Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Нова глава в историята на „нова“ държава

07 февруари 2019 | 12:52

Двадесет и шест години, след като македонският парламент гласува Декларация за присъединяване към НАТО, югозападната ни съседка направи сериозна крачка към членство в Организацията на Северноатлантическия договор. Постоянните представители на 29-те страни-членки на Алианса подписаха протокола за присъединяване на Македония на специална церемония в седалището на НАТО в Брюксел, проведена в сряда. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства случая като „исторически“, като допълни, че отбелязва началото на процеса на ратификация.
Още същата вечер Министерството на външните работи на Гърция предаде на парламентарната комисия по национална отбрана и външни работи законопроекта за протокола, който проправя пътя на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) към членство в НАТО под новото й име. Така бе открита нова глава в историята на „нова“ държава – Република Северна Македония. Очаква се официално тя да стане 30-та страна-членка на Алианса на среща на върха на организацията през декемрви тази година.


Kathimerini: Гръцкият парламент започва дебата за протокола за македонското членство в НАТО
Министерството на външните работи на Гърция предаде на парламентарната комисия по национална отбрана и външни работи законопроекта за протокола, който проправя пътя на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) към членство в НАТО под името „Република Северна Македония“, съобщава електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
Обсъждането в комисията ще започне в 14:00 часа местно време (българско време) и ще бъде завършено в пленарното заседание на парламента в петък с гласуване.
Постоянните представители на 29-те страни-членки на Алианса подписаха протокола за присъединяване на Македония на специална церемония в седалището на НАТО в Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства случая като „исторически“, като допълни, че отбелязва началото на процеса на ратификация.

Константин Косачев, председател на Комисията за международни въпроси при Съвета на РФ: Присъединяването на Македония към НАТО няма да донесе нищо добро
Председателят на Комисията за международни въпроси при Съвета на Руската федерация Константин Косачев е на мнение, че присъединяването на Македония към НАТО няма да донесе никому нищо добро, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Нова Македония“.
„Това е по-скоро символична, отколкото практическа стъпка, защото става въпрос за малка държава, която няма никакво значение за НАТО. Това все пак е важно за Алианса, имайки предвид споровете с Русия, която непрекъснато изтъква разрушителната роля на НАТО като остатък от Студената война“, коментира Косачев.
Съгласно думите му, казусът около Македония показва, че недоволството на Русия от Алианса е оправдано. Той също така посочи, че критиката на президента на САЩ Доналд Тръмп за бюджета на НАТО изигра ключова роля в това отношение.
„Несъмнено тя е сигнализирала на служителите на Алианса в Брюксел, които сега правят всичко, за да покажат на Вашингтон, че НАТО е добре и че се разширява“, обяснява Косачев.
Руският сенатор смята, че присъединяването към НАТО няма да донесе нищо добро нито за Македония, нито за европейската сигурност. „Сегашното поколение европейски политици обаче не може да види това и непрекъснато се опитва с рецепти да решава проблемите на XXI-ви век с рецепти от XX“, обобщава Косачев.

Йенс Столтенберг в ексклузивно интервю за Euronews: Русия се опитва да повлияе на балканските страни по въпроса за присъединяването им към НАТО
Русия се опитва да повлияе на балканските страни по въпроса за присъединяването им към НАТО. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в ексклузивно интервю за Euronews, дадено в деня на подписването на Протокола за членството на Македония в Организацията на Северноатлантическия пакт.
„Русия се опитва да се меси, да се намеси в политическите процеси на суверенните държави. И мисля, че това е грешно. Ние уважаваме решенията на независими суверенни нации, независимо дали искат или не да се присъединят към НАТО. В Скопие видяхме, че мнозинството в парламента, мнозинството от политическите партии искаха да се присъединят към НАТО – и ние приветствахме решението им. Но в Сърбия ясно заявиха, че не искат да се присъединят към Алианса. Ние уважихме и това решение. Така че Русия трябва да зачита също решенията, взети от суверенните държави, дори ако искат да се присъединят към НАТО“, подчерта Столтенберг.
Генералният секретар на НАТО говори също за изтеглянето на Вашингтон и Москва от Договора за ракети със среден и малък обсег на действие.
„Не искаме нова надпревара във въоръжаването и това, което ще направим, е да се опитаме да убедим Русия да се върне към спазване на договора. Ще има период от шест месеца, докато процесът на оттегляне бъде завършен и през този период Русия може да се върне“, изрази увереност норвежкият политик.
Столтенберг подчерта, че НАТО обмисля как да отговори на ситуацията и какви инициативи да предприеме за контрол над въоръженията. „Но трябва да сме сигурни, че НАТО в свят без ДРСМО и повече руски ракети е в състояние да осигури ефективно сдържане и отбрана", поясни норвежецът.

Politico: Доналд Тръмп ще участва в лондонската среща на върха на НАТО
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще присъства на срещата на върха на лидерите на страните-членки на НАТО, която ще се проведе в британската столица през декември тази година, съобщават от европейската редакция на Politico.
Срещата бе обявена от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. „[Тя ще бъде] възможност за държавните и правителствените ръководители на съюзническите държави да посрещнат предизвикателствата пред сигурността, пред които сме изправени сега и в бъдеще, и да гарантираме, че НАТО ще продължи да се адаптира, за да защити населението си от почти един милиард жители“, подчерта норвежкият политик в изявление.
Столтенберг изрази „благодарност" към Обединеното кралство за съгласието му да бъде домакин на срещата на върха, описвайки Лондон като „идеалното място за отбелязване на 70-те години на трансатлантическо сътрудничество".
Ако Тръмп присъства, това ще бъде второто му посещение във Великобритания след тридневното му пътуване през юли миналата година.
„Срещата през декември е важна възможност за определяне на стъпките, които трябва да предприемем сега, за да модернизираме Алианса и да гарантираме неговия непрекъснат успех", заяви на свой ред премиерът на Великобритания Тереза Мей.

Dnevni Avaz (БиХ): Македония може да бъде пример и предупреждение към политиците на Босна и Херцеговина, Сараево и Прищина са „черно петно“ на Балканите
Електронното издание на сараевския ежедневник Dnevni Avaz публикува статия за церемонията в Брюксел, на която страните-членки на НАТО и Македония подписаха протокол за присъединяването на югозападната ни съседка към Алианса. В тази връзка от редакцията привеждат думите на политическия анализатор Ашраф Кенан Расидагич, според когото македонското членство в Организацията на Северноатлантическия договор ще направи региона по-сигурен и по-проспериращ.
Пред изданието Расидагич подчерта, че протоколът представлява крайъгълен камък за евроатлантическата интеграция на Северна Македония. Същевременно той допълни: „С разрешаването на спора за името с Гърция, Северна Македония отвори вратата за напредък по пътя към ЕС, а присъединяването й към структурите на НАТО ще осигури стабилност в бъдеще. След това споразумение Босна и Херцеговина, заедно с Косово, остават като единствено черно петно на картата на обединена Европа“.
Той изрази надежди, че ситуацията може да принуди политиците в Босна и Херцеговина да се справят с въпросите на интеграцията в ЕС като ключови за бъдещето на страната. Ако не бъдат предприети съответни стъпки в тази насока, има риск от задълбочаването на изолацията на Босна и Херцеговина и дори от „заличаването“ й. Така Сараево може да бъде третирано като партньор, който не е сериозен, или дори напълно да бъде игнорирано от международната общност., твърди Расидагич.

„Фокус“ (Македония): Протоколът за македонското членство в НАТО ще бъде предаден на Комисията по отбрана и външни работи на гръцкия парламент
В рамките на деня Протоколът за членството на Македония в НАТО ще бъде предадено за разглеждане в Комисията за национална отбрана и външни работи на гръцкия парламент, съобщава електронното издание на скопския „Фокус“. В петък документът ще бъде внесен за гласуване на пленарна сесия, поясни председателят на законодателния орган в Атина Никос Вуцис.
Предвидено е заседанията на комисията и на парламента да бъдат с продължителност от по един ден. За гласуване на протокола е необходима подкрепата на 151 депутати в гръцкия парламент. Очаква се подкрепилите Преспанското споразумение да гласуват и за македонското членство в НАТО.

ТАСС: Македонският външен министър не желае отношенията с РФ да се влошат веднага след присъединяване на страната към НАТО
Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров смята, че присъединяването на страната му към НАТО няма да доведе до незабавно влошаване на отношенията с Русия, предава ТАСС. Изявлението е направено във Вашингтон пред Атлантическия съвет. "Това [присъединяване към НАТО – бел. ТАСС] не означава, че незабавно отношенията ни с Москва ще станат негативни ", са думите на Димитров.
На 6 февруари НАТО и Република Македония подписаха протокол за присъединяване на страната към алианса.
Споразумението за промяна в названието на страната на „Република Северна Македония“ (Преспанско съглашение – бел. ТАСС) бе подписано на 17 юни 2018 година между ръководителите на външнополитическите ведомства на Македония и Гърция на брега на Преспанското езеро, където минава границата между двете съседни държави.
Що се отнася до ЕС, Македония е официално призната кандидатка за членство от 2005 година, но преговорите не са започнали заради ветото на Гърция. Тези преговори могат да продължат от няколко години до няколко десетилетия, отбелязва в информацията си ТАСС.

AFP: Македония прави основна стъпка по пътя към членство в НАТО
„Македония прави основна стъпка по пътя към членство в НАТО“, под това заглавие агенция AFP публикува коментара на Деймън Уейк за подписаните в сряда документи за приемане на страната в Организацията на Северноатлантическия договор, след като разреши дългогодишния спор с Гърция за името.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг оцени деня като „исторически“, който ще превърне Македония в 30-тата държава, член на алианса, след като сделката бъде одобрена от всички.
НАТО и ЕС са на мнение, че така се създава по-голяма стабилност на Балканите, макар че Москва се противопоставя на разширяването на алианса в региона, тъй като тя продължава да гледа на него като на своя собствена „сфера на влияние“.
След подписването на документите в централата на НАТО в Брюксел, македонският външен министър Никола Димитров заяви, че това членство дава на страната му по-голяма сигурност: „Онова, което е важно за нас, е че ние никога повече няма да сме сами, на пътя ще сме заедно с тези 29 съюзника, които след като станем пълноправни членове, ще бъдат способни и готови да изпълнят поетите ангажименти“
Според Столтенберг това събитие ще донесе „повече стабилност в Западните Балкани“. Той е в очакване „да види 30-те съюзнически знамена пред централата на НАТО“.
В коментара, публикуван на интернет страницата на агенция AFP се подчертава значението на споразумението с Гърция за промяна на името на бившата югославска република на Република Северна Македония за края на един от най-продължителните в световната дипломатическа история спорове. Цитира се е мнението на македонския премиер Зоран Заев в социалните мрежи Фейсбук и Туитър: „Днес най-големият съюз за сигурност в света, НАТО, ни казва „добре дошли“. Ние дадохме на страната си вечна стабилност.“
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан също е поздравил в Туитър с думите „ това е принос към мира и стабилността“ в Западните Балкани.
Македония прави тази стъпка след Черна гора, която се присъедини към алианса в 2017 година, и среща неодобрението на Кремъл, се казва в коментара на AFP, като се припомня, че само преди месец Владимир Путин обвини Запада в „дестабилизация“ на Балканите, като настоява Черна гора и Македония да се присъединят към НАТО.
Вашингтон обвинява Москва в намеса в региона, включително и в референдума от миналата година в Македония за промяна на името. За много държави, които по-рано бяха в съветска орбита, членството в НАТО и гаранция за взаимна отбрана и политика на сигурност, която ги защитава срещу евентуална руска намеса.
Следващата седмица Македония ще участва за първи път като гост в срещата на министрите на отбраната, е обявил Столтенберг,
Никола Димитров е изтъкнал, че Македония трябва да отделя поне два процента от БВП за отбрана от 2024 година.


Малка държава, голяма стъпка – Македония подписа Протокол за присъединяване към НАТО (Коментари в световните медии – Агенция „Фокус“)
На тържествена церемония в Брюксел 29-те страни-членки на НАТО и Македония подписаха протокол за присъединяването на югозападната ни съседка към Алианса. Новината обиколи световните медии, някои от които не се ограничиха единствено със съобщаване на новината.
„Подписан е протокол за влизането на Македония към НАТО", „Страните-членки на НАТО подписаха Протокола за присъединяване на Македония", „Скопие към НАТО: Протоколът за присъединяване бе подписан в Брюксел," „Членовете на НАТО подписаха протокола за влизане на Северна Македония в Алианса ", „Северна Македония: НАТО подписа протокола за присъединяването си", „Исторически момент за бивша югославска република Македония: Подписан е протоколът за членство в НАТО", са част от заглавията в гръцките медии за церемонията в Брюксел.
Повечето медии в Гърция, технически, без анализи и коментари, предадоха текста за събитието, публикуван от гръцката информационна агенция ANA-MPA.
В друг текст, озаглавен „Столтенберг: Впечатлен съм от смелостта и отдадеността на Ципрас и Заев", агенцията предава изявленията на генералния секретар на НАТО и на македонския министър на външните работи Никола Димитров.
Водещите медии в Германия отбелязаха церемонията в Брюксел без задълбочени анализи. „Страните от НАТО подписаха присъединителния протокол за Македония“, изведоха в заглавия националните ежедневници Die Welt и Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. „НАТО подписа приемането на Северна Македония“, отбеляза и вестник Die Zeit.
Внимание привлича материал по темата, публикувано на страницата на германското национално радио Deutschlandfunk. „След уреждане на спора за името с Гърция Македония буквално „лети“ към членството в НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг и правителството на Зоран Заев в Скопие може и да бързат с присъединяването, но има и критични гласове по темата“, отбеляза медията.
Военната мощ на Македония едва ли може да бъде определена като внушителна. Северна Македония със сигурност не е сред военните сили на континента: армията й има едва 10 хил. военни на служба, напрактика несъществуващи ВВС и остаряло оборудване.
За НАТО обаче присъединяването на бившата югославска република има символично и стратегическо значение. Важно е, защото от гледна точка на НАТО по този начин се запълва още една „дупка“ на Балканите за руско влияние. Македонският премиер Зоран Заев също предупреди за „сериозни опасности" за страната му, ако остане изключена от евроатлантическата интеграция.
„Ако нещата вървят както очакваме, ние сме сигурен член на НАТО и през юни ще започнат преговорите за присъединяване с ЕС. Тогава очакваме повече вътрешни и чуждестранни инвестиции. Такива инвестиции ще изискват повече работни места. И тогава заплатите ще се увеличат", са разсъжденията на македонския министър-председател.
Две процента от БВП трябва да бъдат изразходвани от всяка страна-членка на НАТО за отбрана, а Северна Македония ще бъде готова да направи това до 2024 г. Поне така твърди министърът на отбраната Радмила Шекеринска, която не крие, че Македония има много „домашна работа“ дотогава.
Членовете на НАТО подписаха споразумение с Македония, което позволи на малката бивша югославска република да стане 30-тия член на Алианса, след като по-рано уреди спора за името с Гърция, и въпреки опасенията на Русия, съобщи Reuters.
При официалното подписване на протокола за присъединяване към НАТО, който сега трябва да бъде ратифициран от правителствата на страните-членки, министърът на външните работи на Македония Никола Димитров приветства момента с думите, че занапред страната „никога няма да бъде сама“.
Русия обаче твърди, че с приемането на балкански членове НАТО подкопава сигурността в региона. Държавният глава Владимир Путин също така предупреди членовете на западния отбранителен съюз да не поддържат тесни връзки с Украйна и Грузия – две бивши съветски републики, които също се стремят да се присъединят към Организацията на Северноатлантическия договор.
Но Димитров е на мнение, че решението на Македония ще подобри стабилността в региона. Позицията му отразява вижданията на западните страни, които разглеждат членството в НАТО и ЕС като най-добрия начин за запазване на мира на Балканите.
Малката балканска страна Македония направи голяма крачка, за да стане 30-ият член на НАТО, най-големият военен съюз в света, коментираха в редакцията на популярния американски вестник The New York Times.
В ход, който отбеляза края на дълъг спор с Гърция за името на Македония, и по-малко от две десетилетия след като НАТО разположи войски в страната, която се намираше на ръба на гражданска война, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и първият дипломат на Скопие Никола Димитров бяха водещи на церемония по подписването на протокол за присъединяване на страната към Алианса, която се проведе в Брюксел.
„Това е исторически повод", заяви Столтенберг пред посланиците на НАТО преди да поставят подписа си на хартия. „Чакахме да се присъедините към нашето семейство дълго време“.
Столтенберг подчерта, че церемонията по подписването отбелязва началото на процеса на ратификация. Черна гора, последната страна, която се присъедини към НАТО, трябваше да чака около година, за да могат всички членове официално да одобрят нейния протокол за присъединяване към международната организация, припомнят от редакцията. След това Македония вече ще се нарича Северна Македония и ще се присъедини към НАТО под това име, вероятно в края на тази или в началото на следващата година.
Гърция ще стане първата държава, предприела подобен ход. „Уверен съм, че този процес ще продължи безпроблемно", заяви генералният секретар на Алианса.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговите колеги от НАТО ще заседават в Лондон през декември. Срещата, която ще отбележи 70-годишнината на НАТО, ще бъде идеален повод за официално приветстване на Северна Македония, ако процесът на ратификация бъде завършен.
Гърция блокира членството на Македония в НАТО заради спора за името. Атина смята името на бившата югославска република за заплаха за едноименния й район Македония, обяснява изданието.
Македония допринася значително за операциите на НАТО, особено в Афганистан. Членството й идва около 18 години, след като Алиансът разположи войски в Македония за събиране на оръжия, държани от етнически албански бунтовници, за да се предотврати гражданска война е страната.
Управляващите македонски социалдемократи описаха събитието в Брюксел като „исторически акт" и „исторически успех" за страната и нейните граждани. „След години на изолация, регресия и несигурност Македония стои на една маса с държавите от демократичния свят", се казва в изявление на СДСМ.
В текста се подчертава, че членството в НАТО означава „гарантирана сигурност и стабилност, сигурност на нашите граници, но също така носи значителни икономически ползи за гражданите, растеж на инвестициите, повече пари, икономически растеж".
По повод събитието в Брюксел руската агенция ТАСС публикува обширен материал за отношенията между НАТО и бившата югорепублика, разделен на три части, всяка една от която представя резюме за развитието на връзките между Алианса и Скопие през последните три десетилетия.
„Македония, обявила независимост през 1991 година, още през декември 1993 година взе курс към влизане в НАТО. Обосновавайки необходимостта от подобен ход, тогавашният председател на парламента Стоян Андов отбеляза, че приемането на Македония в Алианса, „би способствало укрепването на нейната национална сигурност“. От този момент страната участва активно в дейностите на Блока“, припомни агенцията.
Припомня се, че след като Гърция ратифицира протокола за влизане на Македония в НАТО, споразумението за промяна на името на страната влиза в сила. Очаква се Република Северна Македония официално да стане 30-та страна-членка на Алианса на среща на върха на организацията през 2019 година.