Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Провеждат се парламентарни избори в Косово

06 октомври 2019 | 12:32

Започнаха предсрочните парламентарни избори в Република Косово, до които се стигна след като премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка след като беше призован да се яви пред Специализирания съд в Хага за военни престъпления. Изборите започнаха в 7:00 часа (8:00 българско време), а секциите ще затворят в 19:00 (20:00 българско време). Отворени са малко над 2500 избирателни секции, в които могат да гласуват близо 2 млн. граждани на Република Косово. От тях около 110 хил. са сърби.
На парламентарните избори участват 25 сертифицирани от Централната избирателна комисия (ЦИК) политически субекти, от които 20 са партии, четири са коалиции, а един е независим кандидат.
За 120 места в косовският парламент ще се борят общо 1068 кандидати за депутати. Около 34 хил. наблюдатели ще следят за нередности по време изборите, като около 100 от тях са представители на ЕС.
Според конституцията на Косово от 120 места в парламента, 100 депутатски мандата се разпределят между албанските депутати, а другите 20 сред представители на националните малцинства. От 20-те депутати, половината се избират от представителите на сръбското малцинство.
Представители на ЦИК обявиха по-рано, че ще може да се гласува само с косовски документи, което постави въпроса каква част от косовските сърби ще могат всъщност да гласуват. Въпреки това представители на сръбското правителство призоваха всички избиратели в Косово да се регистрират и да се опитат на място да упражнят правото си на глас, независимо какви документи имат.
Партия "Сръбска листа" е открито подкрепяна от правителството в Белград. Това стана ясно след като Александър Вучич призова всички сърби в републиката да гласуват по-съвест, след което ги подкани да гласуват за "Сръбска листа".
„Демократическата лига на Косово“ (ДЛК) на бившия премиер Иса Мустафа е фаворит за предсрочните парламентарни избори в страната, като се очаква тя да получи около 30% от вота.
На второ място според анкетите е движението „Самоопределение“ на Албин Курти с 24%, следвано от Демократическата партия на Косово (ДПК) на Кадри Весели с 21%.


РСЕ: В Северно Косово са арестувани четирима души за изборни нарушения
Косовската полиция съобщи, че е задържала четирима души в Северна Митровица за нарушения по време на гласуването на предсрочните парламентарни избори в страната, информира македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
В една избирателна секция, според полицията, са били задържани председателят на комисията и лицето, което отговаря за идентифицирането на избирателите. Те са заподозрени в извършване на престъпление "Злоупотреба със служебно положение по време на избори".
Според полицията, задържаните са позволили гласуване в противоречие с правилата, приети от Централната избирателна комисия в Косово, а именно без валидни косовски документи за самоличност, каквито някои косовски сърби не притежават. Двама души са били задържани за опит да гласуват с подправени косовски лични документи.

„Независен“ (Македония): Регистрирани са първите нередности на изборите в Косово
Неправителствената организация „Демокрация в действие“ съобщи, че нейните наблюдатели са регистрирали няколко нередности на предсрочните парламентарни избори в Косово, преди началото на гласуването в някои избирателни секции.
Говорителят на организацята Исмет Криезиу заяви, че гласуването се провежда във всички избирателни секции, но 2,6% от тях са открити със закъснение поради закъснения на членовете на избирателните комисии.
Освен това в някои избирателни секции продължиха да се наблюдават материали с предизборно съдържание на политически субекти, въпреки наложената забрана за агитация до края на изборния ден.
Той заяви и че около 30% от всички избирателни секции не са осигурили съоръжения за достъп на хора с увреждания.

РИА Новости: В северната част на Косово са задържани двама членове на местната избирателната комисия
В северната част на Косово полицията задържа председателя и един от наблюдателите в местната избирателна комисия в Митровица, предава РИА Новости, като се позовава на “Радио и телевизия на Косово“.
„Председателят на местната избирателна комисия в училището„ Свети Сава“ в северната част на Косовска Митровица и неин наблюдател бяха задържани за това, че са разрешили на жена да гласува с акт за раждане“, заяви ръководителят на Централната избирателна комисия в в Прищина Валдете Дака.
Членовете на местната комисия бяха задържани за 24 часа.
Централната избирателна комисия на Косово по-рано обяви, че ще допуска да се гласува само с косовски документи, каквито някои местни сърби не притежават.
Избирателните списъци включват над 100 хил. косовски сърби. За тях по квотата бяха разпределени 10 места в парламента в Прищина. Най-голямата партия, която ги представя е „Сръбската листа“.

Албанския външен министър: Съдбата на Албания и Косово е неразделна
Действащият албански министър на външните работи Гент Чакай обяви, че съдбата на Косово и Албания е неразделна, пише тиранското издание Albanian Daily News.
Изявлението си той направи докато гласуваше на предсрочните парламентарни избори в Косово.
„Аз не съм просто гражданин на Република Албания и на Република Косово, но също така съм активен гражданин, който вярва, че съдбата на тези две държави е неразделна. Изборите през Юни в Албания и октомврийските избори в Косово, въпреки разликите си, имат нещо общо – те са израз на общата политическа воля“, заяви Чакай.

Albanian Daily News: Хачим Тачи смята, че в Косово ще се проведат спокойни избори
Президентът на Косово Хачим подчерта, че в Косово се е установила традиция за „добри“ и спокойни избори, резултатите от които ще бъдат приети от всички, пише албанският вестник Albanian Daily News.
Той заяви това в изявление след началото на предсрочните парламентарни избори в Косово след оставката на бившия министър-председател Рамуш Харадинай, който беше призован от Специализираният съд за военни престъпления в Хага. Той се отказа от поста си, понеже не желаеше да се яви там като премиер, а като обикновен гражданин.
Президентът Тачи призова гражданите да участват в изборите и заяви, че новото правителство трябва да подобри живота на хората и да се изправи смело срещу предизвикателствата пред страната.
„Днес Косово избира нов парламент, който ще формира новото правителство на Косово", заяви президента.
"То трябва да подобри животите на гражданите и да се изправи срещу предизвикателствата, които стоят пред нас. Затова призовавам за масово участие в изборите, както и за свободен и честен изборен процес. Създали сме традиция за добри избори, приемани от всички. Нека днес да спечели Косово“, се казва в изявлението на Тачи.

TACC: Косовските сърби масово гласуват на предсрочните парламентарни избори в страната
Сръбското население в северната част на Косово масово гласува на предсрочните парламентарни избори в републиката, заяви заместник-председателят на партия „Сръбска листа“, Игор Симич цитиран от ТАСС.
„Що се отнася до информацията, която получавам, изборите се провеждат по най-добрия начин, без никакви проблеми. Всички избирателни секции се отвориха навреме. Гражданите масово отидоха на урните, в момента се проверява избирателната активност, точните числа ще бъдат обявени малко по-късно. Засега това е цялата информация, която мога да предоставя“, каза той.
Според Централната избирателна комисия, от повече от 1,9 милиона избиратели, 117 808 са регистрирани в 10 общини с преобладаващо сръбско население. Четири сръбски общини в северно Косово са регистрирали 58 187 избиратели.

“Независен“ (Македония): Посланикът на САЩ в Косово още веднъж подкани гражданите да гласуват в парламентарните избори
Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет призова гражданите на страната да излязат и да пуснат гласа си в предсрочните парламентарни избори, пише македонският вестник ”Независен“.
Коснет написа съобщение в „Туитър“, където призова всички в Косово да гласуват, тъй като всеки глас е от значение, и да го направят по съвест.
„Добро утро гласоподаватели на Косово. Днес е вашият ден да излезете и да гласувате. Вашият глас има значение – гласувате за себе си, за страната си, за бъдещето си!“, пише посланикът на САЩ в Косово.

Gazeta Express (Косово): Над 34 хиляди наблюдатели са регистрирани за изборите в Косово
Централната избирателна комисия (ЦИК) на Косово по време на заседание, проведено в четвъртък, акредитира нови наблюдатели преди предсрочните избори в неделя. Председателят на ЦИК каза, че общият брой наблюдатели, които се очаква да присъстват на изборите на 6 октомври, е 34 568, пише базираният в Прищина вестник Gazeta Express.
В петък политическите партии проведоха основни митинги преди деня за размисъл. В неделя гласуването започва в 7:00 часа и ще продължи до 19:00 часа, като гражданите на Косово ще гласуват на предсрочните избори само с косовски документи за самоличност.

Б92 (Сърбия): Вучич призова сърбите в косово да гласуват за „Сръбска листа“
Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна с представители на партия „Сръбска листа“, които ще участват на предсрочните парламентарни избори в Косово и призова сърбите в страната да гласуват за тях, предава белградската медия Б92.
Президентът се срещна със 17 кандидати за народни представители от партията в президентството в Белград. След срещата Вучич се обърна към сърбите в Косово в изявление пред журналисти и ги призова да гласуват за „Сръбска листа“.
„Първо, искам да поканя всички сърби в Косово и Метохия да отидат и да гласуват на 6 октомври по своята собствена съвест, и също така искам да ги поканя да гласуват за „Сръбска листа“, заяви Вучич.
„Можехме да видим съвместна, фокусирана и брутална (предизборна) кампания в Косово“, коментира още президента.
„Тя се състоя от всички четири албански политически листи и всички казаха, че е важно да се говори със сърбите, но не и със Сърбия. Всички други можеха да дойдат, но никой от нас от Сърбия не можеше да отиде и да подкрепи нашите хора и представителите на нашия народ“, добави Вучич.
„На „Сръбска Листа“ й беше забранено да излъчи единственото видео, създадено от нея, заради лозунга „Сърбия зове“. И 30 хил. евро трябва да бъдат платени, което означава, че те са ограбили партията, защото те са сметнали лозунга за нарушение“, заключи сръбският президент.

Reuters: Корупцията и преговорите със Сърбия са основните притеснения на косовските гласоподаватели
Дълбоко вкоренената корупция и мирните преговори със Сърбия, които ще отворят пътя на Прищина към членство в ООН са основните грижи на почти двата милиона гласоподаватели, които ще могат да пуснат бюлетина на предсрочните парламентарни избори в Косово, коментира Reuters.
Предсрочните избори, четвъртите от обявяването на независимостта на страната през 2008 г., бяха насрочени след като премиера Рамуш Харадинай напусна поста си през месец юли тази година, след като беше призован да се яви пред съда за военни престъпления.
Той беше разпитан относно ролята си във войната от 1998-1999 г. като един от командирите на бившата „Армия за освобождение на Косово“ (АОК), която се бори за независимостта на страната срещу Сърбия.
Според анкетите, публичното недоволство срещу управлението на Харадинай и неговото коалиционно правителство са причината за увеличението в подкрепата за опозиционните партии.
Две от тях, „Демократичната Лига на Косово“ (ДЛК) и националистите от „Ветевендосие“ (Движение „Самоопределение“) са разглеждани като фаворити на изборите, заедно с Демократическата партия на Косово (ДПК).
Артон Демхасай, който е част от мозъчният тръст Коху („Събуди се“) в Прищина, заяви че задачата на новото правителство ще бъде подновяването на преговорите с Белград.
„Следващото правителство ще е правителство на диалога, от първия до последния си ден и само когато преговорите приключат, тогава ще можем да се занимаем с истинските проблеми като корупцията, образованието и икономиката“, заяви той.
Преговорите с Белград бяха прекратени преди година, като тогавашното правителство наложи стопроцентови мита върху стоки, произведени в Сърбия. Макар решението да получи известна подкрепа, повечето партии в Косово заявиха в предизборните си кампании, че ще премахнат митата, но ще наложат други ответни санкции срещу Белград.
САЩ и Европейският съюз виждат продължаващото напрежение между Косово и Сърбия като сериозна заплаха за регионалната стабилност и настояват за нормализирането на отношенията.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи Ричърд Гренел, посланикът на Вашингтон в Берлин, като специален посленик в преговорите между Белград и Прищина в опит да вдъхнат нов живот на преговорите между тях.
Сърбия отказва да признае независимостта на Косово и заедно с подкрепата на Русия блокира членството на Прищина в международните организации, включително в ООН.
През 2013 г. Прищина и Белград се съгласиха да започнат диалог с медиаторството на ЕС за нормализирането на отношенията си, но оттогава е постигнат малко прогрес.
Президента на Косово Хачим Тачи и сръбския му колега Александър Вучич през 2018 г. сигнализираха, че може да се съгласят на размяна на територии, но и двамата бяха изправени пред огромна опозиция срещу идеята.
ЕС твърди, че страната има проблем с „широко разпространената“ корупция и „Транспаренси Интернешънъл“ оценява Косово като „много корумпирана“ страна.
Изборите ще бъдат следени за нередности от повече от 34 хил. наблюдатели, сто от които ще са пратеници на ЕС.
Изборите започват на 6 октомври в 8:00 часа българско време, а секциите ще бъдат затворени в 20:00 часа. Първоначалните резултати от изборите се очаква да са известни в ранните часове на 7 октомври.

„Нова Македония“ (Македония): „Демократическата лига на Косово“ е фаворит за предстоящите избори, показва проучване
„Демократическата лига на Косово“ (ДЛК) на бившия премиер Иса Мустафа е фаворит за предсрочните парламентарни избори в страната. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение в най-младата държава на Балканите, публикувано от най-голямата информационна агенция в Албания – Siri.net, съобщава електронното издание на скопския вестник „Нова Македония“.
Съгласно разпространените данни, ДЛК събира подкрепата на 29% от избирателите. На изборите през 2017 г. за партията на Мустафа гласуваха 26%.
На второ място в анкетите е движението „Самоопределение“ на Албин Курти с 24%, следвано от Демократическата партия на Косово (ДПК) на Кадри Весели с 21%. Четвърто място с рейтинг от 13% заема коалицията „Алианс за бъдещето на Косово“ и Социалдемократическата партия на Косово, водена от настоящия премиер Рамуш Харадинай и кмета на Прищина Шпенд Ахмети.

TAСС: Начало на предсрочните парламентарни избори в Косово
В Косово започнаха предсрочни парламентарни избори, като избирателните секции бяха отворени в 7:00 часа (8:00 часа българско време), предава TACC.
"Процесът на изборите започна в 07:00, избирателните секции функционират в цяло Косово", съобщи пресслужбата на Централната избирателна комиси. Четири коалиции, 20 политически партии и един независим кандидат се борят за 120 места в парламента. Общо ЦИК регистрира 1 938 868 избиратели, а изборните секции ще бъдат затворени в 19:00 местно време (20:00 часа българско време).
Гласуването се извършва в 2 547 избирателни секции.
Изборите ще бъдат седмите по ред и шестите предсрочни такива, тъй като в цялата история на Косово нито едно правителство не е изпълнило мандата си докрай. Най-кратко просъществува правителството на бившият премиер Рамуш Харадиний. Той беше избран за министър-председател на изборите през 2017 г., като кабинетът му се задържа на власт за по-малко от две години.
Според конституцията на Косово от 120 места в парламента, 100 депутатски мандата се разпределят между албанските депутати, а другите 20 сред представители на националните малцинства. От 20-те депутати, половината се избират от представителите на сръбското малцинство.
В избирателните списъци има над 100 хил. косовски сърби, като най-голямото косовско сръбско движение, "Сръбска листа", разчита на откритата подкрепа на правителството в Белград.