Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Гръцкият парламент гласува за македонското членство в НАТО

08 февруари 2019 | 12:30

Депутатите в гръцкия парламент гласуват за Протокола за присъединяване на Македония към НАТО под новото й име, договорено с Преспанското споразумение, след като документът получи „зелена светлина“ от Комисията за национална отбрана и външна политика. За да бъде ратифициран протоколът са необходими най-малко 151 гласа „за“ в 300-местния законодателен орган в Атина.
Очаква се в гръцкия парламент да се стигне до пореден бурен дебат преди гласуването на протокола за присъединяване на Македония към НАТО под новото й име. Политическото напрежение в южната ни съседка нарасна след решението на шестима депутати - четирима независими и двама от партията „Независими гърци“ (АНЕЛ) - да се присъединят към групата на СИРИЗА. Макар очакванията да са за приемане на протокола, реториката по всяка вероятност отново ще вземе връх в пленарната зала.
Протоколът беше одобрен в четвъртък след разискване на ниво комисии, по време на което лидерът на АНЕЛ Панос Каменос, който напусна правителството миналия месец, заяви, че ще настоява за мнозинство от 180 гласа в 300-местния парламент за протокола, който, съгласно думите му, отстъпва гръцките суверенни права. СИРИЗА не пропусна да подчертае, че противопоставянето на опозиционната „Нова демокрация“ на протокола е в разрез с традиционната позиция на партията по отношение на НАТО и Европейския съюз. „Протоколът е официално продължение на Преспанското споразумение, което е вредна за страната. Затова не можем да гласуваме за него", подчерта Йоргос Кумуцакос, отговорник на „Нова демокрация“ за външната политика.


ANA-MPA: Гласуването в гръцкия парламент за ратификацията за македонското членство в НАТО ще бъде поименно
Гласуването в гръцкия парламент на законопроекта за „Ратифициране на Протокола от Северноатлантическия договор за присъединяване на Северна Македония", с който Атина ще одобри членството на северната си съседка под новото й име, ще бъде проведено чрез процедура за поименно гласуване, предава атинската информационна агенция ANA-MPA.
Уточнява се, че процедурата ще се прилага въз основа на решение на председателя на парламента Никос Вуцис. Същата процедура за гласуване беше използвана при ратифицирането на Преспанското споразумение, припомня агенцията.
Очаква се поименното гласуване да започне след 19:00 часа местно време (съвпада с българското време).

A1 On (Македония): Дебатите в гръцкия парламент за ратификация на протокола за македонското членство в НАТО: Отхвърлени са възраженията „Независими гърци“ и „Златна зора“
В началото на дебата в гръцкия парламент за ратификация на Протокола за членството на Македония в НАТО под новото й име „Независими гърци“ (АНЕЛ) и „Златна зора“ внесоха възражения, в които подчертаха, че съответният проектозакон е противоконституционен, предава скопската електронна медия A1 On, като допълва, че те са отхвърлени от другите партии в залата.
Мария Колия Царука от АНЕЛ обясни, че съгласно чл. 28, ал. 2 от Конституцията на Гърция се нарушават суверенните права и затова ратификацията изисква увеличено мнозинство от 3/5 от членовете на парламента, т.е. 180 гласа, а не 151.
Подобно бе възражението и от „Златна зора“.

Kathimerini: Гръцките депутати гласуват протокола за македонското членство в НАТО, а Ципрас се готви за промени в кабинетa
В парламента в Атина се очаква пореден бурен дебат преди гласуването на протокола за присъединяване на Македония към НАТО под новото й име – Република Северна Македония, отбелязват в редакцията на електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Политическото напрежение нарасна след решението на шестима депутати - четирима независими и двама от партията „Независими гърци“ (АНЕЛ) - да се присъединят към групата на СИРИЗА. Макар очакванията да са за приемане на протокола, реториката по всяка вероятност отново ще вземе връх в пленарната зала.
Протоколът беше одобрен в четвъртък след разискване на ниво комисии, по време на което лидерът на АНЕЛ Панос Каменос, който напусна правителството миналия месец, заяви, че ще настоява за мнозинство от 180 гласа в 300-местния парламент за протокола, който, съгласно думите му, отстъпва гръцките суверенни права. СИРИЗА не пропусна да подчертае, че мнението на опозиционната „Нова демокрация“ за протокола е в разрез с традиционната позиция на партията по отношение на НАТО и Европейския съюз.
Йоргос Кумуцакос, отговорник на „Нова демокрация“ за външната политика, отхвърли обвиненията, като отбеляза, че партията „се е противопоставяла на приятели и съюзници от време на време“ и обвини СИРИЗА, че търси одобрение навсякъде. „Протоколът е официално продължение на Преспанското споразумение, което е вредна за страната. Затова не можем да гласуваме за него", подчерта опозиционният депутат.
Политически събития се очакват преди гласуването. В четвъртък Каменос предупреди Танасис Папахристопулос от АНЕЛ, който подкрепи Преспанското споразумение и правителството на премиера Алексис Ципрас при гласуването на вота на доверие, че ако не се откаже от гласуване „за“ протокола, ще бъде изключен от партията.
Във всеки случай, перспективите за оцеляване на парламентарната група на АНЕЛ са слаби, особено на фона на очакванията Папакристопулос да напусне „Независими гърци“.
След гласуването Ципрас вероятно ще извърши леки промени в кабинета, свързани преди всичко с кандидатурите на заместник-министри за кметските избори в Атина и Солун.

„Независен“ (Македония): „Нова демокрация“ няма да гласува за македонското членство в НАТО
Най-голямата опозиционна партия в Гърция – „Нова демокрация“, няма да гласува „за“ ратификацията на Протокола за членството на Македония в НАТО. Това потвърди отговорникът на партията за външната политика Йоргос Кумуцакос, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
„Няма да гласуваме протокола за влизането на Скопие в НАТО, защото формално то произтича от Преспанското споразумението, което очевидно е вредно, тъй като е първото, в което Гърция дава съгласието си, че съшествува македонски език и македонска националност.. Комбинацията от името Северна Македония и приемането на предполагаем македонски език и националност е основата за развитието на иредентизма“, констатира депутатът на „Нова демокрация“.
Според Кумуцакос Преспанското споразумение не е балансирано и „гръцкият народ никога няма да го заобича“.
„Това споразумение, интеграцията в НАТО е първият материален, осезаем, конкретен и положителен резултат за Скопие. Те вече са започнали да имат осезаеми, положителни резултати от Договора от Преспа. Ще последва задължението на Гърция да подкрепи началото на процеса на интеграция на Македония в Европейския съюз. Какво положително получиха гърците след ратифицирането на това споразумение? Това е основният въпрос, на който трябва да се отговори“, подчерта Кумуцакос, добавяйки, че „в Скопие празнуват и това е логично, докато гърците продължават да се отнасят с недоверие и негативизъм към споразумението“.

Kathimerini: Протоколът за членство на Македония в НАТО е одобрен от парламентарната комисия по отбрана и външни работи
Протоколът за присъединяване на Бившата югославска република Македония към НАТО под новото име Северна Македония бе одобрен от парламентарна комисия по отбрана и външни работи , пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Протоколът бе представен в пленарната зала на Парламента в петък за дебат, последван от гласуване, което се очаква да го одобри, довеждайки бившата югославска република една стъпка по-близо до НАТО, пише изданието.
Преди обсъждането в четвъртък, лидерът на партията „Независими гърци“ Панос Каменос, който напусна правителството заради Договора от Преспа през миналия месец, призова за квалифицирано мнозинство от 180 гласа в 300-местния парламент за протокола, който, по неговите думи „отстъпва суверенните права на Гърция“.

МВнР на Русия: Македония ще плати влизането в НАТО със загуба на суверенната си външна политика
Влизането на Македония в НАТО може да се обърне в страната в невъзможност да провежда истински независима външна политика, заяви в четвъртък официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС.
„Със сигурност ще трябва да платят за натовското покровителство. Вече знаем цената, от Вашингтон я обявиха. Ако трябва да говорим конкретно, ще им се наложи да платят както с увеличаване на разходите за отбрана, за участие във военни приготовления и операции, далеч от интересите на македонския народ, така и, собствено, загуба на възможността да води истински суверенна външна политика“, заяви тя.
По думите на Захарова, в МВнР на Русия не разбират от каква заплаха ще защитава Македония НАТО. „Единствената сериозна въоръжена сила, която дестабилизира региона – това е създаваната от бивши албански терористи армия на Косово. Не виждаме други заплахи за сигурността и в тази връзка си задаваме въпроса: да не би НАТО отново да е тръгнало да воюва с тези, които сам е обучил и въоръжил?“ – добави още представителят на руското дипломатическо ведомство.

Protothema (Гърция): България предупреди Македония за членството в НАТО: „Променете учебниците си по история“
Македония трябва да изпълнява задълженията си спрямо България и Гърция, ако иска да стане пълноправен член на НАТО и ЕС, предупреди българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран в материал на електронното издание на вестник Protothema в четвъртък.
Изданието отбелязва, че Каракачанов, в изказване пред радио "Фокус", е посочил, че това означава елиминиране на териториалните претенции и фалшификациите на историята, както и изпълняване на подписаните с България и Гърция договори.
„Прототема“ цитира думите му, че, когато истинската история на Македония замени 70-годишните фалшификации в учебниците, България ще бъде убедена, че нещата отиват в правилната посока.
„Македония бърза да се присъедини към НАТО, защото, както много български политици преди 20 години, наивно вярва, че членството в Алианса почти автоматично ще реши всичките й проблеми. Приемането в НАТО е възможност за решаване на проблемите, но без тяхно участие и желание, никой не може да ги разреши, нито Брюксел, нито генералният секретар на Алианса, нито някоя друга страна-членка“, цитира думите на Каракачанов гръцкият консервативен вестник.

„Нова Македония“ (Македония): НАТО ще използва „македонски език“ след завършването на преспанския процес
НАТО ще може да използва термина „македонски език“, след като завършат всички процедури, свързани с Преспанския договор, пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
След като част от обществеността в Македония се разбунтува, че вчера, за първи път, по време на церемонията по подписването на протокола за присъединяване към НАТО, Алиансът не използва думата "македонски език" на своя уебсайт, въпреки че винаги го е използвал толкова високо, високопоставен източник от НАТО обясни пред МИА, че „след пълното въвеждане на Договора от Преспа, ще можем да използваме термина „македонски език“.
Според неофициална информация, този път е имало силен натиск от гръцка страна да не се използва термина на уеб сайта само в този ден, заради чувствителността на процеса на ратификация на протокола за НАТО, който трябва да завърши в петък в гръцкия парламент. НАТО, казват източниците, прави всички, за да не предизвика остри реакции от която и да е страна и да не постави в опасност процеса по присъединяване на Македония в Алианса.
След като процесът приключи, НАТО ще се върне към редовната практика да използва думата
„македонски“, в съответствие със споразумението от Преспа и досегашната практика.

Protothema (Гърция): Протестите срещу Преспанския договор родиха нова партия в Гърция: ЕПОС
Нова политическа партия на име „ЕПОС“ бе основана в Гърция. Формацията е формирана от граждани, участвали в протестите срещу Преспанския договор между Атина и Скопие. На гръцки инициалите й означават „Гръцко политическо съзнание“, пише електронното издание на вестник Protothema.
Както обясни един от съоснователите – Михалис Пацикас, по телевизия „Скай“, фракцията надхвърля конвенционалните идеологически етикети „ляво“ или „дясно“, като добави, че партията ще се опита да установи партньорства с други подобни настроени патриотични сили за следващите избори.

Kathimerini: Танасис Папахристопулос ще се откаже от депутатското място след гласуването на протокола за македонското членство в НАТО
Танасис Папахристопулос от „Независими гърци“ (АНЕЛ) ще се откаже от депутатското си място след гласуването в парламента на протокола за македонското членство в НАТО, съобщава електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
Говорейки по време на заседание на парламентарната група на АНЕЛ по-рано през деня, председателят на партията Панос Каменос предупреди Папахристопулос, че ако не се откаже от мястото си преди началото на дебата в пленарната зала на парламента, ще бъде изключен от партията.
„[Ще го изгоня], независимо какво означава това за парламентарната група", увери Каменос пред журналисти, добавяйки, че ще направи всичко възможно, за да не може Папахристопулос „да не гласува за предаването на Македония“.
Папахристопулос обяви миналата седмица, че ще предаде мястото си на 1 февруари, но председателят на парламента Никос Вуцис го помоли да да мине ключовото гласуване.
Сблъсъкът за местата на депутатите е свързан с оцеляването на парламентарната група на АНЕЛ.

Kathimerini: Гръцкият парламент започва дебата за протокола за македонското членство в НАТО
Министерството на външните работи на Гърция предаде на парламентарната комисия по национална отбрана и външни работи законопроекта за протокола, който проправя пътя на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) към членство в НАТО под името „Република Северна Македония“, съобщава електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
Обсъждането в комисията ще започне в 14:00 часа местно време (българско време) и ще бъде завършено в пленарното заседание на парламента в петък с гласуване.
Постоянните представители на 29-те страни-членки на Алианса подписаха протокола за присъединяване на Македония на специална церемония в седалището на НАТО в Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства случая като „исторически“, като допълни, че отбелязва началото на процеса на ратификация.