Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Начало на местните избори в Руската Федерация, в които ще се използва и електронно гласуване

08 септември 2019 | 11:37

Дадено беше началото на изборите за местни парламенти, съвети и губернатори в Руската Федерация. В Москва беше обявено, че избирателите ще имат право и да дадат гласа си по електронен път, макар системата да показа своите недостатъци. За около един час тя престана да функционира, но беше възстановена. Въпреки това Централната избирателна комисия обяви, че има планове за създаване на система за електронно гласуване в цялата страна. Избори се провеждат и в анексирания през 2014 г. полуостров Крим, където според местната избирателна комисия не е имало чуждестранни наблюдатели. Президентът Владимир Путин също вече даде гласа си, като посети избирателна секция в Москва.

РИА Новости: Александър Беглов води в изборите за кмет на Санкт Петербург
Действащият губернатор Александър Беглов (56%) е победителят в кметската надпревара в Санкт Петербург, сочат данните от екзитпола, проведени от Общоруския център за социологически изследвания (ВЦИОМ), предава РИА Новости.
Михаил Амосов от „Гражданската платформа“ печели 21.4%, Надежда Тихонова от „Справедлива Русия“ - 19%, 3.6% от бюлетините са невалидни, сочи проучването.
Представени са резултатите от екзитпола към 20.00 часа местно време (съвпада с българското). Напускайки избирателната секция, интервюиращите ВЦИОМ са предложили избирателите анонимно да попълнят формуляр, в който трябва да посочат кандидата, за когото са гласували, както и пол и възраст.

ТАСС: Резултатите от четири избирателни секции в Москва са анулирани
Резултатите от четири избирателни секции в Москва са анулирани, съобщи в неделя началникът на Обществения щаб за наблюдение на изборите за московски парламент Алексей Венедиктов, цитиран от TACC.
"По наше писмено указание са запечатани две урни. По искане на наблюдатели, вътре в избирателните секции, без нас комисиите взеха решение, доколкото знаем, да запечатат още две урни. Ето - това са четири със сигурност", каза той.
Общо в Москва са регистрирани 7,3 милиона избиратели. Повече от 3,6 хиляди избирателни секции бяха създадени за избора на депутати в Московската градска Дума. Първите седем избирателни секции отвориха в 06:00 московско време (съвпада с българското) в центъра на столицата. Всички останали секции започнаха работа в 08:00 и затвориха в 20:00 часа.

“Независимая газета“: Гласуването и в Москва и в Санкт Петербург беше и по съвест и с разум
Гласуването и в Москва и в Санкт Петербург беше и по съвест и с разум, пише руският вестник ”Независимая газета“.
Опозиционните лидери в навечерието на 8 септември се обърнаха към привържениците с обяснения как да гласуват правилно. Рецептите бяха изразени по различен начин, но тяхната същност беше в една или друга степен сравнение на „умния“ и „моралния“ подход. В резултат на това, според резултатите от деня, показателите за избирателна активност в Москва и Санкт Петербург бяха традиционно ниски. Това очевидно показва, че протестния избирател избра за себе си по-лесното решение да не приеме нито една от страните от този дълъг спор.
Алексей Навални се обърна към избирателите точно в „деня на мълчанието“, като призова за подкрепа за неговия „умен вот“. „Не се отказвайте от правото си на власт. Използвайте това право разумно. Това е първият ни опит с организирани колективни действия. Всички тактики на властта са насочени към потискане на волята и култивиране на безпомощност. Участието в умно гласуване утре е стъпка към организацията “, каза той във видео съобщение.
Лидерът на "Гражданска инициатива" Андрей Нечаев направи своето обяснение за "как да гласува на избори". Според него в Москва има седем области, където с резерви можете да подкрепите кандидатите на „Яблоко“. „Съответно в останалите окръзи считам, че е уместно да се повреждат бюлетините, например, като се изтрият всички настоящи кандидати и се въведат имената на нерегистрираните кандидати на демократичната опозиция. Тези бюлетини ще бъдат обявени за невалидни и ще покажат на властите степента на протестния вот “, заяви Нечаев.
Дмитрий Гудков, лидер на нерегистрираната Партия на промените, заяви, че е малко вероятно опозицията да признае новата Московска градска Дума за легитимна. В същото време той отбеляза, че за политическата система "всичко ще зависи от това как протекат тези" избори ". „Ако властите загубят гласове, това означава, че тактиката на грубата намеса ще бъде призната като неефективна“, Гудков индиректно призна ефективността на тактиката на Навални, ако успее.
Основателят на „Яблоко“ Григорий Явлински даде инструкциите си в деня на изборите. Той отбеляза, че жителите на редица столични квартали имат избор - това са кандидати от Яблоко, докато в други е необходимо да подкрепят само тези, които познавате и на които имате доверие. Но Явлински отхвърли подкрепата за представители на парламентарни партии - и в тези райони можете само да повредите бюлетините.
Изданието припомня, че опозицията разчита не само на Москва и Санкт Петербург по отношение на общинските избори. В северната столица опозицията също проведе брифинги в навечерието на 8 септември. Депутатът от Законодателното събрание на Санкт Петербург от „Яблоко“ Борис Вишневски призова всички свои привърженици да дойдат на урните и да гласуват добросъвестно - „както показва практиката, това е най-умният избор“. Той отново припомни, че най-добре е да повреждате бюлетините при губернаторските избори в знак на морален протест, но има много кандидати на „Яблоко“ на общински избори, докато в други избирателни райони трябва да се гласува според него за „надеждни хора“.
Между другото, в Санкт Петербург опозицията успя да мобилизира наблюдатели. Например ръководителят на общинската кампания на „Яблоко“ Максим Кац каза, че в 498 обекта е имало 698 наблюдатели. Лидерът на Обединените демократи Андрей Пивоваров отбеляза, че по неговия проект са обучени 1652 наблюдатели. 756 от тях са преминали подготовката. Самият Пивоваров обаче беше отстранен от изборите от градския съд в четвъртък. Той беше обвинен, че е написал публикация във „Фейсбук“ относно изборите за Московската градска Дума.
На 8 септември от Санкт Петербург през целия ден се получават масови съобщения за нарушения. Например, на няколко места беше забелязанио извозване на избиратели . Голям брой гласове бяха събрани при гласуването в домашни условия, както отбеляза Пивоваров. Централата на Навални в Санкт Петербург също регистрира много нарушения: използването на физическа сила, принуда за гласуване, подкуп и използване на административен ресурс.
Както уверява опозицията, и в Москва имаше някои нарушения. Първият секретар на Московския градски комитет на Комунистическата партия Валери Рашкин говори за тези и други факти, казвайки, че комунистите са записали всички нарушения и ще изискват разследването им.
Накратко, в този единен ден на гласуване опозицията се върна към традиционното си занимание - съставяйки прословутите „карти за нарушения“. Когато подобна дейност започне да се проявява най-активно, това е ясен знак, изборните планове явно са пропаднали. И наистина в Санкт Петербург, изглежда, не успяха да вкарат губернатора Александър Беглов във втори тур. На общинските избори предстои изчисляване на резултатите, но те очевидно не могат да бъдат обявени за победа за опозицията. Що се отнася до Москва, и тук кампанията за „интелигентния вот“ на Навални не даде резултат.
Ако активността в Санкт Петербург в края на деня едва надвишава 20%, а в столицата, очевидно, ще е по-ниска от тази стойност, може да се каже, че протестиращият избирател не е избрал никоя от страните в опозиционния спор за „умно“ или „морално“ гласуване - и просто е отказал да дойде до урните.


TACC: Дмитрий Медведев: „Единна Русия“ остава водеща политическа сила в Русия
Премиерът на Руската федерация и председател на партията „Единна Русия“ Дмитрий Медведев е доволен, че според предварителните резултати от единния ден на гласуване партията запазва водещата си позиция, цитира думите му TACC.
"Крайните резултати все още се оформят. Всички избирателни секции вече са затворени. Броенето на гласовете е започнало, но имайки предвид информацията, която идва от Далечния Изток, от Сибир, както и от екзитполовете, можем да кажем, за партията "Единна Русия" „Тя запазва лидерските си позиции и остава водещата политическа сила в страната ни“, каза Медведев по време на видеоконференция с представители на регионалните клонове на партията.
Той отбеляза, че „гражданите на страната подкрепяха партийните кандидати за различни позиции и онези, на които партията е помагала и подкрепяла“.
Председателят на партията благодари на всички руснаци, че дойдоха до урните. "Гласуването днес на всички нива се проведе във всички субекти на федерацията - в 85 руски федерални формирования.
„Много благодаря на гражданите на страната ни, на избирателите, които днес, в почивен ден, при хубаво време в различните субекти на федерацията, дойдоха и дадоха своите гласове за различни кандидати за различни длъжности“, заяви ръководителят на кабинета. Той също така искрено благодари на „всички, които гласуваха за представителите на „Единна Русия“. „Ние наистина оценяваме факта, че поддържате подкрепа на нашата партия, това е гаранция, че в бъдеще ще взимаме правилните решения “, обърна се Медведев към руснаците.


ТАСС: В Русия завърши гласуването на местните избори
В Русия приключи гласуване на местните избори , като последните избирателни секции затвориха в най-западния регион на страната - Калининградска област - в 20:00 местно време (21:00 по московско време, съвпада с българското).
Тъй като изборите не бяха проведени в един избирателен район, резултатите от гласуването бяха обобщени и обявени след закриване на избирателните секции. По този начин предварителните резултати от волята на огромната част от територията на страната вече са известни в по-голяма или по-малка степен.
Този единен ден на гласуване се превърна в един от най-големите през последните години. Изборите на различни нива обхванаха всички 85 териториални субекта на федерацията, включително за Московска градска Дума.
Общо гласуването се проведе в повече от 48 хиляди избирателни секции, като според резултатите му трябва да бъдат избрани 47 608 съветници, кметове и губернатори.
Според Максим Григориев, заместник-ръководител на работната група на Обществената камара на Руската федерация по наблюдение на изпълнението на правата на гласуване на гражданите, според обществените наблюдатели, „изборите се провеждат повече или по-малко спокойно навсякъде, броят на сигналите за нарушения е приблизително същият като в други години“. В същото време той обърна внимание на голям брой сигнали за предполагаеми нарушения, които след това не получиха потвърждение. Значителен брой подобна фалшива информация беше публикувана в „Карта на нарушенията“ на движението „Гласът“, уточни Григориев.
Според Министерството на вътрешните работи на Руската федерация в единния ден за гласуване органите на вътрешните работи са получили 315 доклада за различни видове инциденти, а броят на инцидентите е намалял с една трета в сравнение с миналата година. Както обясни първият заместник-началник на МВР Александър Горовой, органите на реда като цяло регистрират „намаление на престъпленията и нарушенията с почти една трета, като се вземат предвид средните дневни статистически данни в почивните дни на лятно-есенния период“. Той подчерта, че регистрираните нарушения "няма да повлияят на крайните резултати от вота".
Що се отнася до избирателната активност, тогава според експертите това е стандарт за избори на това ниво и съответните региони. Както обясни пред ТАСС Алексей Мартинов, директор на Института за най-новите държави, „като цяло изборите бяха много спокойни, плавни, редовни, при такива традиционни избирателни параметри за определен регион“ по отношение на избирателната активност.
"Виждаме, че навсякъде, по един или друг начин, плюс или минус 1,5-2%, активността е подобна на традиционната регионална избирателна активност, що се отнася до изборите на същото ниво в предишни избирателни цикли", обясни той, като го нарече - "традиция на избирателната активност."


ТАСС: Проблемите със системата за онлайн гласуване в Москва не са довели до загуба на гласове
Техническите проблеми в онлайн системата за гласуване на изборите за Московска градска Дума не доведоха до загуба на гласове за избирателите, които са я използвали, заяви в неделя началник на Електронния щаб в Обществения щаб за наблюдение и мониторинг на изборите в Московската градска дума Илия Масух, цитиран от TACC.
"Сривът възникна в цялостната инфраструктура на портала за обществени услуги в Москва. Бързо локализирахме проблема, сменихме хардуера в рамките на 15 минути и след това се случи втора повреда. Тогава трябваше да спрем достъпа до системата за гласуване за един час и да изключим тези системи, които не работеха. Бюлетините, които стояха на опашка (хората гласуваха, но не бяха регистрирани), бяха запазени. Системата стартира автоматично и принтерите започнаха да печатат ", каза той.
Както ТАСС бе информиран от заместник-началника на Московския департамент по информационни технологии Артем Костирко, през деня са станали два системни срива. В резултат на първата неизправност гласуването беше прекратено за един час. След отстраняването на причината възникна втори провал и гласуването отново бе прекратено. Системата бе напълно възстановена около 13:00 часа.
Според председателя на Московската градска избирателна комисия Валентин Горбунов, избирателната активност в трите избирателни района, в които се провежда експериментът по електронно гласуване на изборите за Московска градска Дума, е над средната. "Избирателната активност в тези райони, които са част от избирателните райони, където се провежда експериментът, днес е над средната. Хората, които не са в Москва днес, също биха могли да използват тази форма на гласуване", заяви Горбунов пред репортери в неделя, без да уточнява числата за избирателната активност.
Според него най-голям дял от желаещите да гласуват в тези избирателни райони са младите хора на възраст под 35 години, но над 10% от избирателите са хора на пенсионна възраст. Мъжете и жените сред желаещите да гласуват в тези райони са по равно. "Дигиталните технологии рано и късно ще бъдат въведени в изборните процеси не само в Русия, но и по света. Това е не само самото гласуване, но и информиране на избирателите", каза той.
Експериментално електронно гласуване се провежда на 8 септември за първи път в Руската федерация при избора на депутати от Московската градска Дума. То се проведе в три района: Заявления за участие в електронно гласуване бяха подадени от повече от 12 хиляди души.
Общата избирателна активност при електронно гласуване на кандидати за депутати от Московската градска Дума е 92,3%. Това съобщи пред репортери в неделя заместник-началникът на Московския департамент по информационни технологии Артем Костирко.
"Избирателната активност на електронното гласуване при онлайн изборите беше 92,3%", каза той.


ТАСС: избирателната активност в Москва може да достигне 22 процента
Общата избирателна активност на изборите за Московска градска дума може да достигне около 22%. Това обяви пред журналисти в неделя председателят на Московската градска избирателна комисия Валентин Горбунов, цитиран от TACC.
"Гласуването продължава, мисля, че крайната избирателна активност ще бъде в рамките на 21-22%", каза Горбунов.
Според него към 18:00 часа в столицата са гласували 17,2% от общия брой гласоподаватели.
Изборите за Московската градска дума се провеждат в деня на единния вот в 45 едномандатни избирателни района, три от които предоставят експериментална възможност за електронно гласуване. Регистрирани са 225 кандидати, от които 58 са самономинирани. Представени са кандидати от следните партии: Комунистическа партия, Либерално-демократическата партия на Русия (на Владимир Жириновски), "Справедлива Русия", "Гражданска власт", "Яблоко", Руските комунисти, "Родина", "Зелени" и Партията за растеж. Общо над 3 600 избирателни секции са организирани за избора на депутати в Московската градска дума. Те ще работят на 8 септември до 20:00 часа (времето съвпада с българското).

РИА Новости: Русия определи политическата реклама в "Гугъл" в деня на изборите като намеса във вътрешните работи
„Роскомнадзор“ разкритикува политическата реклама в „Гугъл“ и „Фейсбук“ в деня за гласуване, когато тя е забранена, съобщи пресслужбата на ведомството, цитирана от РИА Новости.
„Тези действия могат да се считат за намеса в суверенните дела на Русия и възпрепятстване на провеждането на демократични избори в Руската федерация “, се казва в изявлението.
Подобни действия на чуждестранни компании от „Роскомнадзор“ нарекоха „неприемливи“.
Данните за нарушенията ще бъдат изпратени на парламентарната комисия за разследване на чужда намеса, заяви говорителят на ведомството Вадим Ампелонски.
Той добави, че автоматизираните рекламни инструменти на „Гугъл“ и „Фейсбук“ редовно се използват за разпространение на политическа реклама в деня за размисъл.
Отбелязва се, че в петък „Роскомнадзор“ предупреди за недопустимост на разпространението на политическа реклама в събота и неделя във връзка с изборите.

ТАСС: Сайтът е на ЦИК е бил атакуван двукратно от хакери в събота
Сайтът на ЦИК на Руската федерация претърпя две големи DDoS атаки в събота, атаките в неделя са незначителни и „бяха отблъснати в нормален режим“, съобщи в неделя членът на ЦИК Антон Лопатин пред TACC.
"Що се отнася до уебсайта на ЦИК.рф, традиционно за деня на гласуване има интерес сред феновете да разбиват всички видове интернет ресурси. Днес всичко върви както обикновено – атаките, които са малко на брой, бяха отблъснати", каза Лопатин.
Според него никоя от атаките не е успяла да прекъсне работата на сайта на Централната избирателна комисия.
"Ако сравним, кога имаше повече атаки, вчера или днес, днес всичко върви както обикновено, а вчера имаше две големи DDoS атаки, които продължиха около минута или две", каза той.

ТАСС: Системата за онлайн гласуване в Москва е напълно възстановена след втори срив
Системата за онлайн гласуване на изборите за Московска градска дума се срина за втори път, заради претоварване на оборудването за криптиране на бюлетини, като гласуването беше прекратено и след това възобновено в рамките на около час, предава агенция TACC.
Това съобщи заместник-ръководителят на московския отдел по информационни технологии Артьом Костирко.
"Около 12:45 часа рестартирахме системата, всички гласове са заредени. Извиняваме се, наблюдаваме интензивно ситуацията.", каза Костирко.
По-рано той уведоми за първото техническо прекъсване на работата на системата, което също продължи един час. То беше причинено от неизправност в оборудването, което извършва криптиране на бюлетините. Това оборудване се използва в съответствие с изискванията на законодателството и е произведено от компанията "Crypto-Pro".
Не са загубени никакви гласове и при двата инцидента.

***

„Новая Газета“: Полицията оставя в ареста координатора на движение „Глас“ Владимир Егоров
Полицията в Москва удължи с два дни задържането на координатора на движението "Глас" Владимир Егоров, който беше оставен за една нощ в ареста за дребно хулиганство. Това казаха от пресслужбата на централата на столицата пред агенция "Москва".ь
Полицията съобщи, че предния ден Егоров се е опитал да отиде в областния съвет на московския район Дорогомилово, където се намира териториалната избирателна комисия, „бил е груб“ и е ударил охраната в гърдите.
От движение „Глас не знаеха причините за задържането, но го отдават на на активното си участие в наблюдението на изборите. Самият Егоров, след като беше задържан, не се свърза с никого.
Днес се провеждат избори в столицата за Московска градска дума. Избирателната активност до 10 ч. Беше около 2%. „Глас“ отчете близо 400 нарушения в Москва по това време. Предизборната кампания беше придружена от масови протести заради забраната на независими кандидати.


***

Bloomberg: Русия се подготвя за присъдата на гневните гласоподаватели
Това, което се очакваше да бъдат рутинни регионални избори се превърна в референдум за президента на Русия Владимир Путин и неговата партия „Единна Русия“, коментира американската медия Bloomberg.
Подкрепяните от Кремъл кандидати за губернатори са уязвими в няколко региона в страната, докато ниски доходи и непопулярни реформи подхранват общественото недоволство, a изборите за Московския парламент, от който зависи малко, предизвикаха най-големите протести в Русия, откакто Путин се завърна на президентския пост през 2012 г, след четири години като министър-председател.
Контролираният зорко политически живот на Русия показва знаци за колебание в двайсетгошиния мандат на Путин на власт. В отговор, Кремъл направи някои промени, като позволи на бившите кандидати на „Единна Русия“ да се кандидатират като независими и намали президентските посещения в субектите на федерацията, в които ще има избори за губернатор.
В същото време, властите се противопоставиха на всякакъв вид гражданско недоволство, като задържаха опозиционни лидери, разгонваха мирни демонстраци и пратиха в затвора някои от протестиращите за дълги години.
„Властите все още не са научили необходимия урок от предишните си неуспехи, хората гласуват срещу тях, вместо срещу лошите кандидати“, заяви Николай Петров от неправителствената организация за международни отношения „Чатъм Хаус“.
„Цялостното социално настроение, подобно на последните избори, остава неблагоприятно“, допълни той.
Докато кандидатите се опитват да се разграничат от „Единна Русия“, Путин от своя страна се опитваше да стои настрана от субектите на федерацията, в които ще се проведат избори за губернатор, според проучване на „Petersburg Politics”. Тази година той е посетил едва 2 региона от 15-те, в които ще има такива избори, в сравнение с 2017, когато той посети повечето от тях.
Това може и да не е достатъчно. Подкрепяните от Кремъл кандидати за офис в Алтайската република и региона на град Вологда са особено уязвими, като няколко други техни кандидати също имат от какво да се страхуват, като техните рейтинги се свиват, според Михаил Виноградов, ръководител на “Petersburg Politics”.
Хората гласуваха срещу кандидатите на „Единна Русия“ в три региона тази година. Във важния политически център Приморие, в който се намира град Владивосток, партията на Путин успя да запази губернатора си само след насрочването на повторни избори, след като на първият тур от изборите бяха разкрити масивни изборни фалшификации в полза на друг кандидат на партията.
По-малко от половината от населението одобрява работата на правителството, като личният рейтинг на Путин пострада след пенсионните реформи миналата година остава най-нисък от анексирането на Крим през 2014 г., според независими статистики.
Някои хора, близки до Кремъл все пак пренебрегват напрежението.
„Има спад на социалното благосъстояние, което е позната позиция за властите и те натрупаха опит през последните 20 години как да действат“, каза Константин Костин, бивш служител на Кремъл, който сега ръководи мозъчен тръст, който работи с правителството.
„Следователно в деня на изборите ще има малко или никакви неприятни изненади.“, добави той.
Част от стратегията на властта е силно да се противодейства на опозицията. На повече от дузина опозиционни кандидати бяха отказани места в бюлетините за изборите за общински съвет в Москва, което и предизвика протестите това лято. Лидерът на опозицията Алексей Навални заяви, че Фондацията му за борба с корупцията, която е събрала огромна аудитория за онлайн докладите си, е била обект на полицейска акция, което е "често срещано" събитие за фондацията. Той е един от няколкото опозиционни политици, затворени през това лято за призоваване на хората да протестират.
Цели на властите са и обикновените протестиращи. Московският съд по-рано осъди Константин Котов, 34-годишен софтуерен инженер на 4 години затвор за това, че е взел участие в няколко нерегламентирани протеста.
Той все пак е само втория човек, осъждан за посещение на нелегални протести, според неправителствена организация за правата на човека. Другият такъв случай е свързан с Илдар Дадин, който беше освободен след намесата на конституционния съд.
Навални призова хората да подкрепят неговата кампания за „умно гласуване“, която окуражава гласоподавателите да гласуват за кандидата във всяка област, който има най-голям шанс да победи кремълските представители, без значение от политическите му виждания.
За Кремъл, „рисковете растат заради осезаемото политическо пробуждане и невъзможността на властта да се справи с това по цивилизован начин“, смята политическият изследовател Валери Соловей.

***

ТАСС: Електронната система за гласуване в Москва престана да работи за около час
Системата за гласуване на изборите за Московски местен парламент е спряла да функционира поради претоварване на оборудването за криптиране на бюлетини, но час по-късно онлайн системата за избори е била възстановена, предава TACC.
Това съобщи пред агенцията заместник-ръководителят на московския отдел по информационни технологии Артьом Костирко.
"Имаше проблем с оборудването, което криптира бюлетините. Повредата в системата продължи около час, системата беше напълно възстановена. Всички гласове ще бъдат взети под внимание, подобни спешни ситуации са отработени при тестовете на системата", каза Костирко.

***

ТАСС: Руският ЦИК планира да създаде електронни избирателни секции в цялата страна
Централната избирателна комисия (ЦИК) на Руската Федерация възнамерява да създаде цифрови избирателни секции в цялата страна в бъдеще, предава агенция TACC.
Това съобщи пред репортери заместник-председателят на ЦИК Николай Булаев, който посети електронната избирателна секция, създадена в Москва.
Уверени сме, че тези секции ще бъдат създадени в цялата страна", каза той и подчерта, че тези сайтове са резултат от съвместната работа на комисията, градските власти и „Ростех", „които направиха това възможно със своя ентусиазъм“.
ЦИК заяви, че около 2 хиляди души са предпочели да гласуват от сайтовете на комисията в провеждащите се местни избори.
Булаев отбеляза, че сайтовете са добре защитени от кибератаки.
"Те не могат да бъдат хакнати. Тази система е напълно автономна и не допускам как може да се хакне. Невъзможно е да се направи. Що се отнася до предаването на данни за резултатите от гласуването, това става по обичайния начин, както при от останалите участъци - по каналите на електронната система "Избири". И никога не сме имали случаи някой да я е хаквал ", каза Булаев.
За нуждите на местните избори в Москва бяха отворени 30 дигитални избирателни секции.

***

РИА Новости: Местните избори в Крим се провеждат без чужди наблюдатели

Изборите за местен парламент и местни съвети в Крим се провеждат без международни наблюдатели и такива не са кандидатствали за регистрация, заяви Михаил Малишев, ръководител на избирателната комисия в Крим, цитиран от РИА Новости.
"Не сме регистрирали международни наблюдатели", каза Малишев пред репортери.
„Винаги сме искали те да участват. Ако се бяха появили, те естествено биха били регистрирани“, допълни той.
Крим беше присъединен към Руската Федерация през 2014 г., след като гражданите на полуострова проведоха референдум и се отцепиха от Украйна. Този ход не беше подкрепен или признат от повечето западни страни.
На местните избори в Крим прави на глас имат около 1,5 млн. избиратели.

***

ТАСС: ЦИК не отчете никакви сериозни нарушения по време на местните избори в Русия
Централната избирателна комисия в Русия не е получавала сигнали за сериозни нарушения в деня за размисъл преди местните избори, предава TACC, като се позовава на изявление на заместник председателя на ЦИК Николай Булаев.
„Деня за размисъл премина в пълно спокойствие. Вчера на работа нямаше сериозни сигнали за нарушения, макар че може да сме получили такива през нощта. Кандидатите и партиите бяха спокойни, аз поне не видях сериозни нарушения“, заяви Булаев.
Той добави, че очаква висока избирателна активност по време на вота.
„Аз гласувах практически първи в своята избирателна секция, настроението на хората беше добро, избирателите бяха доста при отварянето на секцията. Надявам се, че ще има висока избирателна активност“, заяви Булаев пред журналисти.
Той изрази надежда, че изборите ще се проведат спокойно, без нарушения, „стига никой да не реши да устрои провокации“.
Днес ще се проведат избори на различни нива в 85 региона на Русия, включително 13 субекта на федерацията, където се провеждат местни парламентарни избори, в 16 други се избират губернатори, вот за градски администрации има в 22 административни центъра и ще се гласува за ръководители на общините в три регионални столици. В допълнение, има избори за депутати за Държавната Дума в четири едномандатни избирателни района.

***

AFP: Местни избори ще се проведат в Русия, след цяло лято протести
В Русия ще се проведат местни избори след седмици на опозиционни протести, които доведоха до най-голямата полицейска акция срещу общественото недоволство от години, съобщава AFP.
Изборите ще се проведат веднага след размяната на задържани и осъдени лица между Москва и Киев, които си размениха по 35 души. Това е и първата стъпка, както смятат анализаторите, към затоплянето на отношенията между Русия и Украйна след началото на кофликта помежду им, след анексирането на Крим.
Анализаторите смятат и, че тези избори ще са наблюдавани отблизо, тъй като наближават и парламентарни избори, които ще се проведат през 2021 г, и ще спомогнат са оформянето на политическата картина в Русия, с възможността Путин да започне третото си десетилетие на власт.
В последните седмици десетки хиляди руски граждани взеха участие в протестите в Москва, които искаха честен вот, след като опозиционният лидер Алексей Навали получи забрана да участва в изборите. Демонстрациите бяха подкрепени от редица известни руснаци.
Руските власти са задържали почти всички опозиционни политици, които се опитаха да участват в изборите в Москва. Няколко души бяха задържани и за агресия срещу полицията, макар че привържениците на опозицията заявиха, че протестите ще са мирни.