Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

На консултации за Македония

30 септември 2019 | 12:12

Важно е Северна Македония да бъде приета в ЕС, но не прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща при президента Румен Радев. Държавният глава Румен Радев покани министър-председателя заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и външния министър Екатерина Захариева на консултативна среща във връзка с двустранните отношения със Северна Македония.

“Фокус“ припомня:На 18 септември 2019 година във встъпителните си слова преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония Румен Радев заяви, че България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя й към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност. Тогава той изрази притеснения, че в последната среща на комисията не е постигнат голям напредък по решаване на спорните исторически въпроси. Тогава Радев даде своеобразен ултиматум: или гаранция, че до 17 октомври (тогава ще се проведе Европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС) комисията ще реши всички спорни въпроси: корекция на учебници, събития, личности и др., или в противен случай българското правителство трябва да преосмисли политиката си на безусловна подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС. От позиция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов стана ясно, че той също подкрепя мнението на президента. Той смята, че на този етап България трябва да се въздържа да казва „да“ за започване на преговори на Македония за членство в ЕС. Тогава позицията на България ще бъде от значение, тъй като за стартиране на преговорите, трябва да се постигне абсолютно мнозинство. При несъгласие на само една от държавите преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС не могат да започнат. От ВМРО заплашиха включително да напуснат управлението, ако България даде подкрепата си за Северна Македония, тъй като по думите на Каракачанов съседката ни не изпълнява задълженията си по сключения Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.


Deutche Welle (Македония): София постави условие за преговорите на Скопие с ЕС
Очертаване на "червени линии", обвинения в "братоубийствена пропагандна война" и заплахи за поставяне на условия от страна на България за началото на преговорите на Македония с ЕС -това е резултатът от среща на българското държавно ръководство, свикана от президента Румен Радев, чиято единствена тема бяха отношенията със съседна Македония, пише македонската редакция на Deutche Welle.
Президентът Радев обяви след срещата, че страната му ще представи "червени линии" като гаранция, че европейската интеграция на Македония няма да навреди на българската история, език и идентичност.
"Трябва много ясно да се поставят предварителни условия“, които ако не бъдат изпълнени, няма да се позволи отварянето на нови глави. Това трябва да бъде ясно подчертано, като конкретна, открита и конструктивна позиция в самото начало, при започване на преговорите", каза Радев.
Според българския лидер на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов страната му ще постави условия за започване на преговорите на Македония с ЕС. В изявлението на Каракачанов не се казва за какви конкретни условия става въпрос и дали те са свързани с разногласията в Съвместната историческа комисия за етнически произход и делото на революционера Гоце Делчев.
"Македонците си играят с нас", каза Каракачанов след срещата и добави, че София иска "Македония и Албания да започнат преговори с ЕС заедно".
"До вчера казвахме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи", каза премиерът Бойко Борисов и призова за прекратяване на това, което той определи като "братоубийствената война на пропагандата в Северна Македония ”. Борисов обаче не иска страната му да спре Македония по пътя към ЕС и казва, че ако това стане, " ще бъде записано в историята".
Борисов призовава за спешна среща с властите в Македония с препоръка:
„Нека престанат да си играят с историята, с миналото и нека се съсредоточат върху бъдещето.“
На срещата при президента Радев имаше разногласия между коалиционните партньори в българското правителство. Външният министър Екатерина Захариева и министърът на отбраната Каракачанов имаха различни позиции относно следващите стъпки на София. Премиерът Борисов също го призна и то бе потвърдено и от официалния представител на опозиционната Българска социалистическа партия Кристиян Вигенин. Българската опозиция подкрепя позицията на правителството, че членството на Македония в ЕС трябва да бъде подкрепено, но не безусловно.
Българските политици реагират от няколко месеца на неуспеха на Съвместната комисия да постигне компромис относно историческата роля на Гоце Делчев и неговия етнически произход. Членовете на Комисията от българска страна настояват техните македонски колеги да „признаят“ Гоце Делчев за етнически българин и като такъв да бъде описан в учебниците по история на страната. Официална София от месеци заплашва да блокира началото на преговорите и оказва натиск върху Съвместната комисия да вземе по-бързо решения относно историческите личности.


„Aлсат М“ (Македония): България начерта „червени линии“ за интеграцията на Македония в ЕС
Две седмици преди Европейския съвет, на който се очаква да бъде дадена зелена светлина на Македония за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, България начерта нови „червени линии“, информира скопският телевизионен канал “Алсат М“, излъчващ на албански език.
След среща на български високопоставени представители, посветена на политиката към Македония, президентът на България Румен Радев заяви, че са необходими спешни действия за изграждане на национална позиция по отношение на отношенията с Македония и членството й в Съюза. Радев казва, че на срещата правителството се ангажира да формулира ясни критерии, които Македония трябва да изпълни, преди да започне процеса на преговори за членството на Македония в ЕС.
„Особено внимание трябва да се обърне на учебните програми, учебниците, музеите и публичните медийни позиции. Важно е също така да се подчертаят така наречените „червени линии“, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Северна Македония няма да навреди на използването на българската история, език и идентичности като (разменна) монета “, каза Радев.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако България спре Македония за ЕС, това ще бъде прецедент в историята, тъй като българите нямат по-близък народ от македонския.
„Нашата позиция от първия ден е ясна. Изключително важно е да бъдат приети в Европейския съюз, но е много важно да разберат, че зависи от нас. Няма да може това да се случи за наша сметка, прекроявайки историята. Ето защо ние предоставихме нашите права на Комисията и един ден по-рано, ако те се разберат е добре, ако не ще изчакаме да видим реакциите им. Нека са смели и имат кураж, мястото на Северна Македония и на хората там е в Европейския съюз. Да не пропуснат този шанс “, казва Борисов.
София трябва да гласува „За“, каза външният министър Екатерина Захариева, но подчерта, че подкрепата за Договора може да се промени по време на преговорите по отделните глави.
„Необходим е напредък в работата на Комисията не само на хартия, но и реална промяна в учебниците и„ прекратяване на неприятелските действия “ от страна на Скопие. България винаги е подкрепяла (европейската) перспектива на Западните Балкани, но ще е необходима хоризонтална рамка и няма да бъде постигнат напредък по отделните глави, освен ако не бъде приложен Договора за добросъседство ", каза Екатерина Захариева, външен министър на България.
Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов, който инициира срещата, заяви, че "времето за прехвърляне на топката е завършило".
След тези изявления от София, премиерът Заев каза: „Няма нужда от загриженост, защото комисиите работят и македонската и българската страна ще намерят решение. Досега са разрешени четири исторически периода и седем значими личности“.
„Фактите и истината, които съществуват, са ясни. Ние апелираме за решение. Не вярвам, че е достатъчно да има воля само от наша страна, но и от страна на България. Мисля, че е възможно бързо да се намери решение и понякога ние, политиците, трябва да оставим нещата на експертите “, каза Заев.
Преговорите на съвместната Комисия за исторически факти спряха при изясняване на историческата роля на Гоце Делчев и неговия етнически произход.Агенция "Фокус"
Зоран Заев: Приемаме препоръките на България, очакваме решаването на откритите въпроси и подкрепата за ЕС


Подписахме споразумение, в което се съгласихме, че имаме обща история и - разбира се, част от нашата история е уникална и за двете страни. В тази връзка вярвам, че комисиите ще намерят решение. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев на пресконференция в отговор на въпрос относно позицията на София за европейската интеграция на страната, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Комисията е експертна и предназначена да дефинира нещата. Нашите показания са да направим смели стъпки, стъпки, основани на факти и истина, а те са ясни и апелираме за решение. Вярвам, че не е достатъчно само нашата страна да има воля, такава трябва да има и от българската страна“, подчерта македонският премиер.
Заев изрази увереност, че тази глава от историята също ще бъде преодоляна и припомни, че досега са били разрешени спорните въпроси за четири исторически периода с шест или седем значими фигури.
„С договора показваме и политически съгласието си за сътрудничество с България и продължаваме в тази посока. Вярвам, че тази глава от историята, която се обсъжда, също ще бъде преодоляна. Нашата цел е да укрепим приятелството и добросъседството. Очаквам да се намери решение. България е един от най-силните ни поддръжници в ЕС и вярвам, че това ще бъде демонстрирано с решението за получаване на дата за преговори след 15 години статут на страна-кандидат. Вярвам, че няма нужда от притеснения, приемаме предупрежденията и препоръките, изпратени от България. Вече работим с комисиите, ще имаме срещи и ще постигнем крайната цел двете страни да бъдат доволни от постигането на това решение“, увери Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Поставих на масата въпроса за air policing на въздушното пространство на Република Северна Македония


На днешната среща поставих на масата въпроса за air policing на въздушното пространство на Република Северна Македония. Това каза президентът Румен Радев в изявление след провелата се консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има също така принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО така, че да поеме своята част от отговорността и да се включи в носенето на такова дежурство на ротационен принцип. За това нещо имаме и средства, и възможности. Това ще покаже още веднъж конструктивната и отговорна роля на Република България в регионален и съюзнически план“, добави още президентът.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Ако Северна Македония иска да я подкрепим по пътя й към ЕС, ще трябва да изпълни ясни критерии


Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Това каза президентът Румен Радев в изявление след провелата се консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Те следва да залегнат в преговорната рамка и да страната задължително условия за приемане на Северна Македония в ЕС. Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС. А също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от преговорния процес и то с ясни измерители. Една такава позиция следва да бъде представена и с нея да бъде запознат българският парламент. Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и позициите на обществените медии“, разясни Радев. Той посочи, че е важно да се очертаят червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичност като разменна монета. „Трябва много ясно да се поставят предварително открити условия при неизпълнението, на които, да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да е заложено ясно в самото начало на даване на старта на преговорния процес. Такава конкретна, открита и конструктивна позиция“, допълни той. Президентът посочи липсата на конкретни условия, измерители и срокове в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония като причина за драстичното изоставане на неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Македония. „Въпреки усилията от българската страна, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на не постигна особени резултати. Особено напоследък те са обезпокоителни. Също така и поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие“, посочи Радев. Той заяви, че приемането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилността, устойчивото развитие и просперитета на Югоизточна Европа. „България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическа перспектива на Македония. Припомням, че ние първи признахме независимостта на тази страна“, добави още президентът.

На срещата пристигна изненадващо, тъй като не беше сред официално поканените, и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Припомняме, че вчера ВМРО отправи заплахи да напусне управлението, ако България подкрепи началото на преговори за членството на Република Северна Македония в ЕС, тъй като по думите на лидера на партията Каракачанов съседната ни държава не е направила достатъчно стъпки по изпълнението на Договора за добросъседство и сътрудничество. На срещата пристигнаха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, секретарят на парламентарната група на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов, който е и представител на ВМРО, зам.-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова, Полина Христова – зам.-председател на парламентарната група на „Воля”.
Първоначално поканени на срещата бяха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, председателят на НС Цвета Караянчева, както и председателите на парламентарните групи, председателите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в НС, а също и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония Ангел Димитров. Присъства и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

“Фокус“ припомня:На 18 септември 2019 година във встъпителните си слова преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония Румен Радев заяви, че България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя й към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност. Тогава той изрази притеснения, че в последната среща на комисията не е постигнат голям напредък по решаване на спорните исторически въпроси. Тогава Радев даде своеобразен ултиматум: или гаранция, че до 17 октомври (тогава ще се проведе Европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС) комисията ще реши всички спорни въпроси: корекция на учебници, събития, личности и др., или в противен случай българското правителство трябва да преосмисли политиката си на безусловна подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС. От позиция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов стана ясно, че той също подкрепя мнението на президента. Той смята, че на този етап България трябва да се въздържа да казва „да“ за започване на преговори на Македония за членство в ЕС. Тогава позицията на България ще бъде от значение, тъй като за стартиране на преговорите, трябва да се постигне абсолютно мнозинство. При несъгласие на само една от държавите преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС не могат да започнат.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Министрите на икономиката на България и Македония: Търговският обмен между страните расте стабилно


Укрепването на търговските отношения между двете страни, отварянето на нови възможности и перспективи за засилване на търговското сътрудничество, както и съвместното председателство на Република Северна Македония и Република България в Берлинския процес, насочен към засилване на регионалното сътрудничество и европейската интеграция, бяха сред обсъдените теми на срещата между министрите на икономиката на България и Северна Македония Емил Караниколов и Крешник Бектеши в София в понеделник, предава скопското електронно издание „Либертас“.
Двамата министри се съгласиха да се проведе бизнес форум в Скопие до края на годината, съобщават от кабинета на Бектеши.
„Република България е един от най-важните търговски партньори на Република Северна Македония. Като две съседни държави имаме отлично търговско сътрудничество, което непрекъснато се разраства и има възможност да се разраства в бъдеще. Провеждането на съвместен бизнес форум в Скопие, на който да присъстват компании от двете страни, ще отвори пространството за нови бизнес сътрудничества и откриване на нови пазари“, заяви министър Бектеши.
В рамките на Берлинския процес, който следващата година ще бъде председателстван съвместно от Северна Македония и България, министър Бектеши предложи на министър Караниколов да бъдат сформирани технически групи от различни сектори и някои от събитията за насърчаване на регионалното сътрудничество да се проведат в Северна Македония.


Агенция "Фокус"
„Експрес“ (Македония): Вместо за история, България и Македония да говорят за бизнес, искат предприемачите

Българо-македонската и Македонско-българската стопански камари изразяват сериозната си загриженост от все по-голямото политизиране на фактите от общата балканска история, предава скопското електронно издание „Експрес“.
В писмото на стопанските камари се казва, че вместо подписването на Договора за приятелство между двете страни и организирането на икономически форум в Скопие, на който беше представена „пътна карта“ за сътрудничество при формирането на благоприятен бизнес климат, наречен Бяла Книга, да доведе до активизация, статистиката показва, че икономическото сътрудничество бележи влошаване.
„Очакваме повече прагматизъм и държавническа мисъл при определянето на важните цели за двете балкански страни. Ние очакваме конкретна подкрепа за създаването на условия за икономическо, техническо и културно сътрудничество, за по-дълбока интеграция в общото европейско семейство“, се казва в съвместното писмо на предприемачите до президентите на двете държави.
Бизнесмените смятат, че концентрирането на вниманието на обществеността върху работата на Мултидисциплинарната експертна комисия по исторически и образователни въпроси и фокусиране върху споровете, които произтичат от вековното разделение задълбочават и отдалечават премахването на границата между много семейства в двете страни.
„Смятаме, че много по-важно от това да гледаме в миналото е да погледнем в бъдещето. Решения за свързаност – транспортна, енергийна и комуникационна. Съвместни регионални проекти, които ще дадат възможност на хората от двете страни на границата да приемат по-различен прочит на историята“, гласи съвместното писмо до президентите Румен Радев и Стево Пендаровски.

Превод и редакция: Иван Христов


Агенция "Фокус"
Министър Красимир Каракачанов: Не можем безусловно да подкрепяме Северна Македония по пътя й към ЕС, тези хора се подиграват с нас


Не можем безусловно да подкрепяме Северна Македония по пътя й към ЕС, тези хора се подиграват с нас. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в изявление след провелата се консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15 – един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението.“, добави още той.
Стана ясно, че на срещата се е коментирало и, че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС. „Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС“, посочи Каракачанов.

“Фокус“ припомня:На 18 септември 2019 година във встъпителните си слова преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония Румен Радев заяви, че България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя й към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност. Тогава той изрази притеснения, че в последната среща на комисията не е постигнат голям напредък по решаване на спорните исторически въпроси. Тогава Радев даде своеобразен ултиматум: или гаранция, че до 17 октомври (тогава ще се проведе Европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС) комисията ще реши всички спорни въпроси: корекция на учебници, събития, личности и др., или в противен случай българското правителство трябва да преосмисли политиката си на безусловна подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС. От позиция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов стана ясно, че той също подкрепя мнението на президента. Той смята, че на този етап България трябва да се въздържа да казва „да“ за започване на преговори на Македония за членство в ЕС. Тогава позицията на България ще бъде от значение, тъй като за стартиране на преговорите, трябва да се постигне абсолютно мнозинство. При несъгласие на само една от държавите преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС не могат да започнат. От ВМРО заплашиха включително да напуснат управлението, ако България даде подкрепата си за Северна Македония, тъй като по думите на Каракачанов съседката ни не изпълнява задълженията си по сключения Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята


Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след провелата се консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Комисията свърши много. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да ги спрем Северна Македония по пътя й към след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП“, добави още премиерът. Той изтъкна, че не всички политически партии са изпратили лидерите си на срещата, в което видя неуважение към президента.

“Фокус“ припомня:На 18 септември 2019 година във встъпителните си слова преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония Румен Радев заяви, че България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя й към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност. Тогава той изрази притеснения, че в последната среща на комисията не е постигнат голям напредък по решаване на спорните исторически въпроси. Тогава Радев даде своеобразен ултиматум: или гаранция, че до 17 октомври (тогава ще се проведе Европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС) комисията ще реши всички спорни въпроси: корекция на учебници, събития, личности и др., или в противен случай българското правителство трябва да преосмисли политиката си на безусловна подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС. От позиция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов стана ясно, че той също подкрепя мнението на президента. Той смята, че на този етап България трябва да се въздържа да казва „да“ за започване на преговори на Македония за членство в ЕС. Тогава позицията на България ще бъде от значение, тъй като за стартиране на преговорите, трябва да се постигне абсолютно мнозинство. При несъгласие на само една от държавите преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС не могат да започнат. От ВМРО заплашиха включително да напуснат управлението, ако България даде подкрепата си за Северна Македония, тъй като по думите на Каракачанов съседката ни не изпълнява задълженията си по сключения Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов пристигна на срещата при президента Румен Радев


Министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пристигнаха на срещата при президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус". На срещата пристигнаха още и секретарят на парламентарната група на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов, който е и представител на ВМРО, зам.-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова, Полина Христова – зам.-председател на парламентарната група на „Воля”.
По инициатива на държавния глава Румен Радев днес се провежда консултативна среща на тема: „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз“.

За участие в консултативната среща са поканени председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателите на парламентарните групи, председателите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, както и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония.
След края на срещата президентът Румен Радев ще направи изявление.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев свиква консултативна среща за двустранните отношения с Република Северна Македония


По инициатива на държавния глава Румен Радев от 9.30 часа на „Дондуков“ 2 ще се проведе консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
За участие в консултативната среща са поканени председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, председателите на парламентарните групи, председателите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, както и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония.
След края на срещата президентът Румен Радев ще направи изявление.