Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Сенатът решава за вота на недоверие на Салвини

12 август 2019 | 11:44

Лидерите на парламентарно представените партии в Италия ще се срещнат в следобедните часове на деня, за да обсъдят предложението на председателя на партията „Лига“ и министър на вътрешните работи Матео Салвини за вота на недоверие срещу премиера Джузепе Конте. В крайна сметка обаче президентът Серджо Матарела ще бъде този, който ще реши дали да бъде насрочено ново гласуване или да бъде връчен мандат на алтернативно мнозинство в законодателния орган в Рим.
Малко вероятно е в Италия да бъде създаден съюз, който да блокира партията на Матео Салвини в опитите й да затегне властта си. Но лявоцентристката Демократическа партия (ДП) и Движението „Пет звезди“ обсъждат варианти за избягване на предсрочните парламентарни избори в страната, които предвиждат създаване на правителство. Подобно партньорство е особено изненадващо, като се има предвид, че до съвсем наскоро двете партии водеха ожесточена словесна „престрелка“, а миналата година ДП отказа да се присъедини към правителство с Движението „Пет звезди“, което в крайна сметка доведе до коалицията му с „Лига“ на Салвини.
Планът е наречен „Урсула“ – по името на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, защото обединява италианските партии, които гласуваха за нея в Европейския парламент. Той предвижда двете политически сили да се обединят, за да създадат алтернативно мнозинство. Това правителство ще има задача да осигури публичните финанси на Италия и да избегне изпадането й от еврозоната. То също ще има и задачата да реформира избирното законодателство.
Освен лидерът на Движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо, бившият премиер на страната Матео Рензи се изказа срещу предсрочния вот, като го определи като „лудост“ в момент, в който правителството трябва да подготви бюджета за 2020 г. Вместо това в интервю за вестник Corriere della Sera Ренци предложи преходно правителство, което ще бъде подкрепено от всички партии. Това би могло да спаси страната от „екстремистки“ курс. Подобно правителство ще бъде в състояние да осигури планираното намаляване на италианския парламент и спокойно да подготви нови избори на по-късна дата, обясни Ренци.
Изглежда съмнително дали Салвини ще получи необходимото мнозинство за вот на недоверие в парламента, с което иска да принуди обявяването на предсрочни избори. И Движение „Пет звезди“, и Демократическата партия на Ренци имат интерес да предотвратят подобен сценарий. Но според проучвания, „Лига“ ще бъде категоричен победител в новите избори.


Die Zeit: Матео Ренци предлага експертно правителство
В Италия нараства съпротивата срещу предсрочните избори, за които настоява председателят на партия „Лига“ и министър на вътрешните работи Матео Салвини. Освен лидерът на Движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо, бившият премиер на страната Матео Рензи се изказа срещу предсрочния вот, като го определи като „лудост“ в момент, в който правителството трябва да подготви бюджета за 2020 г. Вместо това в интервю за вестник Corriere della Sera Ренци предложи преходно правителство, което ще бъде подкрепено от всички партии. Това би могло да спаси страната от „екстремистки“ курс. Подобно правителство ще бъде в състояние да осигури планираното намаляване на италианския парламент и спокойно да подготви нови избори на по-късна дата, цитира думите му германският национален ежедневник Die Zeit.
Миналата седмица Салвини обяви коалицията с Движение „Пет звезди“ като негодна за работа. В петък „Лига“ поиска вот на недоверие срещу безпартийния премиер Джузепе Конте . В рамките на деня политическите партии в Сената ще обсъдят предложението.
Изглежда съмнително обаче дали Салвини ще получи необходимото мнозинство за вот на недоверие в парламента, с което иска да принуди обявяването на предсрочни избори. И Движение „Пет звезди“, и Демократическата партия на Ренци имат интерес да предотвратят подобен сценарий. Според проучвания, „Лига“ ще бъде категоричен победител в новите избори.
Решението за възможни нови избори в крайна сметка е в ръцете на президента Серджо Матарела. Той обаче нееднократно подчертава, че е необходимо правителство, за да финализира бюджета в спора за дълговете с ЕС. Първият проект трябва да бъде представен в Брюксел до края на септември. Сега президентът на Италия може да назначи преходно правителство и отложи изборите за февруари или март.

Politico: ДП флиртува с Движение „Пет звезди“ с цел избягване на предсрочни избори в Италия
Малко вероятно е в Италия да бъде създаден съюз, който да блокира партията на Матео Салвини – „Лига“, в опитите й да затегне властта си. Но лявоцентристката Демократическа партия (ДП) и Движението „Пет звезди“ обсъждат варианти за избягване на предсрочните парламентарни избори в страната, които предвиждат създаване на правителство, отбелязва изданието Politico в европейската си редакция, като се позовава на информация от членове на двете политически сили.
Подобно партньорство е особено изненадващо, като се има предвид, че до съвсем наскоро двете партии водеха ожесточена словесна „престрелка“, а миналата година ДП отказа да се присъедини към правителство с Движението „Пет звезди“, което в крайна сметка доведе до коалицията му с „Лига“ на Салвини.
Според депутат от Движението „Пет звезди“, пожелал анонимнист, подчерта, че съюзът с ДП на бившия премиер Матео Ренция „ще бъде единственият начин да се предотврати развитие, при което Италия да получи първото дясно правителство в Западна Европа след Втората световна война".
Лидерите на парламентарните партии в Италия ще се срещнат в следобедните часове на деня, за да обсъдят предложение за вота на недоверие на премиера Джузепе Конте. В крайна сметка обаче президентът Серджо Матарела ще бъде този, който ще реши дали да бъде насрочено ново гласуване или да връчи мандат на алтернативно мнозинство в парламента.
Съгласно плана на ДП и Движението „Пет звезди“, подкрепен от Ренци, но не и от цялото партийно ръководство, двете политически сили ще се обединят, за да създадат алтернативно мнозинство. Това правителство ще има задача да осигури публичните финанси на Италия и да избегне изпадането й от еврозоната. То също ще има и задачата да реформира избирноо законодателство, според източниците на изданието.
Планът е наречен „Урсула“ – по името на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, защото обединява италианските партии, които гласуваха за нея в Европейския парламент.

EA Daily (Русия): Италианската политическа криза е блестяща работа на Матео Салвини
EA Daily (Русия): Италианската политическа криза е блестяща работа на Матео Салвини
Италианската политическа криза е блестяща работа на Матео Салвини, пише руската агенция EA Daily в материал, представен без редакторска намеса.
В последните дни най-популярната дума в европейските медии беше „криза“: западните политически експерти анализират ситуацията, не криейки нито радостта, нито тъгата. Фактът е, че на 8 август вечерта правителствената коалиция („Лига“ плюс Движение „Пет звезди“) се разпадна, за което вицепремиерът Матео Салвини незабавно уведоми премиера Джузепе Конте
Разпадна се - това изобщо не е новина за онези, които наблюдават политическия живот в Италия. Ако не днес, то утре трябваше да се разпадне. За краткото време, малко повече от година, лидерите на сегашното правителство на Апенинската държава, Салвини и Луиджи Ди Майо (лидер на Движението „Пет Звезди“) се карат повече от веднъж. И всеки път елитът на Европейския съюз замираше с надежда: най-накрая! Сега тези популисти ще изоставят кормилото, ще се проведат нови избори и Италия ще се върне към нормалното. В смисъл онези кръгове, които предполагат пълното съгласие на ръководството на страната с политиките на Брюксел (финансова, външна и особено миграционна).
Недоразуменията и търканията обаче не траеха дълго, споровете се уреждаха - кога под патронажа на премиера Конте, кога без него - и Италия продължи да живее собствения си живот. С една малка промяна: анкетите, проведени след подобни караници, веднага показаха, че „рейтингът на Матео и неговата партия нараства“.

Нагоре по стълбите на общественото доверие

През март 2018 г. „Лига“ влезе в парламента с малко повече от 17% от гласовете. Резултатът "Пет звезди" беше почти два пъти по-висок (32.66%). Партийните лидери - Салвини и Ди Майо - братски разделиха помежду си двата портфейла на вицепремиерите и ... Това беше последният успех на Ди Майо - единствено лицето на Салвини грееше в политическите новини, упорито спазвайки обещанията си от предизборните кампании и не се страхуваше да участва в тежки битки с ръководството на Европейския съюз. Матео блокира пътя към италианските пристанища за кораби на НПО, превозващи нелегални имигранти, качили се в Средиземно море, и отказа да намали бюджетния дефицит на страната, тъй като това щеше се отрази на благосъстоянието на населението му.
Резултатът не се забави: вече на изборите за Европейски парламент през май 2019 г. „Лига“ събра 34% от гласовете, като победи всички в Италия. Европейските вестници се изпълниха с думата „криза“ и се настроиха помежду си да практикуват конкурса „познайте датата на новите общи италиански избори“. Никой не позна - Салвини отказа да провокира оставката на правителството.
Месец по-късно Матео, който също заема поста министър на вътрешните работи в правителството, настоява за приемането на указ за налагане на глоби за незаконно довеждане на нелегални мигранти в Италия. И потвърди, че пристанищата за кораби на различни НПО с „търсещи европейско щастие“ са затворени „завинаги и тази информация е вярна“. Той добави 4% към рейтинга си. Политолозите решиха: „Е, сега определено е време“, казвайки, че „такова превъзходство над останалите Салвини е достатъчно, за да се постигне абсолютно мнозинство в парламента и да се сформира еднопартийно правителство“. Но министърът на вътрешните работи отново не тръгна по предвидения начин, а заглади някои противоречия с Ди Майо и позволи на кабинета да продължи да работи.
Ако народа харесват грижите, които вицепремиерът полага за него, защо да не надградим тази вълна с предимство? „Главното е да се включите в битката, после ще видим“ - не става въпрос за Матео. Той не играе рулетка - независимо дали има късмет или не - действа на сигурно. Когато е сигурен, че победата ще бъде негова. В крайна сметка той не напразно е наричан в Европа „приятел на Путин“ - с кого се водиш на него ще заприличаш. Той притежава и стратегическата мъдрост и тактическите умения, необходими за постигане на целите.
Преди седмица Салвини настоя за превръщането на гореспоменатия указ в закон за противодействие на незаконния трафик. С увеличаване на размера на глобите за нарушители (собственици на кораби и техните капитани) само за влизане в териториалните води на Италия до един милион евро, а в случай на нерегламентирано акостиране в италианското пристанище, също с перспективата за конфискация на кораба от властите.

Рейтингът на Дон Матео надхвърля 40%. Според експерти, това е повече от достатъчно, за да спечелите изборите. Остава да намери подходящо извинение за „разпускане“ на правителственото мнозинство и уведомяване на премиера за ситуацията, който от своя страна ще трябва да ходатайства пред президента Серджо Матарела да направи настоящия кабинет „служебен“ и да се свикат нови избори.

„Нещо се счупи. Нека бързо да дадем думата на италианците!"

Възможността за разваляне на коалицията се предостави бързо: тази седмица италианският парламент обсъжда проект на закон за изграждането на високоскоростната железопътна линия Торино-Лион. Движение „Пет звезди“ искат да спрат изпълнението на проекта, „Лига“ се изказа в полза на неговото изпълнение, като се присъедини към опозицията по този въпрос.
„От единадесет месеца работим по закони, които служат на благото на италианците. Но нещо се е счупило през последните два-три месеца “, каза Салвини на митинг в Сабаудия. - Информирах Джузепе Конте, че сега правителството няма подкрепа за парламентарното мнозинство. И той предложи: да отидем направо в парламента, за да оправим ситуацията и бързо да дадем думата на италианците. “
Ако някой след всичко това каже, че в Италия има правителствена криза, това означава, че той е много мързелив да анализира ситуацията и обича да използва обичайните силни термини, за да гарантира, че текстът ще привлича вниманието. Или може би просто се опитва да представи ситуацията като нещо, възникнало „случайно“, и не иска да да види гигантската работа, която лидерът на „Лига“ свърши тази година от нищото.

Салвини създаде ситуация за себе си и постигна решение на задачата. Хората, вдъхновени от подвизите на министъра на вътрешните работи, борещ се срещу нахлуването в Италия от Близкия изток и от Африка, до последната капка кръв, са готови да гласуват за него с ръце и крака.

Ситуацията е такава, че дори темата „за това как Русия финансира „Лига“ с 49 милиона евро“, която се коментира в медиите, не е в състояние да понижи рейтинга на „приятеля на Путин“. Върховният касационен съд на Италия миналия вторник одобри окончателното решение по това скандално дело и реши да възстанови същите средства на крайнодясната партия. Но подкрепата за „Лига“ дори не показа намек за намаление. Това позволява както на вътрешни, така и на международни политически експерти да заключат, че Салвини и „Лига“ ще спечелят предстоящите избори.
Ето защо петъчните доклади на западните вестници съдържат „както радост, така и тъга“, както беше казано в началото на този материал. Злобното изявление на факта, че "популисткото правителство на Италия диша с хриле" е придружено с печалното ", но този път „Лига“ ще спечели отново и то вече съкрушително."

Няма съмнение относно точността на крайния извод. Както показват практиката и историята, либералите са политическа категория хора, които не искат да научат нищо. И според мнението на група специалисти, те са просто необучаеми. Салвини успя да покаже на жителите на своята страна, че разбира техните проблеми и знае как да намери решения, насочени към улесняване на живота на населението. Противодействието на миграционните политики, провеждани от ЕС, е само един, най-яркият пример за това. Либералите, със значително количество снобизъм, насочен към италианското общество, не се стремят да задълбават в проблемите му. За тях има една трудност не уцелиха на народ. И се опитват да го преквалифицират, обяснявайки, че целият проблем е, че италианският избирател не гласува за тях и не разбира нищо от голямата политика. Оттук следва и резултатът.

Ами „Русия“?

Така… „Лига“ ще спечели, а Матео Салвини ще стане премиер. Дали „приятелят на Путин“ ще започне да укрепва отношенията с Русия, ще отиде ли по-далеч срещу Европейския съюз, преминавайки от думите „антируските санкции са неефективни, ефективно е да се премахнат и да се работи за взаимно удоволствие и просперитет“ към реални действия? В крайна сметка, ако някой се изплюе върху санкционната политика на „Общността на 27-те“ това ще е нечувана обида към ЕС, и загуба на имиджа на Брюксел.
Няма категоричен отговор на тези въпроси. И не може да има по дефиниция. Това е политика, в която няма приятели, но има само такива, с които в момента сте на един път. Ако евро лидерите продължат финансовия си натиск върху Италия, като искат да я накарат да намали разходите си за социални програми (медицината и образованието са на преден план, но да плащат социални програми на имигранти не им пречи), а на Италия бъдат отказани средства от бюджета на ЕС, Салвини няма да се пречупи. Той ще намери необходимите пари.
Има два възможни кредитора - това са Русия и Китай. Матео работи с двете страни в това отношение от няколко месеца. Засега вярно, без голям успех, но това е единствено защото, както каза О. Бендер, „за всеки витамин, с който ви храня, Шура, ще изисквам много малки услуги от вас,“ обсъждането на което влияе негативно на кредитирането. Въпреки това, докато Салвини беше „част от” в коалиционното правителство, той не акцентираше особено върху темата: след като се споразумее с една от двете страни по-горе, той все пак ще трябва да пробие в Брюксел съгласието си да кредитира Италия извън ЕС. Положителното решение на този въпрос на европейско ниво не изглежда гарантирано на лидера на Лигата. Много по-добре и по-надеждно е, когато си сам господар. И някои предварителни индикации за получаване на финансова помощ вече са разработени.
Ще изостави ли Италия европейските санкции срещу Русия? Също така не е сигурно. Може да има разговор между Матео Салвини и Владимир Путин за „витамините“, но в друга посока. Италианецът никого няма да притисне - той много добре знае, че подобни неща не работят с Владимир Владимирович. Преговаряйте само на взаимно изгодна основа. Може би отново по темата за кредитирането на Рим.
Едно е сигурно: с Матео Салвини няма да е по-лошо за Русия.

POLITICO: Матео Салвини отрича да е планирал извеждане на Италия от Еврозоната
Италианският вицепремиер Матео Салвини отрече да е обмислял извеждане на Италия от Еврозоната, пише европейската редакция на Politico.
Дясната партия „Лига“ на Салвини е спрягана за победител в следващите парламентарни избори, които вероятно ще се проведат есента.
След митинг в Матера, в Южна Италия, Салвини заяви пред репортери, че „идеята да напусне Европа“ и да се откаже от еврото „никога не е била в ход“. Салвини изрично отрече всякаква подобна информация.
По-рано в страниците на италианския вестник Repubblica се появи информация, че Салвини обмисля да подтикне Рим да се откаже от еврото.
Това е поредната фантазия, която ще оставя за страниците на вестник Repubblica, добави Салвини.


The Independent: Как Матео Салвини създава политическа криза, за да насочи Европа по пътя на крайно дясното
Как Матео Салвини създава политическа криза, за да насочи Европа по пътя на крайно дясното, пише британският ляв вестник The Independent.
За период от 14 месеца в управлението Матео Салвини промени италианската политика по свой образ. Той прокара антимигрантски закони, застанал твърдо срещу правилата на Европейския съюз и надделя в политическите борби с коалиционния си партньор. Официално той е министър на вътрешните работи на Италия. Неофициално той се е превърнал в националистическото лице на страната.
Но сега Салвини започна игра за повече власт, като същевременно настоява за популистка двупартийна коалиция, в която той доминира.
Неговата цел: да предизвика криза, да наложи нови избори през есента и да стане премиер - стъпки, които не оставят никакво съмнение за възходящата националистическа идентичност на Италия.
Миналата седмица по време на обиколка на плажните градове, Салвини обяви, че е изгубил доверие в коалицията, хлабав съюз на крайно дясната „Лига“ и на по-аморфната политическа сила Движение „Пет звезди“.
В петък „Лига“ на Салвини направи още една стъпка към тласкането на италианското правителство към срив, като призова за вот на недоверие срещу премиера Джузепе Конте, чиято работа често се състои в арбитражни спорове между двете партии в коалицията.
Летният гамбит на Салвини все още би могъл да предизвика гръм. При условие, че „Лига“ има своя план, Конте е твърде малко вероятно да надделее при вота на недоверие.
Но президентът на страната Серджо Матарела има широка конституционна власт по време на кризисни периоди. Той би могъл да сглоби едно преходно правителство за грижи без участието на Салвини, което може да изкара и до пролетта
Салвини също може да плати цената на изборите, ако избирателите не одобрят опита му да хвърли Италия в политически хаос.
Но също толкова вероятно е, според наблюдателите, Салвини да поведе Италия към най- дясното правителство от следвоенната ера. Въз основа на настоящото гласуване, новите избори биха му позволили да сформира правителство с малката крайно дясна партия „Италиански братя“, която не крие симпатиите си към фашизма.
Според Натали Тоци, директор на Италианския институт за международни отношения "той смята, че може да получи 50% от гласовете. Това, което е направил, може да се обясни само по този начин. Той вече беше начело, без винаги да поема отговорност."
Анализаторите спекулират също така, че Салвини може да се е сблъскал с натиск от страна на неговата партия да преразгледа съюза с Движението „Пет звезди“, който беше спорен почти от самото начало.
Италия вероятно я очакват дни на несигурност. Парламентът е в почивка, а депутатите се отправиха към плажа.
Салвини продължи предизборната си обиколка, но в кампанията си заявява, че моли италианците „да му дадат пълни правомощия да изпълнява изцяло това, което са обещали, без забавяне или воденичен камък около врата“.
Сенаторът Джованбатиста Фацолари, от крайно десните „Италиански братя“, заяви, че неговата партия има "подобна визия" с тази на „Лига“ и ще бъде по-сговорчив по-съгласуван партньор след нови избори.