Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Сближават ли се Русия и Франция

09 септември 2019 | 16:26

Днес се провежда двустранна среща Русия - Франция на министрите на външните работи и отбраната на двете страни. Тя бе предшествана от телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и френския му колега Еманюел Макрон. Очаква се да бъдат засегнати много въпроси, както от двустранен характер, така и сложната международна политическа обстановка - кризите в Украйна и Сирия, напрежението около Иран и необходимостта от запазване на Иранската ядрена сделка, както и множество други световни икономически и политически въпроси. Днешните разговори се провеждат по-малко от месец след срещата между двамата президенти в замъка "Брегансон". Дали е настъпило време за отслабване на напрежението между европейските страни и Русия, както заяви френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, и дали изявлението на Макрон за края на западната доминация и настоящата среща не са знак за предстоящ завой във френската, а защо не и в европейската политика, особено като се имат предвид ветровете на промяната, които задухаха от Киев след избирането на Владимир Зеленски. Все пак Украйна стана причината за обтягането на отношенията по оста ЕС-Русия и евентуално намиране на решение на ситуацията в Източна Украйна може да послужи като мотив за затопляне между Запада и Москва.

„Независимая газета“: Москва и Париж се опитват да възстановят отношенията помежду си
В Москва се проведе 12-та среща на Руско-френския съвет за сътрудничество в областта на сигурността с участието на министрите на външните работи и отбраната, пише руският вестник “Независимая газета“.
Програмата на срещата беше съставена, като се вземат предвид векторите, определени от президентите Владимир Путин и Еманюел Макрон по време на неотдавнашна среща във Форт Брегансон. Франция смята за необходимо да премине от „недоверие към елементите на доверие между Европа и Русия“, заяви френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан. Въпреки че той призна, че процесът на изграждане на доверие ще бъде дълъг.
Руско-френската среща във формат 2 + 2 беше предшествана от телефонен разговор между лидерите на Русия и Франция. „Този разговор в навечерието на срещата в Москва даде възможност да се очертаят основните насоки на работа, провеждани от ръководителите на дипломатическите и отбранителните ведомства на двете страни“, отбелязаха от Елисейския дворец.
Според неговите сътрудници Макрон "използва тази възможност за пореден път да приветства размяната на затворници между Русия и Украйна". Президентите и на двете страни повториха, че "настоящата динамика може да позволи срещата на върха в "Нормандския формат" в Париж през следващите седмици да напредне в прилагането на споразуменията от Минск", се казва във френското изявление.
Ясно е, че конфликтът в Украйна беше в центъра на срещата в Москва. Според френската страна се появи възможност да се продължи напред по въпроса за разрешаването на този конфликт. „Президентът Зеленски направи отстъпки и отслаби военното присъствие в Донбас, неговите стъпки направиха възможно размяната на затворници. Това е пробив и искаме тази тенденция да продължи, "заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в ефира на радио Europe 1." За да направи това, Русия трябва да се откаже от тежките оръжия в този регион, а Украйна трябва да проведе институционалните реформи, предвидени в Минските споразумения."
Друга важна тема на преговорите беше инициативата на Макрон за създаване на нова архитектура на сигурност и доверие в Европа заедно с Русия. Изказвайки се на среща на френски посланици в края на август, той заяви, че ерата на западното господство в света приключва, включително във връзка с "укрепването на новите сили". В същото време Макрон подчерта необходимостта от преосмисляне на отношенията с Русия.
„Ние приветстваме идеите, които бяха представени от президента на Френската република на 27 август на среща на френски посланици в чужбина. Фокусът на тези инициативи върху засилване на руско-френското сътрудничество на световната сцена в контекста на нашите усилия за колективно разрешаване на всички съвременни проблеми напълно отговаря на позицията на президента Путин и интересите на Руската федерация “, каза руският външен министър Сергей Лавров, откривайки срещата.
На нея по думите на Лавров са били обсъдени ситуацията със сигурността, след като САЩ се оттеглиха от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМО). „Няма да поставяме такива системи в онези региони, където няма да се появят подобни системи американско производство“, увери министърът гостите от Париж. Според него Москва също направи предложение за споразумение за това със Северноатлантическия алианс, но "НАТО засега се въздържа от конкретна реакция".
Русия няма да бъде първата, която ще започне надпревара във въоръжаването и да постави Европа под потенциален удар. Ясно е обаче, че в страните от ЕС опасенията за възможното разполагане на ракети нарастват. Не е чудно, че френският министър на отбраната Флоранс Парли заяви в неотдавнашно интервю за вестник Le Monde, че европейските държави трябва да участват в международни договори за контрол на оръжията. „В исторически план договорите за контрол на оръжията са сключени главно между Съединените щати и Съветския съюз, а по-късно и с Русия. Ние, европейците, не можем да останем настрана и да понесем загуби от разпада на подобни споразумения. Не е много комфортно да бъдеш в обсега на ракетите", каза министърът.
Като цяло Париж е готов за диалог с Руската федерация и разчита на същия подход от Москва. „Изразихме желание да възобновим амбициозната и стегната работа в двустранен формат“, заяви Льо Дриан. „Президентът на Франция има своята положителна визия за двустранния диалог и се надяваме, че руската страна също е готова да се срещне с нас и да работи в същата посока.“

ТАСС: Русия изрази надежда, че „агресивните“ решения на Петро Порошенко ще бъдат отменени
Москва приветства готовността на Киев за разведряване на сили и средства по линията на съприкосновение между страните в Донбас. Това обяви в понеделник руският външен министър Сергей Лавров на съвместна конференция след срещата на ръководителите на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната на Руската федерация и Франция във формат "2 + 2", цитиран от TACC.
"Отбелязахме от руска страна много, много положителни изявления на президента на Украйна Владимир Зеленски, че той е заинтересован да разреши чрез работата на "Нормандския формат" и контактната група въпроса за разведряването на сили и средства по линията на съприкосновение между страните в Донбас, като се започне от онези региони, които бяха договорени преди три години от лидерите в рамките на "Нормандския формат", а след това и по цялата линия на съприкосновение ", каза той.
Лавров отбеляза също, че обменът на задържани лица между Русия и Украйна по формулата „35 на 35“ в събота би помогнал за разрешаването на ситуацията в Донбас и ще позволи отмяната на агресивните решения на Петро Порошенко.
„Изразихме удовлетворение от обмена „35 на 35“, който се проведе в събота,“ отбелязва той. „Надяваме се, че това е добър знак, който ще ни позволи да очакваме, че заедно с уреждането в Донбас, руско-украинските отношения ще се нормализират и тези агресивни и антируски решения, които режимът на Порошенко приемаше, ще бъдат отменени, за да се гарантира взаимното уважение и уважението на националните малцинства в Украйна и в Руската федерация."

TACC: Сергей Лавров: Русия и Франция обсъдиха ситуацията след изтеглянето на САЩ от ДРСМО
Ситуацията със сигурността след оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракетите със среден и и по-малък обсег на действие (ДРСМО) беше обсъдена на съвместна среща на министрите на външните работи и на отбраната на Русия и Франция. Това обяви в понеделник руският външен министър Сергей Лавров на съвместна конференция след проведените консултации, цитиран от ТАСС.
"Разгледахме подробно ситуацията в сферата на стратегическата стабилност, която се формира след като САЩ напуснаха ДРСМО", отбеляза той. "Позицията ни по този въпрос е известна. Многократно е потвърдена от руския президент Владимир Путин. Няма да поставяме такива системи в онези региони, където няма подобни системи американско производство."
***

TACC: Сергей Лавров: Москва и Париж ще продължат сътрудничеството си за запазване на ядреното споразумение с Иран
Русия и Франция възнамеряват допълнително да насърчават запазването на ядреното споразумение с с Иран. Това обяви първият дипломат на Москва Сергей Лавров, откривайки среща на външните министри и Министерството на отбраната на двете страни във формат „2+2“, предава TACC.
„Съгласихме се да продължим сътрудничеството, за да поддържаме Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. По наши взаимно убеждение, на този план няма алтернатива", подчерта Лавров.
***

TACC: Сергей Лавров: Стремежът на Париж за засилване на диалога с Москва отговаря на интересите на Русия
Инициативите на френския президент Еманюел Макрон за засилване на сътрудничеството с Русия на световната сцена са изцяло в интерес на Москва. Това увери първият дипломат на Москва Сергей Лавров, откривайки среща на външните министри и Министерството на отбраната на двете страни във формат „2+2“, предава TACC.
„Ние положително приехме идеите, които бяха представени от президента на Френската република на 27 август на среща на френски посланици. Фокусът на тези инициативи върху засилване на руско-френското сътрудничество на световната сцена в контекста на нашите усилия за колективно разрешаване на всички съвременни проблеми напълно отговаря на позицията на президента [Владимир] Путин и са в интерес на Руската федерация“, подчерта Лавров.
Изказвайки се на среща на френски посланици на 27 август, седмица след среща с Путин във Форт Брегансон, Макрон заяви, че ерата на западното господство в света приключва отчасти във връзка с „укрепването на новите сили". В речта си Макрон изрази увереност, че развитието на партньорството с Русия е необходимо, за да се създаде „нова архитектура на доверие и сигурност в Европа“.
***

AFP: МВнР на Франция: Настъпи моментът за отслабване на напрежението с Русия
Министърът на външните работи на Франция Жан Ив Ле Дриан призова за отслабване на напрежението с Русия, предава AFP.
Съответното изявление първият дипломат на Париж направи след среща в Москва с представили на Министерството на външните работи на Руската федерация. „Настъпи времето, моментът е подходящ, за да работим за ограничаване на недоверието", заяви Ле Дриан по време на пресконференцията в руската столица.