Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Трескава подготовка за предизборната кампания в Косово

09 септември 2019 | 11:54

Подготовката за провеждането на предсрочните парламентарни избори в Косово е в ход. След като в края на август Централната избирателна комисия на Косово (ЦИК) определи десетдневен срок на кампанията за вота, който трябва да се проведе на 6 октомври, партиите ускориха подготовката на митингите, които планират с цел мобилизиране на електората си.
По-малко от три дни преди изтичането на законния срок ЦИК на Косово е получила около 13 000 искания от диаспората за регистрация като избиратели на предсрочните парламентарни избори на 6 октомври. Но в страната ентусиазмът от гласуването не е голям. Анкета показва, че рекордните 63% от избирателите в Косово са признали, че няма да упражнят правото си на глас в предсрочния парламентарен вот през октомври. В анкетата са се включили 3 701 респонденти, от които 2 332 – или 63%, са отговорили, че няма да гласуват на изборите; 1 216 или 33 на сто от са уверили, че ще упражнят правото си на глас, а 153-ма, или четири процента все още не са взели решение.
Междувременно стана ясно, че в списъка на кандидатите за депутати от политическите партии се посочват и хора, които имат проблеми със закона. Тъй като от законова гледна точка номинирането на обвиняеми не е забранено, експертите по правосъдието изискват от политическите субекти да забранят кандидатстването на такива лица за постовете с промени в регламентите и уставите на отделните партии.


Рамуш Харадинай на предизборен митинг: Когато заех премиерския пост през 2017 г. имаше диалог за подялба на Косово
Напускащият премиер на най-младата държава на Балканите и лидер на „Алианс за бъдещето на Косово“ Рамуш Харадинай заяви пред привържениците си на предизборен митинг, че когато е заел поста министър-председател през 2017 г. „имаше опасен диалог за разделяне на Косово", предават думите му прищинските средства за масова информация.
„През септември 2017 г. Косово беше в тъмнина; нямаше своя армия, нямаше „Трепча“ и богатството на Косово не беше негово“, каза Харадинай. Той също защити решението за въвеждане на 100-процентови мита за внос на сръбски продукти в страната, като подчерта, че таксите са били необходими. „Те означават суверенитет и трябва да останат в сила, докато Сърбия не признае независимостта на Косово", категоричен бе Харадинай.

Zeri (Косово): Кандидати с обвинителни актове се озоваха в списъка на кандидатите за изборите на 6 октомври
В списъка на кандидатите за депутати от политическите партии се посочват и хора, които имат проблеми със закона, съобщават от редакцията на електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
Тъй като от правна гледна точка номинирането на обвиняеми не е забранено, експертите по правосъдието изискват от политическите субекти да забранят кандидатстването им за постовете с промени в регламентите и уставите на отделните партии, подчертава изданието.
Въпреки че лидерите на политическите партии в страната отдавна обявяват декриминализацията на политиката, изглежда това няма да се случи преди предсрочните парламентарни избори в най-младата държава на Балканите. В списъците на кандидатите за депутати на политически партии има редица лица, които се разследват за проблеми със закона, лица, осъдени за престъпления или обвинения за „корупция“. Сред тях са Пал Лекай, Рустем Бериша, Шкумбин Демалиджай и Гани Решай от коалицията „Алианс за бъдещето на Косово“-Социалдемократическа партия на Косово.
Демократическата партия на Косово, чийто лидер обяви война срещу корупцията, публикува в неделя списък на кандидатите за народни представители, в който не бяха включени обвиняеми или осъдени за „корупция". Но списъкът включва осъдените за „военни престъпления“ и други криминални деяния, които не са категоризирани като корупционни. Листата на „Демократическата лига на Косово“ включва депутата Хаки Раци, осъден за „корупция“. Иса Мустафа обаче увери, че лица, които са имали или имат проблеми със закона, ще бъдат премахнати от списъка. В листата на „Самоопределение“ Джетмира Вренези ще се кандидатира за депутат, която в момента се разследва за „злоупотреба с власт“.
Бившият министър Ендрит Шала, осъден за „незаконно притежаване на огнестрелно оръжие", също ще бъде кандидат на коалицията «Инициатива - АКР".

A1 On (Македония): Около 13 хиляди косовари зад граница са заявили участие на предсрочните избори в страната
По-малко от три дни преди изтичането на законния срок Централната избирателна комисия на Косово (ЦИК) на Косово е получила около 13 000 искания от диаспората за регистрация като избиратели на предсрочните парламентарни избори на 6 октомври, предава македонската електронна медия A1 On.
Говорителят на ЦИК Валмир Елези заяви, че крайният срок за регистриране на избиратели от диаспората изтича на 10 септември в полунощ. „От 30 август, когато този процес започна до неделя, 8 септември, по обяд, са получени 13 000 заявления за регистрация на избиратели извън Косово", поясни Елези.
Подаването на молби се извършва по електронен път, пощата или факса на ЦИК. За разлика от изборите през 2017 г., когато срокът за регистрация беше осем дни, този път той бе удължен на 12 дни, подчертава медията.

Danas (Сърбия): „Сръбска листа“ ще обяви решението си за участие в предсрочните избори в Косово
Председателят на „Сръбска листа“ Горан Ракич обяви, че в сутрешните часове на деня партията ще обяви окончателното си решение дали ще участва в предсрочните парламентарни избори в Косово, съобщава електронното издание на белградския ежедневник Danas.
„Крайният срок за регистрация изтича в полунощ. Ще излезем с окончателна позиция относно участието ни на предстоящите предсрочни парламентарни избори", подчерта Ракич.
От Грачаница Ракич поясни, че все още са в ход консултации в „Сръбска листа“ за представяне на кандидатите за предсрочните избори. Той напомни, че позицията на сръбския президент Александър Вучич относно изборите в Косово е добре известна и че членовете на партията са в постоянен контакт с него.

Лидерът на „Самоопределение“ Албин Курти: Ще има предизвикателства, ако не си сътрудничим с Тирана
Председателят на движението „Самоопределение“ Албин Курти заяви по време на посещение в Тирана, че когато ако партията му ръководи новото правителство на Косово, ще се стреми към по-голямо сътрудничество с Тирана. „Ако няма такова, то ще се сблъскаме с предизвикателства“, цитират думите на Курти косовските средства за масова информация.
Помолен да коментира международния натиск върху Прищина да отмени 100-процентовите мита за внос на сръбски продукти, Курти заяви: „Политиците в Косово винаги се оплакват от натиск отвън; аз никога не съм се оплаквал. Никога не са оказвали натиск върху мен. За да бъда честен, малко ми е любопитно, защото искам да знам как изглежда този натиск. Срещаме се с тях, но те не оказват натиск. Те идват и слушат каквото имаме да кажем“.