Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Без „твърд“ Брекзит, но с неясно бъдеще

14 март 2019 | 12:16

В късните часове на сряда депутатите в британският парламент гласуваха срещу излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността без споразумение. Но и с изключването на възможността за „твърд“ Брекзит „бракоразводният процес“ между Брюксел и Лондон все още иглежда мъгляв.
Вероятностите са няколко. Петата по големина икономика в света може да поиска удължаване на срока за излизане след планираната дата – 29 март, премиерът Тереза Мей може да насрочи предсрочни избори и да опита да прокара сделката си за трети път; провеждането на нов референдум за британското членство в ЕС. По този начин полският политик направи последно усилие, за да убеди британския премиер Тереза Мей да промени „червените линии“ в преговорите.


***

AFP: Доналд Тръмп подчерта „безграничния“ потенциал на търговското споразумение с Великобритания
Ден след гласуването в британския парламент, след което стана ясно, че Обединеното кралство няма да излезе от Общността без споразумение, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп припомни за „безграничния“ потенциал на търговското споразумение между Вашингтон и Лондон, предава AFP.
„Моята администрация очаква с нетърпение преговорите за мащабни търговски сделки с Обединеното кралство. Потенциалът е безграничен!", увери лидерът на Белия дом.

AFP: Доналд Туск подкрепи „дългото“ забавяне на Брекзит, ако Лондон „преосмисли“ стратегията си за излизане от ЕС
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск увери, че страните-членки на Общността може да одобрят забавянето на Брекзит, ако това доведе до промяна в стратегията на Лондон за „развода“ с Брюксел, предава AFP.
По този начин Туск прави последно усилие, за да убеди британския премиер Тереза Мей да промени „червените линии“ в преговорите.
В рамките на консултациите преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица, Туск заяви, че „ще призове ЕС 27 да бъде отворен за продължително забавяне, ако Обединеното кралство счете за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да постигне консенсус около нея".

The Independent: Тереза Мей искаше да победи себе си, после се отказа и загуби… от себе си
Тереза Мей искаше да победи себе си, после се отказа и загуби… от себе си, пише в редакционна статия британският вестникThe Independent
Тереза Мей е прекарала последните три години, казвайки, че "Брекзит без споразумение е по-добър от Брекзит с лошо споразумение". Тя отдели четири млрд. паунда публични средства за подготовка за Брекзит без споразумение. И тогава, в сряда вечерта, от нея се очакваше да помири разделените лобита, за да изключи напускане без сделка.
Детайлите са екстравагантно сложни и ключовото нещо, което трябва да се запомни е, че Тереза Мей възнамеряваше да победи себе си, след което реши да не се самоунищожи, като изгуби… от себе си.
Тя нито започна дебата нито го завърши. Не каза нито дума, с изключение на няколко думи, защото в най-сложния за страната момент тя не може да говори.
Нека започнем с лудостта на началното ниво. Споразумението на Тереза Мей сега е отхвърлено два пъти, така че тя направи това, което каза, че ще направи, и внесе предложение пред Камарата на общините да им позволи да гласуват, за изключване на Брекзит без споразумение.
Напускането без споразумение ще бъде безпрецедентен акт на икономическо самонараняване (сегашният прецедент е самия Брекзит). По време на кампанията за референдум никой не провеждаше кампания за Брекзит без споразумение; Брекзит без споразумение би бил невъзможен.
Въпреки това, Брекзит без споразумение чука на вратата, а премиерът не успя да каже на своето правителство как да гласува на този вот, за да се изключи този вариант. Така че това трябваше да бъде „свободно гласуване“, което означава, че тук, в Обединеното кралство през 2019 г., правителството няма позиция за самоунищожаването на икономиката.
На този етап си струва да се отбележи, просто за забавление повече от всичко друго, че Камарата на общините в действителност не може да изключи Брекзит без споразумение. И това е така, защото, споразумението е нещо, което се прави между две страни - този случай Обединеното кралство и ЕС и едната страна, която изключва Брекзит без споразумение? А другата страна няма думата по въпроса?
Консервативният депутат Керълайн Спелман внесе изменение в предложението за отхвърляне, което означава, че ако бъде прието, то ще включва изключване Брекзит без споразумение завинаги. С други думи, това не може да бъде изключено само за няколко месеца, за малко повече време за преговори. Това би било изключено завинаги. Което вероятно ще означава, че Тереза Май ще трябва да се върне в Брюксел, за да не търси кратко, но голямо удължаване на член 50, което означава Великобритания да участва в изборите за ЕС в края на май, и много други неща, които Великобритания като страна вече не може да направи
В четвъртък депутатите ще се върнат отново, за да гласуват дали да удължат член 50, но никой не знае колко дълго. Всъщност никой не знае нищо. Всеки и всичко е станало съвсем лудо.

The Guardian: Отмяната на процедурата по член 50 е единствения начин да се изключи Брекзит без споразумение
Отмяната на процедурата по член 50 е единствения начин да се изключи Брекзит без споразумение, пише Джолион Моъм, адвокат в авторска статия в левия вестник The Guardian.
Депутатите току-що гласуваха срещу Брекзит без споразумение. Но това гласуване само по себе си не постига много, защото това е само индикативен вот. Вариантът „Брекзит без споразумение“ остава на масата.
Когато говорим за Брекзит без споразумение, това е настоящата позиция по подразбиране. Абсолютно вярно е, че ако не се постигне споразумение, Великобритания ще напусне ЕС, без да има такова - на 29-ти този месец, ако не бъде предоставено удължаване; или, ако бъде предоставено удължаване, когато това удължаване изтече. Брекзит без споразумение е крайния вариант по подразбиране.
Но това, което не е вярно, е твърдението, варианта „Брекзит без споразумение“ не може да се изключи.. Има алтернативен окончателен вариант: оставане в ЕС. И депутатите можеха да го приемат.
Решението на Европейския съд по делото Уайтман дава на Обединеното кралство абсолютно право да отмени известието по член 50 и да остане в Европейския съюз. Депутатите могат да приемат законодателство, което води до следствие, че ако не могат да се споразумеят за сделката до деня на излизане (независимо дали това е на 29 март или при изтичане на удължаване), автоматично ще анулира процедурата по член 50.
От правна гледна точка няма място за съмнение. Но истинският въпрос е дали той има политически смисъл. И тук аргументите, защо го правят, са лошо разбрани - но много мощни.
Тази вечер депутатите току-що посочиха в незадължително гласуване, че парламентът не дава съгласието си за напускане без споразумение. Така че крайната цел на законопроекта, който е изготвил авторът е напълно съвместим с намеренията на депутатите. То ще има ясен демократичен мандат от парламента. Депутатите отдавна можеха да вземат мерки, а не да чакат две седмици преди 29 март..
Изключването на „Брекзит без споразумение“ също е напълно съвместимо с политиката на лейбъристите. Манифестът на лейбъристите за 2017 г. каза, че „напускането на ЕС с„ без споразумение ”е най-лошият възможен сценарий за Великобритания“; и "Ние ще отхвърлим" варианта „без споразумение "като жизнеспособна опция.” Освен ако лейбъристите не подкрепят законодателството, за да изключат варианта „напускане без споразумение“ , те ще се откажат от тези обещания.
Не можем разумно да пренебрегваме факта, че депутатите два пъти отхвърлиха формата на Брекзит, договорена от премиера: те също отхвърлиха предложения от лейбъристите „по-мек“ Брекзит, а тази вечер отхвърлиха третата форма на Брекзит- без споразумение.
Оттеглянето на член 50 също не изключва по-късно повторно стартиране на процедурата.
Една от причините да се озове Великобритания в бедствената позиция - 33 месеца след референдума - да не знае обществото колективно какво иска, че все още има национален дебат по въпроса. Хората трябва да бъдат попитани дали искат различен модел от европейския социален модел, който досега е следван. Аргументът между този модел и дерегулираният американски модел - е истинският дебат, който се води, когато се говори за Брекзит.
Европейското право не е идеално, но то разрешава да се стартира отново процедурата по член 50, когато обществото е готово да отговори на въпроса кой модел иска да следва. Правителството трябва да приеме законодателство, което да изключва напускане без споразумение.

The Times: Споразумението на Тереза Мей възкръсва за ново гласуване
Споразумението на Тереза Мей възкръсва за ново гласуване, пише авторитетният английски ежедневник The Times.
Министър-председателят е изправен пред нови предизвикателства днес от депутатите, решени да смекчат или отменят изцяло Брекзит. Депутатите ще трябва да гласуват дали да поискат от Брюксел да удължи процеса по член 50 - необходима стъпка, за да се избегне напускането на ЕС без споразумение след 15 дни.
Тереза Мей се опита да стесни опциите си снощи. Тя внесе предложение, в което се твърди, че Великобритания ще бъде принудена да отложи Брекзит до 30 юни и да вземе участие в европейските избори, които ще се проведат на 22 май, освен ако не бъде сключена сделка до следващата сряда. Предложението й обаче може да бъде изменено от депутатите.
Членовете на Европейската изследователска група на Джейкъб Рийс-Мог проведоха разговори с министъра за Брекзит и главния прокурор относно промените в правните му становища, които биха им позволили да подкрепят споразумението на премиера. Източниците от двете страни потвърдиха преговорите, като един от тях каза, че те са предложили „възможен път“ към подкрепа на предложението на премиера.
Правителствен източник заяви, че "каналите за комуникация са отворени". При потенциална сделка правителството ще приеме законодателство, за да даде на парламента правомощието да се оттегли едностранно от ирландския предпазен механизъм, ако депутатите определят, че тя е станала постоянна.
Главният прокурор Джефри Кокс ще издаде и допълнителни правни съвети, като изясни, че ако предпазният механизъм стане постоянен, това би представлявало „фундаментална промяна на обстоятелствата“ съгласно Виенската конвенция.
Високопоставен "брекзитър“ каза, че Демократичната юнионистка партия и много от евроскептиците биха могли да подкрепят правителството във вторник, ако Кокс се позовава на член 62 от конвенцията в официалния си съвет.
Министър-председателят продължава да се съпротивлява на натиска да се проучи дали има мнозинство за алтернатива на нейната сделка, включително така наречената опция „Норвегия+“
Един от нейните водещи защитници, Ивет Купър, предупреди министър-председателя да очаква нов опит от страна на депутатите да се възползват от правомощията си, ако не улесни гласуването за „други възможности за Брекзит“.
Джереми Корбин каза пред депутатите, че премиерът многократно е предлагала избор между предложеното от нея споразумение и Брекзит без споразумение, като казва: "През последните 24 часа парламентът решително отхвърли и двете."
Той добави: "Парламентът сега трябва да поеме контрола над ситуацията."
Някои „брекзитъри“ заявиха, че ще бъдат принудени да гласуват за сделката третия път. Един от тях, Саймън Кларк, каза: „На този етап имам пистолет опрян в главата ми и аз мисля, че избирателите ще оценят, че все ни остават много, много ограничени възможности, ако искаме да уважим ангажимента да напуснем. Така че сега това е лошо споразумение или въобще да няма Брекзит. Това е абсолютно ужасно. Парламентът тази вечер направи колосална грешка. "

The Daily Telegraph: Британското правителство обмисля отлагането на Брекзит с две години
Членовете на британското правителство са обсъдили възможността да се отложи датата на оттегляне на Великобритания от Европейския съюз за срок до две години, пише The Daily Telegraph
Според изданието Брекзит ще бъде отложен поне до 30 юни, ако премиерът Тереза Мей все пак успее да убеди депутатите от Камарата на общините да подкрепят споразумението, постигнато с Брюксел, следващата седмица. Ако договорът за Брекзит бъде отхвърлен за трети път, тогава оттеглянето от ЕС ще бъде отложено за "по-дълъг" период, предупреди британският премиер.
Вестникът отбелязва, че Мей е загубила контрол над ситуацията и над Консервативната партия, на която тя е лидер. Факт е, че веднага 18 членове на правителството нарушиха партийната дисциплина, като отказаха да гласуват против предложението веднъж и завинаги да блокират възможността за реализиране на сценария за напускане на ЕС без сделка.
Мей в сряда предложи парламентът да проведе ново гласуване по проекта за споразумение с Брюксел за условията на Брекзит до 20 март. Британските законодатели преди това два пъти са отхвърляли проекта за споразумение с ЕС - през януари тази година и по време на гласуването във вторник, и двата пъти с голяма разлика - съответно 230 и 149 гласа. Въпреки това, Мей призова Парламента отново да разгледа споразумението и да го приеме, заявявайки, че само в този случай датата на излизане от ЕС, която сега е определена за 29 март, може да бъде отложена за кратко.
По-рано пред Камарата на общините Мей предупреди, че ако депутатите отново откажат да дадат зелена светлина на проекта за споразумение с ЕС, Обединеното кралство ще трябва да вземе участие в изборите за Европейския парламент, насрочени за 23-26 май, а оттеглянето на страната от ЕС ще бъде отложено за неопределено време.

„Независимая газета“: Брекзит предизвика тревога в Стария свят
Брекзит предизвика тревога в Стария свят, пише в аналитична статия руският ежедневник “Независимая газета.
Резултатите от гласуването в Камарата на общините предизвикаха разочарование не само в Обединеното кралство, но и в Стария свят, където се страхуват от катастрофалните последици от евентуален Брекзит без споразумение. В същото време в Брюксел стана ясно, че болезнените и дълги разговори за развод са в миналото. "Ако съществува изход от сегашната безизходица, той може да бъде намерен само в Лондон", заяви пресслужбата на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.
Дискусията в британския парламент показва, че политическият елит на страната е в състояние на пълно безизходица, казва Николай Кавешников, началник на отдел "Интеграционни процеси" в МГИМО. "Те не са в състояние да разработят последователна реалистична стратегия", каза той в разговор с изданието. „Причината за това е, на първо място, разделянето както между партиите, така и в самите партии, до голяма степен отразяващи разделение в обществото. Втората причина е желанието да се постигне недостижимото, Великобритания да запази участието си в редица проекти, които са изгодни за него . Трудно е да си представим рационален изход от този безизходица. "
Кавешников изрази скептицизъм, че британските власти ще могат да предложат конкретни и убедителни аргументи в полза на забавянето, дори и то да бъде поискано. „Единственият аргумент, който може да повлияе на политиците в ЕС, е, че Брекзит без споразумение също не е от полза за ЕС. Това ще създаде хаос не само в Обединеното кралство, но и ще създаде значителни проблеми за европейската икономика ”, е сигурен експертът.
Кавешников, както и други анализатори, допускат различни сценарии за развитието на събитията - от оставката на правителството до извънредните избори. Според него, “никой от тях не разрешава рационално основния проблем - Великобритания не може да напусне ЕС, оставайки там с един крак.

ТАСС: Хайко Маас нарече „разумен сигнал“ последното гласуване за Брекзит
Германският външен министър Хайко Маас припомни, че Брекзит без споразумение не е в интерес на никоя от страните и изрази задоволство от последното гласуване в британския парламент. Неговите думи са цитирани в сряда от пресслужбата на ведомството, предава TACC.
„От Лондон пристигна разумен сигнал“, са думите на Хайко Маас.
В сряда вечерта британските депутати гласуваха за изменение на правителствения законопроект, което възпрепятства прилагането Брекзит без споразумение при никакви обстоятелства, припомня агенцията.

AFP: Тереза Мей ще подложи проектоспоразумението за напускане на ЕС на трето гласуване на 20 март
Правителството на британския премиер Тереза Мей изложи планове за трети парламентарен вот за проектоспоразумението за Брекзит с ЕС, която ще се проведе до 20 март, предава AFP.
В предложение, което ще бъде гласувано от депутатите в четвъртък, правителството заявява, че ако парламентът не е одобрил сделката до тази дата, ще бъде поискано удължаване на срока на действие на член 50.
В предложението се казва, че правителството ще търси "еднократно удължаване" на Брекзит за период до30 юни 2019 г.", ако парламентът одобри сделката.
Ако споразумението не бъде прието, това ще означава, че Великобритания ще трябва да поиска по-продължително забавяне, което означава, че Великобритания трябва да проведе избори за Европейски парламент през май 2019 г.".

Politico: Британският парламент отхвърли възможността Великобритания да може да напусне ЕС без споразумение
Депутатите гласуваха категорично, отхвърляйки възможността за напускане на ЕС без споразумение , като проправят пътя за гласуване дали премиерът да поиска от ЕС удължаването на член 50, пише европейската редакция на авторитетното издание Politico.
Решението, прието с 312 срещу 308 гласа, не е задължително за правителството. То дойде под формата на изменение на предложението на правителството, което, макар и да отхвърляше излизането без сделка на 29 март, сегашната законова дата на напускане, все пак отбелязаше, че напускането без сделка остава законова възможност.
Поправката, внесена от консервативния депутат Каролин Спелман, премахна тази възможност, в явно желание да се премахне всяка неяснота относно намеренията на правителството.
Преди гласуването Мей бе обещала , че ако предложението на правителството бъде прието, тя ще внесе допълнително предложение за удължаване на срока за преговори по член 50, който ще бъде гласуван в четвъртък.
Все още не е ясно дали обещанието продължава да се прилага сега, след като изменението, а не правителственото предложение, е прието, но Мей ще се изправи пред сериозна политическа реакция от страна на много консерватори в правителството, които искат удължаване на срока по член 50.
За да стане това Тереза Мей трябва официално да поиска удължаване от ЕС-27, които трябва да вземат единодушно решение за такова удължаване.