Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Меркел обсъди с журналисти водещи теми от политиката

19 юли 2019 | 16:03

Малко преди почивката си канцлерът на ФРГ Ангела Меркел отговаря на въпросите на журналистите в традиционната си лятна пресконференция преди излизането във ваканция на Бундестага.
Основни теми бяха промените в кабинета, бъдещето на голямата коалиция и опазването на климата. Що се отнася до външната политика, фокусът бе насочен към промените в Брюксел, ситуацията с мигрантите в Средиземно море, отношенията с Русия и напрежението около Иран и др.
Лятната пресконференция на Меркел има дълга традиция, но тази бе особено интересна. Във вторник бившият министър на отбраната на Меркел Урсула фон дер Лайен (ХДС) бе избрана от Европейския парламент за бъдещ ръководител на Европейската комисия. В сряда ръководството на ХДС изненадващо реши да даде поста в Министерството на отбраната на Анегрет Крамп-Каренбауер. Назначението й бе посрещнато резервирано от мнозина. Допреди няколко дни лидерът на ХДС отказваше да се присъедини към кабинета.


ТАСС: Ангела Меркел заяви, че се е застъпвала и ще продължи да се застъпва за добри отношения с Русия
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че винаги се е застъпвала и ще продължи да се застъпва за добри отношения с Русия, но с оглед на текущата ситуация, предава ТАСС.
„Винаги – и ще продължа да го правя – съм се застъпвала за добри отношения с Русия“, заяви Меркел в петък на пресконференция в Берлин. „Но трябва да се съобразяваме с реалността, а реалността е различна от тази, която ми се иска“, подчерта канцлерът.

ТАСС: Меркел уверява, че здравословното й състояние й позволява да продължи изпълнението на задълженията си на канцлер
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел уверява, че здравословното й състояние й позволява да продължи изпълнението на задълженията си като лидер на правителството в Берлин, съобщава ТАСС.
„Вие отдавна ме познавате, мога да изпълнявам задълженията си“, заяви Меркел на лятната си пресконференция в Берлин. Тя добави, че разбира защо журналистите се интересуват от нейното здраве.
Меркел отбеляза, че мандатът й на канцлер изтича през 2021 година, и изрази надежда, че след това „животът й ще се промени“.
На 10 юли канцлерът отново получи тремор по време на официално мероприятие – срещата с министър-председателя на Финландия Анти Рине в Берлин. Преди това подобно нещо се случи на 18 юни по време на срещата с президента на Украйна Владимир Зеленски. За изненада на всички, Меркел получи силен тремор по време на изпълнението на националните химни. На 27 юни по време на прием при президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер тя получи още един пристъп.

Ангела Меркел: Отношенията между Москва и десните европейски партии са повод за безпокойство
Берлин. Отношенията между Москва и дясно-популистките партии в Европейския съюз са повод за безпокойство. Това заяви на лятната си пресконференция в петък германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.
„Тук възникват въпроси“, заяви тя. „Ние постоянно виждаме, че дясно-ориентираните партии, популистките партии получават от страна на Русия под една или друга форма много силна подкрепа“. „Това е повод за безпокойство“, счита Меркел.
Що се отнася до скандала в Италия по въпроса за предполагаемото финансиране на партия „Лига“ от Руската Федерация, канцлерът заяви, че Рим трябва да изясни всички обстоятелства.
Причината за скандала в Италия бе публикуването в уебсайта на американския Buzzfeed на разговор на президента на Асоциацията на „Ломбардия-Русия“ Джанлука Савоини, един от дългогодишните съмишленици на вицепремиера и вътрешен министър на Италия Матео Салвини, който оглавява Лигата. Ръководителят на италианската асоциация разговаря с предполагаеми предприемачи от Руската Федерация. Те обсъждат възможно споразумение за покупка на петрол. Партията може да получи дивиденти от нея в размер на 65 млн. долара. От материалите, публикувани от медиите, не се разбира дали сделката е извършена. И Салвини, и Савоини отхвърлиха предположенията за руско финансиране на партията, като ги нарекоха необосновани. Прокуратурата на Милано започна разследване по подозрение в международната корупция срещу Савоини.

Лятната пресконференция на Ангела Меркел: Съобщенията на Тръмп в „Туитър“ водят Америка по обратния път на това, което я прави велика
Берлин. Ксенофобските съобщения на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“ „противоречат на това, което прави Америка велика". Това подчерта канцлерът на ФРГ Ангела Меркел в рамките на традиционната си лятна пресконференция, предава AFP.
„Твърдо се дистанцирам от (атаките) и изразявам солидарност към" нападнатите членове на Конгреса на САЩ от Демократическата партия, подчертавайки, добавяйки, че според нея „силата на Америка е в това, че хората от различни (произходи) допринесоха за това, което прави страната велика".

Лятната пресконференция на Ангела Меркел: Слабата национална икономика ни дава причина да я стимулираме
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел призна, че най-голямата икономическа сила в Европа в момента е в „сложна фаза“ след десет години растеж, като добавя, че това създава почва в Германия за стимулация на вътрешната икономика, предава Reuters.
„Това е повод за нас да продължим работа в секторите за изследване и разработка, но също така, разбира се, и да стимулираме икономиката“, заяви канцлерът на традиционната си лятна пресконференция. Тя добави, че таксата за солидарност ще бъде намалена за повечето данъкоплатци, но не се планира голяма реформа на облагането на бизнеса.
Меркел смята, че забавянето на икономиката е в резултат на несигурността в международната търговия.

Лятната пресконференция на Ангела Меркел: Европа трябва да бъде способна за действие
Берлин. Европа е изправена пред множество предизвикателства, включително ситуацията около Иран, Украйна и миграцията. Поради тази причина тя трябва да бъде способна да действа. Това подчерта канцлерът на ФРГ Ангела Меркел на традиционната си лятна пресконференция преди началото на официалната ваканция на Бундестага, предава руската информационна агенция TACC.
Меркел определи назначаването на Урсуфа фон дер Лайен на поста председател на Европейската комисия като „добро решение“ за Европа. „Ние от гледна точка на Германия, можем да сме горди, че начело на ЕК ще застане германец и че успяхме да избегнем избегнем конфликта между институциите в ЕС“. Същевременно тя изрази увереност, че в лицето на лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер ФРГще има „добър министър на отбраната… тя е опитен политик“.
FAZ: Ангела Меркел дава традиционната си лятна пресконференция
Берлин. Малко преди почивката си канцлерът на ФРГ Ангела Меркел ще отговаря на въпросите на журналистите в традиционната си лятна пресконференция, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Основни теми вероятно ще бъдат промените в кабинета, бъдещето на голямата коалиция и опазването на климата. Що се отнася до външната политика, фокусът ще бъде насочен към ситуацията с мигрантите в Средиземно море и напрежението около Иран.
Лятната пресконференция на Меркел има дълга традиция, но тази година се очаква да бъде особено интересна. Във вторник бившият министър на отбраната на Меркел Урсула фон дер Лайен (ХДС) бе избрана от Европейския парламент за бъдещ ръководител на Европейската комисия. В сряда ръководството на ХДС изненадващо реши да даде поста в Министерството на отбраната на Анегрет Крамп-Каренбауер. Назначението й бе посрещнато резервирано от мнозина. Допреди няколко дни лидерът на ХДС отказваше да се присъедини към кабинета. Опозиционните политици я критикуват, че е неопитна в областта на отбраната. Понастоящем Крамп-Каренбауер се счита за най-обещаващия кандидат за наследник на Меркел на канцлерския пост.