Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Ден за размисъл преди да започнат парламентарните избори в Косово

05 октомври 2019 | 12:44

Начало на денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори в Косово, които ще се проведат на 6 октомври. До 19 часа, когато официално ще бъдат затворени предизборните секции, в страната е забранена всякаква предизборна агитация, както е обичайно за деня преди изборите. По-рано стана ясно, че почти 2 млн. души ще имат право на глас, от които около 120 хил. са сърби, по данни на косовската преса. Не е обаче сигурно колко от тях наистина ще имат възможност да пуснат гласа си, понеже от Централната избирателна комисия заявиха, че единствено хората, притежаващи косовски документи ще имат възможност да гласуват. Въпреки това ръководителя на кабинета на сръбското правителство за Косово и Метохия Марко Джурич призова всички, които имат желание да гласуват да се регистрират и да го направят. Според проучване публикувано от най-голямата информационна агенция в Албания – Siri.net фаворити за спечелването на изборите са „Демократическата лига на Косово“ (ДЛК) на бившия премиер Иса Мустафа. Очаква се те да получат почти 30% от вота, като ще бъдат следвани от движение "Самоопределение" на Албин Курти, което вероятно ще получи 24% от бюлетините. Демократическата партия на Косово (ДПК) на Кадри весели вероятно ще бъде трета с 21%.
По данни на НПО „Демокрация в действие“, която следи предизборната кампания за парламентарните избори в Косово, политическите партии в страната са похарчили общо малко повече от 2,1 млн. евро в десетте дни на предизборната кампания, която започна на 25 септември и завърши на 4 октомври в полунощ.
Изборите станаха причина за допълнително напрежение между Белград и Прищина Александър Вучич открито подкрепи "Сръбска листа" и призова сърбите в страната да гласуват за нея на идните избори.


„Слободен печат“ (Македония): Изборните материали и бюлетините в Косово са разпределени с полицейска охрана
Прищина. Ден преди парламентарните избори в Косово, Централната избирателна комисия разпространи изборните материали и бюлетини с полицейска охрана. За тези избори са били отпечатани 1 801 800 бюлетини, което е със 136 068 по-малко от общия брой гласоподаватели, пише македонското издание “Слободен печат“.
Говорителят на ЦИК Валмир Елези заяви, че има 7,02% по-малко бюлетини от общия брой гласоподаватели според окончателния списък, заверен от ЦИК.
Това решение на ЦИК, се основава на практиката от предишните избирателни процеси и на обичайната избирателна активност във всички досегашни избори и се предвижда, че няма да има недостиг на бюлетини.
Косовските медии съобщават, че разпространението на материалите, необходими за изборите, е извършено с подкрепата на косовската полиция.


Gazeta Express (Косово): Над 34 хиляди наблюдатели са регистрирани за изборите в Косово
Централната избирателна комисия (ЦИК) на Косово по време на заседание, проведено в четвъртък, акредитира нови наблюдатели преди предсрочните избори в неделя. Председателят на ЦИК каза, че общият брой наблюдатели, които се очаква да присъстват на изборите на 6 октомври, е 34 568, пише базираният в Прищина вестник Gazeta Express.
В петък политическите партии проведоха основни митинги преди деня за размисъл. В неделя гласуването започва в 7:00 часа и ще продължи до 19:00 часа, като гражданите на Косово ще гласуват на предсрочните избори само с косовски документи за самоличност.


„Независен“ (Македония): Ден за размисъл преди парламентарните избори в Косово
Започна денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат в Косово, пише македонският вестник ”Независен“.
Косовските граждани, които имат право на глас, ще могат на 6 октомври да пуснат бюлетина на парламентарните избори, като до 19 часа е забранена всякаква предизборна агитация.
Официалната предизборна кампания за седмите многопартийни избори в следвоенно Косово започна на 25 септември, като 33 хил. наблюдатели бяха акредитирани да следят за нередности по време на кампанията, както и по време на самите избори.
Тази цифра включва наблюдатели, които са представители на неправителствени организации, правителствени и междуправителствени организации, международни специализирани организации, занимаващи се с изборите и правата и свободите на човека, представители на други държави и медии.
На тазгодишните парламентарни избори участват 25 сертифицирани от Централната избирателна комисия (ЦИК) политически субекти, от които 20 са партии, четири са коалиции, а един е независим кандидат.
За 120 места в косовският парламент ще се борят общо 1068 кандидати за депутати.
Право на глас, според последните списъци на ЦИК имат почти 2 млн. души, което е с 65 хил. души повече от местните избори от 2017 г.
Оценката на независимите наблюдатели е, че кампанията е преминала мирно и без сериозни инциденти. Въпреки това са регистрирани отделни нарушения на предизборния кодекс, като например участие на деца в кампаниите, натиск върху избирателите да гласуват за определени кандидати, използване на публични длъжности за спечелване на гласове, злоупотреба с реч, насочена срещу политически конкуренти и други.
Парламентарни избори в Косово ще се проведат предсрочно, след като премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка по-рано, а парламентът беше разпуснат малко след това.

„МКД“ (Македония): На изборите в Косово ще може да се гласува само с косовски документи
Само хората с документи за самоличност от Косово ще могат да гласуват на изборите в страната, обяви председателят на Централната избирателна комисия Валдете Дака и предупреди, че от всички нарушения на това правило от страна на членовете на комисията ще следват последици, пише македонското електронно издание ”МКД“.
Tя реагира на изявление на ръководителя на кабинета на сръбското правителство за Косово и Метохия Марко Джурич, който обвини служителите в Прищина в дискриминация срещу сърбите, във връзка с решението на парламентарните избори на 6 октомври да се гласува само по документи, издадени в Косово.
Тя отбеляза, че насоките, приети от комисията, са задължителни за всички.
Въпреки това Джурич вчера призова всички избиратели в Косово и Метохия да се регистрират и да се опитат на място да упражнят правото си на глас, независимо какви документи имат.

Б92 (Сърбия): Вучич призова сърбите в косово да гласуват за „Сръбска листа“ Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна с представители на партия „Сръбска листа“, които ще участват на предсрочните парламентарни избори в Косово и призова сърбите в страната да гласуват за тях, предава белградската медия Б92.
Президентът се срещна със 17 кандидати за народни представители от партията в президентството в Белград. След срещата Вучич се обърна към сърбите в Косово в изявление пред журналисти и ги призова да гласуват за „Сръбска листа“.
„Първо, искам да поканя всички сърби в Косово и Метохия да отидат и да гласуват на 6 октомври по своята собствена съвест, и също така искам да ги поканя да гласуват за „Сръбска листа“, заяви Вучич.
„Можехме да видим съвместна, фокусирана и брутална (предизборна) кампания в Косово“, коментира още президента.
„Тя се състоя от всички четири албански политически листи и всички казаха, че е важно да се говори със сърбите, но не и със Сърбия. Всички други можеха да дойдат, но никой от нас от Сърбия не можеше да отиде и да подкрепи нашите хора и представителите на нашия народ“, добави Вучич.
„На „Сръбска Листа“ й беше забранено да излъчи единственото видео, създадено от нея, заради лозунга „Сърбия зове“. И 30 хил. евро трябва да бъдат платени, което означава, че те са ограбили партията, защото те са сметнали лозунга за нарушение“, заключи сръбският президент.

„Независен“ (Македония): Партиите в Косово са похарчили над 2 млн. евро за предизборни кампании
НПО „Демокрация в действие“ която следи предизборната кампания за парламентарните избори в Косово на 6 октомври, обяви че политическите партии са похарчили общо малко повече от 2,1 млн. евро в деветте дни на предизборната кампания, която започна на 25 септември и завърши на 4 октомври, пише македонският вестник Независен.
Общата оценка на организацията е, че атмосферата е била спокойна в края на кампанията, със забележки относно финансовата прозрачност на определени политически организации, които не докладваха някои от своите дейности пред Централната избирателна комисия и следователно не можеха да изчислят по-точно разходите си.
„По време на предизборната кампания в Косово политическите партии дадоха предизборни обещания, главно идеологически, свързани с актуални теми, които предизвикват интерес и емоция сред избирателите.“, се казва в съобщението на „Демокрация в действие“ за изборите.
Организацията съобщава също, че в последните дни във фокуса на партиите са били три сфери: образованието, икономиката и здравеопазването.
Кампанията за предсрочните парламентарни избори приключи на 4 октомври в полунощ, когато започна денят за размисъл.

Gazeta Express (Косово): Посланикът на САЩ в Прищина призова гражданите на Косово да гласуват на парламентарните избори
Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет призова гражданите на Косово да излязат и да гласуват на изборите за парламент на 6 октомври, пише вестник Gazeta Express.
„Свободните и справедливи избори зависят от вас. Каквито и да са вашите виждания, който и да подкрепяте – излезте и гласувайте. За вас, за държавата си, за бъдещето си.“, заяви Коснет в съобщение в „Туитър“.
На 6 октомври ще се проведат предсрочните парламентарни избори в Косово. Вотът ще бъде наблюдаван от неправителствени огранизации и наблюдателна комисия на Европейския съюз.

„Нова Македония“ (Македония): „Демократическата лига на Косово“ е фаворит за предстоящите избори, показва проучване
„Демократическата лига на Косово“ (ДЛК) на бившия премиер Иса Мустафа е фаворит за предсрочните парламентарни избори в страната. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение в най-младата държава на Балканите, публикувано от най-голямата информационна агенция в Албания – Siri.net, съобщава електронното издание на скопския вестник „Нова Македония“.
Съгласно разпространените данни, ДЛК събира подкрепата на 29% от избирателите. На изборите през 2017 г. за партията на Мустафа гласуваха 26%.
На второ място в анкетите е движението „Самоопределение“ на Албин Курти с 24%, следвано от Демократическата партия на Косово (ДПК) на Кадри Весели с 21%. Четвърто място с рейтинг от 13% заема коалицията „Алианс за бъдещето на Косово“ и Социалдемократическата партия на Косово, водена от настоящия премиер Рамуш Харадинай и кмета на Прищина Шпенд Ахмети.