Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

ДРСМО спря своето съществуване

02 февруари 2019 | 11:11

САЩ и Русия обявиха последователно официално, че днес се оттеглят от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), сключен между Съветския съюз и САЩ през 1987 година, като обвини американската страна обвини за това Русия. По думите на американския президент Русия е разработила ракети, които нарушават клаузите на този Договор и САЩ не могат да останат безучастни и да не предприемат ответни действия. Естествено Русия възрази срещу американското решение и заяви, че си запазва правото да предприеме необходимите мерки в отговор на това решение. САЩ също така смятат, че трябва да се подготви нов по-широкообхватен договор , като в него да участват и други страни, най-вече Китай. Китай, Япония, както и ЕС изразиха опасения от прекратяване на действията на този Договор, а Русия заяви, че това е „стратегия на САЩ да се оттеглят от своите международни правни задължения във всички области“. Руският президент заяви, че ракетите, забранени от този договор няма да бъдат разполагани в региони на света, където САЩ не са разположили аналогични ракети. В същото време руският президент е разпоредил преустановяването на всякакви преговори по този Договор, като се надява, "нашите партньори да узреят, за да водят равен и смислен диалог с нас по тази важна тема".

Deutsche Welle: Европейците са ужасени от края на ДРСМО
САЩ обявиха, че ще се оттеглят от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) от периода на студената война на 2 август 2019 г., като обвиниха Русия за нарушаване на споразумението. Междувременно външните министри на ЕС не са сигурни как да реагират. Някои се страхуват от началото на нова надпревара във въоръжаването, докато други призовават САЩ и Русия да направят всичко по силите си, за да спасят договора. Засега обаче не са предприети конкретни стъпки към тази цел.
През последните седмици германският външен министър Хайко Маас се опита да спаси Договора. Той пътува до Москва, за да обсъди въпроса с руския си колега Сергей Лавров, но без резултат; разговорите му във Вашингтон се оказаха също толкова безплодни. Може би германският канцлер Ангела Меркел, която притежава далеч по-голям опит и международно влияние, може да се заеме с въпроса с руския президент Владимир Путин, за да види дали има някакъв шанс Русия и САЩ да подновят преговорите.
Външният министър Маас предложи конференцията за разоръжаване в Берлин през март да осигури форум за такива разговори - въпреки че срещата на върха официално се фокусира върху заплахите от въоръжени безпилотни самолети и роботи-убийци. Маас заяви, че Китай трябва да бъде включен във всички преговори, тъй като той значително допринася за глобалната надпревара във въоръжаването. Действително германският външен министър се надява, че конференцията може да отбележи първата стъпка към оформянето на всички нови споразумения за разоръжаване, въпреки че не е ясно дали големите военни сили дори ще присъстват на срещата на върха.
Въпреки мрачните перспективи, Маас не вярва, че историята ще се повтори. "Студената война е история", каза той в Букурещ, където присъства на разговори с външните министри на ЕС. "Решенията от тази епоха са напълно неподходящи за днешните предизвикателства", добави той. Но неговият предшественик, Зигмар Габриел, не е толкова сигурен. Той каза за германския всекидневник Tagesspiegel, че краят на ДРСМО представлява неизбежна опасност за ЕС, който би могъл да раздели блока и да подкопае общата му програма за външна политика и сигурност.
Това е така, защото източните членове на ЕС се тревожат дали техните западни партньори ще ги защитят в случай на руска атака. Те искат ЕС да постави повече войски, за да гарантира тяхната сигурност. В същото време, каза той, ЕС трябва да призове САЩ да позволят ядреният й арсенал да бъде инспектиран като знак за добра воля, за да убеди Русия да последва примера му.
Междувременно литовският външен министър Линас Антанас Линкевичус няма никакво съмнение кой е отговорен за настоящата криза, заявявайки, че от години има "ясни доказателства", че Русия нарушава Договора. Той каза, че САЩ са се опитали и не са успели да принудят Русия да се съобрази с Договора и че руснаците също нарушават множество други споразумения.
За Линкевичус загубата на такъв договор означава "по-малко стабилност, повече несигурност". И все пак той не вижда какви са жизнеспособните алтернативи на масата и обвинява Русия, че постоянно пресича червените линии. Всъщност Литва и другите балтийски държави, заедно с Полша, отдавна се оплакват от военната позиция на Русия и изразиха желание американски ракети със среден обсег да бъдат разположени в техните страни.
Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн изрази опасение: "Географски, ние сме тези, които страдат, ако въоръжението е отново на дневен ред." Аселборн заяви, че ЕС няма друг избор, освен да действа като посредник между САЩ и Русия, тъй като блокът е притиснат между двете сили. Въпреки това, предупреди Аселборн, дебатите за нова надпревара във въоръжаването биха могли допълнително да поляризират и отслабят блока.
Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини от своя страна подчерта, че Европа има голяма полза от сигурността, гарантирана от ДРСМО, и следователно най-много може да загуби. "Това, което определено не искаме да видим, е нашият континент да се върне към бойното поле или да се превърне в място, където външни свръхсили се сблъскват помежду си. Това принадлежи на далечна история." Тя обобщи както надеждите, така и страховете на ЕС: „Определено не искаме дори да обмисляме възможността да вървим назад по този път“.


ТАСС: Русия се оттегля от ДРСМО
Руският президент Владимир Путин обяви прекратяването на участието на Русия в Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обхват (ДРСМО), предава TACC.
"Ще постъпим по следния начин. Нашият отговор ще бъде огледален. Американските партньори обявиха, че преустановяват участието си в Договора и ние преустановяваме нашето", каза държавният глава на среща с министрите на отбраната и външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров.
Путин също така разпореди да се прекратят опитите за започване на преговори по ДРСМО.
"Всички наши предложения, както и преди, в тази област (ограниченията за ракети със среден и по-малък обсег) остават на масата, вратите за преговори са отворени", каза държавният глава. "В същото време моля и двете министерства да не инициират никакви преговори по този въпрос. "Да изчакаме нашите партньори да узреят, за да водят равен и смислен диалог с нас по тази важна тема - както за нас, така и за нашите партньори, и за целия свят", обясни Путин.
Путин припомни, че Москва от много години повдига въпроса за съществени преговори по въпросите на разоръжаването и във всички аспекти. "И през последните години виждаме, че нашите инициативи не се подкрепят от партньорите", заяви той. "Напротив, през цялото време се търсят предлози за разрушаване на вече изградената международна система за сигурност."
Според президента на Руската федерация, след спиране на участието в ДРСМО, ще бъдат създавани нови оръжия, но без да се увеличава бюджета на Министерството на отбраната.
"Ние не трябва и няма да бъдем въвлечени в скъпата за нас надпревара във въоръжаването ", подчерта той.
Държавният глава отбеляза, че руските ракети със среден и по-малък обсег няма да бъдат разполагани в различни региони на света преди подобни оръжия да бъдат разположени от Съединените щати.
Путин е помолил ръководителите на двете министерства "внимателно да наблюдават какво ще се случи и своевременно да докладват предложения за руските реакции на събитията".

ТАСС: Китай се обяви против едностранното излизане на САЩ от ДРСМО
Китай се противопоставя на едностранното оттегляне на Съединените щати от Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО) и призовава Москва и Вашингтон да разрешат различията чрез диалог. Това се посочва в изявление, публикувано в събота от официалния представител на Министерството на външните работи на Китайската народна република, Хен Шуан, цитиран от TACC.
"Китай се противопоставя на денонсирането на договора от Съединените щати. Призоваваме САЩ и Русия да разрешат своите различия чрез конструктивен диалог", се казва в документа.
***

ТАСС: Пострадалите японци от атомните бомбардировки на САЩ са обезпокоени от ситуацията около ДРСМО
Жителите на японските градове Хирошима и Нагасаки, които пострадаха от американските атомни бомбардировки през 1945 година, са изразили безпокойство по повод решението на САЩ да преустанови задълженията си във връзка с изпълнение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие (ДРСМО), предава ТАСС. Те призоваха Вашингтон да участва в международните усилия във въоръжаването.
"Като настоява Северна Корея да проведе денуклеаризация, САЩ се обявяват за ядрено разоръжаване. Но не проявяват последователност. Страната, която притежава ядрено оръжие, е длъжна да бъде и отговорна и да работи за неговото унищожаване", е заявил 88-годишният Дзюндзи Маки, който е преживял удара над Хирошима.
***

ТАСС: Според Япония, ако се прекрати ДРСМО, трябва да се изготви нов с участието на Китай
Японското правителство смята, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) е изиграл голяма роля при съкращаване на въоръженията, предава ТАСС. Ако неговото действие бъде прекратено, ще е нужен нов документ. За неговата подготовка трябва да се привлекат и нови държави, в това число и Китай. Както се съобщава в събота на страницата на японското МВнР, това е обявил ръководителят на ведомството Таро Коно.
"ДРМСО изигра голяма роля и ние разбираме създалата се ситуация, която доведе до това, че САЩ да прекратят изпълнението на совите задължения по него. Въпреки това прекратяването на неговото действие е карйно нежелателно за целия свят“.
Коно е добавил, че в подобен случай Токио възнамерява „лично да допринесе в създаването на нова структура по разоръжаването. Според него обсъждането на такъв бъдещ документ трябва да става при участието на всички заинтересовани страни, включително Русия, САЩ и Китай ".
В петък Доналд Тръмп и Майк Помпео обявиха, че от 2 февруари Вашингтон спира да изпълнява задълженията си по ДРСМО, а след шест месеца ще излезе от него, ако Русия не предприеме мерки, за да се върне към неговото изпълнение..
Договорът беше подписан между СССР и САЩ през 1987 година и до юни 1991 г. задълженията по договора бяха изпълнени: СССР е унищожил 1846 ракети, а САЩ - 846.
***

РИА НОВОСТИ: Рогозин коментира думите на външния министър на Полша за американските ракети
Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин коментира казаното от ръководителя на полското външнополитическо ведомство Яцек Чапутович за разполагането в Европа на американски ядрени ракети, предава РИА НОВОСТИ. Агенцията припомня, че полският външен министър по-рано е дал интервю за сп. „Шпигел“ по този повод, в което заявява, че разполагането на американски ядрени ракети и военен контингент в Европа отговаря на европейските интереси. След това от МВнР на Полша обявиха, че германското издание е изопачило думите на министъра.
Рогозин е написал в Туитър по този повод: "Трябва много силно да мразиш Полша и полския народ, за да направиш подобни изявления?".
В петък президентът Тръмп заяви, че от 2 февруари Вашингтон започва процедура по оттегляне от Договора за ракетите със среден и малък обхват, сключен с Русия. Държавният секретар Майк Помпео обяви, че документът ще бъде разтрогнат, „ако Русия не се върне към пълно и контролирано спазване на Договора в рамките на шестмесечен срок".
В последните години Москва и Вашингтон редовно се обвиняват взаимно за неговото нарушение. Руският външен министър Сергей Лавров говори за това, че страната му има съвършено сериозни въпроси към САЩ за неговото прилагане и от тяхна страна.
***

Reuters: Доналд Тръмп иска нов и по-широкообхватен договор за ракетите със среден и по-малък обсег
Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че би искал да сключи нов Договор за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО) с по-широк кръг участници от САЩ и Русия, предава Reuters.
"Важно е, че едната страна не го е спазила. Ние съблюдавахме, а другата страна не го направи. И докато не започнат да изпълняват задълженията си, ние няма да бъдем единствените, които го правят", каза президентът на САЩ.
"Надявам се, че ще можем да съберем всички в една голяма и красива стая и да сключим ново споразумение, което ще бъде много по-добро. Определено бих искал това да се случи", добави президентът. "Така че, докато не стигнем до нещо, за което всички сме съгласни, не можем да се поставим в губеща позиция и да ограничим това, което правим, докато другите не направят същото и не се съобразят със споразумението "- подчерта Тръмп.
В същото време той обърна внимание на важността на "привличането на други страни" към нов договор.
***

МВнР на Русия: Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с напускането на САЩ от ДРСМО
Москва си запазва правото да реагира и да предприеме мерки във връзка със спирането от страна на Вашингтон на 2 февруари на изпълнението на задълженията му по Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в програмата "60 минути" на телевизионния канал "Россия-1", цитирана от TACC.
"Ако американската страна най-накрая формира становището си и се оттегли от ДРСМО, Москва си запазва правото да реагира съответно. Естествено, това ще бъде направено", каза дипломатът.
Оттеглянето на САЩ от ДРСМО е част от националната стратегия на Вашингтон за отказ от международни правни задължения в различни области, каза Захарова. "Всъщност, това е само една част от общата американска концепция за прекъсване и излизане от голям брой международни споразумения", отбеляза тя. "Следователно въпросът е не само за оттеглянето от този договор, не става въпрос за Китай или други международни фактори за сигурност. Това е стратегия на Съединените щати да се оттеглят от своите международни правни задължения в различни области. "
***

AFP: САЩ напускат ДРСМО на 2 февруари
Съединените щати заявиха в петък, че ще излязат от Договора за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) поради предполагаеми нарушения от страна на Русия, която предупреди за нова надпревара във въоръжаването в отговор, предава AFP.
Вашингтон казва, че нова руска ракетна система със среден обсег нарушава ДРСМО, но САЩ визират и ракетите, притежавани от Китай, тъй като пактът от 1987 г. ограничава Съединените щати и Русия, но не и Китай.
Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати прекратяват задълженията си по ДРСМО от събота и започна процес за изтегляне в рамките на шест месеца.
Подписан от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов, договорът забрани ракети за наземни удари с обхват от 500 до 5,500 километра и сложи край на опасното натрупване на бойни глави в Европа, припомня агенцията.
"Съединените щати напълно се придържат към ДРСМО повече от 30 години, но ние няма да останем ограничени от неговите условия, докато Русия представя неточно действията си," каза Тръмп в изявление.
Държавният секретар Майк Помпео заяви, че Съединените щати, които официално обявиха загрижеността си преди два месеца, са повдигали посоченото от американската страна нарушение на договора с Русия повече от 30 пъти.
"Нарушението на Русия поставя милиони европейци и американци в по-голям риск, има за цел да постави САЩ в неблагоприятно положение и това подкопава шансовете на нашите двустранни отношения в по-добра посока", каза Помпео.
Той обаче подчерта, че Съединените щати все още са готови да разговарят с Русия с надеждата, че Договорът ще бъде спазен.
"Съединените щати се надяват, че можем да възстановим отношенията си с Русия на по-добра основа, но Русия трябва да промени курса на дестабилизираща дейност, не само по този въпрос, но и за много други," каза Помпео, цитиран от агенцията.
***