за Северна Македония. Дневният ред на правителственото заседание предвижда да бъде обсъден проект на решение за приемане на доклад относно изпълнението на плана за действие за 2019 г. с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС към 30 септември 2019 г. Министрите ще обсъдят и проект на решение за предложение до президента за издаване на указ за награждаване на Венко Александров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ и на Христо Григоров с орден „За гражданска заслуга“ първа степен. Министрите ще разгледат и проект на решение за приемане на програма за дейността по създаването на Кадастъра и Имотния регистър през 2019 г. и на отчет за дейността по създаването на Кадастъра и Имотния регистър през 2018 г. На заседанието ще бъдат разгледани и Проект на постановление за допълнение на постановление номер 181 на МС от 2009 г. за определяне на стратегическите проекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, както и Проект на решение за предоставяне на безвъзмездна хуманитарна помощ на Албания. В дневния ред на правителството са е включено още и разглеждането на Проект на решение за учредяване на възмездно безсрочно ограничено вещно право – сервитут върху част от поземлен имот – публична държавна собственост в полза на „Додромонтаж“ ЕООД – София и „Юротим“ ООД – Петрич. Министрите ще обсъдят още и Проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи-трансфери за 2019 година. Във вниманието на министрите ще попадне и разглеждането на Проект на решение за утвърждаване на споразумението между Република България и Република Туркменистан за сътрудничество в областта на пощенските съобщения, електронните съобщения и информационните технологии. Министрите ще разгледат и Проект на постановление за приемане на наредба за условията и реда за определяне на мерките за защита на информационните и комуникационните системи на стратегическите обекти от значение за националната сигурност и за осъществяването на контрол. Във фокуса на обсъжданията ще бъде и Доклад за одобряване на резултатите от участието на Република България от участието й в заседанието на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел през септември тази година. Друга точка от дневния ред е разглеждането на Доклад за одобряване на резултатите от участието на страната ни в неформалното заседание на ЕКОФИН на 13 и 14 септември 2019 г. в Хелзинки.