Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Лошото време в Гърция взе жертви

11 юли 2019 | 14:40

Лошото време, което бе охванало част от Балканите в последните някоко дни, кулминира в Гърция, където в сряда вечерта се разрази силна буря, която макар да продължи само десет минути нанесе огромни щети и стана причина за смъртта на най-малко седем души. Две от жертвите са възрастна двойка чешки туристи, които са загинали след като силният вятър и бурята са унищожили техният кемпер, съобщават от полицията.
Румънка и нейното осемгодишно дете са починали при срутването на покрив на заведение в село Неа Плагия в Халкидики. Другите двама загинали са руснаци, единият от което дете, които са били ударени от паднало дърво, недалеч от хотела си в Потидеа. Властите са потвърдили смъртните случаи. Около сто души са получили различна степен наранявания. Няма данни за пострадали българи.


Ekathimerini: Жертвите на лошото време в Гърция се покачиха до седем, правителството ще прати финансова помощ за Халкидики
Говорителят на гръцкото правителство Стелио Петсас заяви в четвъртък, че ще бъде предложена финансова помощ за трите общини на Халкидическия полуостров, които пострадаха по време на лошото време в сряда, пише Ekathimerini.

В същото време стана ясно, че жертвите на стихията вече са седем души, след като властите открива тялото на мъж. Предстои да стане ясно дали то принадлежи на безследно изчезналия в сряда 62-годишен мъж.

МВнР: Няма данни за пострадали българи по време на бурята на Халкидики
По данни на генералното ни консулство в Солун към 21.30 часа на 10 юли(сряда) в района на Халкидики се разрази силна ураганна буря, продължила около 10 минути, отнела живота на шестима души. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Има данни и за материални щети. Електрозахранването е било прекъснато на първия ръкав в селата Потидия, Певкохори и Полихоро, както и на втория ръкав в с. Вурвури.
Към момента в генералното консулство няма постъпили сигнали за бедстващи или пострадали български граждани. Получен е един сигнал през нощта от българска гражданка, намираща се на Ситония (втория ръкав на Халкидики), в който е съобщила, че помещението, в което се намира, е наводнено и планира да изчака преминаването на бурята в автомобила си.
При необходимост нашите сънародници може да се обаждат на спешния телефонен номер на полицията и пожарната – 100; бърза помощ – 116; Полицейска дирекция Халкидики – 0030 23710 215610; туристическа полиция Халкидики – 0030 23710 21646; медицинска помощ Халкидики – 0030 23713 50100; противопожарна служба Халкидики/Полигорос – 0030 2371022644; Полиция Халкидики/Пологорос – 0030 2371021657, 0030 2371021658.
Телефон за връзка с ГК Солун – 0030 2310829210.

B92: Шест сръбски туристи са сред пострадалите при бурята в Халкидики
Шест граждани на Сърбия са сред множеството ранени при бурята, която удари Халкидическия полуостров в сряда, това съобщава сръбската TV Prva, предава радио B92. Според гръцки медии, пострадалите сърби са седем, като сред тях има и 13-годишно момиче. Всички сръбски граждани, които са пострадали са извън опасност за живота, пишат още от редакцията на медията.

Към момента консулството на Сърбия в Солун е получило сигнал само за един пострадал сръбски гражданин.

„То Вима“(Гърция): Гръцките власти в Халкидики са получили над 600 сигнали през нощта
Атина. Гръцките власти на Халкидическия полуостров са получили над 600 сигнали, включително такива за указване на помощ на бедстващи хора, през нощта на сряда срещу четвъртък, съобщава гръцкият вестник “То Вима“.

Според Ефтимиос Лекас, представител на местните власти, бурята е била изключително силна, но за сметка на това е приключила бързо.
„Топлинната вълна в последните няколко дни доведе до този странен феномен“, категоричен е Лекас, имайки предвид температурите, които в някои части на Гърция достигнаха до 40 градуса по целзий в дните преди бурята.

Сутринта в четвъртък се е провела среща на властите в Халкидики, председателствана от министъра на отбраната Михалис Хрисохидис, който е изразил съболезнованията си за шестте починали и посочил, че главният приоритет е да се възстановят всички щети на пострадалите къщи и пътища.

Protothema: Над 100 души са ранени след лошото време в Гърция
Множество хора са ранени в резултат на лошото време, което удари Гърция в сряда вечерта, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Към момента е съобщено, че освен шестимата, които загубиха живота си заради лошите метеорологични условия, общо 100 души са получили различни наранявания, като сред тях са пет деца и жена от гръцката Гражданска защита. Един човек е безследно изчезнал.

Изданието пише, че заради силните ветрове, множество коли са били обърнати или им са им нанесени тежки щети от градушка, голяма колко яйде, както показват снимки в социалните мрежи. Има паднали покриви, изкоренени дървета и прекъснато електрозахранване в много региони.

Ekathimerini: Големи части от Халкидики са без ток заради лошото време
Атина. Около 80% от Халкидики и по-точно цялата предна и малка част от останалата част от полуострова, са останали без електрозахранване ден след като бурите и силният вятър застигнаха района, събаряйки дървета и електрически стълбове, това съобщиха властите в Гърция в четвъртък, предава Ekathimerini.

„Огромни проблеми бяха създадени след като електрически стълб падна на магистрала в страната“, съобщи Гиоргис Адамидис, председател на съвета на Обществения съюз на работниците в електрозахранването.

По-рано бе съобщено, че стихията е причинила смъртта на шестима души, сред които две деца.

Greek Reporter: Шест души са загинали в резултат на лошото време в Гърция, обявено е извънредно положение в Халкидики
Най-малко шест души, сред които и две деца, са загинали в резултат на буреносните ветрове, дъждове и градушки, които сполетяха Гърция в сряда вечерта, съобщава Greek reporter.
Загиналите са туристи от Чешката република, Румъния и Русия.

Две от жертвите са възрастна двойка чешки туристи, които са загинали след като силният вятър и бурята са унищожили техният кемпер, съобщават от полицията.
Румънка и нейното осемгодишно дете са починали при срутването на покрив на заведение в село Неа Плагия в Халкидики. Другите двама загинали са руснаци, единият от което дете, които са били ударени от паднало дърво, недалеч от хотела си в Потидеа. Властите са потвърдили смъртните случаи.

Заради лошото време в Халкидики е обявено извънредно положение. Множество постройки са повредени в резултат бурите. Местни медии определиха природната стихия като „безпрецедентна“ за това време на годината в района.