Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

29-ти кардиоконгрес в България

06 септември 2019 | 13:51

29-ият Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи се провежда в България.
Форумът започна с химна на България. Той бе изпълнен от Гвардейския духов оркестър. Конгресът ще се проведе до 8 септември 2019 г. в НДК. Председател на Организационния комитет на конгреса е проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“. На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и други. Близо 1500 гости от цял свят участват форума. Сред тях са видни хирурзи от трите специалности – гръдна, съдова и кардиохирургия. Регистрираните участници са от повече от 40 страни от целия свят. Сред лекторите са и 25 от най-изтъкнатите световни хирурзи от трите спецалности. Сред широкия кръг теми, които ще разглеждат участниците в световния конгрес, са новите технологии и иновациите в областта на кардиохирургията, спешната коронарна хирургия, гръдната и торакоскопската хирургии, неонаталната кардиохирургия, съдовата хирургия, предизвикателствата пред гръдната и сърдечната трансплантации 50 години след началото и др. Пред конгреса премиерът Бойко Борисов отчете, че българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване. "Над 8 % от БВП. Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света. Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и в България да го няма", подчерта министър-председателят. "За радост машините има и кой да ги управлява в лицето на прекрасните много добре подготвени български хирурзи, техните екипи, сестри, лекари, санитари в сферата на гръдната хирургия, сърдечната и съдовата. Борисов благодари на проф. Генчо Начев за поста, който е символичен за това, което България прави в сферата на сърдечносъдовата и гръдна хирургия.
Борисов каза това във връзка с факта, че до 2020 г. проф. Генчо Начев е избран за президент на Световната асоциация на гръдна и сърдечно съдова хирургия. От своя страна проф. Генчо Начев благодари на правителството и премиера Бойко Борисов за добрия тон и дух, в който те са подкрепили идеята за 29-тия Конгрес на световното дружество на кардиохирурзите. "За мен е чест и привилегия да ви приветствам в София. Ние българите се славим в прословуто гостоприемство и аз искрено вярвам, че ще имате възможност да му се насладите от първа ръка. Изключително съм благодарен на проф. Джеймисън за това, че ме убедиха и избраха София и мен самия да бъда домакин на този 29-ти конгрес. За мен е истинско удоволствие, че сред нас днес са толкова много отличени хирурзи от цял свят", заяви още проф. Начев. Той изрази увереност, че след като се запознаят с програмата, ще се проведе конгрес с ползотворни за всички срещи и дискусии. "Ще имаме възможността да обменим знания и опит", допълни още проф. Начев. Част от форума бе и председателят на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия проф. Стюард Джеймисън, който обясни, че изборът на страната ни за провеждането на този голям форум не е случаен. "Всяка година предварително търсим подходящо място за провеждане на 29-тия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия", обясни още професорът.

Агенция "Фокус"
Проф. Генчо Начев: По идея на Красимир Узунов за първи път валидирахме пощенска марка в чест на Световната асоциация на сърдечносъдовите и гръдни хирурзи

По идея на Красимир Узунов – Поручика за първи път валидирахме пощенска марка в чест на Световната асоциация на сърдечносъдовите и гръдни хирурзи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и председател на Организационния комитет на 29-тия Конгрес на Световното дружество на кардиохирузите и гръдните хирурзи проф. Генчо Начев за изминалия форум. По думите му водещите специалисти на конгреса са били впечатлени от две неща. „За пръв път това дружество има марка, която е валидирана в негова част. Тази валидация беше идея на Красимир Узунов - Поручика, Бог да го прости. Когато валидирахме марката, казах, че това е в негова памет. Това не е моя идея, а негова“, обясни проф. Начев. „Второто, което се постарахме, е да им покажем в националната вечер максимума от българските традиции, кухня и музика. Те бяха много впечатлени“, коментира проф. Начев. По думите му това чисто научно събитие е играело ролята на един посланик на България към света. „Едно обръщение на България за това, че тя е интересна страна за приемане на гости. Имахме сътрудничество с Министерство на туризма и в материалите на конгреса имаше книжка, която представя красотите на България. Важно е, когато човек прави нещо, да го прави с идеята да популяризира страната си“, изтъкна още проф. Начев.
Деница КИТАНОВА
Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Агенция "Фокус"
Проф. Генчо Начев: Приемам позицията си като президент на Световната асоциация на сърдечносъдовите и гръдни хирурзи като признание за цялото съсловие

София. Приемам позицията си като президент на Световната асоциация на сърдечносъдовите и гръдни хирурзи като признание за цялото съсловие. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и председател на Организационния комитет на 29-тия Конгрес на Световното дружество на кардиохирузите и гръдните хирурзи проф. Генчо Начев за изминалия форум. По думите му, за да се проведе конгресът в една страна, от организацията трябва да имат доверие на този, който ще го проведе. „Трябва да е добре известен в световен мащаб. Ако не е известен, как ще се даде конгрес, кой ще го даде? Приемам това като признание за работата на цялото съсловие, на всички гръдно и сърдечносъдови хирурзи в България“, посочи проф. Начев. Той подчерта, че работата на гръдните и сърдечносъдови хирурзи в България не е one man show, тя е teem work. „Разбира се, винаги някой води екипа. Имам късмета и щастието в момента аз да водя екипа. За това аз съм президент. Не може цялото дружество да е президент“, допълни още проф. Начев.
Деница КИТАНОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Агенция "Фокус"
Проф. Генчо Начев: Провеждането на 29-тия форум на Световната асоциация на сърдечносъдовите и гръдни хирурзи у нас е признание за България

София. Провеждането на 29-тия форум на Световната асоциация на сърдечносъдовите и гръдни хирурзи у нас е признание за България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и председател на Организационния комитет на 29-тия Конгрес на Световното дружество на кардиохирузите и гръдните хирурзи проф. Генчо Начев за изминалия форум. Конгресът бе открит на 6 и продължи до 8 септември 2019 г. в НДК. На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, а близо 1500 гости от цял свят участваха във форума. „Имаше представители на повече от 40 държави. Тук бяха като гост-лектори най-известните и етаблирани хирурзи в трите специалности в света в момента от всички континенти. Това са хората, които диктуват модата в тези специалности: сърдечносъдова и гръдна хирургия“, каза проф. Начев. Той обърна внимание, че акцентите са били върху най-новите методи, тяхното прилагане и бъдещето на развитието на специалностите. „Специален акцент имаше върху това как трябва да се промени обучението на младите хирурзи с оглед предизвикателствата, които налага бъдещето“, допълни още проф. Начев.
Деница КИТАНОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване

Българското правителство години наред милиарди отделя за здравеопазване.
Това каза премиерът Бойко Борисов по време на 29-ият Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Първо ми позволете да си поздравя българския народ с този прекрасен празник - Съединението на България. На тази дата сме доказали на великите сили, че българският народ може да се обедини и сам да решава своята съдба", започна своето слово министър-председателят.
Той обърна внимание, че в зала 3 на НДК, където се провежда конгресът, преди месеци завършило миналата председателството на България на Европейския съвет. "Българското правителство години наред милиарди отделя за здравеопазване. Над 8 % от БВП. Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света. Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и в България да го няма", подчерта министър-председателят. "За радост машините има и кой да ги управлява в лицето на прекрасните много добре подготвени български хирурзи, техните екипи, сестри, лекари, санитари в сферата на гръдната хирургия, сърдечната и съдовата. Благодарение на вашия професионализъм, не само че оцеляват хората в този страшен бич, тези заболявания, но и максимално бързо ги връщате в тяхната семейна среда, а и на работа, което е изключително важно да продължаваме да държим високия ръст на БВП, който произвежда България. Фактът, че и вчера въпреки конкуренцията проф. Кехайов събраха десетки страни на своя конгрес, днес на 29-тия конгрес на сърдечните и съдови хирурзи, това е огромно признание за българската медицина, за лекарите, сестрите, санитарите, за всички, които работят тази професия. Поздравявам тези над 40 страни, които са изпратили на днешния конгрес свои представители. Благодаря на проф. Начев за поста, който е символичен за това, което България прави в тази сфера. Разбира се, едно светило като проф. Джеймисън е сред нас. На този изключителен празник, който имаме българите още веднъж добре дошли и успех на конгреса", заяви още премиерът.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Кирил Ананиев: Символ на заслуженото доверие на световната гилдия на кардиолозите към нас е изборът на проф. Генчо Начев за президент на Световната им асоциация

Символ на заслуженото доверие на световната гилдия на кардиолозите към нас е изборът на проф. Генчо Начев за президент на Световната им асоциация. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на 29-ият Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Министърът на здравеопзавнето Кирил Ананиев заяви, че присъствиет она проф. Джеймисън и провеждането на форума в България са са оценка за работата на българските кардиохирурзи.
"Не на последно място бих искал да поздравя проф. Начев, за огромната част да бъдете президент на световната асоциация на гръдна и сърдечно съдова хирургия от тази есен до есента на 2020 г.Този избор е символ на заслуженото доверие на световната гилдия на кардиолозите и кардиохирурзите към нас, както и за значителния ни принос в международен мащаб. За нас е гордост, че едно от светилата е наш сънародник", заяви още министърът. Той пожела на добър час на конгреса.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Генчо Начев: Благодаря на правителството и на премиера за добрия тон и дух, в който те подкрепиха идеята за 29-тия Конгрес на световното дружество на кардиохирурзите

Благодаря на правителството и на премиера Борисов за добрия тон и дух, в който те подкрепиха идеята за 29-тия Конгрес на световното дружество на кардиохирурзите. Това каза председателят на Организационния комитет на 29-тия Конгрес на Световното дружество на кардиохирузите и гръдните хирурзи и директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. д-р Генчо Начев по време форума, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За мен е чест и привилегия да ви приветствам в София. Ние българите се славим в прословуто гостоприемство и аз искрено вярвам, че ще имате възможност да му се насладите от първа ръка. Изключително съм благодарен на проф. Джеймисън за това, че ме убедиха и избраха София и мен самия да бъда домакин на този 29-ти конгрес. За мен е истинско удоволствие, че сред нас днес са толкова много отличени хирурзи от цял свят", заяви още проф. Начев. Той изрази увереност, че след като се запознаят с програмата, ще се проведе конгрес с ползотворни за всички срещи и дискусии. "Ще имаме възможността да обменим знания и опит", допълни още проф. Начев. "Искам сърдечно да благодаря на българското правителство и по-специално на министър-председателя г-н Борисов за оказанана подкрепа. За добрия тон и дух, в който те подкрепиха идеята за конгреса. Искам също да благодаря на екипа от местния организационен комитет, които положиха максимални усилия да организират една изцяло интересна социална програма, която да разкрие на нашите гости красивите кътчета на България", допълни още проф. Начев. Той благодари и на представителите на индустрията за тяхното спонсорство.
"Накрая искам да благодаря на всички вас, на участниците, които отделиха от своето ценно време и сте тук сред нас в София, за да участвате в този конгрес", допълни още той.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Стюард Джеймисън в България: Всяка година предварително търсим подходящо място за провеждане на 29-тия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия

Всяка година четири години предварително търсим подходящо място за провеждане на 29-тия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия. Това каза Стюард Джеймисън, председател на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия по време на 29-тия й конгрес в НДК, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите му Световното дружество е основано преди 29 години от първите пионери по сърдечна и гръдове хирургия. "Разбира се, в хода на времето тези първоначални пионери вече не са сред нас, но останалите поколения носят отговорността да популяризират дейността на дружеството и ние продължаваме да го правим", посочи още той. По думите на проф. Джеймисън всяка година четири години предварително се гледа напред и се търси подходящо място, където да се проведе следващият конгрес. "Сред изискванията за подбор на правилното място за конгрес на четири години на първо място да изберем красива и интересна държава. Друго изискване е държавата да бъде член на Световното дружество", допълни още той.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
С химна на България започна 29-ият Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи

С химна на България започна 29-ият Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тъй като форумът се открива в Деня на Съединението специално за събитието той бе изпълнен от Гвардейския духов оркестър. Конгресът ще се проведе до 8 септември 2019 г. в НДК. Председателя на Организационния комитет на конгреса е проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“. На събитието присъстват премиерът Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и други. Близо 1500 гости от цял свят участват форума. Сред тях са видни хирурзи от трите специалности – гръдна, съдова и кардиохирургия. Регистрираните участници са от повече от 40 страни от целия свят. Сред лекторите са и 25 от най-изтъкнатите световни хирурзи от трите спецалности.
Сред широкия кръг теми, които ще разглеждат участниците в световния конгрес, са новите технологии и иновациите в областта на кардиохирургията, спешната коронарна хирургия, гръдната и торакоскопската хирургии, неонаталната кардиохирургия, съдовата хирургия, предизвикателствата пред гръдната и сърдечната трансплантации 50 години след началото и др.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
София: 29-ият Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи ще се проведе в НДК

До 8 септември 2019 г. в НДК ще се проведе 29-ият Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи. Това съобщиха организаторите на форума. Председател на Организационния комитет на конгреса е проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“. Очаква се за форума да пристигнат близо 1500 гости от цял свят, видни хирурзи от трите специалности – гръдна, съдова и кардиохирургия. Регистрираните участници са от повече от 40 страни от целия свят. Сред лекторите са и 25 от най-изтъкнатите световни хирурзи от трите спецалности.
Официалната церемония по откриване на конгреса е от 09.00 ч. до 09.30 ч. в Зала 3 на НДК. Очаква се министър-председателят Бойко Борисов да приветства участниците в престижния форум. На церемонията ще присъстват и председателят на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, ръководители на здравни зъведения и др.
Сред широкия кръг теми, които ще разглеждат участниците в световния конгрес, са новите технологии и иновациите в областта на кардиохирургията, спешната коронарна хирургия, гръдната и торакоскопската хирургии, неонаталната кардиохирургия, съдовата хирургия, предизвикателствата пред гръдната и сърдечната трансплантации 50 години след началото и др. Сред акцентите на научната програма ще бъде и съвместната сесия между различните световни, европейски и български съсловни дружества и тяхното ефективното взаимодействие в областта на новите медицински открития и практики. По време на сесията ще бъдат обсъдени и организационни въпроси, като проф. д-р Генчо Начев ще бъде новият президент на световното дружество.
От 12.30 ч. в Зала 9 на НДК организаторите на форума ще открият и специална пресконференция за журналисти.