Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Започна размяната на затворници между Русия и Украйна

07 септември 2019 | 11:57

Размяната на затворници и задържани лица между страните на Русия и Украйна започна тази сутрин. По първоначална информация автобуси с украински граждани, задържани в Русия са пристигнали на летището в Москва от затвора "Лефортово" в столицата. По-късно украински самолет кацна на летището. Част от размяната са и 24-те задържани украински моряци, които бяха част от екипажа на украински кораб, обвинен от Кремъл че е навлязъл в руски териториални води близо до полуостров Крим. Обвиненият за тероризъм в Русия Олег Сенцов също е възможно да бъде разменен. По-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва и Киев ще проведат мащабен обмен на задържани лица, преговорите за които се водеха няколко месеца. Както отбеляза държавният глава, това може да бъде стъпка към нормализиране на двустранните отношения между двете страни.

ТАСС: Обмен на задържани лица между Русия и Украйна (ОБЗОР)
На 7 септември Русия и Украйна взаимно освободиха и върнаха в родината им групи граждани, които преди това бяха арестувани или осъдени в двете страни. Обмяната беше извършена по формулата "35 за 35", пише TACC.

Как се случи размяната и какви проблеми възникнаха?

Въпреки забраната за директна въздушна комуникация между страните, два специални самолета излетяха сутринта от Москва и Киев, почти едновременно кацнаха на летищата Внуково и Бориспол и също синхронно, като взеха освободените граждани, продължиха по обратния курс.
Говорейки за техническите трудности, комисарят по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова заяви, че повече от половината от гражданите нямат документи за самоличност. „Трябваше да се напише удостоверение за връщане и за това беше поискана информация за гражданството, за регистрация“, обясни тя. Москалкова отбеляза, че координираната работа на ведомствата - „и МВР чрез федералната миграционна служба, и нашите посолства, и Министерството на външните работи“ допринесоха за бързото разрешаване на въпроса.
Но най-важните, според Москалкова, бяха въпросите за така наречения правен статут, който трябваше да получат „както осъдените, така и тези, за които наказателното дело все още не е приключило“. Затова тук са разработени съответните формули. „Тези граждани, които летят до Москва, имат статут на лично задължени граждани, които са гарантирали да се явят пред следователя или пред съда в съответната страна“, каза тя.

Същият статус, обясни Москалкова, имат и гражданите на Украйна, които днес кацнаха в Киев. "Следователно правителството все още не е решило въпросите как ще приключат тези наказателни дела. И ние разбираме, че след като хората бъдат освободени от ареста, остава надеждата делата да бъдат прекратени. И тези хора ще получат статута на свободни граждани, т.е. които са завършили тази наказателна процесуална история “, каза тя.

Кой се завръща?

Службата на Владимир Зеленски публикува пълен списък на хората, завърнали се в Украйна. Сред тях бяха арестуваните 24 моряци за нарушаване на границата на Руската федерация по време на инцидента в Керченския проток, както и Олег Сенцов, Роман Сущенко, Николай Карпюк, Павел Гриб и Станислав Клих, осъдени по-рано в Русия за тероризъм и шпионаж.
Пълният списък на руските граждани, завърнали се в родината си на 7 септември, все още не е публикуван. В момента е известно, че сред тях е главният редактор на РИА Новости Украйна Кирил Вишински.
Според адвокат Валентин Рибин, в допълнение към журналиста, сред клиентите му фигурират още руски граждани - военнослужещите Максим Одинцов и Александър Баранов, отвлечени от Крим, както и Евгений Мефедов, който за първи път е съден при безредиците в Одеса и е оправдан от съда, а след това отново арестуван по обвинение в сепаратизъм.
Известно е също така, че украинската страна освободи под лично задължение бившия командир на ПВО на непризнатата Донецка народна република Владимир Цемах, който беше отвлечен от украинските разузнавателни служби и тайно изведен от републиката.
Както обясни директорът на Центъра за политическа конюнктура Алексей Чеснаков, който е близо до преговорния процес, че при преговорите с Киев за размяна позицията на непризнатите републики в Донбас е взета предвид. „Освобождаването на Владимир Цемах се случи по искане на ДНР, въпреки мнението на прокуратурата на Холандия“, подчерта той.

Как коментират размяната в Москва и Киев?

Кремъл приветства размяната.От своя страна говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече размяната много важна стъпка. Коментарът на руското външно министерство също изрази надежда, че обменът на задържани лица между Москва и Киев ще се превърне в положителен фон за работата на контактната група в Минск и във "нормандския формат".
Външно министерство подчерта, че обменът е възможен благодарение на изпълнението на споразуменията, постигнати лично от президентите на Русия и Украйна.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски нарече размяната първата стъпка към започване на реален диалог с Русия и прекратяване на конфликта в Източна Украйна. Той, заедно с други представители на администрацията си, пристигна лично на летището в Киев, за да се срещне с гражданите, които се завърнаха у дома.

Как реагираха в света?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави Русия и Украйна за размяната и изрази надежда, че това ще бъде "първата гигантска стъпка към мира".

Участниците в „нормандския формат“ в лицето на Франция и Германия също изключително положително възприеха руско-украинското споразумение.
"Това е жест, който отразява желанието на Русия и Украйна да възобновят диалога. Това ще допринесе за възстановяване на атмосфера на доверие между страните в рамките на преговорите в нормандския формат", заяви в изявление френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Според него "Франция заедно с Германия ще подкрепят усилията на двете страни за постигане на по-нататъшен конкретен напредък през следващите седмици". Външният министър на Германия Хайко Маас също изрази надежда за напредък във "нормандския формат".
Положително бе оценен обменът и от върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, председателят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли, германският канцлер Ангела Меркел и много други.

Холандското правителство обаче съжалява за включването на гражданина на ДНР Владимир Цемах в списъците за размяна.


ТАСС: Президентите на Русия и Украйна са оценили позитивно размяната на задържани между двете страни
Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с украинския си колега Владимир Зеленски, съобщиха в събота от пресслужбата на Кремъл, цитирани от TACC.
Събеседниците дадоха "положителна оценка на освобождаването и прехвърлянето на лица, задържани в Украйна и Русия".
„Подчертава се хуманитарният аспект на това действие, който е от голямо значение за нормализирането и подобряването на двустранните отношения“, се казва в съобщението.
В разговора, иницииран от украинската страна, Путин и Зеленски се договориха за по-нататъшни контакти.


„Взгляд“: Какво следва от размяната на задържани между Русия и Украйна
Какво следва от размяната на задържани между Русия и Украйна, коментира руският вестник “Взгляд"
В събота се случи дългоочакваното събитие в най-новата история на Русия и Украйна. След многомесечни усилия и взаимни отстъпки Москва и Киев успяха да разменят затворници във формат 35 срещу 35. Информацията за това кой ще бъде в списъка с разменените се промени буквално преди излитането на самолета. Какво означава това събитие за двете страни?
В събота Русия и Украйна направиха историческа размяна на затворници във формат 35 на 35. Първият човек, който официално обяви това, беше комисарят по правата на човека в Русия Татяна Москалкова. "Днес най-накрая настъпи този вълнуващ ден, когато вече можем с увереност да кажем, че се е случило взаимното завръщане на гражданите на Украйна и Русия", каза Москалкова и добави, че обменът се проведе във формат "35 души от една страна и 35 души от другата“ - каза Москалкова. По-рано многобройните опити за извършване на такъв обмен многократно се проваляха по вина на украинската страна.
Според Москалкова техническите въпроси на размяната са били решени „доста трудно“, тъй като повече от половината от гражданите не са имали документи за самоличност. „Тези граждани, които летят до Москва, имат статут на на граждани, които са приели задължението да се явят пред следователя или пред съда в съответната държава. Гражданите на Украйна, които кацат днес в Киев, имат същия статус “, обясни тя.
Кремъл също приветства размяната. „Да, размяната се проведе. Ние приветстваме и се радваме, че руските граждани се завърнаха у дома ”, заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент. Той подчерта, че главният редактор на РИА Новости Украйна Кирил Вишински се завърна в Русия.
Фактът, че размяната ще се състои на 7 септември, стана ясно сутринта, когато около 9:00 ч. два пътнически автобуса с тонирани прозорци, придружени от многобройни автомобили на ФСБ и МВР, напуснаха центъра за задържане в Лефортово. Автобусите отидоха до летище Внуково, откъдето в 9:20, според портала Flightradar, руски самолет Ту-204-300 излетя към летището Бориспол в Киев. Самолетът пристигна там, за да върне руснаците в Москва.
Събитията в Украйна се развиха по подобен сценарий. Рано сутринта няколко руснаци бяха изведени от санаториум край Киев. По-късно украинският самолет Ан-148 кацна на московското летище "Внуково-2", взе освободените украинци и отлетя за Киев. Впечатляваща група от лидери на страната, водена от президента Зеленски, пристигна в Бориспол, за да се срещне със своите съграждани. По-рано там пристигнаха и ръководителите на СБУ и МВР Иван Баканов и Арсен Аваков.

Олег Матвейчев, член на експертния съвет на Институт за социални изследвания, отбелязва, че в списъка на лицата, предадени на Русия има също така и украински граждани. Тоест има обмен, включително украинци, за украинци, което още веднъж потвърждава тезата, че това не е война между Украйна и Русия, а гражданска война в самата Украйна. „Това е гражданска война. Тя беше провокирана от незаконен преврат. И както обикновено се случва в гражданските войни, когато вътре в страната няма обществен консенсус, когато някой насилствено завземе властта, това води до възможни отцепвания на територии като Крим и въоръжена съпротива на Донбас “, заяви Матвейчев пред вестник „Взгляд“
Членът на Президентския съвет по междуетническите отношения при президента на Русия Богдан Безпалко отбелязва, че обменът може да послужи като „много предпазлив, много крехък“ фундаментален елемент за нормализиране и затопляне на отношенията между двете страни.

„Но засега това е първата стъпка, която оставя голям брой въпроси“, каза Безпалко пред изданието.
По-специално Безпалко беше неприятно изненадан, когато научи, че в списъците се появява Станислав Клих, който получи присъда по обвинение за участие във военните операции в Чечения през 90-те години и убийството на руски войници по време на двете войни в Чечения. Присъствието на този човек в списъка беше коментиран на 5 септември от Владимир Путин. На среща във Владивосток с украинския политик Виктор Медведчук, Путин обясни, че Москва е имала "специално становище" при екстрадирането на Клих.
Безпалко не изключи, че сега ще бъдат положени усилия за подобряване на икономическото сътрудничество и разрешаване на ситуацията в Донбас. "Може би ще се има голяма пауза във военните действия", каза експертът.
От своя страна заместник-директорът на Института на страните от ОНД Владимир Жарихин е убеден, че на фона на целия проблем с Донбас обмяната е била "много малка стъпка". Той обаче подчерта, че за участниците в обмена това събитие е от голямо значение. „Бих искал това да е наистина първата стъпка, а не изолирани действия, с които всичко ще приключи. Така беше и след размяната на Надежда Савченко за двама души. Отношенията след това не се подобриха, а се влошиха ”, заяви Жарихин пред вестника.
Според него обкръжението на Зеленски сега се изкушава да бие барабани заради освобождаването на моряците и Сенцов." "Това създава доза оптимизъм, но не много голяма", каза експертът.
Събеседникът припомни, че за постигането на мир в Донбас трябва да се решат фундаментални проблеми, които не са отпаднали. Освен това няма надежда за тяхното решение, докато Зеленски отказва да се съобрази с основните точки на Минските споразумения.

Първото споразумение за размяната, според съобщения в медиите, се появи след телефонен разговор между Путин и Зеленски на 11 юли. Страните обаче заговориха за спецификата през втората половина на август, когато вестник "Комерсант" говори за формулата 33 за 33 - 33 руснаци до 33 украинци, включително всички 24 моряци, задържани през ноември 2018 г. в района на Керченския проток за нарушаване на руската граница.
Ако в началото се твърдеше, че размяната няма да засегне режисьора Олег Сенцов, който беше осъден в Русия на 20 години по обвинение в тероризъм, то в края на август той беше преместен от колонията на Ямало-Ненецкия автономен район в Москва. Русия спешно трябваше да реши проблемите с помилването на Сенцов, осъдения за тероризъм Александър Колченко и за диверсия Евгений Панов. На такива затворници обикновено се отказват помилвания.
В Украйна не по-малко ревностно се подготвяха за размяната. В събота стана известно, че Зеленски помилва 16 руски граждани, три от които са жени, както съобщи бившият украински омбудсман Нина Карпачева.
Тази седмица съдът в Киев освободи от ареста Владимир Цемах, който командваше противовъздушната отбрана на град Снежное по време свалянето на малайзийски Боинг в близост до този град на 17 юли 2014 г. Цемах до последния момент остана един от ключовите свидетели по това дело. Ако на 3 септември съдът удължи ареста на Цемах, то на 5 септември той внезапно беше пуснат от ареста. Според една версия Киев доскоро се противопоставяше на включването на Цемах в списъка, което допринесе за отлагането. Дори в събота беше получена противоречива информация за Цемах, която не потвърждаваше или отричаше той да е в списъка.
Освен това, както отбелязва украинското издание „Страна“, хора с различен правен статус се оказаха и от двете страни - както вече осъдените, така и такива, срещу които са повдигнати само обвинения. Взаимното освобождаване в строго съответствие със законите на двете страни се оказа невъзможно, затова моряците бяха освободени под личната гаранция на упълномощения представител на Върховната Рада по правата на човека Людмила Денисова. Както съобщи ТАСС адвокатът на един от моряците Николай Полозов, Денисова "се яви като поръчител, че в бъдеще моряците ще участват в следствените действия на руските разследващи органи". „Как точно ще се проведат тези действия, все още не мога да кажа“, коментира адвокатът.

Доналд Тръмп: Размяната на задържани между Русия и Украйна може да бъде крачка към мира
Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства обмена на задържани лица между Русия-Украйна в събота като потенциална стъпка към мира, предава AFP.
"Русия и Украйна току-що обмениха голям брой затворници. Много добри новини, може би първа гигантска стъпка към мира. Поздравления за двете страни!" –написа американския президент в социалната мрежа „Туитър“
По-рано специалният пратеник на САЩ за Украйна Кърт Волкър заяви, че се надява размяната да доведе още повече подобни стъпки, прекратяване на огъня и пълно прилагане на мирното споразумение, подписано от Русия и Украйна през 2015 г. в Минск, столицата на Беларус.


„Страна“ (Украйна): Украйна върна в Русия задържан по делото за сваления малайзийски самолет
Президентът на Украйна Владимир Зеленски и ръководителят на Съвета за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов заявиха, че евентуалното неосвобождаване на Владимир Цемах, който е един от свидетелите по делото на сваления през 2014 г. „Боинг“, днешният обмен между Украйна и Руската федерация е можело да провали планирания за днес обмен, според изданието “Украинская правда“, цитирано от друго украинско издание “Страна“.
Според държавния глава Цемах е бил разпитван, включително и преди размяната.
"Няма да назовавам имената на европейските лидери, с които разговаряхме по време за всички следствени действия. Всички го направихме. Всичко, което беше поискано от нас. Беше трудно. Страхувах се, че поради това обменът може да се провали."
Баканов каза, че решението за освобождаване на Цемах е балансирано: "Решението не беше спонтанно, а добре обмислено от президента, тъй като отсъствието на Цемах в обменния списък автоматично означаваше спиране на преговорите с Русия. Между другото, както и липсата на пряк въздушен коридор от Москва."
Ръководителят на СБУ също добави, че Цемах е разпитван.
"Материалите са приложени към делото. Нямам право да разкривам друга информация. Мога да се съглася само с мнението на експерти, че искането на Москва да включи Цемах в своите списъци е поредното потвърждение за участието на Русия в свалянето на MH17. Мога да уверя, че ще положим допълнителни усилия, за да бъдат наказани виновните. ... Подчертавам, че Украйна като държава, на първо място, демонстрира на целия свят, че спасява своите граждани по примера на най-силните демокрации в света - САЩ и Израел. Помнете как действа държавата Израел в подобни ситуации."За освобождаването на ефрейтор Гилад Шалит, Израел, без колебание, предаде 1 035 бойци. В крайна сметка животът на гражданин е безценен."
Разследващи от прокуратурата на Нидерландия разпитаха Владимир Цемах, заподозрян в делото за катастрофа MH17 през 2014 г. в Донбас, преди да бъде екстрадиран за обмен с Русия.
"Цемах беше командир на проруски сепаратисти. Той беше освободен в четвъртък в Киев, но международен разследващ екип искаше да го разпита по случая на MH17. Разследващите се опасяваха, че Цемах ще замине в Русия, преди правоохранителните органи да го разпитат.
Дълго време не беше ясно дали Цемах ще участва в размяната. Елиът Хигинс, основателят на международния екип за журналистически разследвания „Белингкет“, виждайки Цемах да слиза от самолета в Москва, написа в своя акаунт в социалната мрежа „Туитър“.
"Свидетелят и заподозрях по делото MH17 Владимир Цемах кацна в Москва, след като бе освободен от ареста от украински съд", пише журналистът.


ТАСС: Мария Захарова призова страните от Г-7 да обърнат внимание на задържаните в САЩ руски граждани
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се надява посланиците на Г-7 да обърнат внимание на съдбата на руснаците, намиращи се в американските затвори, включително Виктор Бут, Мария Бутина и Константин Ярошенко, цитира думите й TACC.
По-рано посланиците на страните от Г-7 приветстваха завръщането на задържаните в Украйна като част от споразумение с Руската федерация и изразиха надежда, че останалите ще бъдат освободени скоро.
"Уважаеми господа, посланици", написа Захарова на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, "подкрепяме вашата надежда и очакваме Бутина, Ярошенко, Бут и много други, които продължават да бъдат държани от американските власти."
В събота следобед самолет на специалния летателен отряд „Русия“ кацна във Внуково с руски граждани, освободени като част от размяната. Приблизително по същото време украинският специален самолет се приземи на летището в Киев. Според Татяна Москалкова, комисар по правата на човека в Руската федерация, обменът се е състоял по формулата "35 срещу 35".


ТАСС: Посолството на САЩ в Москва приветства размяната на задържани лица между Русия и Украйна
Посолството на Съединените щати в Руската федерация приветства съобщенията за размяна на задържани лица между Москва и Киев в събота. Това заяви представителят на американската дипломатическа мисия в Москва Андреа Калан, цитиран от TACC.
"Ние приветстваме съобщения за размяна на задържани лица. Вдъхновени сме от признаците на по-активен диалог и намаляване на напрежението между Русия и Украйна", написа дипломатът в социалната мрежа „Туитър“.

ТАСС: Председателят на ЕП нарече обменът на затворници между Русия и Украйна „признак за намаляване на напрежението“
Обменът на задържани лица между Русия и Украйна е знак за намаляване на напрежението в отношенията между двете държави. Това съобщи в събота в Брюксел председателят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли, цитиран от TACC.
"Oсъденият в Русия за подготовка на терористични атаки в Крим Олег Сенцов беше освободен като част от споразумение за обмен между Русия и Украйна ... Ние приветстваме това като стъпка в правилната посока и знак за намаляване на напрежението между двете страни", каза Сасоли.


ТАСС: Ангела Меркел нарече размяната на задържани лица между Руската федерация и Украйна „знак за надежда“
Германският канцлер Ангела Меркел нарече размяната на задържани лица между Русия и Украйна „знак за надежда“, предава TACC. Това се посочва в изявлението на канцлера в „Туитър“.
„Тази размяна на затворници между Русия и Украйна е знак за надежда", пише Меркел.
„Радвам се за украинските моряци и за Олег Сенцов, които сега най-накрая могат да се приберат у дома", добави тя.
Според канцлера "има смисъл да продължаваме да правим всичко възможно, за да изпълним споразуменията от Минск".
"Германското правителство е готово за това", увери Меркел.
По-рано се проведе размяна на задържани или осъдени лица между Русия и Украйна, като и двете страни освободиха по 35 души. Подготовката за нея се засили след избора на Владимир Зеленски за президент на Украйна.
В началото на месеца Владимир Путин обяви, че обменът ще бъде мащабен и може да бъде стъпка към нормализиране на двустранните отношения между Киев и Москва.

***

„Коммерсант“: Русия и Украйна завършиха размяната на задържани и осъдени лица
Русия и Украйна успешно завършиха размяната на задържани и осъдени лица, като общо по 35 души бяха разменени всяка страна, заяви Татяна Москалкова, комисар по правата на човека при президента на Руската федерация Владимир Путин, пише вестник "Комерсант".
Пълните списъци на участниците в размяната не са оповестени.
Известно е, че руската страна освободи в размяната режисьора Олег Сенцов, който беше обвинен в тероризъм. Ръководителят на информационния портал РИА Новости Кирил Вишински се завърна в Русия. "Украинская правда" съобщава, че е екстрадиран и бившият артилерийски генерал Владимир Цемах, когото Украйна смята за замесен в катастрофата на малайзийския самолет над Донбас през 2014 г.
Освободените украинци се срещнаха с президента на Украйна Владимир Зеленски. Той каза пред репортери, че днес, 7 септември, той е провел телефонен разговор с Владимир Путин, но не уточни подробности. Зеленски нарече успешно преминалата размяна първият етап от прекратяването на конфликта в Донбас.
Очакваше се Русия да предаде на Украйна 24-те моряци, задържани от руските граничари в Керченския проток през ноември 2018 г. Един от адвокатите на моряците заяви, че те са освободени под личната гаранция на упълномощения представител на Върховната Рада Людмила Денисова.
Координаторът на групата адвокати, защитаващи украинските моряци Николай Полозов се изказа положително за размяната.
„Всъщност, освобождавайки моряците, Русия изпълни част от исканията на международния трибунал. Сега е ред да върне и корабите. Ако това се случи, тогава задълженията на Москва по решенията на международния трибунал могат да се считат за изпълнени “, заяви юристът.

***

РИА Новости: Освобождаването на гражданите на Украйна е първата стъпка към сближаване с Украйна
Освобождаването на гражданите в Украйна е първата стъпка от преминаването от конфронтация към диалог между Москва и Киев, заяви Константин Косачев, ръководител на комисията по международни въпроси на Съвета на Руската Федерация, цитиран от РИА Новости.
„Мисля, че най-накрая можем да отдъхнем: размяната на „задържани лица“ между Русия и Украйна се проведе. Знаейки, че това е предшествано от продължителни преговори, бурни спекулации, многократни опити за прекъсване и „фалшиви начала“, можем да оценим напълно реалния мащаб на това събитие.“, написа Косачев на страницата си във „Фейсбук“.
„В крайна сметка това на практика е първата стъпка в посока на прехода от конфронтация към диалог и можем само искрено да благодарим на тези, които направиха това възможно“, се казва още в съобщението.


***

РИА Новости: Украинците, които се връщат от Русия, ще се срещнат със Зеленски
Украинците, участващи в размяната на осъдени и задържани лица между Киев и Руската федерация, ще бъдат посрещнати от президента на страната Владимир Зеленски при пристигането им в родината им, съобщава РИА Новости, като се позовава на украински медии.
"След завръщането си в Украйна гражданите, изведени от Русия, ще бъдат първо доведени с два автобуса до правителствената болница "Феофания“. Там те лично ще бъдат посрещнати от президента Владимир Зеленски ", се казва в изявление на президентството.
Предвижда се след среща лидерът, гражданите на Украйна да преминат медицински преглед.
По-рано Москва и Киев започнаха работа по въпроса за едновременното освобождаване на осъдени и задържани лица в двете страни. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че въпросът за размяната на гражданите ще бъде решен в близко бъдеще.

***

ТАСС: Руските граждани, задържани в Украйна са отлетели от Киев
Самолет на Руската Федерация е излетял от Киев, с руските граждани, задържани в Украйна на борда, като част от процедурата за размяна на задържани и осъдени лица между двете страни, предава агенция TACC. Тази информация бе потвърдена от прессекретаря на Службата за сигурност на Украйна Елена Гитлянска, която се намира на летището “Бориспол”.
Едновременно с руския Ту-204, украинският самолет Ан-148 е излятял от летището в Москва „Внуково-2“ към Киев с лица, които ще бъдат разменени между Украйна и Русия.
По-рано източник в органите на реда заяви, че около 30 украински граждани ще се завърнат в Киев.


***

AFP: Русия и Украйна ще разменят общо 70 затворници
Правителствата на Русия и Украйна се споразумели да разменят помежду си общо 70 души, задържани от властите в Москва и Киев, съобщава AFP, като се позовава на информация на украинското правителство.
Според източникът, разменени ще бъдат по 35 задържани лица и от двете страни.
На летището в Москва вече кацна самолет с украински опознавателни знаци, за който се предполага, че ще транспортира украинските затворници, пристигнали от „Лефорово“ в Киев.
По-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва и Киев ще проведат мащабен обмен на задържани лица, преговорите за които се водят от известно време. Както отбеляза държавният глава, това може да бъде стъпка към нормализиране на двустранните отношения между двете страни.


***


ТАСС: Адвокатите на съдения за тероризъм Олег Сенцов не изключиха, че той може да е сред разменените с Украйна затворници
Осъденият в Русия за подготовката на терористични актове в Крим Олег Сенцов, може да е сред затворниците, които ще бъдат разменени с Украйна, заяви пред репортери шефът на правозащитната организация „Агора“ Павел Чиков, чиито адвокати защитават директора, предава TACC.
"На 13 май Сенцов, както и Генадий Афанасиев, Александър Колченко и Алексей Чирний бяха обвинени в създаване на терористична организация. Сенцов беше осъден на 20 години затвор, останалите на 7 до 10 години. Заедно със Сенцов, вероятно те в момента са на път да бъдат освободени", заяви Чиков.

***

ТАСС: Украинските моряци, задържани от Русия бяха окончателно освободени, твърди техен адвокат
Започна размяната на арестувани и осъдени граждани в Руската федерация и Украйна, заяви адвокатът на един от украинските моряци Николай Полозов, цитиран от TACC.
"Украински моряци бяха транспортирани от центъра за задържане в Лефортово до летището на Внуково, така че можем да кажем, че размяната е започнала", каза той.
По-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва и Киев ще проведат мащабна размяна на задържани лица, преговорите за които се водят от известно време. Както отбеляза държавният глава, това може да бъде стъпка към нормализиране на двустранните отношения между двете страни.


***

AFP: Подготвя се размяната на затворници между Русия и Украйна
Дългоочакваната размяна на затворници между Киев и Москва се подготвя и се очаква да се състои скоро, предава AFP, като се позовава на руската телевизия “Россия 24“.
На кадрите по руската телевизия могат да се видят автобуси, напускащи затвора в Москва.
„Автобуси напуснаха затвора „Лефортово“ в рамките на подготовката за размяна назатворници“, твърди телевизионният канал.
Кореспонденти на AFP потвърдиха тази информация, като според тях автобуси със затъмнени стъкла са напуснали затвора с полицейски ескорт.