Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Северна Македония влезе в сила

09 февруари 2019 | 19:17

От днес Договорът от Преспа е напълно приложим. Всички предпоставки са изпълнени. След 11-часовия парламентарен дебат в гръцкия парламент беше приет протоколът за членство на Република Северна Македония в НАТО.
Със 153 гласа на депутатите от СИРИЗА, коалиционните партньори и няколко независими депутати протоколът беше ратифициран.
Сега Гърция трябва официално да информира Македония, че е ратифицирала Протокола за членство в НАТО, последвано от обмен на ноти между двете правителства. След това двете страни трябва да информират ООН и всички други международни организации, че новото конституционно име на Македония ще бъде Република Северна Македония. В информацията ще се казва, че различията в наименованията, посочени в Резолюции 817 и 845, са преодолени и че Договорът от Преспа влиза в сила.
Правителството съобщава, че е в ход подготовка за подмяна на табелите на граничните пунктове, държавните институции и дипломатическите и консулските представителства.
„Правителство на Република Северна Македония“ ще трябва да пише следващата седмица на правителствената сграда.
От днес се прилагат следните разпоредби на Договора от Преспа:
„Ако някоя от страните смята, че един или повече символи, които са част от историческото му или културно наследство, се използват от другата страна, тя ще уведоми другата страна за такава предполагаема употреба, а другата страна ще предприеме подходящи коригиращи мерки за ефективно решаване на проблема и гарантиране на спазването на споменатото наследство “.
Македония разполага с шест месеца, за да преразгледа статута на паметниците, обществените сгради и инфраструктури на своята територия, "и дали те по някакъв начин се позовават на древната история на Гърция и на цивилизацията, която е неразделна част от историческото или културното наследство на Първата . Македония ще трябва да предприеме подходящи корективни мерки, за да разреши ефективно проблема и да гарантира спазването на споменатото наследство.“
Всяка страна ще се придържа към препоръките на Конференцията на ООН за стандартизация на географските наименования относно използването на официални географски имена и топоними на територията на другата страна, като дава приоритет на използването на ендонимите пред екзонимите (македонците трябва да наричат Солун Тесалоники, например).
Съвместна експертна дисциплинарна комисия от експерти по исторически, археологически и образователни въпроси ще бъде създадена в рамките на един месец, за да разгледа обективната, научна интерпретация на историческите събития, основани на автентични документи, основани на факти и научно обосновани исторически източници и археологически находки.
Тази комисия, ако счете за уместно, ще преразгледа учебниците и учебните материали като карти, исторически атласи, ръководства за обучение, използвани във всяка страна, в съответствие с принципите и целите на ЮНЕСКО и Съвета на Европа.

***
„А1 Он“ (Македония): Започва употребата на новото име Република Северна Македония
Скопие. След ратифицирането на Протокола за присъединяване на Македония към НАТО от гръцкия парламент следва изпълнението на мерките и дейностите, обявени от македонското правителство за изпълнение на задълженията, произтичащи от Преспанския договор, отбелязва македонският портал „А1 Он“.
Правителството вече е сформирало междуресорна група, която ще трябва да подготви Национален план за действие за изпълнение на по-нататъшните мерки и дейности, като в рамките на седем дни държавните институции, граничните пунктове и дипломатичните консулски служби ще трябва да променят табелките с новото име на държавата - Република Северна Македония.
Правителството не очаква проблеми от държавните институции, когато използва новото име на държавата.
Използването на новото име на държавата ще бъде приведено в съответствие със Закона за използването на езиците, което означава, че табелките ще бъдат написани и на албански език, защото, както неотдавна заяви говорителят на правителството Миля Бошняковски, албанците са 20% на държавно ниво.
Местните власти също ще получат препоръки за смяна на табелките, докато секторите и службите за връзки с обществеността на държавните и обществените институции ще получат насоки за използване на конституционното име.
От правителството за момента не се разкрива, но казват колко ще струва целият процес и посочват, че това ще бъде известно, след като се завърши цялата процедура.
Промяната на конституционното име на Македония следва след подписването на Преспанския договор и неговото ратифициране в парламентите на двете страни. След 27-годишен спор с Гърция, Македония ще промени името си от "Република Македония" на "Република Северна Македония".
С разрешаването на десетилетия спор за името, Протоколът за присъединяване на Македония за членство в НАТО бе подписан в сряда в Брюксел от посланиците на 29-те членове на Алианса.

Волен Сидеров, „Атака“: Предлагам анекс към договора ни с Македония, който ще гарантира изчистването на неясноти и кражба на история
София. Предлагам анекс към договора ни с Македония, който ще гарантира изчистването на неясноти и кражба на история. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров. Такова подобрение на договора той е предложил още през лятото на миналата година. Според Сидеров отношенията ни с Македония продължават да бъдат сложни, но все пак отпушването им може да се приеме за успех. Премиерът Бойко Борисов има възможността по международен начин, чрез натиск отвън да поиска от ръководството на Македония да приемат условията, каза още Сидеров и допълни, че това е възможно да се случи без истерия и фалцет. „Най-кратко текстът на анекса казва, че двете страни се задължават да не спекулират с исторически факти, събития и личности по начин, по който обикновено Македония го прави. Чухме от премиерът Заев неща, свързани с Илинденско преображенското въстание, които подразниха. Такива подмятания продължават. Този анекс изчиства нещата. Някой може би ще каже, че Македония няма да го подпише. А ще иска ли съгласието ни за членство в НАТО?!. Ще го иска“, обясни той. Волен Сидеров уточни, че българското съгласие за членството на Македония в НАТО и ЕС е шансът ни да защитим историята си. Според него това е начинът за правене на дипломация.

Kathimerini: Протоколът за членство на Македония в НАТО е ратифициран на фона на остри конфликти
Атина. Протоколът за членство на Македония в НАТО е ратифициран на фона на остри конфликти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Някогашните съюзници премиерът Алексис Ципрас и лидерът на „Независими гърци" Панос Каменос ‚ „кръстосаха шпаги“ в петък по време на разгорещен дебат в парламента, който приключи с ратифицирането на протокола за присъединяване към НАТО на Северна Македония със 153 „за“ и 140 „против“.
В размяната на намеци за задкулисни машинации по време на тяхната коалиция, Ципрас каза, че е щастлив, че е имал далновидност, за да осъзнае, че лидерът на „Независими гърци“е подготвил план за сваляне на правителството. Той също така заяви, че позицията на Каменос след разпадането на коалицията противоречи на неговата „политическа история от последните четири години“.
От своя страна Каменос описва своя бивш партньор от четири години като "хладнокръвен убиец", обвинявайки го за разпускането на парламентарната му група. С последната нощ на депутат Танасис Папахристопулос, парламентарната група на Анел падна под минимума от пет депутати.
Той също така обвини Ципрас в подкупване на бивши депутати от „Независими гърци“, след като миналия месец те гласуваха за ратифициране Договора от Преспа в замяна на министерска длъжност.
Лидерът на консервативната опозиция „Нова демокрация” Кириакос Мицотакис повтори решението на своята партия да не ратифицира протокола за присъединяване, като го определи като „окончателен акт във вредно споразумение”. Той каза, че ратификацията се осъществява чрез процес, който „унижава” парламентарните норми по безпрецедентен начин ”чрез създаване на временни съюзи, използвайки вота на“ някои желаещи депутати”.
Той каза също, че неговата партия няма да се откаже от правото да наложи вето на присъединяването на съседната страна към Европейския съюз, след като процесът започне.

„МКД“ (Македония): Договорът от Преспа започва да се прилага от днес
Скопие. Договорът от Преспа започва да се прилага от днес, пише македонското електронно издание “МКД“.
От днес Договорът от Преспа е напълно приложим. Всички предпоставки са изпълнени. След 11-часовия парламентарен дебат в гръцкия парламент беше приет протоколът за членство на Република Северна Македония в НАТО, пише изданието
Със 153 гласа на депутатите от СИРИЗА, коалиционните партньори и няколко независими депутати протоколът беше ратифициран.
Сега Гърция трябва официално да информира Македония, че е ратифицирала Протокола за членство в НАТО, последвано от обмен на ноти между двете правителства. След това двете страни трябва да информират ООН и всички други международни организации, че новото конституционно име на Македония ще бъде Република Северна Македония. В информацията ще се казва, че различията в наименованията, посочени в Резолюции 817 и 845, са преодолени и че Договорът от Преспа влиза в сила.
Правителството съобщава, че е в ход подготовка за подмяна на табелите на граничните пунктове, държавните институции и дипломатическите и консулските представителства.
„Правителство на Република Северна Македония“ ще трябва да пише следващата седмица на правителствената сграда.
От днес се прилагат следните разпоредби на Договора от Преспа:
„Ако някоя от страните смята, че един или повече символи, които са част от историческото му или културно наследство, се използват от другата страна, тя ще уведоми другата страна за такава предполагаема употреба, а другата страна ще предприеме подходящи коригиращи мерки за ефективно решаване на проблема и гарантиране на спазването на споменатото наследство “.
Македония разполага с шест месеца, за да преразгледа статута на паметниците, обществените сгради и инфраструктури на своята територия, "и дали те по някакъв начин се позовават на древната история на Гърция и на цивилизацията, която е неразделна част от историческото или културното наследство на Първата . Македония ще трябва да предприеме подходящи корективни мерки, за да разреши ефективно проблема и да гарантира спазването на споменатото наследство.“
Всяка страна ще се придържа към препоръките на Конференцията на ООН за стандартизация на географските наименования относно използването на официални географски имена и топоними на територията на другата страна, като дава приоритет на използването на ендонимите пред екзонимите (македонците трябва да наричат Солун Тесалоники, например).
Съвместна експертна дисциплинарна комисия от експерти по исторически, археологически и образователни въпроси ще бъде създадена в рамките на един месец, за да разгледа обективната, научна интерпретация на историческите събития, основани на автентични документи, основани на факти и научно обосновани исторически източници и археологически находки.
Тази комисия, ако счете за уместно, ще преразгледа учебниците и учебните материали като карти, исторически атласи, ръководства за обучение, използвани във всяка страна, в съответствие с принципите и целите на ЮНЕСКО и Съвета на Европа.

„Телма“ (Македония): Гърция ратифицира протокола за членство на Македония в НАТО – Договорът от Преспа влиза в сила
Скопие. Гръцките депутати ратифицираха протокола за членство на Македония в НАТО, което изпълни последното условие за влизането в сила на Договора от Преспа., съобщава македонският телевизионен канал “Телма“.
След остър дебат между депутатите на управляващата СИРИЗА и опозиционната „Нова Демокрация“ със 153 гласа ‚за“, беше ратифициран протоколът за македонското членство в Алианса.
Ратификацията бе последната стъпка близо осем месеца след подписването на Договора от Преспа, за да влезе в сила. Договорът не влиза в сила незабавно, а трябва да се изчака Гърция официално да информира Македония, че е ратифицирала протокола за членство в НАТО, както е предвидено в заключителните разпоредби на документа, в член 20, параграф 3.
Следва размяна на ноти между двете правителства. Сега, след размяната на ноти, тогава вече Северна Македония и Република Гърция изпращат писмо до ООН и всички други международни организации, че новото конституционно име на Македония ще бъде Република Северна Македония.
Според информацията, с която разполага телевизионния канал, нотата от Гърция ще бъде изпратена в понеделник, а същия ден двете страни ще информират съвместно ООН, че различията в имената, изброени в Резолюции 817 и 845, са преодолени и Договорът от Преспа влиза в сила. Същевременно Македония ще информира и други международни организации, че новото й конституционно име е Република Северна Македония.
Също така ще започнат незабавно дейностите, които съпътстват подмяната името на граничните пунктове, правителствените институции и дипломатическите и консулските представителства.
Правителството, както се казва, все още не е подготвило план, с който да започне да сменя имената на институциите.
Неофициално, първата табела с новото конституционно име ще бъде поставен на граничния пункт Богородица в района на Гевгелия, след което ще бъдат сменени табелите на правителството и на парламента. Както "Телма" съобщава, вече са подготвени дизайнерските решения на новите табелки, които ще заменят старите.

Reuters: Ратифициран е протоколът за членство на Македония в НАТО
Атина. Гръцкият парламент в петък ратифицира със 153 гласа "за" и 140 "против" споразумение с Бившата югославска република Македония за влизане в НАТО под ново име, след като Договорът от Преспа сложи край на 27-годишния спор за нейното име , предава Reuters.
Членовете на НАТО подписаха споразумението с Македония тази седмица, дни след като гръцкият парламент одобри споразумение между Атина и Скопие, което променя името на балканската държава в Северна Македония.

Kathimerini: Дебатът за ратификация на протокола за членството на Македония в НАТО приключи
Атина. Дебатът за ратификация на протокола за членството на Македония в НАТО приключи и започна поименното гласуване, пише гръцкото електронно издание Kathimerini в социалната мрежа „Туитър“.
Премиерът Алексис Ципрас е заявил, че „се гордее с депутатите, ратифицирали Договора от Преспа“ , подчертавайки, че „гръцкият народ, историята и следващите поколения“ ще оценят тези събития, като напомни, че „Бивша югославска република Македония има суверенното право да реши дали да се присъедини към НАТО и ЕС“

Kathimerini: Кириакос Мицотакис заяви, че партията му няма да ратифицира протокола за присъединяване на Македония към НАТО
Атина. Лидерът на консервативната опозиция Кириакос Мицотакис потвърди в петък решението на своята партия да не ратифицира протокола за присъединяване на Македония („северна Македония в материала – бел. ред)) към НАТО, като го определи като "окончателен акт в увреждащо споразумение" по време на дебатите в парламента, предава думите му електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В изказване пред депутатите той заяви, че ратификацията се осъществява чрез процес, който „унижава“ парламентарните норми „по безпрецедентен начин“, като създава временни съюзи, използвайки вота на „някои желаещи депутати“.
Той заяви също, че неговата партия няма да се откаже от правото на вето за присъединяването на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) към Европейския съюз, след като процесът започне.
„Отрицателните последици [от сделката] ще трябва да бъдат смекчавани мярка по мярка всеки ден. И още веднъж повтарям: не се отказвам да налагам вето на присъединяването на Скопие към Европейския съюз ”, каза той, добавяйки, че „Нова демокрация“ не възразява принципно за влизането на Македония в НАТО, но се противопоставя на предоставянето на“ македонска ”етническа принадлежност и език на своя съсед.
Мицотакис също разкритикува политическия катаклизъм, породен от разделенията, създадени в няколко партии заради Договора от Преспа заявявайки, че съставът на парламента е променен и трябва да се насрочат избори.

Kathimerini: „Независими гърци“ ще изключат Танасис Папахристопулос от партията и парламентарната си група
Атина. Панос Каменос, лидер на националистическата партия „Независими гърци“, заяви в петък вечерта, че ще изключи от партията Танасис Папахристопулос след речта му в парламента, където се обсъжда ратифицирането на протокола за присъединяване към НАТО на Македония „Северна Македония“ в материала – бел. ред), пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Отстраняването на Папахристопулос ще свали парламентарната група на „Независими гърци“ под минимума от пет депутати, избрани с листата на партията тъй като един от останалите депутати на партията, Аристеидис Фокас, първоначално влезе в парламента от листата на Съюза на центристите.
Каменос обвини премиера Алексис Ципрас, негов бивш коалиционен партньор в правителството, за разпускането на парламентарната група, наричайки го „хладнокръвен убиец“.
„Министър-председателю, вие сте извършили престъпление. Аз поемам отговорност за себе си, но когато става въпрос за „Независими гърци“, това е престъпление, което никога няма да забравя. Решихте да ни накарате да замълчим - каза той, обръщайки се към премиера.
Той също така заяви, че „може да избере“ да се откаже от собственото си място в парламента тази вечер, за да покаже, че „има хора, които не се интересуват от парламентарно място.“

„Независен“ (Македония): Колко сложна е ратификацията за приемане на Македония в НАТО в различните страни- членки на Алианса
Скопие. Колко сложна е ратификацията на протокола за приемане на Македония в НАТО в различните страни- членки на Алианса, пояснява материал в електронното издание на скопския вестник "Неависен".
След като министрите на държавите-членки подписаха протокола за приемане на Македония в НАТО, само ратифицирането разделя страната от пълноправно членство. Днес се очаква Гърция да постави "печат" на този документ, като гласува в парламента и ще бъде не само първата страна, която ратифицира членството, но и ще го направи за рекордно кратко време – на практика за два дни.
Освен това EurActiv за втори път публикува информация, че ратификацията на протокола за присъединяване на Македония ще се ускори и че страните-членки са получили такава препоръка, за да може Македония да "хване" срещата на върха на НАТО през декември тази година в Лондон. Самият факт, че 29 страни трябва да извършат ратификацията, показва, че процесът ще бъде сложен.
Проучванията, извършени в Черна гора преди приемането, показаха, че ратификацията е най-тежка в Люксембург, Хърватия и Съединените щати, защото само в тези три страни тя трябва да бъде приета с мнозинство от две трети. При това, в 27 от 29-те държави-членки, ратификацията се прави в парламента и само в Канада правителството решава за това, докато в Обединеното кралство министърът на външните работи поставя подпис и протоколът се изпраща за информация в парламента за 21 дни. Анализът на предишните разширявания показва, че процедурата по ратифициране е най-дълга в Нидерландия, следвана от Германия, след като през 2004 г. тя се разшири значително със седем нови страни, а в Нидерландия тя има рекордни 275 дни и 160 дни в Германия. Различни практики съществуват по начина, по който се извършва ратификацията, само със закон или с резолюция, от една или две парламентарни камари (в Съединените щати ратификацията се гласува, например, само в Сената), в 21 държави тя се гласува по най-простата процедура - с обикновено мнозинство. Практически, с изключение на Албания, Естония и Словакия, във всички други страни е достатъчно одобрение с болшинство от един глас.
Най-важното е, че обикновено страни с политическа и демократична традиция, дори когато се сменят правителствата, спазват международните споразумения, които са подписали и когато вече са подписали документа, ще бъдат прецедент, ако не ратифицират приемането. Накрая Македония има последната дума, като след всички ратификации трябва да каже дали все още иска да бъде член на Алианса, т.е. накрая страната може да промени решението си, ако междувременно дойде антинатовско управление на власт. Също така е важно как този процес получава публична подкрепа в бъдещите държави-членки. Анализът показва, че от всичките 14 страни, които станаха членове на НАТО по време на последните пет разширявания, само две потвърдиха желанието си да влязат в Алианса чрез референдум, а всички останали гласуваха в парламента. Става въпрос за Унгария, където 85,3% от участвалите граждани са гласували за НАТО и Словения, където подкрепата възлиза на 66,2%.