Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Две масови стрелби в САЩ в рамките на няколко часа

04 август 2019 | 11:38

Неделната сутринта в САЩ бе белязана от две последователни масови стрелби, случили се в рамките на само няколко часа една от друга. Стрелец, идентифициран като 21-годишния Патрик Крусис уби 20 души, а други 26 са настанени в болница с огнестрелни рани. Младежът е влязал в търговски център в население предимно с испаноговорящи град Ел Пасо в американския щат Тексас, и започнал да стреля с автоматично оръжие. Крусис се предава доброволно на полицията, след като органите на реда пристигат на мястото. Мотивите му се изясняват, но според медии става въпрос за престъпление на основата на омраза. Няколко часа по-късно, докато Крусис е разпитван от полицията, правоохранителните органи в Дейтън, Охайо, се отзовават на сигнал за стрелба в центъра на града. По-късно стана ясно, че става въпрос за друго нападение, при което девет души са загубили живота си, 16 са ранени, а нападателят е убит от полицията. Няма връзка между двете стрелби.

CNN: Полицията е открила записи в дома на стрелеца от Охайо, потвърждаващи интереса му към убийства
Дейтън. Полицията е открила записи в дома на стрелеца от Охайо, които потвърждават интереса му към убийството на хора, предава CNN.
Според публикувана информация, съответните записи са намерени по време на претърсване, проведено сутринта в дома на на Конър Бетс в град Белбрук в Охайо. Те демонстрират, че стрелецът, ликвидиран от полицията, се интересува от убийства. В същото време, според CNN, в тези записи няма данни за неговата ангажираност с радикални движения или политически мотиви на престъплението.
Заместник-началникът на полицията в града Мат Карпър от своя страна подчерта по време на пресконференцията, че служителите на реда "разпитват десетки хора, проверяват много електронни устройства и други възможни доказателства" в опит да установят мотивите на стрелеца. "В момента нямаме отговор на този въпрос", уточни той.


The Independent:Демократите в САЩ: Расизмът на Тръмп води до насилие
Кандидатите за президент от Демократическата партия осъдиха расизма на Доналд Тръмп и неспособността му да предприеме действия по контрола на оръжията след масовата стрелба от бял расист, пише британският ляв ежедневник The Independent.
Бившият конгресмен на Тексас Бето О'Рурк, който представляваше района, в който е извършена атаката, заяви, че американският президент носи известна отговорност за нападението, при което загинаха 20 души.
„Той е расист и подклажда расизма в тази страна“, добави той. „Това не обижда само чувствителността ни; това променя съществено характера на тази страна и води до насилие. "
Кори Букър, първият афро-американски сенатор от САЩ от Ню Джърси, подчерта използването от Тръмп на думи като „замърсяване“ и „нахлуване“, като обвини президента в „даване на лиценз за този вид насилие“.
„Един от уроците в моята вяра е, че жънете това, което сте посели“, каза сенаторът от Ню Джърси. "Той е отговорен."
Бърни Сандърс също се насочи към президента, като призова САЩ да се „обединят, за да отхвърлят тази опасна и нарастваща култура на фанатизъм, поета от Тръмп и неговите съюзници“.
„Вместо да губим пари, поставяйки деца в клетки, трябва сериозно да се справим с бича на насилствената фанатичност и домашния тероризъм“, добави сенаторът от Вермонт.
„Трябва да се отнасяме към този насилствен расизъм като заплаха за сигурността.“
Сандърс също се присъедини към обновените призиви за промяна на оръжейното законодателство след стрелбата в магазин в Ел Пасо в събота.
"След всяка трагедия Сенатът, сплашен от властта на Националната оръжейна асоциация, не прави нищо", каза той. „Това трябва да се промени. Нуждаем се от президент и конгрес, които да слушат американците, а не идеологията на дясна екстремистка организация. Трябва да приемем разумно законодателството за оръжията. "
Калифорнийският сенатор Камала Харис призова президента да "има смелостта да направи нещо" и каза, че конгресът трябва да приеме "разумни закони за безопасност ", добавяйки: "Не трябва да живеем в страх от масови престрелки."
Бившият вицепрезидент Джо Байдън написа в социалната мрежа „Туитър“: „Колко животи трябва да бъдат отнети? Колко общности трябва да бъдат разкъсани? Време е да предприемем действия и да прекратим епидемията от насилие с оръжие."
„Време е да забраним и изкупим всяко нападателно оръжие в Америка“, каза конгресменът на Калифорния Ерик Суолуел.
Говорейки за републиканското ръководство във Вашингтон, Елизабет Уорън каза: „Американците не трябва да живеят в страх, че ако отидат до Уолмарт, фестивал или училище, или просто се разхождат по улицата, може да не се завърнат у дома. Това трябва да спре. "
След като се оказа, че заподозреният - бял мъж на 20-те години, наречен Патрик Крусис - е публикувал в мрежата расистки манифест, преди да започне атаката, кандидатът за президент Пийт Бутигиег заяви, че САЩ са „под атака от белия националистически тероризъм“.
Той каза, че нападателят е „подпомогнат от слабите оръжейни закони“ и добави: „Ако се отнасяме сериозно към националната сигурност, трябва да имаме смелостта да назовем и победим това зло“.
Александрия Окасио-Кортес, която беше една от четиримата политици, нападнати от Тръмп с расистки коментари, заяви, че десните екстремисти се радикализират в социалните медии.

ТАСС: Нанси Пелоси призова за край на въоръженото насилие в САЩ
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси (представител от Демократическата партия от щата Калифорния) в неделя призова контролирания от републиканците сенат да се присъедини към долната камара на американския законодателен орган и да сложи край на въоръженото насилие в САЩ, предава TACC.
„Не можем да позволим на друго семейство или общност да страда от болка и мъка поради насилие с употребата на огнестрелно оръжие. Контролираният от републиканците Сенат трябва да прекрати възмутителното препятстване и да се присъедини към Камарата на представителите за слагане край на кръвопролитието, предизвиквано в Америка всеки ден с употребата на огнестрелно оръжие. Стига значи, стига!", казва Пелоси в изявление, публикувано на уебсайта й във връзка със стрелбата в американския град Дейтън в щата Охайо.
През изминалия ден в САЩ имаше няколко инцидента със стрелба, жертви на които станаха почти 30 души. В събота 21-годишен бял мъж откри огън в магазин „Уолмарт“ в търговски център в Ел Пасо, Тексас, при което бяха убити 20 души, а 26 са ранени, нападателят е задържан. В ранните часове в неделя стрелба бе открита в центъра на Дейтън, в резултат на което девет души бяха убити, а 27 бяха ранени. Други седем души бяха ранени през нощта при стрелба в един от парковете на Чикаго (Илинойс).
Правото да придобиват и носят огнестрелно оръжие е гарантирано на американците с втората поправка на конституцията на САЩ. През последните години американските власти правят опити за затягане на контрола върху оборота на оръжия в светлината на многократните инциденти, но тези усилия не са увенчани с успех, коментира агенцията.

AFP: Сестрата на стрелеца от Дейтън е сред загиналите
Стрелецът в американския град Дейтън е убил собствената си сестра при нападението, довело до смъртта на девет души, съобщи полицията в неделя, цитирана от AFP.
Меган Бетс, 22-годишната сестра на стрелеца Конър Бетс, е сред загиналите при стрелбата пред бар в Дейтън, каза заместник-началник на полицията Мат Карпър.

ТАСС: Мексико ще предприеме мерки за защита на сънародниците си в САЩ след стрелбата в ЕЛ Пасо
Мексико остро осъжда стрелбата в търговски център в град Ел Пасо в щата Тексас и възнамерява да предприеме мерки за защита на своите сънародници в Съединените щати. Това беше обявено във видео съобщение, публикувано в неделя от министъра на външните работи на латиноамериканската държава Марсело Ебрард, цитиран от TACC.
"По отношение на вчерашните събития в Ел Пасо, Мексико изразява <...> категорично осъждане", каза Ебрард. "Това е варварски акт, отнел живота на невинни мексиканци." Според ръководителя на Министерството на външните работи, броят на сънародниците му, пострадали по време на стрелбата, е достигнал девет.
Ебрард добави, че мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор го е инструктирал да помогне на семействата на жертвите и да предприеме "бързи и решителни правни мерки", за да поиска на мексиканците в Съединените щати да бъдат осигурени "условия за защита".
В събота 21-годишен мъж откри огън в магазин „Уолмарт“ в търговски център в Ел Пасо. Той беше задържан от полицията. Според властите 20 души са загинали, 26 са ранени. В същия ден Лопес Обрадор съобщи, че сред загиналите има граждани на Мексико и изказа съболезнования на близките на всички жертви.

AFP: Доналд Тръмп разпореди да бъдат свалени наполовина знамената на обществените сгради
Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди знамената на всички правителствени сгради да бъдат свалени на половина през следващите пет дни, в знак на траур за пострадалите при масовите стрелби в последните два дни, предава AFP.
"Нашата нация скърби с онези, чиито близки бяха убити при трагичните масови стрелби в Ел Пасо, Тексас и Дейтън, Охайо. Ние споделяме болката и страданието на всички, които бяха ранени при тези две безсмислени атаки", каза той в президентска прокламация.
"В знак на тържествено уважение към жертвите на ужасните актове на насилие ... Разпореждам флагът на Съединените щати да бъде свален на половина в Белия дом и върху всички обществени сгради и терени" до залез-слънце на 8 август.

ТАСС: Обявена е самоличността на стрелеца от Дейтън
Полицията е установила самоличността на стрелеца в Дейтън (Охайо), съобщава в неделя с позоваване на източници от града телевизионната компания CBS, цитирана от TACC.
Извършителят на масовата стрелба е Конър Бетс, 24-годишен жител на град Белбрук, разположен в същия щат на града. Според телевизионната компания полицията е претърсила къщата му.
Сенатор Шерод Браун по-рано обяви, че стрелецът е "млад бял мъж", според информация получена от кмета на града.
В резултат на стрелбата в Дейтън бяха убити девет души, а 26 са пострадали. Стрелецът е убит от патрулиращи полицаи по-малко от минута след като е открил огън пред заведение в град Дейтън около 1 часа след полунощ местно време.

CNN: Стрелецът от Дейтън е „млад бял мъж“
Стрелецът, който уби девет души в Дейтън, е "млад бял мъж", според сенатор Шерод Браун, цитиран от CNN.
Браун каза, че е говорил с кмета на Дейтън Нан Уейли в неделя сутринта.
„Кметът каза, че (стрелецът) е „млад бял мъж“. Може би е споменала неговата възраст- на малко повече от 20 години, но не знам със сигурност. Той не е от град Дейтън, той е от друг град в окръг Монтгомъри наблизо и това е всичко, което знам “, каза Браун. Той заяви, че по-късно ще пътува до Дейтън.
Властите в Дейтън не са дали официална информация за заподозрения.


Кметът на Дейтън: Това е денят, от който ние всички се страхувахме
Смъртоносната стрелба в Дейтън, при която бяха убити девет души, както и стрелеца, „е ден, от който ние всички се страхувахме“, каза кметът Нан Уейли на пресконференция, цитирана от местното електронно издание Dayton Daily News.
Тя започна пресконференцията, като предаде информация, че стрелецът е бил облечен в бронежилетка и използвал пистолет .223 калибър с пълнител с увеличена вместимост, като е носел и допълнителни патрони.
Редовен патрул на дейтънската полиция е убил стрелеца за по-малко от минута след началото на стрелбата, започнала в 1 часа след полунощ.
"Ако полицията в Дейтън не беше неутрализирала стрелеца за по-малко от минута, стотици хора щяха да умрат днес", каза тя.
„Това е 250-та масова стрелба в Америка. Тъжно е, че е в град Дейтън."
Уейли похвали първите полицаи реагирали на инцидента, които са "неутрализирали стрелеца" за по-малко от една минута." Въпреки че това е ужасно тъжен ден за града, аз съм изумена от бързата реакция на полицията в Дейтън," каза тя.

ТАСС: Борис Джонсън изказа съболезнования за двата инцидента със стрелба в САЩ
Британският премиер Борис Джонсън изрази съболезнованията си на семействата и приятелите на загиналите при инцидентите със стрелба в Дейтън и Ел Пасо, като публикува съобщение на страницата си в социалната мрежа „Туитър“, цитиран от TACC.
"Изпитвам дълбока тъга от смъртта на хората в резултат на стрелбата в Ел Пасо (Тексас) и Дейтън (Охайо). Съпричастен съм с пострадалите и всички, засегнати от тези гнусни актове на насилие", пише Джонсън.
В събота 21-годишен бял мъж откри огън в магазин „Уолмарт“ в търговски център в Ел Пасо. Той беше задържан от полицията. Както съобщават властите, 20 души са убити, други 26 са ранени.
Инцидентът в Дейтън стана в неделя вечерта. В резултат на това загинаха най-малко девет души, други 26 бяха ранени. Стрелецът е убит на място от полицията.

The Washington Examiner: Сенатор Камала Харис предлага конфискация на забранените оръжия по домовете
Камала Харис, сенатор от Демократическата партия в Калифорния, обяви подробности за предложенията си за контрол на оръжията след смъртоносната стрелба в Ел Пасо, Тексас, след като тя се обърна към членовете на съюза на форума на Американската федерация на щатските и общинските служители в университета на Невада в Лас Вегас в събота, цитирана от електронното издание на американския вестник The Washington Examiner.
На въпрос на изданието дали планът й ще включва бази данни на законните собственици на оръжия или конфискация на оръжие чрез посещения на правоохранителните органи на жители, които притежават забранено огнестрелно оръжие, тя отговори: „Всъщност съм готова да предприема ефективни действия за въвеждане на правила, които подобряват тази ситуация."
Тя продължи: „Тук в помощ идва и моят опит в работата по този въпрос, когато бях главен прокурор на Калифорния и вложихме ресурси да разрешим на органите на реда всъщност да почукат на вратите на хора, които се намират едновременно в два списъка - списък, в който съдът е установил, че представлява опасност за себе си и другите.Те бяха и в списък, където им беше забранено да притежават оръжие поради присъда. Тези списъци бяха комбинирани и след това изпратихме органите на реда да вземат оръжията, защото ние трябва да се справим с това на всички нива и трябва да го направим с чувство за неотложност “, добави Харис.

CNN: Престрелката между нападателя и полицията в Охайо е приключила за по-малко от минута
Дейтън. Полицията е неутрализирала стрелеца в град Дейтън, Охайо, за по-малко от минута след началото на престрелката между все още неидентифицирания нападател и органите на рода, това обявиха местните власти, съобщава CNN. Кметът на града Нан Уоли отбеляза огромния късмет близо до нападението да се намира патрул на полицията, който е успял за кратко да възпре нападателя да убие още хора.
В социалните мрежа тя похвали полицията, заявявайки, че благодарение на тях са избегнати "стотици жертви".
Представителят на органите на реда Мат Карпър разкри, че нападателят се е готвел за дълга стрелба, тъй като е носел със себе си множество пълнители за своята пушка с 223 милиметрова цев.
Все още се изяснява мотивът му, който доведе до убийството на девет души и раняването на други 16.

LA Times: Патрик Крусис - самотник, но добре осъзнат: какво знаем за нападателя от Ел Пасо?
Ел Пасо. Стрелецът, който уби най-малко 20 души в Ел Пасо е публикувал в интернет свой манифест, малко преди да извърши нападението, който бе определен от властите и някои политици като расистки и пълен с омраза. Това пише в първите редове на статия, отнасяща се до стрелбата в щата Тексас, американският вестник LA Times.
Нападателят е идентифициран от медиите като 21-годишният Патрик Крусис, макар властите да не разкриха официално неговата самоличност или съдържанието на съобщението му. Знае се обаче, че час и половина преди инцидента, на уебсайт в интернет, е качен текст, в който се говори за „инвазия“ на латински емигранти. Документът е публикуван анонимно, от чийто IP адрес обаче по-рано е качен друг документ, носещ името P._Crusius. Малко по-късно обаче текстът е свален от платформата.
Тиутър акаунт пък, за който се вярва, че е принадлежал на Крусис, е бил свален.

Бивш съсед на Крусис – Лий Ан Локасио, каза пред вестника, че нападателят е бил изключителен самотник, който винаги се движел самостоятелно. Говорил е дръпнато с останалите младежи в училището, което е посещавал.
Тя описа Крусис като „много самотен, много странящ“ човек, и такъв, който не обича да контактува с никого.
Нейният син, Тони Локасио, който е посещавал същото училище като Крусис, сподели, че техният съсед винаги е ходел преди или след него, и никога не е спирал да поговори с него или сестра му. Според него, „никой не го е харесвал“, макар Крусис да е харесвал животни и да е имал змии за домашни любимци.

Бивш съученик на Круси – Джейкъб Уилсън, разкри, че той е бил „добре осъзнат“ и винаги се е опитвал да поеме ръководната роля по време на задачи в клас. Никога обаче не е искал да работи с никога, тъй като според Уилсън, той е бил „лесно раздразнителен“. Често е понасял подигравки, тъй като носел дрехи втора употреба.

CNN: Стрелецът в Охайо е използвал дългоцевно оръжие
Дейтън. Стрелецът, който отне живота на девет души в американския град Дейтър, щата Охайо, е използват дългоцевно оръжие при атаката си, това съобщиха от местната полиция, предава CNN. Според органите на реда, инцидентът се е случил в центъра на населеното място, а полицаите са успели да предотвратят по-голям брой на жертвите, тъй като наблизо се е намирал патрул на правоохранителните органи, който е започнал престрелка с неидентифицирания нападател, в рамките на която той е убит.
Други 16 души са настани в болница с огнестрелни рани.

AFP: Девет души са убити при стрелбата в Охайо, нападателят е мъртъв
Дейтън. Девет души са убити при стрелбата, случила се град Дейтън, щата Охайо, съобщиха от местната полиция, предава AFP.
„Стрелецът е неутрализиран. Други девет души също са мъртви. Най-малко още 16 са настанени в местни лечебни заведения с огнестрелни рани“, заявиха от правоохранителните органи в "Туитър".
По-рано бе съобщено, че полицията в града е получила сигнал за стрелба в центъра на населеното място, но не бе дадена повече информация.
Изясняват се мотивите на нападателя.

ABC news: Полицията в САЩ се е отзовала на сигнал за стрелба в Дейтън
Дейтън. Полицията в американския град Дейтън, щата Охайо, се е отзовала на получен сигнал за стрелба в центъра на населението място, съобщава телевизионният канал ABC news. Сигналът е постъпил в ранните часове на неделя, а информацията идва от официалния профил на градските правоохранителни органи в „Туитър“. Съобщението гласи „тече активно разследване за действащ стрелец в квартал Орегон. Моля избягвайте региона“. От местна болница разкриха, че има постъпили пациенти, но не дадоха допълнителни подробности.

CNN: Започнал е разпитът на стрелеца от Ел Пасо
Ел Пасо. Разпитът 21-годишния стрелец, който уби 20 души, а други 26 рани, в търговски център в град Ел Пасо, Тексас, е започнал, съобщава CNN. Според сержант Робърт Гомез от местната полиция, към момента неговите мотиви се изясняват. Все още не са му повдигнати никакви официални обвинения.
По-рано някои медии публикуваха информация за манифест на извършителя, публикуван в интернет, в който се готови, че Тексас е завладян от испаноговорящи, които съставляват около 80 на сто от жителите на Ел Пасо. Това създаде спекулации, че престъплението е извършено заради мотиви, на основата на омраза. Версията обаче все още не е официално потвърдена.
Стрелецът се е предал доброволно на полицията, която е дошла на мястото на инцидента след подаден сигнал.

Aгенция "Фокус"
Вицепремиерът Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до Майк Помпео
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до държавния секретар на САЩ Майк Помпео във връзка със стрелбата в тексаския град Ел Пасо, при която загинаха най-малко 20 души, а други 26 бяха ранени. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
„С голямо прискърбие научих за масовата стрелба в търговски център в Ел Пасо, Тексас, при която са ранени и са загинали десетки граждани. Няма причина, която би могла да оправдае този ужасяващ акт на насилие, отнел живота на невинни хора“, се казва в телеграмата.
Първият ни дипломат изразява искрените си съболезнованията към държавния секретар и към семействата на загиналите и ранените в трагичния инцидент.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до американския президент Доналд Тръмп
София. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп по повод масовата стрелба в търговски център в Ел Пасо, Тексас, при която загинаха десетки невинни хора и много са ранени. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
„Бих искал от мое име и от името на българското правителство да изкажа най-искрени и дълбоки съболезнования на Вас и на семействата на загиналите и ранените в трагичния инцидент. Ние осъждаме този безсмислен акт на насилие, отнел живота на много невинни граждани“, отбелязва премиерът Борисов.
„В този тъжен за цялата Ви страна ден нашите мисли са с Вас и с всички американски граждани”, пише още министър-председателят Бойко Борисов в съболезнователната телеграма до американския президент.

AFP: Хора от Демократическата партия в САЩ посочиха Тръмп като виновник за стрелбата в Тексас
Ел Пасо. Бето О‘Рурк, който е един от хората, борещи се за президентската номинация на американската Демократическа партия, обвини президента Доналд Тръмп че всява омраза след масовата стрелба в Тексас, чийто мотиви според полицията може да бъдат свързани с омраза, предава AFP.
Говорейки пред репортери пред болницата в Ел Пасо, където са приети пострадалите от стрелбата, демократът нарече Тръмп расист, който разделя страната.
„Той е расист и всява расизъм в страната. И това не просто е обидно, то променя изоснови характера на тази държава и я води към насилие“, като О‘Рурк, който бе представител на Ел Пасо в Конгреса до скоро. „Имаме повишаване на престъпленията от омраза във всяка една от трите години на администрация, водена от президент, който нарича мексиканците изнсилвачи и престъпници“, каза още той.
Повече от 80% от населението на Ел Пасо са испанци или с испански корени, сочат официални данни, цитирани от агенцията. О‘Рурк добави, че стрелецът е написал свой манифест преди атаката, в който говори за „инвазията“ на испаноговорящи в Тексас. Щатът се намира на границата с Мексико.

Reuters: Стрелец уби 20 души в Тексас, други 26 са ранени
Ел Пасо. Въоръжен с пушка мъж откри огън в магазин „Уолмарт“ в Ел Пасо, Тексас в събота, убивайки 20 души и ранявайки още 26 други, преди нападателят да се предаде на полицията, предава Reuters.
Масовата стрелба в американския щат се случва само шест дни след като по-рано тийнейджър застреля трима души по време на фестивал в Северна Калифорния. Нападателят от събота е разпознат като 21-годишен от Ален, Тексас, намиращ на над хиляда километра от Ел Пасо. Според неофициална информация името на задържания е Патрик Крусис. Според органите на реда може да се предположи, че става въпрос за престъпление от омраза, но полицията отрече да даде повече данни под претекст, че все още се води разследване.
Случилото се е осмата най-смъртоносна масова стрелба в историята на САЩ, припомнят от медията.
Американският президент Доналд Тръмп използва социалните мрежи за да определи инцидента като „акт на страх“.

CNN: Множество хора са убити и поне 22 са ранени при стрелба в Ел Пасо, Тексас
Ел Пасо. Множество хора са убити и поне 22 са ранени при стрелба в търговски център в Ел Пасо, Тексас, според местните представители, цитирани от CNN.
Кметът на Ел Пасо Ди Марго и сержант Енрике Кастило от полицията потвърдиха, че има множество смъртни случаи.
Властите не вярват, че съществува продължаваща заплаха, каза Кастило пред репортери.
Един заподозрян е арестуван, според сержант Робърт Гомес.
Най-малко 22 души са ранени, съобщиха говорители на две болници пред CNN.
Единадесет пострадали са транспортирани до медицински център Дел Сол, съобщи говорителят на болницата Виктор Гереро. Други 11 ранени са отведени в Университетския медицински център в Ел Пасо, според говорителя на центъра Раян Милке.
Президентът на САЩ написа в социалната мрежа "Туитър", че има "много убити", заяви подкрепата на федералното правителство и пожела "Бог да е с Вас!"

AFP: Най-малко 20 души са пострадали при масова стрелба в Ел Пасо, Тексас
Ел Пасо. При стрелба в търговски център в граничния град Ел Пасо в американския щат Тексас има множество пострадали, съобщи CNN, цитиран от AFP.
Оливия Сепеда, началник кабинета на кмета на Ел Пасо, бе цитирана от мрежата, че "в стрелбата" в града са били убити множество хора и че няколко заподозрени са били задържани.
Местният телевизионен канал на KTSM 9 News по-рано съобщи, че са пострадали 18 души, без да се посочва броя на загиналите и ранените.
Според информациите досега са задържани трима заподозрени.