Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Опозицията надви над "военните" партии в Косово

07 октомври 2019 | 01:00

Предсрочните парламентарни избори в Косово се очертаха като оспорвана надпревара между политическите сили в най-младата държава на Балканите.
При малко над 80% обработени бюлетини движение "Самоопределение" на Албин Курти събира 26,01% от гласовете на избирателите, изпреварвайки "Демократическа лига на Косово" (ДЛК) на Иса Мустафа, която печели 25,04%.
Трета сила е Демократическата партия на Косово на Кадри Весели с 21,19% от гласовете.
Коалицията "Алианс за бъдещето на Косово" на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата партия е на четвърто място с 11,61%, следвана от коалицията между Социалдемократическа инициатива (НИСМА), "Алианс за ново Косово" и "Партията на справедливостта" с 5,03%.
Председателят на "Сръбска листа" Горан Ракич обяви победа на партията му в гласуването на сръбската общност на предсрочните парламентарни избори в Косово. "Сръбска листа" печели и десетте мандата, предвидени за представители на сръбската общност в 120-местния парламент в Прищина. По този повод още след края на изборния ден в центъра на Северна Митровица се събраха привърженици на партията за отпразнуване на резултатите от вота. Междувременно в обръщение пред Президентството в Белград, държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич определи резултатите от изборите в Косово като "най-убедителната победа в историята на "Сръбска листа".
Според ЦИК общият брой на сръбските и албанските избиратели в Косово надхвърля 1,9 милиона души. От тях 117 808 са регистрирани в 10 общини с преобладаващо сръбско население. От 120 места в парламента на Косово 100 са разпределени между албански депутати, а останалите 20 - сред представители на националните малцинства. Десет от тези 20 депутати се избират от сърбите, четири места са запазени за роми, ашкали и гупти, три места са запазени за бошняци, две са запазени за турци и едно за гораните.
Извънредните парламентарни избори, проведени в неделя в Косово, не само ще определят конфигурацията на бъдещата власт в най-младата държава на Балканите. Те трябва да доведат до деблокиране на замразените за почти година преговори за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.
Провеждането на вота стана неизбежно след оставката през юли на премиера Рамуш Харадинай, който беше призован за разпит от Специализирания съд за военни престъпления в Хага. През декември миналата година кабинетът в Прищина въведе 100-процентови мита върху вноса на сръбските стоки в отговор на кампанията, която Белград започна за отмяна на признаването на Косово. Сърбия реагира с отказ да продължи преговорите за нормализиране на отношенията с Косово. Въпреки многократните искания на ЕС и САЩ за премахване на митата, ограниченията все още се прилагат. Диалогът между Белград и Прищина остава замразен почти година. Следователно, светът очаква, че новото правителство на Косово ще премахне или поне отмени временно митата, което ще създаде условия за деблокиране на преговорите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. А това от своя страна ще отвори и на Сърбия, и на Косово пътя към евроатлантическата интеграция.

***
„Вечер“ (Македония): Каква ще бъде политиката на Албин Курти към Сърбия
Прищина. Лидерът на косовското Движение „Самоопределение“ заяви в интервю пред виенския вестник „Стандард“ непосредствено след предсрочните парламентарни избори в Косово в неделя, че ще отмени вносните мита върху сръбските стоки, но ще иска и реципрочни мерки от страна на Белград, включително репарации за войната от 1998-1999 година, пише македонският ежедневник „Вечер“.
Курти подчерта, че ако стане премиер ще започне диалог със сърбите в Косово още в първата седмица от мандата си.
„Нито един премиер досега не е правил това, но то е много важно. В първия месец трябва да видим къде се намираме по 33 договора, които досега сме сключили с Белград. Също така очаквам с нетърпение да се срещна с върховния представител на ЕС Джозеп Борел. Не ме интересува, че е от Испания, която не признава независимостта на Косово“, заяви лидерът на партията победител на изборите в най-младата балканска държава.
Той посочи, че не е доволен от предишния началник на европейската дипломация Федерика Могерини, макар че тя е от страна, която признава Косово.
Куртия смята, че е най-важно диалогът да е добре подготвен, тъй като не може да се допуснат по-нататъшни провали.
На въпрос, дали ако стане премиер ще представлява и косовските сърби, лидерът на „Самоопределение“ отговори: „Разбира се. Вярвам, че има сърби, които ще размислят дали го правя по-добре от Вучич“.
Що се касае до митата, които в момента са в сила, Курти подчерта, че те не се вписват в неговата политика.
„Ще отменим митата, но въз основа на реципрочност. Например, Белград трябва да приеме нашите табели и документи, на които пише Република Косово. Искаме да изясним и съдбата на изчезналите лица по време на конфликта, без значение от тяхната националност, за да намерим и изчезналите сърби и роми. Трябва да се формират съвместни екипи на косовски, сръбски и международни изследователи, за да се анализират масовите гробове“, смята председателят на ляво-националистическата партия.
Освен това той вярва, че Сърбия дължи на Косово военна компенсация, пенсионен фонд и 1200 артефакти.
На въпрос защо Прищина трябва да постигне споразумение с Белград, Курти отговори, че добросъседските отношения са важни и че няма членство в ЕС без взаимно признаване.

Кметът на македонския Гостивар: С победата на Курти започва албанска пролет от Косово към Северна Македония
Гостивар. Кметът на македонския град Гостивар Арбен Таравари заяви след посещението на най-вероятния нов косовски премиер Албин Курти, че ако в Косово победи неговото Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие), ще осъмне нов ден за албанците, предаде македонският ежедневник "Вечер" „Албанската пролет започна“, отбеляза градоначалникът след посещението на Курти в Гостивар на 17 септември.
Тогава градоначалникът от македонската опозиционна партия „Алианса на албанците“, чийто кандидат получи най-много гласове в албанските общини на президентските избори в югозападната ни съседка, побеждавайки дългогодишния хегемон „Демократичния съюз за интеграция“, каза, че: „Започвайки от Косов и продължавайки към Северна Македония, акцията започна.... Една победа в Косово ще бъде най-голямата стъпка към защитаването на нашите семейства от рака на властите, който заплашва живота ни. Нека „Самоопределение“ победи в Косово, нека осъмне нов ден за албанците“.

Най-вероятният нов премиер на Косово: Обединението между Косово и Албания е първостепенно за оцеляването на косовската държава
Прищина. В интересно интервю пред местния телевизионен канал T7 на 18 септември, най-вероятният нов премиер на Косово Албин Курти, чието ляво-националистическо Движение „Самоопределение“ спечели първото място на предсрочните парламентарни избори на 6 октомври заяви, че Косово има право да се обедини с Албания и че съединението на двете страни е „първостепенно за оцеляването на косовската държава".
Все пак той призна, че „днес обаче не сме в състояние да го направим“, защото „това не зависи само от нас, а и от Албания“.
Тогава той подкрепи формирането на коалиция със завършилата на второ място „Демократическа лига на Косово“ с лидер Иса Мустафа, въпреки че, по неговите думи, тази фракция се страхува от съвместно правителство с „Ветевендосие“, както се казва на албански „Самоопределение“.
Освен това Курти коментира критичното си мнение към държавните символи на Косово – знамето и химна. Той обеща, че ако спечели изборите и стане премиер ще уважава държавните символи. „Но нека само ви припомням, че химнът се казва Европа и няма текст. Това е странно. Разбира се, аз съм за добавянето на текст към химна, но това трябва да бъде направено в съответствие с Конституцията (т.е., трябва да бъде одобрен от малцинствата, включително сръбското – бел. „Фокус“)“, обясни той. Най-вероятният бъдещ премиер на страната добави още, че знамето на Косово е чисто географско и не отразява историята на държавата, като добави, че няма друг избор освен да го приеме. „Разбира се, като министър-председател ще зачитам символите“, обеща той.

Koha Ditore (Косово): Новото правителството ще бъде формирано според нуждите на Косово, а не, за да задоволи Белград или Брюксел
Прищина. В чужбина, особено в Брюксел и Белград, мислят само как ще се отразят резултатите от изборите в Косово на диалога между Прищина и Сърбия. „Но Косово трябва да се фокусира върху вътрешните си работи, спирането на корупцията и създаването на функционираща държава която да зачита независимостта, безпристрастността и професионализма на държавния апарат и да се тревожи по-малко от диалога и притесненията на бюрократите в Брюксел или Александър Вучич в Белград“, пише кореспондентът на вестник Koha Ditore в Брюксел Августин Пальокай.
Той твърди още, че „Косово трябва да види кое правителство ще донесе по-добър живот, а не кое би улеснило работата на Брюксел и Белград. Брюксел не попита Косово, когато назначи заклет противник на независимостта на Косово – Джозеп Борел, като върховен представител на ЕС. Дори по-неприемлив е дебатът за това, кой би бил по примлив за „международния фактор“ и кой не в новото правителство на Косово. В момент, когато Сърбия от много години е водена от хора, които продължават да възхваляват Слободан Милошевич, назовавайки го велик лидер, и които величаят военни престъпници и отричат геноцида, да се каже, че определени политически лидер на Косово са неприемливи за „международните“ е голяма глупост и автогол за косоварите“.

Zeri (Косово): ЛДК не изключват коалиция с Движение „Самоопределение“, чакат окончателните резултати
Прищина. Кандидатът за премиер на Демократическата лига на Косово (ЛДК) Вьоса Османи не приема загубата на парламентарните избори в страната, независимо че предварителните резултати показват победа на Движение „Самоопределение“, пише прищинският ежедневник Zeri.
По нейните думи, ЛДК ще чакат, докато не бъде преброен и последният глас, но подчерта, че какъвто и да е окончателният резултат, партията ще го приеме.
Османи не изключи възможността за коалиция със „Самоопределение“.
„Победителят не може да бъде определен днес, защото ще чакаме, докато не бъде преброен и последният глас. Искам да благодаря на всички. Вярвам, че утре, щом всички гласове са преброени, ще имам окончателните резултати и ние ще излезем да говорим тогава“, заяви лидерът на дясноцентристката косовска фркция.

„А1 Он“ (Македония): Харадинай призна поражението си на изборите
Прищина. Лидерът на коалицията между „Алианса за бъдещето на Косово“ (ААК) и Социалдемократическата партия (СДП) Рамуш Харадинай индиректно призна поражението си на изборите, предава македонският портал „А1 Он“, като се позовава на прищински медии.
„Алиансът расте, но е трудно да се получи точният резултат“, е заявил бившият премиер на страната в неделя вечерта. Неговата коалиция получи едва около 10 процента от гласовете и отстъпва на Движение „Самоопределение“ с 26%, Демократическата лига на Косово с 25% и Демократическата партия на Косово с 21%.

Д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово: Очаква се ускорено съставяне на правителство в Косово, с няколко въпросителни
София. Коалиция в Косово се очертава между Движение „Самоопределение“ с леви убеждения и Демократичната лига, която е дясно ориентирана. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. По думите му формирането на правителство едва ли ще се забави, но имайки предвид стоящите и към момента въпросителни, управленската коалиция ще бъде интересна. Предсрочни избори в Косово станаха факт, след като премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка, защото беше призован от Съда в Хага за военни престъпления. Според д-р Бобев обаче след предсрочния вот се очаква ускорено съставяне на правителство. „Откакто има избори в Косово нито един кабинет няма пълен мандат след обявяване на Независимостта. След изборите през 2014 и 2017 година преговорите бяха особено тежки за съставяне на правителство. Създаваха се и условия за криза, докато старото правителство изпълняваше определени функции. Сега обаче. предвид предварителните заявки, може да се очаква ускорение в съставянето на ново правителство. Малцинствените депутатите, които са 20, обикновено се присъединяват към изпълнителната власт, но сега може да има промяна, защото във властта вероятно ще бъде националистическата формация. Независимо от коалициите до момента винаги те имаха една и съща посока и във вътрешен, и в международен план“, обясни още Бобев. По думите му предсрочните избори са били успешни. „Едно от явленията на този вот е фактът, че за първи път след 2000-та година и особено след обявяването на Независимостта през 2008 година една от т.нар. военни партии „Демократическата партия на Косово“ очевидно е получила присъдата и ще премине в опозиция. Що се касае до предизборните програми - те бяха сходни. Политическите партии и коалиции акцентираха върху върховенство на закона, икономически статус и борба с корупцията. Важни, но трудноизпълними теми в косовските условия“, каза още д-р Бобев. Той обобщи, че 44% от гласоподавателите са отишли до урните за вота. В сравнение на последните избори през 2017 година гласувалите са били по-малко. „Гражданите на Косово гласуваха с надежда, че все пак нещо в ежедневието им ще бъде подобрено и страната ще излезе от кръга на външнополитически проблеми“, допълни бившият посланик.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Deutsche Welle: Избирателите наказаха управляващите партии в Косово
Прищина. Ляво-националистическото Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие (ВВ)) води на предсрочните парламентарни избори в Косово, но ще трябва да се коалира с още най-малко две партии, за да формира стабилно правителство в най-младата балканска държава, предава македонската редакция на Deutsche Welle.
Според първичните неофициални резлтати, ВВ получава близо 26% от гласовете и изпреварва дясноцентристката Демократическа лига на Косово (ЛДК) с 25%.
По време на кампанията лидерите на двете партии обявиха, че ще се коалират, но стабилно правителство ще изисква и подкрепа от една от партиите на малцинствата – сърби, турци или бошняци, които заедно контролират 20 места в парламента.
На четвъртите парламентарни избори след обявяването на независимостта на Косово през 2008 г. партиите, ръководени от бивши членове на АОК (Армията за освобождение на Косово), претърпяха поражение. Бившият премиер Рамуш Харадинай, който се оттегли след като бе призован в Хагския трибунал за военни престъпления, спечели 11,5 на сто от гласовете със своята коалиция – „Алиансът за бъдещето на Косово“ (ААК) – Социалдемократическа партия (СДП). На трето място е Демократическата партия на Косово (ПДК) на бившия председател на парламента Кадри Весели с 21% от гласовете.
„Ще направя всичко, за да има правителство в най-кратки срокове, защото сме в края на годината и трябва да приемем бюджета“, заяви лидерът на Самоопределение Албин Курти, който ще получи мандата за съставяне на новото правителство.
„Тази вечер няма да почукам на вратата на ЛДК, но това ще е първата ми работа на сутринта. Нямаме време за губене“, каза политикът.
Избирателната активност беше 44 процента, но резултатите не включват избиратели от диаспората, които традиционно гласуват за ВВ.
„Хората гласуват предимно за него (Албин Курти), защото смятат, че той е човекът, който ще се бори с престъпността и корупцията, ще създаде работни места и ще подобри икономиката“, обясни главният редактор на вестник „Коха Диторе“ Агрон Байрами.
Изборите в Косово бяха наблюдавани от над 34 000 независими наблюдатели. Не се съобщава за големи инциденти, но полицията твърди, че е арестувала най-малко 20 души за правене на снимки на техните бюлетини.

Кадри Весели: Гражданите обявиха присъдата, преминаваме в опозиция
Прищина. Лидерът на Демократическата партия на Косово (ПДК) Кадри Весели призна, че неговата фракция е претърпяла поражение на предсрочните парламентарни избори в страната и преминава в опозиция, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Заедно с ПДК работихме усилено за победа на тези избори, но гражданите обявиха своята присъда и ние сме съгласни с нея. ПДК ще премине в опозиция, но ние ще продължим да служим на нацията и държавата“, заяви Весели.
Според резултатите след преброяване на 95% от бюлетините, „Ветевендосие“ (Движение „Самоопределение“) води с 25,70% пред Демократическата лига на Косово (ЛДК) с 25,07% и ПДК с 21,25%.

RTK (Косово): Движение „Самоопределение“ води в Косово след преброяването на 95% от бюлетините
Прищина. Централната избирателна комисия не е успяла да излезе с окончателни предварителни резултати два часа след полунощ местно време (03:00 българско). Независимо от това Движение „Самоопределение“ („Ветевендосие“) обяви победа и я отпразнува на централния площад в Прищина – „Скендербег“, съобщава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Към 02:00 часа ЦИК е успяла да обработи 95% от бюлетините, въз основа на които „Ветевендосие“ води с 25,70% пред Демократическата лига на Косово (ЛДК) с 25,07% и Демократическата партия на Косово (ПДК) с 21,25%.

„Алсат – М“ (Македония): „Самоопределение“ обявиха победа на изборите в Косово
Прищина. Лидерът на ляво-националистическото Движение „Самоопределение“ („Ветевендосие“ (ВВ)) Албин Курти обяви победа на предсрочните парламентарни избори в Косово. На пресконференция той заяви, че обявява победата като новия премиер на страната, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Новото правителство трябва да навакса изгубеното време. Днес ще празнуваме, а от утре започваме подготовката за формиране на правителство. Благодаря на гражданите, които използваха правото си на свободно гласуване. Масовото участие на гражданите се превърна в Национален празник“, заяви Курти.

Koha Ditore (Косово): При 80% обработени бюлетини: "Самоопределение" води с 26,01% от гласовете
При малко над 80% обработени бюлетини движение "Самоопределение" на Албин Курти събира 26,01% от гласовете на избирателите, изпреварвайки "Демократическа лига на Косово" (ДЛК) на Иса Мустафа, която печели 25,04%, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Трета сила е Демократическата партия на Косово на Кадри Весели с 21,19% от гласовете.
Коалицията "Алианс за бъдещето на Косово" на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата партия е на четвърто място с 11,61%, следвана от коалицията между Социалдемократическа инициатива (НИСМА), "Алианс за ново Косово" и "Партията на справедливостта" с 5,03%.
Председателят на "Сръбска листа" Горан Ракич обяви победа на партията му в гласуването на сръбската общност на предсрочните парламентарни избори в Косово, предава държавната РТС.
"Сръбска листа" печели и десетте мандата, предвидени за представители на сръбската общност в 120-местния парламент в Прищина. В центъра на Северна Митровица се събраха привърженици на партията за отпразнуване на резултатите от вота.
В обръщение пред Президентството в Белград, държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич определи резултатите от изборите в Косово като "най-убедителната победа в историята на "Сръбска листа".
Според ЦИК общият брой на сръбските и албанските избиратели в Косово надхвърля 1,9 милиона души. От тях 117 808 са регистрирани в 10 общини с преобладаващо сръбско население. От 120 места в парламента на Косово 100 са разпределени между албански депутати, а останалите 20 - сред представители на националните малцинства. Десет от тези 20 депутати се избират от сърбите, четири места са запазени за роми, ашкали и гупти, три места са запазени за бошняци, две са запазени за турци и едно за гораните.

РТС (Сърбия): "Сръбска листа" обяви победа сред партиите на сръбската общност в Косово
Председателят на "Сръбска листа" Горан Ракич обяви победа на партията му в гласуването на сръбската общност на предсрочните парламентарни избори в Косово, предава държавната РТС.
"Сръбска листа" печели и десетте мандата, предвидени за представители на сръбската общност в 120-местния парламент в Прищина. В центъра на Северна Митровица се събират привърженици на партията за отпразнуване на резултатите от вота.
В обръщение пред Президентството в Белград, държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич определи резултатите от изборите в Косово като "най-убедителната победа в историята на "Сръбска листа".
При 70% обработени бюлетини движение "Самоопределение" на Албин Курти събира 26,03% от гласовете на избирателите, изпреварвайки "Демократическа лига на Косово" (ДЛК) на Иса Мустафа, която печели 25,35%, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore. Разликата в гласовете между първата и втората партия е близо 4 000.
Трета сила е Демократическата партия на Косово на Кадри Весели с 21,63% от гласовете.
Коалицията "Алианс за бъдещето на Косово" на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата партия е на четвърто място с 11,74%, следвана от коалицията между Социалдемократическа инициатива (НИСМА), "Алианс за ново Косово" и "Партията на справедливостта" с 5,16%.

Koha Ditore (Косово): При 70% обработени бюлетини: "Самоопределение" води с 26,01% от гласовете
При 70% обработени бюлетини движение "Самоопределение" на Албин Курти събира 26,03% от гласовете на избирателите, изпреварвайки "Демократическа лига на Косово" (ДЛК) на Иса Мустафа, която печели 25,35%, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore. Разликата в гласовете между първата и втората партия е близо 4 000.
Трета сила е Демократическата партия на Косово на Кадри Весели с 21,63% от гласовете.
Коалицията "Алианс за бъдещето на Косово" на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата партия е на четвърто място с 11,74%, следвана от коалицията между Социалдемократическа инициатива (НИСМА), "Алианс за ново Косово" и "Партията на справедливостта" с 5,16%.

"Коммерсантъ": САЩ спечелиха на изборите в Косово
Извънредните парламентарни избори, проведени в неделя в Косово, не само ще определят конфигурацията на бъдещата власт в най-младата държава на Балканите. Те трябва да доведат до деблокиране на замразените за почти година преговори за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. САЩ все по-активно се намесват в този процес. В навечерието на изборите в Косово американският президент Доналд Тръмп назначи своя специален представител за преговорите между Сърбия и Косово. Той ще стане вторият американски емисар в региона, коментират в редакцията на руския вестник "Коммерсантъ".
Провеждането на предсрочни избори в Косово стана неизбежно след оставката през юли на премиера Рамуш Харадинай, който беше призован за разпит от Специализирания съд за военни престъпления в Хага. През декември миналата година кабинетът в Прищина въведе 100-процентови мита върху вноса на сръбските стоки в отговор на кампанията, която Белград започна за отмяна на признаването на Косово. Сърбия реагира с отказ да продължи преговорите за нормализиране на отношенията с Косово. Въпреки многократните искания на ЕС и САЩ за премахване на митата, ограниченията все още се прилагат. Диалогът между Белград и Прищина остава замразен почти година.
Следователно, специално внимание е насочено към настоящите избори в Косово.
Светът очаква, че новото правителство на Косово ще премахне или поне отмени временно митата, което ще създаде условия за деблокиране на преговорите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. А това от своя страна ще отвори и на Сърбия, и на Косово пътя към евроатлантическата интеграция.
Последната предизборна кампания беше най-кратката след обявяването на независимостта на Косово през 2008 г. - само десет дни, а политическата ситуация - най-объркващата. Проучванията в навечерието на вота показаха, че от 25 партии и коалиции, участващи в изборите, най-малко четири имат шанс да спечелят. Това са Демократическа лига на Косово (ДЛК), основан от „Косовския Ганди”, дългосрочния лидер на косовските албанци Ибрахим Ругова; движението "Самоопределение" на Албин Курти; Демократическата партия на Косово (ДПК), близка до президента Хашим Тачи, и "Алианс за бъдещето на Косово" на бившия премиер Рамуш Харадиная.
Последните две политически сили се ръководят предимно от бивши полеви командири на Армията за освобождение на Косово (АОК), много от които са в списъка с обвиняемите в Хага. Първите две партии се ръководят от политици, които не са свързани със сръбско-албанския въоръжен конфликт от 90-те години на миналия век и многобройните военни престъпления, които го съпътстват. В Европа се смята, че тези две политически сили ще могат да формират основата на новото правителство.
"Формирането на нова власт в Косово от политици, които не са обременени с военно минало, би улеснило разрешаването на много въпроси", потвърди европейски дипломатически източник пред "Коммерсантъ", пожелал анонимност. От друга страна, според него, Рамуш Харадинай, въпреки радикализма си, е направил важни компромисни решения като министър-председател, по-специално, „в крайна сметка той подкрепи споразумението за границата с Черна гора, което беше блокирано от косовския парламент дълги години“. Така че Европа е готова да работи с всяко правителство на Косово", увери събеседникът на изданието. Основното е то да бъде формирано възможно най-скоро и да бъде готово за сътрудничество".
Любопитно е, че по време на предизборната кампания никоя от водещите политически партии в Косово открито не подкрепи искането на международната общност да премахне митата върху сръбските стоки. От Прищина обаче уверяват, че това не означава, че ситуацията няма да се промени след изборите.
Една от най-важните в предизборната игра на косовските политически партии и коалиции беше американската карта - желанието да се покаже на избирателите, че конкретна партия стои най-близо до Америка. И това не е изненадващо: според проучвания на Института Gallup, Косово е на първо място в света по подкрепа на политическите инициативи на САЩ. А американското влияние върху косовските албанци е изключително голямо.
„Близостта към Америка“ бе по-активно демонстрирана от лидера на ДЛК Кадри Весели. Той непрекъснато повтаряше, че на 6 октомври албанците избират между сътрудничество със САЩ под ръководеното от него правителство и изолация. В същото време много градове в страната бяха поставени билбордове със снимки на Кадри Весели и Доналд Тръмп.
Лидерите на другите партии се опитаха съшо да разиграят американската карта, макар и в по-малка степен. Председателят на ДЛК Иса Мустафа увери избирателите: „Ако някой стои рамо до рамо с Америка, това е ДЛК, защото Ибрахим Ругова проправи пътя към Америка, а не тези, които правят снимки с американския президент и злоупотребяват с неговото име“. Рамуш Харадинай говори и за връзките си със САЩ и че „Америка е съюзник на Косово, а не на отделните му политици“.
В резултат на това посолството на САЩ в Прищина миналата седмица направи изявление: „Правителството на САЩ не дава предпочитания на никоя политическа партия или на нито един кандидат на изборите в неделя. Ние уважаваме правото и отговорността на избирателите в Косово да избират своето собствено бъдеще".
Както обаче косовските журналисти разбраха, в кампанията на ДПК се включи бивш съветник на настоящия президент на САЩ Сам Нанберг, чийто хонорар беше в размер на 110 хил. долара. И на един от митингите на тази партия в град Гнилан, изнесе реч изпълняващият длъжността министър на правосъдието на САЩ Матю Уитакър в периода от ноември 2018 г. до февруари 2019 г. Уважаемият гост беше убеден, че борбата срещу корупцията и икономическото развитие на Косово зависят от резултата от неделните избори и че тези цели могат да бъдат постигнати с премиера, който търси приятелство със САЩ. А това е Кадри Весели.
В навечерието на изборите в Косово президентът на САЩ Доналд Тръмп направи неочакван ход. В края на миналата седмица той назначи свой специален представител за преговорите между Сърбия и Косово - американският посланик в Берлин Ричард Гренел.
За почти всички на Балканите тази стъпка беше пълна изненада. Новият американски емисар никога досега не се е занимавал с Балканите. Освен това на сегашния си пост той успя да развали отношенията с Германия, която играе важна роля в уреждането на косовския въпрос, след като обяви, че целта му е да подкрепя десни и крайнодесни европейски политици. Накрая, в края на август, Държавният департамент на САЩ назначи свой специален представител за Балканите Матю Палмър, който активно участва в региона от дълго време. Неговата задача беше определена ясно: нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.
В началото дори президентът на Сърбия Александър Вучич, който сега трябва да преговаря с Ричард Гренел, не можа да скрие изненадата след американския ход. Но почти всички лидери в Косово приветстваха появата на нов посредник в преговорите.
Държавният департамент на САЩ в края на миналата седмица увери, че Матю Палмър "ще работи в тясно сътрудничество с Ричард Гренел за постигане на цялостно споразумение между Сърбия и Косово". Ново назначение на ЕС изглежда също ще има: Вашингтон и Брюксел имат общ интерес да направят Балканите стабилни и проспериращи, така че да продължат ясното сътрудничество със САЩ.
Много балкански експерти обаче виждат назначаването на втория американски емисар на Балканите по различен начин. „Гренел има пряк достъп до Белия дом. Ясно е, че той трябва да стане главният специален представител на Балканите", пише професорът американския университет "Джон Хопкинс" Даниел Сървър в блога си в социалната мрежа "Туитър". „Можем да предположим, че това е опит за възраждане на идеята за размяна на територия между Сърбия и Косово, тази ужасна идея загина естествено донякъде преди месеци и е лошо, ако се опитат да я реанимират".

Koha Ditore (Косово): При 64,31% обработени бюлетини: "Самоопределение" изпревари ДЛК с над 1700 гласа
При 64,31% обработени бюлетини "Самоопределение" на Албин Курти събира 25,8% от гласовете на избирателите, изпреварвайки "Демократическа лига на Косово" (ДЛК) на Иса Мустафа с 1709 гласа. Партията изостава с 25,47%, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Трета сила е Демократическата партия на Косово на Кадри Весели с 21,41% от гласовете.
Коалицията "Алианс за бъдещето на Косово" на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата партия е на четвърто място, следвана от коалицията между Социалдемократическа инициатива (НИСМА), "Алианс за ново Косово" и "Партията на справедливостта".

Koha Ditore (Косово): При 40% обработени бюлетини - разликата меджу ДЛК и "Самоопределение" се скъсява
При 40% обработени бюлетини "Демократическа лига на Косово" (ДЛК) на Иса Мустафа води на предсрочните парламентарни избори в най-младата държава на Балканите с 25,28% или 77б581 гласа, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Разликата между ДЛК и втората очертаваща се по сила партия - "Самоопределение" на Албин Курти, се скъсява. Последната събира подкрепата на 24,03%, или 73 761 избиратели. Демократическата партия на Косово (ДПК) на Албин Курти е на трето място с 22,82% или 70 042 гласа.
Коалицията "Алианс за бъдещето на Косово" на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата партия събират подкрепата на 12,66% от избирателите, докато коалицията между Социалдемократическа инициатива (НИСМА), "Алианс за ново Косово" и "Партията на справедливостта" печелят 5,53%.

Gazeta Express (Косово): При 22% обработени бюлетини: ДЛК води с пет хиляди гласа пред "Самоопределение"
При 150 000 обработени гласа, или 22% от бюлетините, "Демократическа лига на Косово" на Иса Мустафа води пред движение "Самоопределение" на Албин Курти с пет хиляди гласа, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Expess. Резултатите за двете партии са съответно 37 000 срещу 32 000 гласа. В месеците, предхождащи изборите, ДЛК и партията на Курти преговаряха за коалиция, но не успяха да постигнат споразумение кой да оглави правителството в Прищина след евентуална победа на изборите.
Повече от 850 000 граждани са упражнили правото си на глас на предсрочните парламентарни избори в Косово - повече спрямо предходния вот през 2017 г. Според ЦИК общият брой на сръбските и албанските избиратели в Косово надхвърля 1,9 милиона души. От тях 117 808 са регистрирани в 10 общини с преобладаващо сръбско население. От 120 места в парламента на Косово 100 са разпределени между албански депутати, а останалите 20 - сред представители на националните малцинства. Десет от тези 20 депутати се избират от сърбите, четири места са запазени за роми, ашкали и гупти, три места са запазени за бошняци, две са запазени за турци и едно за гораните.
Според предварителните резултати екзитполовете на телевизия Klan Kosova, движението "Самоопределение" на Албин Курти и Демократическа лига Косово (ДЛК) събират по 30%. Трета сила след предсрочните парламентарни избори в най-младата държава на Балканите е Демократическата партия на Косово (ДПК) с 22,8%.
Коалицията "Алианс за бъдещето на Косово" на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата партия събират подкрепата на 10,58% от избирателите, докато коалицията между Социалдемократическа инициатива (НИСМА), "Алианс за ново Косово" и "Партията на справедливостта" печелят 4,41%.

В92 (Сърбия): Три партии обявявиха победа на предсрочните парламентарни избори в Косово
Три партии обявявиха победа на предсрочните парламентарни избори в Косово - "Самоопределение" на Албин Курти, "Демократичен съюз на Косово" на Иса Мустафа и Демократическата партия на Косово (ДПК) на Кадри Весели, предава белградската електронна медия B92.
Предварителните резултати от гласуването в най-младата държава на Балканите се очакват в рамките на няколко часа.
От "Самоопределение" по-рано заявиха: „Ние сме победителите според екзитполовете. Но по-важен за нас е истинският вот. Ще отложим тържеството, докато не бъдат обявени официални резултати".
Според предварителните резултати от екзитполовете, движението "Самоопределение" на Албин Курти и Демократическа лига Косово (ДЛК) събират по 30%. Трета сила след предсрочните парламентарни избори в най-младата държава на Балканите е Демократическата партия на Косово (ДПК) с 22,8%.
Коалицията "Алианс за бъдещето на Косово" на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата партия събират подкрепата на 10,58% от избирателите, докато коалицията между Социалдемократическа инициатива (НИСМА), "Алианс за ново Косово" и "Партията на справедливостта" печелят 4,41%.