Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Франция обмисля референдум в отговор на исканията на "жълтите жилетки"

03 февруари 2019 | 13:40

Франция обмисля референдум в отговор на исканията на "жълтите жилетки". Тази новина обиколи светкавично световните медии. Макар информацията да не е потвърдена публикацията във френски вестник, твърди, че решението почти сигурно е взето. След дванайсет седмици протести и няколко неуспешни опита за стартиране на национален дебат от страна на френския президент, референдумът изглежда като очакван ход. Протестите макар и не толкова масови, като първите два уикенда, показаха тенденция към запазване на броя на протестиращите. Демонстрации се провеждат из цялата страна, но фокусът си остава върху случващото се в Париж. Сблъсъците с полицията се повтарят всяка събота, въпреки големия брой арестувани и опитите на властите да контролират ситуацията чрез използване на сила. С оглед на наближаващите европейски избори най-вероятно управляващите търсят начин да сложат край именно на проявите на насилие и референдумът е едно от възможните решения. Стана ясно, че нито една партия или пък друга организация не представлява протестиращите и властите няма с кого да преговарят. Дали референдумът ще успее да катализира появата на нова партия или движение, което да представлява протестиращите "жълти жилетки" и което ще търси национално представителство на едни бъдещи парламентарни или президентски избори или още на предстоящите избори за Европейски парламент предстои да видим. Насрочването на референдум само по себе си би било успех на протестиращите и може да даде кураж на протестни движения в други европейски страни и да предизвика промяна на политическото статукво в така наречените "стари демокрации", както и в страните от Източна Европа, където евроскептицизма е по-широко разпространен.

ТАСС: Френските власти обмислят провеждане на общонационален референдум на 26 май
Френските власти обсъждат възможността за провеждане на референдум по широк кръг въпроси в отговор на исканията на движението на „жълтите жилетки“, които протестират срещу покачващите се цени и данъци от ноември миналата година. Както се съобщава в неделя от вестник Le Journal du Dimanche, на 26 май в деня на изборите за Европейски парламент (ЕП) се планира да бъде организиран референдум, цитира TACC френското издание .
Според вестника изборният отдел на френското Министерство на вътрешните работи е започнал преговори с печатари и доставчици на хартия за подготовката на пликове и бюлетини за гласуване в края на тази седмица.
„Необходимо е да действаме много бързо, за по-малко от седмица“, цитира изданието в източник от обкръжението на президента. Въпреки че на неотдавнашна среща с журналисти френският президент Еманюел Макрон заяви, че въпросът за референдума изисква "значително обмисляне", всъщност той е почти готов и вероятността за гласуване на 26 май е "изключително висока", каза източникът. Друг представител на най-близкия кръг на президента отбеляза, че се обмислят четири варианта за по-нататъшно развитие в рамките на кризата с "жълтите жилетки", но нито преговорите със синдикатите, нито предсрочните парламентарни избори, нито преструктурирането на кабинета на министрите са подходящи по няколко причини.
"Последният вариант е референдум и процесът вече е започнал", заяви източникът на публикацията. "Много е важно да се отвори такава перспектива в средата на големи национални дебати, за да им се даде нов дух и конкретика." Така властите очакват да се осигурят спокойствие с помощта на референдума след края на планираните големи дебати между 9 и 16 март. Специфични въпроси могат да бъдат формулирани именно тогава, показва публикацията.
В допълнение, благодарение на подготовката на Министерството на вътрешните работи, Макрон, без ненужна тежест върху бюджета, ще може да променя въпросите до последния ден.
В същото време в управляващите среди има разногласия относно необходимостта и датата на референдума. Сред онези, които не са сигурни в ползите от паралелното национално гласуване и изборите за ЕП, е председателят на Народното събрание (долната камара на парламента) Ришар Феран. Редица поддръжници на президента заявяват, че традиционно ниската избирателна активност на изборите за ЕП е в полза на управляващата партия „Република, напред!“и Националното обединение на Марин Льо Пен, но с увеличаване на броя на гласоподавателите резултатите от гласуването ще бъдат по-трудни за прогнозиране.
"Тези, които ще дойдат на референдума, ще бъдат ли по-склонни да гласуват за нас или за Националното обединение?" - цитира вестникът представител на президентската партия. "Някои твърдят, и не без основание, че позицията на мнозинството не предполага положителен отговор на всички въпроси ... въпреки факта, че въпросът ще бъде сведен до гласуване за или против линията на президента," отбелязва друг източник на изданието, като заявява, че от естеството на въпросите може да зависи и европейския вот.
***

АFP: Около 17 500 души взеха участие в протестите на „жълтите жилетки“ в цяла Франция
Около 17,5 хиляди души взеха участие в 12-та национална протестна акция на "жълтите жилетки" към обяд в събота по улиците на Франция, предава AFP.
Агенцията цитира данни от Министерството на вътрешните работи, според които около 10 хиляди от тях участват в митинги в столицата.В района на площад "Република", са регистрирани сблъсъци на протестиращи с полицията. Силите на реда бяха принудени да използват сълзотворен газ и водни оръдия срещу агресивни протестиращи.
Според агенцията двама полицейски служители са били ранени по време на протестната акция в град Морле в Западна Франция.
Агресивни протестиращи са се опитали да атакуват полицейски пункт близо до сградата на префектурата, хвърляйки по силите на реда всичко, което им попадне в ръцете. Полицията е отговорила със сълзотворен газ. Двама протестиращи бяха задържани на място.
В град Валанс в централната част на страната по улиците излязоха 5,4 хиляди души. Броят на задържаните до този момент е 18 души.
По данни на телевизионния канал BFM в Париж в следобедните часове протестират около 14 хиляди души, а сблъсъци с полицията е имало на Площада на републиката и на улица „Сен Мартен“, като полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия.

ТАСС: Започна поредният протест на „жълтите жилетки“ в Париж
Няколкостотин участници се събраха в събота на площад "Феликс Ебуе" в XII район на Париж и се насочиха към към площада на Републиката, съобщи телевизионният канал.
Така нареченият "бял марш" има за цел да подкрепи пострадалите демонстранти по време на протестните действия. Той се провежда под лозунга "Да въздадем правосъдие за ранените", "да си спомним за тях" и " да се забрани използването на шокови гранати и гумени куршуми от полицията". Охраната на демонстрантите осигурява група доброволци. В похода вземат участие около 30 "жълти жилетки", пострадали по време на тримесечни протести; сред тях е един от съмишлениците на неофициалния лидер на "жълтите жилетки", който бе ранен в главата по време на сблъсъци между полицията и протестиращите пред Бастилията преди седмица.
Много "жълти жилетки" държат плакати, на които се казва "Спрете полицейското насилие". Други излязоха по улиците с плакати, изобразяващи зачертани гранати. Онези, които бяха в първия ред, носят плакат с отпечатани снимки на ранените протестиращи. Участниците пеят "Марсилезата".
За охраната на реда в столицата са ангажирани пет хиляди представители на силите на реда.