Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Скопие прави място за „Северна Македония“

11 февруари 2019 | 12:28

В Скопие са в очакване Атина да изпрати вербална нота, с която официално да уведоми властите в Македония за ратификацията на Преспанското споразумение и Протокола за членството в НАТО.
По-рано гръцкият заместник-министър на външните работи Йоргос Катругалос обясни следващите стъпки, които Атина следва да предприеме след петъчното гласуване на протокола за македонското членство в Алианса. „В понеделник ще бъде изпратена вербална нота за информиране за ратифицирането на споразумението. След това Северна Македония ще информира ООН, както и всички държави-членки, които са я признали под конституционното име, че започва прилагането на новото име. От понеделник започват нейните задълженията за промяна на имената на улиците, обектите, документите, които са със старото име; всичко, за което се договорихме“, поясни Картугалос, като същевременно подчерта, че от първия ден на новата работна седмица Скопие трябва да започне да използва новото име – Република Северна Македония.
Междувременно в Скопие правят място за „Северна Македония“. Надписът „Правителство на Република Македония“ от сградата на кабинета в Скопие е свален, за да се допълни новото име на държавата. Табела с македонския държавен герб и надпис „Република Северна Македония“ на два езика вече е изготвена и за граничния пункт „Богородица“ на границата с Гърция. В рамките на седмицата ще бъде завършена подмяната на табелите на ключови институции и пътни артерии в югозападната ни съседка.


„Алсат-М“ (Македония): Започва поставянето на табелите с новото име на Македония
Тази седмица ще започне поставянето на табелите с новото име на Македония, отбелязва излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Табела с македонския държавен герб и надпис „Република Северна Македония“ на два езика вече е изготвена за граничния пункт „Богородица“ на границата с Гърция. Уточнява се, че вече е свален и надписът „Правителство на Република Македония“ от сградата на кабинета в Скопие.

„Фокус“ (Македония): Свален е надписът на сградата на правителството в Скопие, за да се допълни новото име на държавата
Надписът „Правителство на Република Македония“ от сградата на кабинета в Скопие е свален, за да се допълни новото име на държавата – „Република Северна Македония“, съобщава електронното издание на местния „Фокус“.
Очаква се днес Атина да изпрати вербална нота, с която да уведоми Скопие за ратификацията на Преспанското споразумение и Протокола за членство в НАТО. С това Договорът от Преспа влиза в сила и югозападната ни съседка ще се нарича официално „Република Северна Македония“.
Следващата стъпка е двете страни да изпратят съвместно писмо до ООН, с което да информиран генералния секретар на международната организация Антониу Гутериш за влизане в сила на договора. След това ще бъдат уведомени и страните-членки на ООН. Процесът следва да бъде завършен в рамките на няколко дни, припомнят от Министерството на външните работи в Скопие.

„Независен“ (Македония): Скопие очаква вербална нота от Атина за ратификация на Преспанското споразумение и Протокола за членството в НАТО
В Скопие са в очакване в рамките на деня Атина да изпрати вербална нота, с която официално да уведоми властите в Македония за ратификацията на Преспанското споразумение и Протокола за членството в НАТО, припомня електронното издание на скопския вестник „Независен“.
По-рано гръцкият заместник-министър на външните работи Йоргос Катругалос обясни следващите стъпки, които Атина следва да предприеме след петъчното гласуване на протокола за македонското членство в Алианса.
„В понеделник ще бъде изпратена вербална нота за информиране за ратифицирането на споразумението. След това Северна Македония ще информира ООН, както и всички държави-членки, които са я признали под конституционното име, че започва прилагането на новото име. От понеделник започват нейните задълженията за промяна на имената на улиците, обектите, документите, които са със старорото име; всичко, за което се договорихме“, поясни Картугалос, като същевременно подчерта, че от първия ден на новата работна седмица Скопие трябва да започне да използва новото име – Република Северна Македония.

Kathimerini: Македония ще забави „малко“ промяната на името, твърдят източници
С уведомяването от страна на Атина на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) за ратифицирането на Преспанското споразумение и на Протокола за присъединяване към НАТО, съседната страна трябва да започне да изпълнява задълженията си, като да използва официално новото си име – Република Северна Македония. Източници обаче твърдят, че Скопие ще забави „малко“ този процес, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Предвиждаше се първата табела с новото име на Македония да бъде поставена на основния граничен пункт с Гърция още в понеделник. Оказва се, че съобщенията за тези намерения са преждевременни, коментира изданието. Според източници поставянето на новия знак е отложено за вторник или дори по-късно през седмицата.
Властите в Скопие следва също да информират ООН за промяната на името и да гарантира, че всички указателни табели и знаци, включително върху документите, съответстват на приетите промени.

The Economist: Дали името „Северна Македония“ ще се наложи сред обществеността
Дали името „Северна Македония“ ще се наложи сред обществеността, анализира британското авторитетно издание The Economist.
Историята казва, че може да отнеме години, преди тази промяна да бъдат приета от обществеността, пише изданието.
Какво означава името? На 25 януари, след няколко месеца преговори, депутатите в Гърция гласуваха за признаване на северната им съседка Македония като "Северна Македония", което ще сложи край на 28-годишния спор с малката балканска държава и ще проправи пътя за членството й в НАТО и ЕС. Резултатът беше посрещнат като историческо постижение. Но Македония не е единствената държава, която напоследък промени името си. През 2016 г. Чешката република прие "Чехия" като официална кратка версия на името си. Миналата година африканската държава в Свазиленд е преименувана на „еСватини“ от неговия еднолично управляващ монарх.
Страните променят името си по различни исторически и културни причини. В случая с Македония, целта беше да се разрешат претенциите на Гърция за името, което датира от древното царство на Александър Велики. Защото целта на еСватини беше да преодолее своето колониално минало и да потвърди африканската си идентичност. Доскоро това беше една от малкото африкански държави, които запазваха името, използвано от европейските му колонизатори, след като са получили независимост. Целта на Чехия беше много по-практична. Страната се надява, че табелката с данни ще бъде по-подходяща за неформално ползване, по същия начин, както „Словакия“ се използва за Словашката република.
За съжаление, вкореняването на новите имена на страни може да бъде бавно. Поглеждайки назад към някои от най-значимите промени през 20-ти век с Google Ngram Viewer, база данни с над 5 милиона диаграми, става ясно, че може да минат години, преди новото име да получи широко разпространение. След като бившата британска колония Цейлон приема името Шри Ланка през 1972 г., отнема почти десетилетие, преди новото име да получи повече референции в литературата от своя предшественик. Името на Зимбабве смени Родезия за два пъти по-кратко време. Когато управляващата военна хунта на Бирма промени името на страната на Мианмар през 1989 г., някои чуждестранни правителства не искаха да признаят промяната, тъй като това би могло да се разглежда като признаване на легитимността на режима. До 2008 г. името Бирма в английските книги все още се споменава по-често от Мианмар.
Остава да се види дали "Северна Македония" ще спечели публиката. Името все още не е представено в базата данни на географските имена на Организацията на обединените нации, а Google Карти все още отбелязва страната като "Македония (Бивша югославска република Македония)". Промените отнемат време. Но след няколко години спорът за името на империята, някога управлявана от Александър Велики, може най-накрая да влезе в историята.

A1 On (Македония): В понеделник Гърция ще изпрати нота на Македония за ратификацията на Договора от Преспа и протокола за членство в НАТО
В понеделник Гърция ще изпрати нота на Македония за ратификацията на Договора от Преспа и протокола за членство в НАТО, информира Македонската информационна агенция (МИА), цитирана от скопския информационен портал A1 On
В интервю за гръцката информационна агенция ANA-MPA заместник-външния министър Йоргос Катругалос обяснява следващите стъпки след като гръцкият парламент даде зелена светлина в петък на протокола за членство в НАТО , а на 25-ти януари беше ратифициран Договорът от Преспа.
„В понеделник ще бъде изпратена вербална нота за информиране относно ратифицирането на Договора и след това Северна Македония ще информира ООН, както и всички държави-членки, които са я признали с конституционно име, че отсега нататък признаването ще бъде с новото конституционно име. И разбира се, от понеделник започва своите задължения, да промени имената на улиците, обектите и документите, които носят старото име“
На въпроса дали съседната страна ще трябва да използва новото име от следващата седмица Катругалос е категоричен, че Договорът от Преспа го налага.