Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

„Стратегия в руини“

04 септември 2019 | 11:50

„Стратегия в руини“ – така накратно британската преса обобщи ситуацията в Обединеното кралство след тежкото поражение, което министър-председателят Борис Джонсън претърпя в гласуването в парламента на стратегията на правителството за излизането от структурите на Европейския съюз.
Междувременно хаосът около Брекзит навлиза в следващ етап: след гласуването във вторник, парламентът разчисти пътя за приемането на закон, който цели да предотврати излизането на страната от структурите на Европейския съюз на 31 октомври без споразумение.
Предложението ще бъде гласувано в Долната камара в рамките на деня, за да бъде представен за одобрение и в Камарата на лордовете. Съгласно предложения закон премиерът Борис Джонсън ще трябва да поиска отлагане на Брекзит, ако до 19 октомври не бъде ратифицирано споразумение за излизане на страната от ЕС. Джонсън обаче увери, че няма да иска удължаване на срока за Брекзит при „никакви обстоятелства“. Той се надява на нови избори в страната.


AFP: Борис Джонсън предложи провеждането на предсрочни парламентарни избори на 15 октомври
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън предложи провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната на 15 октомври, предава AFP.
В разгорещен дебат в парламента Джонсън заяви, че ако председателят на Лейбъристката партия Джереми Корбин гласува в подкрепа на законопроект срещу правителствената стратегия за Брекзит, тогава той трябва да подкрепи и предложението за провеждане на предсрочни избори, за да "позволи на хората от тази страна да имат своето мнение".

AFP: ЕС не вижда алтернатива на предпазния механизъм за ирландската граница
Европейският съюз не вижда алтернатива на предпазния механизъм за ирландската граница в споразумението за излизане на Великобритания от структурите на Общността, за защита на мирното споразумение за Северна Ирландия и единния пазар на организацията. Това се казва в последната препоръка на Комисията по повод планирането на Брекзит, предава AFP.
„Предпазният механизъм... е единственото решение, което защитава Споразумението от Разпети петък, гарантира спазването на задълженията по международното право и запазва целостта на вътрешния пазар“, подчертаха от Брюксел.

ЕК: Последен призив към всички граждани и предприятия от ЕС да се подготвят за Брексит без споразумение
Като се има предвид, че до оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 октомври 2019 г. остават 8 седмици, в своето 6то съобщение относно готовността за Брексит Европейската повтори призива си към всички заинтересовани страни в ЕС-27 да се подготвят за оттегляне без споразумение, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕК.
С оглед на продължаващата несигурност в Обединеното кралство относно ратифицирането на споразумението за оттегляне, договорено с правителството на Обединеното кралство през ноември 2018 г., и на цялостната политическа ситуация в страната, оттеглянето от ЕС без споразумение на 1 ноември 2019 г. остава реална, макар и нежелана, възможност.
Именно в този дух Европейската комисия публикува подробен контролен списък, за да помогне на предприятията, които търгуват с Обединеното кралство, да извършат последните си приготовления. За основа на този списък служат предишни съобщения и 100 известия до заинтересованите страни, които обхващат широк кръг сектори.
В допълнение към това Комисията предложи на Европейския парламент и Съвета да бъдат направени целенасочени технически корекции в продължителността на извънредните мерки в областта на транспорта в случай на оттегляне без споразумение. Комисията също така предложи да бъдат повторени и през 2020 г. съществуващите договорености при извънредни ситуации за 2019 г. по отношение на сектора на рибарството и на евентуалното участие на Обединеното кралство в бюджета на ЕС за 2020 г.
И накрая, Комисията предложи фонд „Солидарност“ на Европейския съюз и Европейският фонд за приспособяване към глобализацията да бъдат подготвени да подкрепят предприятията, работниците и държавите членки, които са най-силно засегнати от оттегляне без споразумение. Европейският парламент и Съветът трябва да постигнат съгласие по тези предложения.

AFP: Съд определи решението на Борис Джонсън за временно прекратяване на работата на парламента за законно
Британски съдия в сряда се произнесе в полза на решението на премиера Борис Джонсън да прекрати временно работата на парламента – ход, който ще му осигури известна почивка, коментира AFP.
Съдия Реймънд Дохърти от най-висшия съд в Шотландия отхвърли оспорването на решението от противниците на Джонсън. „Това е политическа територия и вземане на решения, които не може да бъдат измерени с правни стандарти, а само с политически решения", обясни Дохърти в своето решение.
„Не приемам твърдението, че пророгацията противоречи на върховенството на закона", заключи съдията.

„Стратегия в руини“, или реакцията на британската преса на правителствения хаос в Лондон (Коментари в печатните издания – Агенция „Фокус“)
Тежкото поражение, което министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън претърпя в гласуването в парламента на стратегията на правителството за Брекзит, е основна тема за пресата на Острова. Джонсън загуби контрол върху ситуацията, а плановете му за извеждане на страната от структурите на Европейския съюз се сринаха – или поне според по-голямата част от печатните издания във Великобритания. Има обаче и изключения. Агенция „Фокус“ представя кратък преглед на коментарите по темата.
След събитията във вторник националният ежедневник The Guardian намекна от първа страница за „унижение“. Джонсън загуби мнозинството си в парламента, след като представител на собствената му партия напусна фракцията в знак на протест срещу курса спрямо Брекзит. „Унижение за Джонсън след бунт на торите срещу него“, написа изданието след гласуването в парламента в Лондон.
Вестник Independent също е краен в коментара си: „Премиерът потъна в кризата с Брекзит, след като уволни десетки депутати от торите след унизителното поражение в катастрофалния за новия лидер ден“.
The Times, от друга страна, бе по-умерен в оценката си, като съобщи сдържано в заглавив: „Джонсън загуби исторически вот“.
„Стратегията на Джонсън за Брекзит е в руини“, написа на първа страница авторитетното издание The Financial Times.
Таблоидът The Daily Mirror на свой ред публикува водещ материал под заглавие: „Джонсън загуби контрол“.
Има обаче и издания, които дават различна оценка - например The Daily Express. Водещата статия на вестника по темата е озаглавена „Парламентът се предава на ЕС“.
Междувременно хаосът около Брекзит навлиза в следващ етап: след гласуването във вторник, парламентът разчисти пътя за приемането на закон, който цели да предотврати излизането на страната от структурите на Европейския съюз на 31 октомври без споразумение.
Предложението ще бъде гласувано в Долната камара в рамките на деня, за да бъде представен за одобрение и в Камарата на лордовете. Съгласно предложения закон премиерът Борис Джонсън ще трябва да поиска отлагане на Брекзит, ако до 19 октомври не бъде ратифицирано споразумение за излизане на страната от ЕС. Джонсън обаче увери, че няма да иска удължаване на срока за Брекзит при „никакви обстоятелства“. Той се надява на нови избори в страната.

Die Zeit: Борис Джонсън вижда новите избори като "единствен изход" от задънената улица на Брекзит
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън иска да насрочи нови парламентарни избори, ако депутатите блокират със закон излизането на страната от структурите на Европейския съюз без спорзумение, отбелязва германският национален ежедневник Die Zeit.
„Наистина не искам избори, но ако депутатите гласуват за поредното безсмислено забавяне на Брекзит, това би бил единственият изход", заяви Джонсън след поражението в гласуването в парламента за стратегията му за излизане на страната от Общността.
Парламентът разчисти пътя за законодателна процедура, с която попречи напускането на ЕС от Великобритания на 31 октомври без споразумение. В нея се предвижда се, че Джонсън ще бъде заставен да поиска отлагане на Брекзит, ако до 19 октомври не бъде ратифицирано споразумението за излизане.
Джонсън обаче не иска да удължи срока за Брекзти при „каквито и да е обстоятелства“ и се надява на нови избори. Съответното предложение ще бъде внесено от него в парламента в рамките на деня. За приемането му обаче се нуждае от мнозинство от две трети в Долната камара, затова разчита на опозицията. Лидерът на лейбърстите Джереми Корбин иска да се намеси в ситуация, но само когато законът срещу нерегламентираното излизане от ЕС бъде приет. „Тогава ще гласуваме, за да могат хората да вземат решение за бъдещето на страната ни", написа Корбин в социалната мрежа „Туитър“.
Новите избори така или иначе изглеждат неизбежни. Джонсън загуби мнозинството си в парламента, а 21 „бунтовници“ от Консервативната партия, които гласуваха против предложението на правителството за Брекзит, бяха изгонени от фракцията. Сред тях са бившият финансов министър Филип Хамънд и Кен Кларк.

AFP: Правителството в Лондон обяви допълнителни два милиарда паунда за Брекзит
Британското правителство обяви още 2 милиарда паунда (2,2 милиарда евро) финансиране за справяне с последиците от излизането на страната от Европейския съюз, след като претърпя вредно поражение в гласуването в парламента заради стратегията си за напускане на Общността, предава AFP.
Очаква се министърът на финансите Саджид Джавид да извести депутатите, че допълнителните средства ще бъдат изразходвани през годината, след като Великобритания напусне ЕС за проекти, включително за гранична охрана и пристанищна инфраструктура, се казва в изявление на правителството.

Reuters: Британските депутати предизвикаха вот за блокиране на Брекзит без сделка
Британските депутати във вторник предизвикаха гласуване, което може да им позволи да блокират излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз без сделка, както се закани Борис Джонсън. От правителството вече предупредиха по-рано, че това ще предизвика предсрочни избори на 14 октомври, предава Reuters.
Въпреки предупреждението на министър-председателя, че ще предизвика избори и ще ги изключи от листите на партията, бунтовни тори в съюз с опозиционните партии му се противопоставиха и предизвикаха гласуването, което според тях ще им позволи да предотвратят „катастрофалния сценарий на Брекзит без сделка“.
„Това е последният шанс на парламента да блокира излизане без сделка на 31 октомври“, заяви пред парламента Оливър Летуин, който оглави инициативата за осуетяване на Брекзит.
Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че депутатите искат да предотвратят Джонсън „да играе руска рулетка с бъдещето на страната“.

Independent: 21 консерватори гласуваха срещу Борис Джонсън: опозицията победи правителството с 327:300 гласа и пое контрола върху дневния ред на парламента
Бунтовните тори се опълчиха на заплахите на Борис Джонсън да бъдат извадени от листите за следващите избори и се съюзиха с опозицията, за да осуетят плановете за Брекзит на правителсвото в историческо гласуване в Камарата на общините във вторник вечерта, пише британското ляво-либерално издание Independent.
Бунтовниците гласуваха с 327 на 300 гласа за поемане на контрола върху дневния ред на парламента в сряда, с което отвориха вратата за внасяне на законопроект, който ще предотврати възможността премиерът да форсира страната извън ЕС на 31 октомври без сделка.
По-рано същата вечер депутатът от Консервативната апртия Филип Лий драматично пресече залата пред очите на Джонсън, за да седне при Либерал-демократите, с което остави правителството без мнозинство.
Министър-председателят, от своя страна, увери, че ще внесе искане за предсрочни избори на 14 октомври, а от Лейбъристката партия обявиха, че може да гласуват „за“ инициативата, ако получат гаранции, че Джонсън няма да промени датата, така че тя да е след 31 октомври и фактически да получи автоматичен Брекзит без сделка.

The Guardian: ЕС ще обяви Брекзит без сделка за голямо природно бедствие и ще раздаде 600 милиона евро на засегнатите
В сряда Европейската комисия ще призове за освобождаване на близо 600 милиона евро от фонд за извънредни ситуации при бури и земетресения и ще обяви Брекзит за „голямо бедствие“, пише британското ляво-либерално издание The Guardian, като се позовава на документи, с които разполага.
Европейската комисия ще предложи да се бръкне във фонда за солидарност, създаден през 2002 г., за да помогне на държавите-членки да се справят с природни бедствия като наводнения, бури, изригвания на вулкани и горски пожари.
Брекзит е „единично събитие“, което „би могло да представлява голяма катастрофа и следователно активирането на принципа на солидарност, който е ядрото на [фонда], би било оправдано“, се посочва копие на предложението, видяно от Guardian.
Допълнителни пари ще бъдат на разположение от фонда на ЕС за приспособяване към глобализацията, предназначен да подпомага работниците, които губят работата си, когато фабриките затварят. Ако Обединеното кралство излезе от ЕС без сделка на 31 октомври, това ще има „значително въздействие върху търговските модели, растежа и работните места“, се посочва в документа.
Държавите-членки ще трябва да одобрят преразгледаните планове за разходи преди края на октомври.
Предложението подчертава контраста между подготовката, извършена от ЕС, и подготовката на правителството на Обединеното кралство, която е критикувана за подценяване на вероятните икономически щети, причинени от излизането без споразумение.
На ирландското правителство вече са обещани допълнителни пари, ако Великобритания излезе без сделка. Централната банка на страната предупреди тази година, че такъв сценарий може да доведе до 34 000 по-малко работни места в Ирландия до края на следващата година и над 100 000 в средносрочен план.
Но други страни, включително Белгия, Холандия, Германия, Дания и Испания, също ще се сблъскат със сериозни предизвикателства в частите на икономиката си, които са най-зависими от британската търговия.
В понеделник министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг заяви, че блокът ще остави отворена възможността за удължаване на членството на Обединеното кралство след 31 октомври.

Morning Star: Лейбъристката партия трябва да покаже ясно, че зачита резултатите от референдума, ако иска да спечели изборите
Планираното от Борис Джонсън спиране на дейността на парламента предизвика много гняв и мобилизация на основание, че това е атака срещу демокрацията. И е вярно, че ако това му се размина, той едва ли ще спре до там, пише близкото до лявото крило на Лейбъристката партия, част от което е Джереми Корбин, Morning Star в материал, представен без редакторска намеса.
Както пише министърът на правосъдието в сянка на лейбъристите Ричард Бърджън във вчерашния брой на „Морнинг стар“, Джонсън иска „да наложи още по-неолиберален икономически модел на гърба на мнозинството“.
А в Манчестър Джереми Корбин обвини Джонсън, че е готов да „танцува на музиката“ на Доналд Тръмп и да сключи търговска сделка със САЩ след Брекзит.
Трябва обаче да се признае, че пророгацията, макар и направена за целите на Джонсън, стана възможна заради антидемократичните действия на мнозинството депутати през последните три години в осуетяването на резултата от референдума през 2016 г.
Има елемент от това, което Наоми Клайн нарече „шокова доктрина” в пророгацията, заплахите срещу бунтовните тори и стартирането на правителствената кампания „Пригответе се за Брекзит“.
Те имат за цел да създадат импулс, който е неудържим и да сигнализират, че всеки, който застане на пътя на излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври, ще бъде изтласкан настрана. Това се отнася също толкова за преговарящите в ЕС, колкото за вътрешните противници.
Джонсън казва, че бригадата "анти Брекзит без сделка" подкопава шансовете му да получи отстъпки от ЕС, по-специално за ирландската предпазна мярка. Но в никакъв случай не е ясно, че стратегията му ще проработи.
Парламентарната аритметика е такава, че бунтовниците от Консервативната партия могат да се присъединят към лейбърите в Общините тази седмица, за да поемат контрола над дневния ред и да наложат законопроект, задължаващ по-нататъшното забавяне на Брекзит.
Що се отнася до преговарящите за ЕС, техният началник Мишел Барние отказа да разглежда предпазната мярка, като заяви, че това е „максималният размер на гъвкавост, който ЕС може да предложи на държава, която не е членка“.
Позицията на ЕС е, че част или цялото Обединено кралство трябва да остане в митническия съюз на ЕС, което разбира се отрича резултата от референдума.
Засега обаче Великобритания не е внасяла нови предложения към бекстопа, което поставя под въпрос дали Джонсън наистина иска споразумение.
Неотдавнашното предложение за „двойна автономия“ от двама британски учени и бившия служител на ЕС сър Джонатан Фол заслужава да бъде разгледано.
Тук вместо граничните митнически проверки Обединеното кралство и Ирландия поемат отговорност за извършване на полицейски контрол върху собствените износители, като направят износът на стоки, които не са в съответствие с разпоредбите на територията на другата, престъпно деяние.
Morning Star счита, че резултатът от референдума трябва да се спазва и Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври, със или без сделка.
В последния случай обаче със сигурност ще има проблеми, особено с доставката на прясна храна и лекарства, въпреки твърденията на Майкъл Гоув за обратното.
Половината храна във Великобритания се внася, а 30 на сто от нея идва от ЕС, плюс 11% от страни извън ЕС като част от търговските споразумения на ЕС. Ако няма сделка, тогава ще се получат тарифи и забавяния.
Производителите на храни и напитки са изправени пред трудности при осигуряването на допълнителни фризери и складово пространство през ноември, тъй като това място вече е било резервирано за коледни доставки.
Този въпрос може да бъде решен, ако големите корпорации бяха принудени да си сътрудничат, вместо да се състезават.
Лейбъристите трябва да искат от правителството да предприеме спешни мерки за осигуряване на запаси и за избягване на увеличение на цените.
Но позицията на лейбъристите за блокиране на Брекзит без сделка представлява риск, защото Джонсън може да уволни бунтовните тори и да свика предсрочни избори на неговите условия, където ще изобрази лейбъристите като анти-демократична, отричаща референдума партия.
Корбин е прав да отхвърли съвета на Тони Блеър за отказ от форсиране на избори сега, но Лейбъристката партия трябва да даде ясно да се разбере, че признава резултата от плебисцита.

Reuters: Британските депутати предизвикаха вот за блокиране на Брекзит без сделка
Британските депутати във вторник предизвикаха гласуване, което може да им позволи да блокират излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз без сделка, както се закани Борис Джонсън. От правителството вече предупредиха по-рано, че това ще предизвика предсрочни избори на 14 октомври, предава Reuters.
Въпреки предупреждението на министър-председателя, че ще предизвика избори и ще ги изключи от листите на партията, бунтовни тори в съюз с опозиционните партии му се противопоставиха и предизвикаха гласуването, което според тях ще им позволи да предотвратят „катастрофалния сценарий на Брекзит без сделка“.
„Това е последният шанс на парламента да блокира излизане без сделка на 31 октомври“, заяви пред парламента Оливър Летуин, който оглави инициативата за осуетяване на Брекзит.
Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че депутатите искат да предотвратят Джонсън „да играе руска рулетка с бъдещето на страната“.

ООН: Обединеното кралство ще загуби 16 милиарда долара за износ в ЕС в случай на Брекзит без споразумение
Ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, тя може да загуби най-малко 16 милиарда долара годишно при износ в блока и евентуално милиарди повече от търговията отвъд страните от Общността. Това предупреждават икономисти от ООН, предава AFP.
В нов доклад Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) установи, че „загубата на преференции на пазара на ЕС вследствие на Брекзит без сделка ще доведе до загуби от износ на Обединеното кралство от поне 16 милиарда долара“, което представлява седем процента от нейният общ износ за Блока.

FAZ: ЕС засилва подготовката за Брекзит без сделка
С оглед на борбата за власт в Лондон, Европейската комисия предприема стъпки към засилване на подготовката си за излизане на Великобритания от структурите на Общността без споразумение, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Говорител на ЕК подчерта, че председателят на органа Жан-Клод Юнкер и неговите колеги биха посъветвали за по-нататъшни действия. Брекзит без сделка е реална възможност, въпреки че не е желана от Брюксел, увери говорителят.
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън увери, че ще изведе страната от ЕС до края на октомври 2019 г., дори и без да бъде договорена сделка. Депутатите в долната камара на парламента в Лондон се опитват да предотвратят подобен сценарий и, ако е необходимо, да поискат ново удължаване на срока.

Sky News: Борис Джонсън загуби мнозинство в парламента преди решаващ вот за Брекзит
Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън загуби парламентарното си мнозинство, след като бившият министър Филип Лий се дистанцира от торите и се присъедини към либералдемократите, предава британския телевизионен канал Sky News.
„Това консервативно правителство агресивно се стреми към Брекзит по безпринципни начин. Това излага ненужно на риск живота и средствата за препитание на хората и безсмислено застрашава целостта на Обединеното кралство. В по-широк план подобен подход подкопава икономиката, демокрацията и ролята на нашата страна в света. Използва политически манипулации, заплахи и лъжи. И прави тези неща умишлено и обмислено. Ето защо днес се присъединявам към Джо Суинсън и към либералдемократите“, цитира телевизията думите на Лий.
„Вярвам, че либералдемократите са в най-добра позиция да изградят обединяващата и вдъхновяваща политическа сила, необходима за излекуване на нашите разделения, разгръщане на талантите ни, за преодоляване предизвикателствата, пред които сме изправени като общество - и да изведем нашата страна към свят, който е по-добро място за следващите поколения", допълни Лий.