Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Ключова седмица за предсрочните избори в Косово

05 август 2019 | 13:39

Ръководството на косовския парламент се събра на среща за започване на подготовката за провеждане на заседание за разпускането на законодателния орган. Тя бе насрочена от председателя на законодателния орган Кадри Весели, който отхвърли призива на президента Хашим Тачи да назначи нов премиер след оставката на Рамуш Харадинай. „Тази среща има за цел да определи официално и институционално позициите на всяка парламентарно представена партия относно ситуацията, създадена след падането на правителството на Косово, както и конкретните стъпки за определяне на датата на предсрочни избори възможно най-скоро“, подчерта Весели преди началото на сесия. Според него държавата не трябва да остава в институционален вакуум. В тази връзка Весели подчерта, че като председател на парламента, спазвайки Конституцията и действащите закони, той ще предприеме всички необходими действия, за да може страната да проведе свободни и демократични избори възможно най-скоро.
В рамките на специалната среща, ръководството на органа определи 22 август за датата, на която парламентът да гласуват за разпускането си. Весели заяви, че срещата на председателството е довела до консенсусно споразумение за определяне на дата за разпускане на народното събрание, което ще позволи на президента на Косово да назначи предсрочни избори. „Във времена на дилема, единственото решение са изборите“, заяви Весели. „Тази страна се нуждае от решителност, за да продължи напред“, добави той. „Сега знаем датата за разпускане на парламента и приблизително тази за нови избори“.


„МКД“ (Македония): Кадри Весели призова Хашим Тачи незабавно да насрочи избори
Кадри Весели призова Хашим Тачи незабавно да насрочи избори, пише македонското електронно издание “МКД“.
Весели каза това след заседание на председателството на парламента, на която бе решено на 22 август да се проведе специална сесия за разпускането на законодателния орган.
Той отбеляза, че е постигнат консенсус по някои решения, които са в интерес на гражданите.
„Разпускането на парламента позволява на президента автоматично да определи дата за изборите. Казах го с пълна убеденост и все още настоявам, че изборите са единственото решение за гражданите. Те не са просто вариант или алтернатива, а реално решение за гражданите. С това решение проявихме достойнство “, каза Весели.
След като бе определена датата на разпускането на парламента, изборите трябва да се проведат в срок от 30 до 45 дни след 22 август, каза Весели и добави обаче, че датата на изборите зависи от президента на Косово.
Бившият косовски премиер Рамуш Харадинай приветства днешното решение на председателството на парламента за деня на неговото разпускане. Харадинай заяви, че решението е "правилно и в съответствие със законите и конституцията", цитира думите му прищинския електронен портал Koha.

Bota Sot (Косово): Парламентът на Косово ще бъде разпуснат на 22 август; изборите вероятно в края на септември или началото на октомври
Председателството на косовския парламент определи 22 август за датата, на която трябва народното събрание да гласуват за разпускане на парламента, съобщава прищинското издание Bota Sot.
Председателят на законодателното тяло Кадри Весели заяви, че срещата на председателството е довела до консеснусно споразумение за определяне на дата за разпускане на народното събрание, което ще позволи на президента на Косово да назначи предсрочни избори. „Във времена на дилема, единственото решение са изборите“, заяви Весели. „Тази страна се нуждае от решителност, за да продължи напред“, добави той. „Сега знаем датата за разпускане на парламента и приблизително тази за нови избори“.
Председателят на Демократическата лига на Косово (ЛДК) Абдула Хоти заяви, че има общо съгласие, че на 22 август депутатите ще гласуват за разпускането на парламента. Той заяви още, че парламентарните групи са се съгласили преди това да гласуват за европейските средства по IPA (Инструмента за предсъединителна помощ).
Ахмет Асуфи, от „Алианса за бъдещето на Косово“ (ААК) заяви, че парламентът е решил да се разпусне на 22 август и да върви към предсрочни избори, докато Мемли Красничи от Демократическата партия на Косово (ПДК) заяви, че вече има пълно съгласие между фракциите. „Ичакваме всички депутати да участват на сесията“, заяви той, като приветства инициативата на председателя на парламента Кадри Весели да проведе въпросната среща в рамките на усилията за разпускане на народното събрание.
Шериф Билали от Социалдемократическата инициатива (НИСМА) също коментира постигнатото съгласие. По неговите думи, най-вероятната дата за предсрочните избори ще е в края на септември или началото на октомври. Шерифи отбеляза, че причината, поради която 22 август е избрана за свикване на парламентарна сесия е свързана с Европейския съюз. Той посочи, че Брюксел се нуждае от повече време, за да изпрати мисия в Косово, която да наблюдава изборите.

Zeri (Косово): Партията на Харадинай събира 22% и излиза на първо място на изборите в Косово
Генералният секретар на „Алианса за бъдещето на Косово“ (ААК) Бесник Тахири заяви, че последните анкети показват, че партията има подкрепа на 22% от избирателите, а нейният лидер Рамуш Харадинай има подкрепата на 55% от електората в Косово, пише прищинският ежедневник Zeri.
„Това ще направи ААК първата партия в страната, т.е. победител на изборите. Според анкетите, до голяма степен това е свързано с подкрепата на гражданите за работата и поликите на премиера Рамуш Харадинай, който се радва на 55% подкрепа и е чувствително пред другите партийни лидери“, заяви Тахири. Той обаче не пожела да разкрие на какви анкети се позовава, или кой ги е провел.

Koha Ditore (Косово): Ключова седмица за предсрочните избори в Косово
Електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore публикува статия, в която подчертава, че новата седмица е от ключово значение за разпускането на парламента и обявяването на дата за предсрочни парламентарни избори в Косово.
Председателят на законодателния орган Кадри Весели свика заседание на ръководството с една единствена точка в дневния ред - подготовка за провеждане на пленарна сесия за разпускане на парламента.
Въпреки това, преди да бъде разпуснат парламента, Демократическата лига на Косово (ДЛК) призова за провеждането на заседание за гласуване за разпределението на еврофондовете. Средствата от тях са на стойност 90 млн. евро. „Не можем да допуснем отлагането на тези средства, само защото Косово имаше нелегитимна управляваща коалиция в продължение на две години“, заяви лидерът на парламентарната група на ДЛК Авдула Хоти. Той обаче не поясни дали други парламентарни партии ще подкрепят искането на партията.

Преизбраният лидер на Демократическата лига на Косово (ЛДК): Никой не може да ни победи, когато сме обединени
Преизбраният председател на „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) Иса Мустафа благодари на членовете на партията за това, че са демонстрирали демократическата си култура по време на генералната конвенция в събота, пише прищинският ежедневник „Зери“.
„Нашата конвенция обедини нашето разнообразие от мисли и действия, чийто общ знаменател е дясноцентристката ни политическа програма и над всичко, нашето Косово“, написа Мустафа във „Фейсбук“.
По неговите думи, ЛДК ще отиде на следващите избори обединена. „Когато сме обединени, сме непобедими“, обяви той.

Zeri (Косово): Парламентарните партии ще обсъдят разпускането на косовския парламент
Председателят на косовския парламент Кадри Весели свика среща на председателството и лидерите на парламентарните партии, за да се обсъди извънредна среща на законодателния орган, на която да бъде разпуснато народното събрание и да се насрочи дата за избори, пише прищинският ежедневник Zeri.
Според изданието срещата ще се проведе в 11:00 часа местно време (12:00 българско) в понеделник, но опозиционните партии са скептични относно възможността това да доведе до постигане на съгласие за дата на нови избори. Опозицията не изключва възможността управляващата коалиция, подкрепяна от президента на Косово Хашим Тачи, ще се опита да отложи насрочването на избори възможно най-дълго.
В същото време Epoka e Re цитира източници, които твърдят, че сесията на парламента ще се проведе тази седмица. „Всички парламентарни партии изразиха готовност за това и няма причина изборите да се отлагат още“, заяви неназованият събеседник на прищинското издание.
В петък Тачи изпрати писмо до Кадри Весели като лидер на Демократическата партия на Косово (ПДК) да номинира кандидат за нов министър-председател след оставката на Рамуш Харадинай. Веднага след това Весели отговори, че няма да има нов кандидат за поста. „На фона на настоящите политически обстоятелства, политическата воля, изразена от партиите от спечелилата коалиция и моите лични разбирания за това, какво е най-добро за гражданите и Република Косово, Ви информирам, че няма да предложа кандидат за формиране на ново правителство“, пише председателят на парламента в писмото си до държавния глава.

Gazeta Express (Косово): Започва подготовка за разпускане на косовския парламент
Ръководството на косовския парламент се събира на среща за започване на подготовката за провеждане на заседание за разпускането на законодателния орган, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Специалната среща бе насрочена от председателя на парламента Кадри Весели, който отхвърли призива на президента Хашим Тачи да назначи нов премиер след оставката на Рамуш Харадинай.
„Тази среща има за цел да определи официално и институционално позициите на всяка парламентарно представена партия относно ситуацията, създадена след падането на правителството на Косово, както и конкретните стъпки за определяне на датата на предсрочни избори възможно най-скоро“, подчерта Весели.
Според него държавата не трябва да остава в институционален вакуум. В тази връзка Весели подчерта, че като председател на парламента, спазвайки Конституцията и действащите закони, той ще предприеме всички необходими действия, за да може страната да проведе свободни и демократични избори възможно най-скоро.
Заседанието е насрочено за 11:00 часа местно време (12:00 часа българско време).