Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

В Бундестага дебатират за политиката на Меркел

11 септември 2019 | 12:19

Защитата на климата, дигитализацията и състоянието на Европейския съюз - това бяха основните теми в речта на канцлера на ФРГ Ангела Меркел по време на ежегодния общ дебат в Бундестага.
Генералният дебат, който представлява традиционна размяна на мнения между правителството и опозицията, е акцентът в седмицата на обсъжданията на парламентарния бюджет. Като представителите на най-голямата опозиционна партия в Бундестага, първи говориха депутатите от „Алтернатива за Германия“, след което Меркел изнесе своята реч.
По отношение на външната политика, германският канцлер се застъпи за по-тясно сътрудничество в Европейския съюз в условията на глобални промени във властта. ЕС е от една страна отслабен заради излизането на Великобритания. „От друга страна, това е моментът за развиване на нови сили". Що се отнася до Брекзит, Меркел изрази увереност, че все още има шанс за организирано напускане на Обединеното кралство. Тя обаче увери, че Германия е подготвена за сценарий на Брекзит без сделка.
От Бундестага Меркел разкри за подготовката на среща на върха на нормандската четворка, която ще се състои след няколко седмици. Тя коментира и търговският конфликт между САЩ и Китай, който – съгласно думите й, влияе негативно и на Германия, тъй като страната има ориентирана към износа икономика.


Ангела Меркел: Все още има шанс за организиран Брекзит
Германският канцлер Ангела Меркел заяви в сряда, че все още има всички шансове за организирано излизане на Великобритания от Европейския съюз чрез сделка, но, независимо от това, Берлин се подготвя за безреден Брекзит, предава Reuters.
„Все още има всички шансове за организиран Брекзит и германското правителство ще направи всичко възможно, за да се случи това – до последния ден. Но също така ще кажа, че сме готови за безреден Брекзит“, заяви Меркел пред Бундестага.
„Но фактът остава, че след излизането на Великобритания ще имаме икономически конкуренти пред вратата си, дори и да искаме да поддържаме тясно икономическо и външнополитическо сътрудничество, както и сътрудничество в сигурността и приятелски отношения“, добави канцлерът.

ТАСС: Меркел призова за възможно най-скорошно стартиране на политическия процес в Сирия
Германският канцлер Ангела Меркел призова Европейския съюз да положи повече усилия за разрешаване на конфликта в Сирия, а освен това се изказа за възможно най-скорошно стартиране на политическия процес в близкоизточната република. Тя направи това заявление в сряда на дебатите в Бундестага за федералния бюджет, предава ТАСС.
По думите на Меркел, ЕС трябва да се прояви повече, включително „при разрешаването на ситуацията в Сирия“. „Трябва най-накрая да се стартира политическия процес, за да може сирийците, които живеят извън пределите на страната, или жителите, които са бежанци вътре в Сирия, да получат шанс да видят политически ред в своята родина, който не е определен от диктатура“, посочи канцлерът.

ZDF: Меркел призова за по-ефективна защита на климата - и по-силен ЕС
Защитата на климата, дигитализацията и състоянието на Европейския съюз - това бяха основните теми в речта на канцлера на ФРГ Ангела Меркел по време на общия дебат в Бундестага, отбелязва германският телевизионен канал ZDF.
Общият дебат, който представлява традиционна размяна на мнения между правителството и опозицията, е акцентът в седмицата на обсъжданията на парламентарния бюджет. Като представителите на най-голямата опозиционна партия в Бундестага, първи говориха депутатите от „Алтернатива за Германия“, след което Меркел изнесе своята реч.
Опазването на климата изисква отделянето на повече средства. „Но да не се прави нищо не е алтернатива“, предупреди Меркел. Канцлерът също така подчерта, че с оглед на планираните решения в защитата на климата следва да се основава на иновациите и механизмите на социалната пазарна икономика. Тя обеща също, че ще се бори за по-нататъшно разширяване на възобновяемите енергии.
По отношение на дигитализацията Меркел заяви, че Европа трябва да се включи в развитието на важните технологии. „Трябва да се върнем към световните технологии“. Меркел се спря на производството на чипове и производството на батерии. В развитието на изкуствения интелект Европа трябва да стане по-добра и да бъде в крак с новите постижения. Дигитализацията също изисква полагането на повече усилия. В тази връзка Меркел предложи „съюз на средната класа и федералното правителство".
Канцлерът също така призова за по-тясно сътрудничество в Европейския съюз в условията на глобални промени във властта. ЕС е от една страна отслабен заради излизането на Великобритания. „От друга страна, това е моментът за развиване на нови сили". По отношение на Брекзит Меркел изрази увереност, че все още има шанс за организирано напускане на Обединеното кралство. Тя обаче увери, че Германия е подготвена за сценарий на Брекзит без сделка.
Канцлерът поиска и „нулева толерантност“ срещу расизма, омразата и отвращението към други хора: „Това, което преживяваме всеки ден, нападения срещу евреи, нападения срещу чужденци, насилие и също така език на омразата - с това трябва да се борим“.

Ангела Меркел: Търговският конфликт между САЩ и Китай удря и Германия
Германският канцлер Ангела Меркел заяви в сряда, че търговският конфликт между САЩ и Китай влияе негативно и на Германия, която традиционно има ориентирана към износа икономика, предава Reuters.
„Имаме международна несигурност заради търговския конфликт между САЩ и Китай и, разбира се, това влияе на ориентирана към износа страна като Германия“, заяви канцлерът пред Бундестага.

ТАСС: Меркел обяви подготовка за срещата на върха на Нормандската четворка след няколко седмици
В ход е подготвителна работа за организиране на среща на лидерите на Нормандската четворка (Русия, Германия, Франция и Украйна) през следващите седмици. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел в рамките на общия дебат в Бундестага относно федералния бюджет за 2020 г., предава ТАСС.
„Първият малък напредък бе постигнат през последните седмици“, подчерта Меркел, като изрази надеждата, че този напредък ще допринесе за прилагането на Минските споразумения. „И ние работим върху двустранна среща на върха след няколко седмици, за да постигнем значителен напредък“, обяви канцлерът на ФРГ.

FAZ: В Бундестага предстои генерален дебат за политиката на Меркел
В Бундестага предстои генерален дебат за политиката на коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел и действията на официален Берлин срещу изменението на климата. В допълнение ще се обсъжда и бюджета на Канцеларията на канцлера, а дискусиите се очаква да бъдат изключително бурни, коментират в редакцията на националния ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Aкцентът ще бъде поставен върху темата за климата. За разлика от дебатите за отделните бюджети, които се оспорват от съответните експертни политици, Меркел и лидерите на фракциите в Бундестага ще говорят на общия дебат . В Съюза (ХДС/ХСС) има призиви Германия да увеличи разходите си за отбрана до сума, по-голяма от планираната, за да изпълни ангажиментите си към НАТО.
Министърът на финансите Олаф Шолц (ГСДП) планира отделянето на близо 360 милиарда евро през 2020 г., около 3,4 милиарда повече в сравнение с настоящата година. Въпреки отслабващата икономика и по-ниските данъчни приходи, той иска отново да създаде федерален бюджет без нови дългове (т.нар. черна нула). Припомня се, че от 2014 г. насам Берлин успява да не допусне разходите да надвишават приходите.
Депутатите ще обсъждат бюджетите на отделните министерства в Бундестага до края на седмицата, поясняват от редакцията.