Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Нов провал на преговорите между партиите на Нетаняху и Ганц

02 октомври 2019 | 13:04

Политическият блок „Синьо и бяло“ на бившия началник на Генералния щаб на Израел отмени планираните преговори с партията на Бенямин Нетаняху – „Ликуд“, за съставяне на коалиционно правителство. От партията на Ганц заявиха, че понастоящем не са налице условията за нови преговори за съставяне на правителство, като допуснаха възможността такива да бъдат насрочени за по-късна дата. Миналата неделя разговорите бяха прекратени и отложени за тази сряда, но и този път пропаднаха.
На изборите в средата на септември „Ликуд“ си осигури 32 мандата в 120-местния Кнесет. „Синьо и бяло“ получи право да изпрати в парламента 33-ма депутати. Засега нито един от политическите лагери няма мнозинство в Кнесета. Държавният глава Риувен Ривлин връчи на Нетаняху мандата за съставяне на правителство. Той има време до 23 октомври да изпълни задачата. Шансовете му за това обаче се считат за ниски. Ганц подчерта миналата седмица, че неговата партия няма да бъде част от правителство, „чийто министър-председател е изправен пред сериозни обвинения“, визирайки разследването, което се води срещу Нетаняху.


The Jerusalem Post: Новият парламент на Израел ще положи клетва в четвъртък
Новият, 22-ри по ред състав на Кнесета ще положи клетва в четвъртък на фона на твърденията, че работата му ще бъде прекратена съвсем скоро заради организиране на третите за годината избори в Израел, съобщава вестник The Jerusalem Post.
Този път има само осем нови депутати, а други девет се завръщат на постовете си, което означава, че 103-ма членове на 22-ия Кнесет ще положат клетва за втори път през 2019 г.
Церемонията по полагане на клетва ще се проведе в сутрешните часове на деня. В следобедните часове ще бъде даде празничен прием, на който ще присъства президентът на Израел Реувен Ривлин. След това депутатите ще заемат местата си в Кнесета. Тържеството ще завърши с тост и традиционната снимка на лидерите на фракциите в парламента.

FAZ: Преговорите за съставяне на коалиция в Израел са отменени
Политическият блок „Синьо и бяло“ на бившия началник на Генералния щаб на Израел отмени планираните преговори с партията на Бенямин Нетаняху – „Ликуд“, за съставяне на коалиционно правителство, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
От партията на Ганц заявиха, че понастоящем не са налице условията за нови преговори за съставяне на правителство, като допуснаха възможността такива да бъдат насрочени за по-късна дата. Миналата неделя разговорите бяха прекратени и отложени за тази сряда.
На изборите в средата на септември „Ликуд“ си осигури 32 мандата в 120-местния Кнесет. „Синьо и бяло“ получи право да изпрати в парламента 33-ма депутати. Засега нито един от политическите лагери няма мнозинство в Кнесета. Държавният глава Риувен Ривлин връчи на Нетаняху мандата за съставяне на правителство, припомня изданието.
Нетаняху има време до 23 октомври да изпълни задачата. Шансовете му за това обаче се считат за ниски. Ганц подчерта миналата седмица, че неговата партия няма да бъде част от правителство, „чийто министър-председател е изправен пред сериозни обвинения“.

The Jerusalem Post: Бенямин Нетаняху и Бени Ганц ще се срещнат в сряда
Премиерът Бенямин Нетаняху и лидерът на Съюза „Синьо и бяло“ Бени Ганц планират да се срещнат в сряда вечерта в последен опит да съставят правителство на националното единство, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post.
Говорителят на „Ликуд“ обяви срещата малко след като преговарящите екипи на партията Съюза „Синьо и бяло“ приключиха преговорите в неделя сутринта без никакъв напредък.
Партийните лидери решиха, че техните преговарящи екипи ще се срещнат в сряда сутринта и двамата ще се срещнат същата вечер.
Това противоречи на предишните признаци от лагера на Нетаняху, че той ще върне мандата за съставяне на правителство на президента Рейвен Ривлин в неделя, ако няма пробив в преговорите.
"Ликуд“ е много разочарован, че Съюза „Синьо и бяло“ не искат да правят компромиси", заяви партията след срещата в неделя сутринта.
Синьо-белите обвиниха липсата на напредък на „Ликуд“, че не се е отказал от искането си да преговаря като блок от 55 десни депутати.
"За съжаление, „Ликуд“ се придържа към условието си "Нетаняху на първо място", заяви говорител на Съюза „Синьо и бяло“. "Ликуд“ настоява да се придържа към блока си от 55 десни депутати и празни лозунги, в резултат на което Нетаняху ще докара на Израел ненужни трети избори. Израел заслужава широко, либерално правителство на националното единство под ръководството на Ганц и ние ще продължим да работим за тази цел."
„Ликуд“ се оплака, че Съюза „Синьо и бяло“ не са отговорили на въпроса дали Нетаняху може да заеме пръв премиерския пост като част от компромис, иницииран от Ривлин. Служители на „Ликуд“ заявиха, че не може да се постигне напредък, защото Ганц е в чужбина.
Компромисът на Ривлин има за цел да реши проблема със Съюза „Синьо и бяло“, които заявиха, че няма да бъдат част от правителство, ръководено от Нетаняху, ако той е обвиняем. Законът понастоящем позволява министър да заеме мястото на премиера, ако той е недееспособен, до 100 дни. Ривлин предложи този закон да бъде изменен, за да се създаде официална длъжност на вицепремиер, да се добави обвинителен акт като възможна причина заместникът да поеме и да се удължи срокът за заместване повече от 100 дни. Нетаняху е кимнал, когато Ривлин е описал това предложение миналата седмица, пише изданието.

The Jerusalem Post: Нетаняху няма да върне мандата на президента на Израел Ривлин, въпреки разпада на коалиционните преговори
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху реши да не връща мандата за формиране на правителство на президента Реувен Ривлин, въпреки, че преговорите между неговата партия „Ликуд“ и „Синьо и Бяло“ приключиха, без да бъде постигнато споразумение за коалиция, пише вестник The Jerusalem Times.
Говорител на управляващата партия заяви, че Нетаняху първо ще се опита да формира правителство по друг начин, което означава, че ще трябва да се обърне към останалите партии в парламента.
"Ликуд е много разочарована, че „Синьо и Бяло“ не иска да постигне компромис“, заявиха от партията.
Не са насрочени допълнителни срещи между управляващите и опозицията. Не стана ясно веднага дали Нетаняху ще върне мандата ако и втория му опит за коалиция се провали. Ако това стане, най-вероятно Ривлин ще иска да възложи на Бени Ганц и неговата партия „Синьо и Бяло“ да формира коалиционно правителство. Източници, близки до президента заявиха, че той е готов да приеме мандата обратно от Нетаняху и, че това може да стане по всяко време.
Партията на Ганц обвини управляващите за липсата на прогрес в преговорите и това, че те не са се отказали от желанието си 55 от депутатите от коалицията да са десни.
„За съжаление „Ликуд“ се придържа към своето изискване за това „Нетаняху да е първи“, заявиха говорители на опозицията.
„Те настояват да останат в блок от 55 депутати и ще доведат до трети избори в Израел. Страната заслужава широко, либерално и единно коалиционно правителство с Ганц и ние ще продължим да работим в тази насока“, се казва още в изявлението.
„Ликуд“ се оплакаха, че „Синьо и Бяло“ от своя страна не са отговорили на въпроса дали Нетаняху може да започне като премиер на новото правителство като част от предложения от Ривлин компромис.
Те обвиниха заместника на Бени Ганц, Яир Лапид за провала на преговорите.
„Лапид иска правителство на единството, защото не иска да има смени между премиерите Нетаняху и Ганц“, заявиха говорители на партията и от своя страна обвиниха вторият в опозиционната партия, че води Израел към нови избори.

AFP: Израелският президент възложи на Бенямин Нетаняху да състави правителство
Президентът на Израел Реувен Ривлин възложи на премиера Бенямин Нетаняху да сформира ново правителство в сряда след приключилите без ясен победител избори миналата седмица, предава AFP.
Президентът упълномощи Нетаняху да се опита да състави правителството, след като първоначалните му опити за договаряне на споразумение за единство между премиера и основния му опонент Бени Ганц се провалиха.
Нетаняху отново призова за правителство на националното единството, когато прие мандата от Ривлин, но двете страни изглеждат далеч от компромис, коментира агенцията.
69-годишният премиер, отбелязвайки предизвикателствата в областта на сигурността и дипломатическите проблеми, заяви, че "сега е необходимо правителство на широко национално единство ..."
"Всички разбират, че няма да има друга възможност", каза Нетаняху в резиденцията на Ривлин.
"Ето защо ще направя всичко по силите си, за да го съставя такова със съвместно ръководство."
Ганц обаче разкритикува тактиката на договаряне, която блокът „Ликуд“ на Нетаняху използваше досега, и отново подчерта, че собственият му съюз „Синьо и бяло“ няма да бъде част от правителството с премиер, изправен пред обвинение за тежки престъпления.