Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Турция и САЩ в хватка за Сирия

06 август 2019 | 13:25

Турция и САЩ продължават усилията за постигане на споразумение за обособяване на зона за сигурност в Северна Сирия – в началото на седмицата в Анкара започнаха преговори между делегации на двете страни с цел договаряне на пътна карта.
Срещата бе доминирана от въпроса за зоната за сигурност по южната граница на Турция, американското сътрудничество със сирийското крило на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) - „Народни отряди за самоотбрана“ (YPG) и безопасното завръщане на сирийците по родните им места. Според медийни доклади администрацията на Тръмп е отправила предложение, което предвижда изтеглянето на YPG от зоната за сигурност с дълбочина 15 километра и дължина 145 километра. Анкара обаче настоява за създаването на зона от поне 30 километра и предпочита да я контролира, подчертавайки, че е доказала своя успех и способности по време на предишните офанзиви в Сирия.
САЩ предупредиха, че всяко „едностранно" настъпление от страна на Турция срещу кюрдската милиция в Сирия би било „неприемливо", но същевременно Вашингтон обеща да активизира преговорите, за да предотврати подобни действия на Анкара.
„Категорично вярваме, че всяко едностранно действие от тяхна страна би било неприемливо", заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър пред журналисти по време на пътуване из Азия.
„И така, това, което ние се опитваме да направим сега, е да постигнем с тях споразумение за справяне с проблемите... това, което се опитваме да направим, е да предотвратим едностранните нахлувания", поясни Еспър.
По-рано държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да започне операция в Северна Сирия, източно от река Ефрат, срещу подкрепяната от САЩ кюрдска милиция YPG, която Анкара разглежда като терористична групировка.


AFP: Ердоган заплашва с операция срещу сирийските кюрди „съвсем скоро"
Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че Анкара се готви „съвсем скоро" да премахне заплахата от подкрепяните от САЩ „Народни отряди за самоотбрана“ (YPG) в Северна Сирия, предава AFP.
„Турция има право да премахне всички заплахи срещу националната си сигурност", подчерта Ердоган в телевизионна реч в Анкара. „С Божията воля, ние ще пренесем процеса, започнал с (предишни офанзиви в Сирия), на следващия етап много скоро".
Междувременно в Анкара продължават преговорите между военно от Турция и САЩ по въпроса за зоната за сигурност в Северна Сирия, допълва агенцията.
САЩ, които подкрепиха кюрдската YPG като основна бойна сила „Ислямска държава“, се надяват, че могат да убедят Турция да се откаже от военна интервенция, като постигне споразумение за буферна зона в Северна Сирия. Засега обаче Анкара не изглежда впечатлена от предложенията им.
„Турция очаква стъпки от САЩ, които ще бъдат на съюзник от НАТО и стратегически партньор", заяви Ердоган. „Турция има право да премахне всички заплахи срещу националната си сигурност. Изсушаването на терористичното блато в Северна Сирия е наш основен приоритет", добави той.

Daily Sabah: Ако САЩ продължават да бавят въпроса със зоната за сигурност в Сирия, Турция ще предприеме действия
Турската и американската военни делегации отново седнаха на масата за преговори в столицата Анкара, за да се опитат да съставят пътна карта на зона за сигурност, която ще донесе мир в Северна Сирия. Резултатите от разговорите, според експерти, имат ключово значение, тъй като ще определят предстоящите наземни действия на Турция в региона. Правителството няколко пъти заяви, че ще предприеме действия, ако САЩ продължат да бавят процеса по изграждането на зоната за сигурност, вместо да отговорят на турските искания по въпроса. Преговорите между Министерството на отбраната на Турция и военната делегация на Вашингтон започнаха в понеделник в Анкара, отбелязва вестник Daily Sabah.
Срещата беше доминирана от въпроса за зоната за сигурност по южната граница на Турция, американското сътрудничество със сирийското крило на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), „Народни отряди за самоотбрана“ (YPG) и безопасното завръщане на сирийците по родните им места. Според The Washington Post администрацията на Тръмп е отправила предложение, което предвижда изтеглянето на YPG от зоната за сигурност с дълбочина 15 километра и дължина 145 километра.
Анкара обаче възнамерява да създаде зона от поне 30 километра и предпочита да я контролира, подчертавайки, че е показала своя успех и способности по време на предишни офанзиви, които обезпечиха сигурността в някои части на региона. Турската армия проведе две задгранични операции западно от река Ефрат. Операция „Щита на Ефрат“ стартира през август 2016 г., а операция „Маслинова клонка“ през януари 2018 г. Тяхната цел беше да прогони терористичните групировки, включително YPG и „Ислямска държава“, от турската граница.
Някои преговори с американската делегация за зоната за сигурност бяха завършени, докато други се очаква да продължат днес, се казва в съобщение на Министерство на отбраната на Турция, публикувано в понеделник.
„В широк план, смятам, че срещата ще доведе до положителен резултат. Анкара е незаменим стратегически партньор на Вашингтон, значи на нейните притеснения трябва да се отговори. В противен случай САЩ ще бъдат лишени от регионална и глобална подкрепа. Тази среща най-вероятно ще обърне внимание на технически подробности за това къде и кога ще бъде започната интервенцията за ликвидиране на терористичната организация и гарантиране на безопасното завръщане на цивилните“, каза Мурат Аслан от Факултета по политически науки и международни отношения на университета „Хасан Кальонку“ в Газиантеп.
През 2012 г. президентът Реджеп Тайип Ердоган спомена за първи път зона за сигурност в Северна Сирия. Визията му за нея преди седем години беше да бъде свободна от терористи зона, реконструирана и възстановена от щетите от войната. Оттогава обаче хората продължават да страдат от конфликта, въпреки всички усилия, и търсят убежище в Турция, където броят на сирийските бежанци достигна почти четири милиона.
Освен това създаването на зона за сигурност чрез премахване на присъствието на YPG ще даде възможност на изнемогващи от войната бежанци да се върнат по родните си места. Те представляват заплаха за националната сигурност на Турция и за хората, живеещи в региона, защото гарантират постоянен приток на бежанци, които са принудени да напуснат домовете си.
Срещата бележи кулминацията на дългогодишния спор за това, че САЩ подкрепят YPG, крилото на терористичната организация ПКК, която уби над 40 000 души в кампанията срещу Турция, под предлог, че се бори срещу „Ислямска държава“. Белият дом предостави военно обучение и военна подкрепа на YPG, въпреки опасенията на Анкара за сигурноста си.
Процесът се извършва на две равнища, твърди Нихат Али Йозкан от Университета ТОВВ по Икономика и Технология. Решенията се вземат на политическо равнище и се прилагат на практика на военно равнище, като те си имат собствени норми и правила, добавя той.
Тази среща може да има две значения, продължава Йозкан. Или политическото обсъждане е приключило и сега ще се дискутира как решенията да бъдат приложени на практика, или пък САЩ бавят Турция, за да спечелят време.
От друга страна не е необичайно за Вашингтон да действа по различен начин от това, което обявява, тъй като настрана от президента Доналд Тръмп, много други американски институции също правят така, че гласът им да бъде чут. Например когато Тръмп реши да изтегли войските си от Сирия, американската армия се противопостави на това му решение.
САЩ трябва да предприемат твърди стъпки по въпроси, представляващи пряка заплаха за националната сигурност на Турция. Има два основни въпроса - прекратяване на сътрудничеството между Белия дом и YPG и положителен отговор на турските исканията по отношение на Гюленистката терористична организация (FETÖ).
Доставките на С-400 също обтегнаха отношенията между двете страни, което доведе до извеждането на Турция от програмата F-35, от която тя беше част. Въпреки че Тръмп проявяваше конструктивно и умерено отношение към проблемите, другите американски институции не го направиха.
Американска делегация, водена от специалния пратеник на САЩ в Сирия Джеймс Джефри, дойде в страната на 22 юли. Джефри и министърът на отбраната Хулуси Акар се срещнаха в Анкара и се съгласиха да се установи зона за сигурност в Северна Сирия. Но тази среща не доведе до консенсус около детайлите по зоната.
Основните теми на тричасовата среща бяха общата ситуация в Сирия, зоната за сигурност и изключването на Турция от програмата за F-35. В миналото Анкара предупреждаше, че смята да провежда военни операции източно от Ефрат, но реши да изчака, след като се споразумя със САЩ за създаването на зона за сигурност по протежение на границата, която ще бъде изчистена от терористите на YPG.
Въпреки това Турция е устремена да попречи на терористичната групировка да получи повече сила и територия в региона.
„Достигането до споразумение със САЩ не означава, че ще правим компромиси с ПКК, затова и то не изключва напълно възможността за военна операция. Ако ПКК се съпротивлява и демонстрира враждебност, турските въоръжени сили няма да се поколебаят да отговорят“ добави Аслан.

AFP: Пентагонът предупреди – всяко „едностранно“ настъпление на Турция срещу кюрдската милиция в Сирия би било „неприемливо“
САЩ предупредиха, че всяко „едностранно" настъпление от страна на Турция срещу кюрдската милиция в Сирия би било „неприемливо", предава AFP, като допълва, че същевременно Вашингтон е обещал да активизира преговорите, за да предотврати подобни действия на Анкара.
„Категорично вярваме, че всяко едностранно действие от тяхна страна би било неприемливо", заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър пред журналисти по време на пътуване из Азия.
„И така, това, което ние се опитваме да направим сега, е да постигнем с тях споразумение за справяне с проблемите... това, което се опитваме да направим, е да предотвратим едностранните нахлувания", поясни Еспър.
По-рано държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да започне операция в Северна Сирия, източно от река Ефрат, срещу подкрепяната от САЩ кюрдска милиция YPG, която Анкара разглежда като терористична групировка.
Водят се разговори в между американските служители по отбраната и техните турски колеги, насочени към създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, за да се държи далече YPG от границата с Турция.

“Независимая газета“: Турция шантажира САЩ с живота на американските военни в Сирия
Турция шантажира САЩ с живота на американските военни в Сирия, пише руският вестник “Независимая газета“.
САЩ се опитват да предотвратят потенциална турска офанзива в североизточна Сирия, където са разположени американски военни представители. На 5 август военни представители на двете страни проведоха преговори в Анкара, по време на които на турското ръководство беше предложен план за разрешаване на ситуацията около тези райони, които остават под контрола на кюрдите. Въпреки това Турция все още не е одобрила проекта: тя не иска половинчати мерки във връзка с кюрдските формации. Последните заплахи от страна на турските власти в експертната общност се определят само като опит за повишаване на залозите в процеса на преговори. Ако Турция реши да започне едностранно нападение, това ще застраши живота на американските войски.
Официалната цел на посещението на американските представители в Анкара беше да предотврати нахлуване на Турция в североизточната част на Сирия, която се контролира от „Демократичните сили на Сирия“ - многонационален съюз, гръбнакът на който е съставен от кюрдски милиции. Планът, който американците донесоха със себе си, включваше клауза за създаването на демилитаризирана зона на юг от сирийско-турската граница с дълбочина над 14 км и дължина около 140 км. Според тази идея зоната за сигурност трябва да бъде „чиста“ от всички кюрдски групировки, които Анкара смята за свързани с Кюрдската работническа партия. Анкара беше поканена да унищожи съвместно всички инфраструктурни съоръжения, изградени от сирийските кюрди, и да започне съвместно патрулиране в тази зона. Тези параметри обаче не се харесаха на Турция веднага след запознаване с проекта.
Анкара настоява за свой независим контрол върху потенциалната зона за сигурност и увеличаване на дълбочината й до 32 км.
Освен това турското ръководство иска да създаде зони за сигурност, които да гарантират безопасното завръщане на около 3,6 милиона сирийски бежанци. В момента всички те живеят в Република Турция. Както обаче следва от изявленията на турското външно министерство, Анкара все още има политически условия. И така, в деня на срещата на американските и турските делегати външният министър Мевлют Чавушоглу призова Америка да спре да подкрепя кюрдската част от сирийската опозиция. "Съединените щати трябва да отговорят положително на нашето искане да прекратят партньорството си с (кюрдските) отряди за самоотбрана в Сирия", каза шефът на турската дипломация в разговор с репортери.
Преговорите в Анкара бяха предшествани от многобройни заплахи от страна на турските власти за започване на едностранна операция в североизточна Сирия. Миналия уикенд турският президент Реджеп Тайип Ердоган категорично заяви, че армията на републиката ще проведе операция източно от река Ефрат. Той посочи, че турската страна вече е уведомила Русия и САЩ за това. Вярно, не бяха посочени конкретни дати. В края на юли турският министър на националната отбрана Хулуси Акар проведе телефонни разговори с министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър. В изявление на турското министерство се казва, че Акар напомни на американския си колега думи, казани по-рано от турския лидер: „Ако не се постигне консенсус по време на преговорите (между Турция и САЩ), тогава Турция ще бъде принудена сама да формира зона за сигурност. ".
Миналия уикенд ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Морган Ортегус заяви в разговор пред ТАСС, че САЩ се притесняват от намеренията на турската армия да проведе операция в Сирия. "Подобни едностранни военни операции в Североизточна Сирия представляват сериозна загриженост, особено когато американските войски може да са наблизо, докато нашите и местни партньорски операции в Сирия продължават борбата срещу остатъците от „Ислямска държава“, каза дипломатът. „Бихме считали всяко такова действие за неприемливо.“ Затова отново призоваваме Турция да работи с нас, за да разработи съвместен подход. " Според нея "интензивните дискусии с Турция за зоната на сигурност" са единственият начин да се гарантира сигурността на граничната зона. „Всяка непоследователна военна операция в Турция ще подкопае този общ интерес“, поясни Ортегус.
Експертната общност смята, че заплахите от турското ръководство трябва да се разглеждат в рамките на обичайната методология в Анкара, която тя спазва при решаването на много регионални проблеми. "Ако се върнем към предишните опити на Турция и Съединените щати (и косвено сирийските кюрди) да постигнат споразумение за гранична зона в северната част на Сирия, можем да видим, че заплахите на Турция за започване на военна операция винаги са звучали, когато дипломатическите преговори стигнат до безизходица", заяви базираният в Анкара експерт в Руския съвет по външни работи Тимур Ахметов. „Това е един вид турска версия на тактиката на ескалацията към деескалация. В същото време е ясно, че Турция не е готова за военна конфронтация със САЩ в Северна Сирия и всяка вероятна турска операция няма да мине без такава конфронтация. От всичко това следва, че изявленията на турското ръководство за операцията са насочени към стимулиране на дипломатическите преговори, към укрепване на техните собствени преговорни позиции относно статута на териториите на Северна Сирия. "
През последните седмици Турция значително увеличи концентрацията си на сили в близост до североизточните райони на Сирия. Това, според наблюдателите, може да е сигнал за готовност за започване на офанзивна операция, заобикаляйки САЩ. Очаква се боевете да започнат близо до Тел Абаяд, сирийския граничен град. Съществува версия, че настъплението ще бъде придружено от паралелна военна операция срещу Кобани, друг граничен град, държан от кюрдите северозападно от Тел Абаяд. В навечерието властите в Кобани заявиха, че могат да съберат около 100 хиляди души, за да отблъснат атаката от турската армия. Анкара е уверена, че американските съветници няма да подкрепят активно кюрдските сили в случай на турско настъпление. Тяхната помощ може да бъде ограничена до предоставяне на разузнавателна информация. Но офанзивата все още носи рискове за американските военни.
Междувременно Турция води преговори в рамките на "Астанската тройка" за съдбата на други области на Сирийската арабска република. В Нур-Султан приключи 13-ия кръг на тристранните преговори. Резултатът беше изявление на официален Дамаск относно примирие в контролираната от опозицията сирийска провинция Идлиб. По други въпроси - политическият преход, механизмът за връщане на бежанци, помощ при следвоенното "възстановяване" на Сирия - остава много работа. Лидерите на страните-гаранти на процеса в Астана ще ги разгледат на среща на върха, която ще се проведе през септември в турската столица. В момента Идлиб е единствената провинция в Сирия, която се контролира от противници на официален Дамаск. През 2017 г. там се сформира зона за деескалация, където се преместиха бунтовници и техните семейства, които отказаха да се помирят и доброволно да сложат оръжие.

Daily Sabah: Защо Анкара отхвърли предложението на Вашингтон за Северна Сирия
Между Турция и САЩ се водят преговори по отношение на предложената зона за сигурност в Северна Сирия, отбелязва Daily Sabah.
Наблюдава се засилена активност по този въпрос. Миналия месец Русия направи първите доставки на системата за противовъздушна отбрана С-400 за Турция, което подхрани напрежението между Вашингтон и Анкара. Първоначалният контакт между двамата съюзници от НАТО се случи чрез разговор между турския министър на отбраната Хулуси Акар и американският му колега, който даде съгласие за посещение на делегация на Вашингтон в Анкара за провеждане на преговори. В същия телефонен разговор Акар повдигна друг въпрос – той изрази намерението на страната си да започне нова операция в Северна Сирия. Разместването на турските войски до южната граница на страната накара американските служители да вземат сериозно думите на Акар.
Джеймс Джефри, специалният представител на президента на САЩ Доналд Тръмп в Сирия, пристигна в турската столица няколко дни по-късно, но разговорите не се оказаха много успешни, тъй като американците представиха исканията на терористичната организация „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК)/Народни отряди за самоотбрана (YPG) като свои собствени, обяснява изданието.
Турция иска да създаде 30-километрова зона за сигурност в Сирия, за да гарантира безопасността на границите си. Но тя очаква и да контролира тази област. Джефри от своя страна заяви, че дълбочината на зоната за сигурност трябва да варира между пет и 15 километра. Той добави, че САЩ ще контролират района чрез съвместни патрули с турските си колеги.
Турците отхвърлиха предложенията на Джефри по две причини. Първият проблем е свързан с предлаганата дълбочина на зоната за сигурност. Турция изрази недоволство и от идеята за съвместни патрули. И по-рано САЩ предложиха да проведат съвместни патрулни мисии в Манбидж, което турците приеха, без всъщност да предприемат конкретни стъпки. Съвместният патрул всъщност бе ограничен до границите на Манбидж. След завръщането си в САЩ Джефри заяви, че Вашингтон ще продължи да подкрепя ПКК/YPG, които допринесоха в борбата срещу „Ислямска държава“.По-късно Хулуси Акар обяви, че военна делегация ще посети Анкара във връзка със зоната за сигурност.
Хами Аксой, говорителят на министерството на външните работи, добави, че Турция ще установи едностранно зоната, само ако не успее да се споразумее за нея със САЩ.
Източници твърдят, че предстоящата среща между турските и американските военни е изключително важна. Не беше постигнат напредък в разговорите с Джефри, който според турците е бил извън своята компетентност и не бил осведомен по ключови въпроси. Анкара вярва, че може да постигне окончателно решение, заедно със САЩ, за да се създаде зона за сигурност в Северна Сирия след преговори между военните представители на двете страни.
Какво ще се случи, ако разговорите със САЩ се окажат безрезултатни?
Съветът по национална сигурност на Турция разпространи писмено изявление миналата седмица, определящо зоната за сигурност в Северна Сирия като „коридор на мира“. Попитани защо Анкара иска да преименува зоната, източници близки до преговорите между Анкара и Вашингтон заявиха: „Ще създадем зона за сигурност заедно със САЩ“.
В противен случай Турция ще предприеме едностранни действия в посока изпълнение на намеренията си.

„Анадолска агенция“: В Анкара се провеждат турско-американски преговори за Сирия
В Анкара в 10 часа местно време на 5 август са започнали турско-американски преговори за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, съобщава в понеделник Министерството на националната отбрана на Турция, предава „Анадолската агенция“.
В преговорите участват военни делегации от двете страни. Страните ще координират действия за създаване на зона за сигурност, отбелязват от военното ведомство.
Първият етап обсъждания за Северна Сирия се състоя на 23 юли отново в Анкара.
В неделя президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган обяви, че Турция ще започне нова антитерористична операция в Сирия. Той напомни, че турската армия по-рано прочисти от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) районите на Африн, Джарабулус и Ал Баб.
„Нашата нова цел е районът на изток от река Ефрат. Информирахме Русия и САЩ за това, че готвим нова операция в Сирия“, съобщи президентът.
По неговите думи Анкара няма намерение да бездейства в отговор на провокациите и обстрелите на крайграничните населени пунктове от сирийска територия. „Търпението на Турция има предел“, подчерта Ердоган.

Ердоган: Известихме Русия и САЩ за операция на Турция в контролираните от кюрдите региони в Сирия
Турция ще проведе военна операция в окупираната от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ територия в Сирия на изток от река Ефрат и е информирала за това и Русия, и САЩ, заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от „Анадолската агенция“.
„Влязохме в Африн, Джарабулус и Ал Баб (в Северна Сирия) и сега ще влезем на изток от река Ефрат“, заяви турският лидер, визирайки турските операции „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“.
„Споделихме тази информация с Русия и САЩ“, добави той.
От месеци турските лидери твърдят, че предстои кампания в сирийските територии на изток от Ефрат, поради продължаващото присъствие там на терористи от ПКК /ОНС в близост до турската граница и заплахата за сигурността, която представляват сирийските кюрди.
В преговорите със САЩ Турция също настоя за идеята за създаване на зона за сигурност в региона, но страните все още не са постигнали обща позиция.
Присъствието на „Кюрдската работническа партия“ (ПКК) и сирийската й издънка – „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) са постоянна точка на търкания между Анкара и Вашингтон заради това, че САЩ се съюзиха с тези кюрдски въоръжени формирования в борбата срещу „Ислямска държава“, докато Турция ги смята за терористична групировка.
Между двете страни има разногласия за дълбочината на зоната за сигурност.
Опасенията на Турция идват от това, че ПКК води въоръжена кампания на нейна територия в продължение на повече от 30 години, в рамките на която са загинали около 40 хиляди души.
Анкара е възмутена и огорчена от решението на Вашингтон да изпрати хиляди камиони с въоръжение и боеприпаси на ОНС в рамките на продължаващата от 2011 година война в Сирия, отнела живота на стотици хиляди и оставила без подслон повече от 10 милиона души, както показват данните на ООН.