Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Рязка промяна в курса на Рим – новото правителство на Италия полага клетва

05 септември 2019 | 08:49

В 10:00 часа местно време (11:00 часа българско време) назначеният министър-председател на Италия Джузепе Конте и неговият кабинет ще положат клетва, с което ще започне работата на 66-о правителство на средиземноморската страна. Още тази вечер ще се проведе първият Министерски съвет, като се очаква той да отправи ясно послание към Брюксел с представянето на италианската номинация за европейски комисар – Паоло Джентилони, бивш премиер на страната.
Преговорите за съставянето на кабинета продължиха до последно. В следобедните часове на сряда Конте все пак обяви списъка с предложенията му за министри – общо 21. Разборът: 10 членове на Движение „Пет звезди“, девет от лявоцентристката Демократическа партия, един от партията „Свободни и равни“ и един независим – Лучиана Ламоргезе, която заменя лидера на „Лига“ Матео Салвини на поста министър на вътрешен министър.
През последните години Лучиана Ламоргезе, 38-годишен ветеран от вътрешното министерство, отговаря за планирането на центровете за приемане на бежанци и мигранти в Северна Италия и е известна с насърчаването на интеграционни мероприятия и политики. Тя също бе и първата жена, отговаряща за ресора сигурност в Милано.
Назначаването й бележи дистанциране от политиката на Салвини, чиито твърди мерки срещу миграция включваха затварянето на италианските пристанища за спасителни кораби на НПО и премахването на ключови защити за търсещите убежище.
Коалицията, събрана от министър-председателя Джузепе Конте между Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия (ДП), включва също Роберто Гуалтиери, влиятелен член на Европейския парламент, като министър на икономиката.


The Independent: Новото правителство на Италия официално положи клетва, като остави Салвини настрана от властта
Новото правителство на Италия официално вече функционира, след като проевропейската Демократическа партия се коалира с движението „Пет звезди“ в неочакван алианс, който изведе от властта десния политик Матео Салвини и неговата партия "Лига", пише вестник The Independent.
Независимият премиер Джузепе Конте поведе новия си кабинет на церемония по полагенто на клетва в президентския дворец.
Първата коалиция на Конте се срина, след като неговият коалиционен партньор Матео Салвини и партия „Лига“ се оттеглиха от коалицията в опит да предизвикат предсрочни избори, които той очакваше да спечели.
Оказа се, че Салвини греши и движение „Пет звезди“ и Демократическата партия съумяха да оставят настрана различията си и да формират ново правителство.
Бившият ръководител на демократите, Паоло Гентилони изглежда ще бъде следващият член на Европейската комисия, представящ Италия, а партията пое министерството на икономиката и министерството на европейските въпроси. Тези назначения би трябвало да гарантират подобрение в отношенията с Брюксел.
Министерството на вътрешните работи, ръководено по-рано от Салвини, беше предадено на специалиста по имиграция Лусиана Ламоргезе.
За разлика от г-н Салвини, за когото критиците казват, че е прекарал повече време в „Туитър“, отколкото в своето министерство, Ламоргезе не присъства често в социалните мрежи и работи с Брюксел за изготвяне на нови правила за миграция.
До средата на май се съобщава, че Салвини е посетил повереното му министерство само 17 дни от началото на годината, информация, която той не е оспорвал публично.
Правителството ще трябва да спечели вот на доверие в долната и горната камара на парламента, преди да може да започне да функционира напълно, но се очаква Конте да спечели и двата вота.
Въпреки това, неговото правителство ще има слабо мнозинство в парламента, което може да създаде проблеми за новата коалиция.
След като новият кабинет се закле, Салвини заяви, че "силните" в Европа стоят зад новата коалиция.

AFP: Новото правителство на Италия положи клетва
Новото правителство на Италия, съставено от Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия, положи клетва пред държавния глава Серджо Матарела, като обяви нов старт за третата по големина икономика в еврозоната, предава AFP. Церемонията се състоя в Президентския дворец в Рим.
Новите министри – 21 на брой, обещаха лоялност към Италия.
Преговорите за съставянето на кабинета продължиха до последно. В следобедните часове на сряда назначеният премиер Джузепе Конте обяви списъка с предложенията му за министри – общо 21. Разборът: 10 членове на Движение „Пет звезди“, девет от лявоцентристката Демократическа партия, един от партията „Свободни и равни“ и един независим – Лучиана Ламоргезе, която заменя лидера на „Лига“ Матео Салвини на поста министър на вътрешен министър.

Politico: Матео Ренци се завръща в политиката
След няколко горещи августови седмици бившият италиански премиер Матео Ренци се завръща в политиката, измъквайки се от политическата сянка – при това „ранявайки“ тримата си най-големи съперници, отбелязва изданието Politico в европейската си редакция.
Подавайки ръка на своя бивш враг – Движението „Пет звезди“, бившият кмет на Флоренция, известен в страната си като „човек на разрушението“, проправи пътя за ново правителство, позиционирано в центъра на политическия спектър. Това дава шанс Рим да бъде върнат на курса, по който се движат Берлин, Париж и Брюксел, и да не бъде оставян на пътя, следван от Будапеща и Москва, коментират от изданието.
След като загуби поста на министър-председател през 2016 г. и ръководството на лявоцентристката Демократическа партия (ДП) миналата година, Ренци изглежда беше обречен на забвение, оставяйки обикновен сенатор, нападащ политическите герои чрез постове в социалните медии.
Неговият завой към Движение „Пет звезди“ миналия месец озадачи враговете му. След като блокира съюз с партията на миналогодишните общи избори, той внезапно обяви, че е готов да се обедини със своите врагове, за да попречи на крайнодясната партия на Матео Салвини -„Лига“, да се върне на власт с евентуална победа на избори през есента.
„За мен съюзът с Движение „Пет звезди“ е огромна жертва. Правя го само, за да изпратя Салвини у дома и да спася икономиката на Италия“, призна Салвини.
„Това е услуга, която правя на страната и се опитвам да подам ръка на Европа в момент, когато се очертава катастрофален Брекзит, а германската икономика е в застой“, допълни Ренци в интервю за Politico, дадено по-рано.

La Repubblica: Конте полага клетва, Рим представя номинацията за европейски комисар
В 10:00 часа местно време (11:00 часа българско време) назначеният министър-председател на Италия Джузепе Конте и неговият кабинет ще положат клетва, с което ще започне работата на 66-о правителство на средиземноморската страна. Още тази вечер ще се проведе първият Министерски съвет, като се очаква той да отправи ясно послание към Брюксел с представянето на италианската номинация за европейски комисар – Паоло Джентилони, бивш премиер на страната, отбелязва националният ежедневник La Repubblica.
Преговорите за съставянето на кабинета продължиха до последно. В следобедните часове на сряда Конте все пак обяви списъка с предложенията му за министри – общо 21. Разборът: 10 членове на Движение „Пет звезди“, девет от лявоцентристката Демократическа партия, един от партията „Свободни и равни“ и един независим – Лучиана Ламоргезе, която заменя лидера на „Лига“ Матео Салвини на поста министър на вътрешен министър.
Конте изглежда удовлетворен от развитието на събитията. Той определи като „силна“ програмата за управление, която – съгласно думите му – „гледа към бъдещето“. „Това ще бъде и трябва да бъде смело и амбициозно правителство", коментира на свой ред лидера на Движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо , новият външен министър. „Сега е моментът да обновим Италия“, допълни политикът.
По-рано стана ясно, че Урсула фон дер Лайен планира да представи екипа си от комисари в началото на следващата седмица. „Звучеше като да се случи следващия понеделник, най-късно във вторник", каза един участник в срещата между новоизбрания председател на Европейската комисия и членове на Съюза (ХДС/ХСС). Служител от екипа на Фон дер Лайен заяви, че подобен график е възможен, при условие, че „Италия ще бъде готова дотогава", т.е. определи своя кандидат за Комисията.

The Guardian: Матео Салвини е заменен от специалист по миграция в новата коалиция на Италия
Дългогодишен държавен служител и специалист по миграционната политика наследи председателя на партията „Лига“ Матео Салвини на поста министър на вътрешните работи на Италия в новото правителство, което ще бъде водено от Джузепе Конте, подчертават в редакцията на британския национален ежедневник The Guardian.
През последните години Лучиана Ламоргезе, 38-годишен ветеран от вътрешното министерство, отговаря за планирането на центровете за приемане на бежанци и мигранти в Северна Италия и е известна с насърчаването на интеграционни мероприятия и политики. Тя също бе и първата жена, отговаряща за ресора сигурност в Милано.
Назначаването й бележи дистанциране от политиката на Салвини, чиито твърди мерки срещу миграция включваха затварянето на италианските пристанища за спасителни кораби на НПО и премахването на ключови защити за търсещите убежище.
Коалицията, събрана от министър-председателя Джузепе Конте между Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия (ДП), включва също Роберто Гуалтиери, влиятелен член на Европейския парламент, като министър на икономиката. Лидерът на Движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо ще бъде външен министър.
Очаква се новото правителство да положи клетва в рамките на деня.

FAZ: Новият италиански кабинет полага клетва
Новото правителство на Италия, съставено от Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия, ще положи клетва. В следобедните часове на сряда назначеният премиер Джузепе Конте представи списъка на министрите, които ще влязат в кабинета му, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
С постигането на коалиционно споразумение между Движение „Пет звезди“ и ДП бе избегнато провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната, след като управляващото правителство на партията на Луиджи ди Майо и „Лига“ на Матео Салвини се разпадна.
Сред новите министри са 14 мъже и седем жени. За външен министър бе предложен лидера на Движение „Пет звезди“, а за вътрешен – безпартийната Лучиана Ламоргезе, която заменя Матео Салвини на поста.
Конте бе министър-председател начело на коалицията в Рим до 20 август, когато подаде оставка, но остана на поста докато траят партийните консултации.

Матео Салвини: Това е правителство на ужасите, зависими от постовете хора, обединени само от омразата си към „Лигата“
Лидерът на бившата управляваща италианска партия „Лига“ Матео Салвини разкритикува новото правителство на страната, чийто състав бе публикуван в сряда от неговия премиер Джузепе Конте. В своя „Туитър“ десният политик го нарече „кабинет на ужасите“, предава ТАСС.
„Това е правителство на ужасите, зависими от постовете хора, които са обединени само от омразата си към „Лигата“. Те отново ще отворят вратите и границите. Но аз ще съм още по-решителен и ще се готвим отново да вземем в ръцете си тази страна“, написа Салвини.
Друга опозиционна партия – „Италиански Братя“ – вече обяви първият протест, който ще се проведе в четвъртък по време на заклеването на новите министри.
Както отбелязва руската агенция, Салвини сам предизвика правителствената криза, когато на 8 август излезе от управляващата коалиция (на „Лигата“ и „Движението 5 Звезди“) и призова за провеждането на предсрочни избори. Но бившите партньори на „Лигата“ от „Движението“ успяха да се споразумеят със старите си опоненти от Демократическата партия (ДП) за създаването на алтернативно мнозинство. На неговата основа назначеният за премиер Джузепе Конте, който оглавяваше и предишния кабинет, формира ново правителство.

AFP: Новото италианско правителство встъпва в длъжност в четвъртък
Новото правителствена коалиция в Италия на „Движението 5 Звезди“ и „Демократическата партия“ ще встъпи в длъжност в четвъртък, с което ще сложи край на продължилата един месец политическа криза в страната, съобщи говорител на италианския президент Серджо Матарела, цитиран от AFP.
Членовете на кабинета ще се закълнат в 10 часа местно време (11 часа българско) в четвъртък, след като ляво-популистката „Движение 5 Звезди“ и лявоцентристката „Демократическа партия“ постигнаха сделка, за да предотвратят провеждането на предсрочни избори в третата по големина икономика в ЕС.
Премиерът Джузепе Конте предложи лидерът на Д5З Луиджи ди Майо за министър на външните работи, а депутатът от ДП Роберти Гутиери ще е финансов министър.