Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Продължава отзвукът от приемането на промените в конституцията на Македония

12 януари 2019 | 12:16

Продължава отзвукът от приемането на конституционните промени в македонския парламент, произтичащи от Договора за името на страната с Гърция, подписан на брега на Преспанското езеро. След два дни отлагане в петък правителството успя да събере необходимите му 80 гласа, като се наложи да направи отстъпки на опозиционните албански партии. ВМРО-ДПМНЕ бойкотира промените и призова за предсрочни парламентарни избори заедно с президентските. Алиансът за албанците също призова за избори и заяви, че настоящото правителство няма необходимата легитимност за приемане на важни решения за борба с корупцията и утвърждаване на върховенството на закона. Естествено имаше и протести, но те в никакъв случай не бяха толкова многобройни, както тези след референдума, проведен на 30 септември. Не закъсняха поздравленията от Гърция, от съседните страни, както и от НАТО, ЕС и САЩ. Сега топката е в полето на Гърция, а там ратификацията на Преспанския договор не е гарантирана, а може и да означава и край на управляващата коалиция. Но единствено ако Гърция ратифицира Договора и официално оттегли възраженията срещу членството на бившата югославска република в НАТО и ЕС, конституционните промени ще влязат в сила. Все още Македония не е Северна Македония, а дали ще стане, ще покаже близкото бъдеще.

„Слободен печат“: Албанският президент приветства приемането на конституционните промени в Македония
Албанският президент Илир Мета приветства приемането на конституционните промени в македонския парламент, които, както той каза, ще дадат живот на споразумението от Преспа и Македония най-накрая ще тръгне по евроатлантическия път, пише скопското електронно издание “Слободен печат“.
"Това е много важно историческо решение за Македония, но и за целия регион на Балканите," каза Мета.
По-специално той приветства решимостта на премиера Зоран Заев, както и албанския фактор в Македония, който осигури необходимия консенсус и отвори пътя, от който няма връщане към НАТО и ЕС.
„Албания ще продължи да подкрепя силно Македония и всички нейни съседи по пътя към евроатлантическата интеграция“ - изтъква Мета.
По-рано приемането на конституционните промени беше приветствано от албанския външен министър Дитмир Бушати, лидерите на опозиционните партии -Демократическата партия, Лулзим Баша и Социалистическото движение за интеграция Моника Круемади и Тритан Шеху, бивш външен министър на страната.
***

Алиансът за албанците: Сега Северна Македония и правно граничи с Косово
Сега Северна Македония и правно граничи с Косово, заявиха от Алианса за албанците, цитиран от електронното издание “Скопие 1“.
Като проевропейска сила Алиансът за албанците не само подкрепяше, но и беше неразделна част от конституционните промени, подкрепяйки референдума и гласуването в Събранието на Договора за Преспа, казват от Алианса за албанците.
"Алиансът за албанците участва активно в този процес след подписването на Преспанския договор на 12 юни 2018 г., като същевременно увери, че основните предложения на албанците в Република Македония ще бъдат посочени при предлагането на конституционни изменения.
Като конструктивна опозиция ние гарантираме, че духът на Конституцията насърчава пълното равенство между всички общности в страната, защитавайки идентичността на албанците в разпоредбите, отнасящи се до преамбюла и въпроса за гражданството.
Алиансът за албанците успя също да направи промени в конституционния закон в рамките на конституционните промени, като Северна Македония и законово граничи с Република Косово“, казаха от партията.
"Нашите международни поддръжници в Европейския съюз и Съединените щати са инвестирали безпрецедентни ресурси, за да гарантират, че Република Македония се присъединява към НАТО и Европейския съюз, далеч от Русия и други влияния от изток, времето на комплиментите приключи днес. Същото важи и за нашите граждани, които дълго време толерираха корупцията и бедността в полза на по-голяма кауза.
От утре, нашата страна има по-малко от пет месеца преди Европейския съвет през юни 2019 г. да инициира и приложи всеобхватни реформи за възстановяване на върховенството на закона, за ефективна борба с корупцията, за гарантиране на независимост в съдебната система и за деполитизация на публичната администрация.
Всяка невъзможност за постигане на значими и конкретни резултати в гореспоменатите приоритети ще даде силни аргументи на държавите-членки на ЕС, които са скептични по отношение на разширяването, за да могат отново да отложат започването на преговори за членство в ЕС за страната, след европейските избори, които се очаква да засилят евроскептичните и антиимиграционните сили на целия континент.
Нещо повече, сега, когато Договорът за Преспа стои зад нас, гражданите вече няма да търпят празна реторика за реформи. Те искат работни места, икономически растеж, върховенство на закона и връщане на надежда, така че емиграцията вече не може да бъде единствената перспектива, която им се предлага.
Ясно е обаче, че правителство, основано на половина от режима на Груевски и където редица министри се разследват за корупционни дела или участват в конфликт на интереси и злоупотреба с държавни пари, не може да изпълни такъв дневен ред.
Спешните случаи изискват спешни мерки. Сега Македония се нуждае от нови избори, за да гарантира правителство, което има легитимността и смелостта да предприеме цялостна трансформация на страната в истински европейски дух, "се казва в изявлението.
***

„Нова Македония“ (Македония): Силни гърци, слаби македонци
Проблемът с името, политическите отношения между Македония и Гърция и всички обстоятелства, свързани с тях, се превърнаха в интересна област за намиране на голям брой паралели от далечното или близкото минало. През тези почти три десетилетия редица политици, анализатори, историци, адвокати, професори, археолози, журналисти и други професионалисти излязоха с исторически сравнения, опитвайки се да предложат в момента приемливи решения, основани на събития и опит от историята. В този контекст често се споменават познатите "Мелиански диалози", една част, една глава от обемния труд "Пелопонеските войни" от гръцкия историограф Тукидид, наричан баща на научната история.
Въпреки че в много случаи историята не се доказва като истински учител в живота, събитията и изводите от нея се използват в съвременните условия или като предупреждение или като ръководство за решаване на горещи проблеми. В този случай, с македоно-гръцките преговори и особено с финалната им фаза, когато процесът на промяна на името завършва в Македония, приликите с „Мелианските диалози“, които се предполага, че са написани преди 2500 години, може да се открият в настоящия момент.
Сега, когато преименуването на държавата вече е завършено, уроците от това древно време за статута и властта на малките държави излизат на преден план, т.е. истинските факти, че силните правят това, което искат, а слабите това, което е необходимо и че всички държави са юридически равни, но някои са по-равни от другите. Това важи и за държавите, но същото важи и за хората, изправени пред властта или правосъдието. Теоретично и законно, всички те са равни пред правосъдието, но има дори по-равни от равните, какъвто е настоящия . Било е някога, сега е така и така ще бъде,защото естественият закон е неумолим и по-силният командва по-слабия.
Какви показват диалозите, т.е. преговорите от посочената Пелопонеската война, която може да се нарече подобна на преговорите между Македония и Гърция? Пелопонеските войни траят 27 години и се водят между Спарта и Атина, която е начело на Делфийския Атински морски съюз. Основната битка се води около остров Мелос, който, макар и обсаден повече от година, смело защитава, не се поддава. Малкият остров, колония на Спарта, иска да остане неутрален, да не влиза в съюзи, особено с коварните атиняни, но е изправен пред заплахата от Атина - да се присъедини или да бъде подчинен или унищожен. В продължителен диалог с островните власти грубите гръцки генерали изискват безусловна капитулация. Атиняните призовават мелианците да не се опитват ги убеждават, че справедливостта и принципите са на тяхна страна, защото въпросът за справедливостта стои само между равни по сила. "Ние сме силни и вие сте слаби - силните правят каквото могат, а слабите са това, което трябва". Това отношение на атиняните е ясно, непоколебимо и окончателно, доказвайки, че призивът към някакъв вид справедливост не е елемент, който може да се обсъжда.

Мелианците, които искат да запазят своята 700-годишна независимост, не се отказват, решават да се противопоставят. Освен аргументите, защо не искат да се подчинят на Атина, да плащат данъци и да станат нейни роби, те предупреждават атиняните, че нарушаването на принципите на свобода на избора на една нация унищожава основите, на които се основава цивилизацията и че ще доведе до разпадането на Атинската империя. Мелианците не приемат да бъдат роби. Те са изправени пред дилемата: дали да се съпротивляват или да се предадат, имали са избор между смелост и оцеляване, между справедливост и власт, между достойнство и срам.
Тяхното убеждение е, че те не трябва да се предават, защото това би било предателство на идеалите, върху които почива тяхната свобода, застрашаващи техните национални интереси и нарушава правото на техния собствен избор къде да принадлежат и кому да се поклонят. Тези принципи е трябвало да бъдат запазени на всяка цена. И цената, която платиха в крайна сметка, се оказа много висока. След като отказаха да се предадат, атиняните ги атакуват с всички налични средства. Последва ужасно поражение: всички мъже са убити, а жените и децата бяха продадени като роби. Слабо утешение е, че в края на Пелопонеската война Спарта побеждава Атина и разрушава нейната империя. Но вече е твърде късно за мелианците.
Всеки читател с малко добра воля ще припознае възпроизвеждането на тогавашните събития между атиняните и мелиянците с вече видяната картина на отношенията между Гърция и Македония по въпроса за името. Не само с начина на провеждане, но и с последния епилог, подписването на окончателното споразумение се постига със същата стратегия и тактика, които индиректно казват, че "вие македонците не сте никой и нищо, няма защо да търсите справедливост, международно право, принципи на самоопределение и подобни глупости. Вие сте слаби за нас и ако не приемете всички наши ултиматуми, няма да бъдете на картата на Европа. Гърците въведоха в играта старата атинска брутална политическа доктрина, която успешно доведоха до край, за сметка на нашата много по-малка и по-слаба държава.
Обсадата, която Гърция проведе 27 години, най-накрая приключи, Македония загуби битката, да запази името си. Ако има някаква утеха, македонците останаха живи, поне засега не станаха роби. Разбира се, трябва да се добави ултиматумът на НАТО и ЕС, който е обвит със захаросана обвивка, но който е: или ще се присъедините се към нашия съюз с променено име и ще ни дадете националния ви суверенитет в нашите ръце, или ще бъдете унищожени, краят ви няма да се знае. Вие сте съвсем малки, за да бъдете самостоятелни, за да бъдете равноправни с големите!
Това е един от аспектите на разглеждане на мелианските диалози, а именно постъпката на мелианците, които са решили да се борят с последната капка кръв, до последния човек. Това непоколебимо отношение ги доведе до катастрофално поражение, до разруха и изчезване. Другият аспект пита защо не са се предали, за да бъдат спасени, да оцелеят, дори да загубят всички свои идеали, принципи и да нарушат всички традиции и закони. Просто за да остане живи, както би станало, ако се предадат.
Мелианската дилема е универсална дилема и до днес, преди да се появи Македония, нейните граждани и особено нейните власти. За дълго, много дълго време, македонците ще си задават въпроса, кое е било по-добро, кое решение е по-благоприятно, по-достойно, по-справедливо, , по-рационално в преговорите и в споразумението с Гърция. И в крайна сметка основната дилема е дали да се отстъпи за името заради бъдещето или да се жертва бъдещето заради името. И възможно ли е една малка Македония да победи Голямата Гърция, когато по естествените закони по-силният управлява по-слабите? В съвременната политика Давид рядко побеждава Голиат, както е в книгите от Стария Завет.
***

МИА: Алексис Ципрас е честитил на Зоран Заев приемането на конституционните промени
Алексис Ципрас е разговарял по телефона с македонския премиер Зоран Заев и му е честитил приемането на конституционните промени, предава кореспондентът от Атина на Македонската информационна агенция (МИА).
„Премиерът Алексис Ципрас се свърза с министър председателя на Бившата югославска република Македония Зоран Заев. Ципрас го поздрави за успешното приключване на процеса на промяна на конституцията на Бивша югославска република Македония, произтичащи от Споразумението от Преспа“, съобщава кабинетът на Ципрас, цитиран от агенцията.
***

Никос Коцияс: Добре дошла, Северна Македония!
Бившият гръцки външен министър Никос Коциас, един от архитектите на споразумението от Преспа , приветства одобряването на споразумението от Парламента в Бившата югославска република Македония в петък, като казва, че "историята трябва да бъде училище, а не затвор", пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Говорих с (премиер) Зоран (Заев) и (външния министър) Никола (Димитров). Припомнихме си затрудненията, умората, напрежението, доверието и надеждите, които изпитвахме в работата по споразумението ”, написа той в социалната мрежа „Туитър“.
„Мечтаехме за общото бъдеще на двата народа. Северна Македония, добре дошли в живота ни!” - добави той.
Парламентът на Бивша югославска република Македония прие изменение в конституцията за преименуване на страната „Република Северна Македония“ в съответствие със споразумение с Гърция за прекратяване на 27-годишния спор, припомня изданието.
Осемдесет и един депутати в 120-местния парламент гласуваха в подкрепа на конституционните промени. Депутатите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които се противопоставиха на споразумението с Гърция, бойкотираха гласуването.
Страните постигнаха споразумение за новото име през юни миналата година, но бившата югославска република Македония ще започне да използва новото име само след като парламентът в Атина също ратифицира споразумението, уточнява Kathimerini.
***

„МКД“: Обединената македонска диаспора, заяви че Северна Македония не е тяхната родина
Обединената македонска диаспора (ОМД) реагира срещу гласуването на конституционни промени и приемането на името Република Северна Македония, наричайки го "насилие зад завесата на демокрацията", пише македонското електронно издание "МКД".
"С очевидното насилие, скрито зад завесата на демокрацията, конституционните промени, предвидени в Споразумението от Преспа, след които Република Северна Македония се издига след падането на Република Македония, постигнаха мнозинство от две трети от 81 гласа" за "в третата финална фаза на 75-ата сесия на парламента в Република Македония.
Докато междупартийната търговия с амнистии, международния натиск и безкомпромисния произвол на властта доведоха до резултат в интерес на всички, но не и на македонците, ОМД припомня, че една страна без идентичност, почтеност и суверенитет не може да постигне просперитет, особено евроатлантически“, пише в реакцията на ОМД.
Председателят на ОМД Методия Коловски заяви, че „днес е исторически ден за Македония, но не заради влизането в сила на споразумението от Преспа, а заради "изолирането на македонския народ като единствените хора, които са се самоотлъчили и самоволно са се отказали от основното право на самоопределение".
Според Стоян Николов от ОМД „рано или късно истината и справедливостта ще застигнат онези, които им се противопоставят“.
"Битката е загубена, но борбата все още не е започнала. Ние имаме задължението да предадем македонската история и идентичност на бъдещите поколения, които биха могли да възвърнат това, което загубихме днес. Винаги Република Македония, Никога Северна! ”, заяви Николов.
***

МИА: Джеръми Хънт: Исторически момент за Македония
Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеръми Хънт приветства гласуването в македонския парламент на промените в Конституцията на страната, наричайки го исторически момент, съобщава Македонската информационна агенция (МИА).
„Обединеното кралство приветства днешното гласуване в македонския парламент в полза на Преспанското споразумение. Това е исторически момент за Македония“, отбеляза Хънт.
„Това е голяма стъпка напред в решаването на дългогодишния въпрос с името, и доближава страната по-близо до по-сигурно, стабилно и благоприятно бъдеще в сърцето на евро-атлантическата общност“.
„Изпълнението на споразумението ще открие по-големи възможности за младите хора на Македония и ще демонстрира какво може да се постигне с кураж, решителност и визия за бъдещето“, добави министърът.
***

Македонският парламент прие окончателно конституционните промени (ОБЗОР)
С 81 гласа бяха приети измененията на конституцията на Република Македония
Присъстващите депутати единодушно гласуваха конституционни промени. С 81 гласа "за" и без "против" и въздържал се, беше взето решение за приемане на всички изменения, произтичащи от споразумението на Преспа.

Изменение XXXIII гласи следното: В Конституцията думите "Република Македония" се заменят с думите "Република Северна Македония", а думата "Македония" се заменя с думите "Северна Македония", с изключение на член 36 от Конституцията на Република Македония.

Изменение XXXIV гласи : Думите "живеещи в нейните граници" се заменят с "като гражданите, които живеят в неговите граници, гражданите на Република Македония, македонския народ и част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ , бошняшкия народ и другите народи ".

Изменение XXXV гласи: С думите "Републиката зачита суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните страни" се допълва член 3 от конституцията на Република Македония.

Изменение XXXVI гласи следното:
*Република защитава, гарантира и подхранва особеностите, историческото и културното наследство на македонския народ;
*Република защитава правата и интересите на своите граждани, живеещи или пребиваващи в чужбина;
*Република се грижи за диаспората на македонския народ и другите общности и подхранва и насърчава връзките с родината;
*Република няма да се намесва в суверенните права на други държави и във вътрешните им работи.

Обявеният днес нов текст променя третата позиция, която сега гласи: Република се грижи за диаспората на македонския народ и за част от албанския народ, турския народ, влашкия народ сръбския народ, ромския народ, босненския народ и други народи, и подхранва и насърчава връзките им с родината.
В съответствие с Окончателното споразумение с Република Гърция, измененията влизат в сила в деня на ратифициране на споразумението и Протокола за присъединяване към НАТО от Парламента на Република Гърция. Следователно, в случай на неизпълнение на тези два документа, измененията няма да влязат в сила.
По-рано Алианса за албанците и БЕСА оттеглиха поправките си към конституционните изменения.
Талат Джафери откри дебата с промените, предложени от осемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ които подкрепиха началото на процедурата за изменение на конституцията, които премиерът Зоран Заев отхвърли, а депутатът Елизабета Канчевска-Милевска поиска разяснение относно причините за приемането на термина erga omnes.
Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ избра най-лесния и най-лошия начин за разрешаване на този исторически проблем. Това се потвърждава от фалшивата политика и фалшивия патриотизъм. Те потвърдиха, че искат това да приключи бързо и някой друг да го довърши, а след това на пресконференция да изброи с име и фамилия, които са предателите ”, каза Канчевска Милевска.
"Мога да им кажа, че не се чувстваме предатели в нито един момент, нито преди, нито сега. Предателите са тези, които бягат от проблемите и не предлагат никакви решения, ”завърши Канчевска-Милевска.
Заев посочи, че е споделял всяка информация с лидера на опозицията Християн Мицковски, когато е започнал преговори с Гърция и се е надявал на консенсус в парламента относно Споразумението.
„Досега парламентът е вземал трудни решения, а и днес не е лесно. Най-лесният начин да избегнете този процес е да се скриете зад политиканство. Вашата политическа партия знае, че не може да се постигне по-добра сделка с Гърция и че не може без договор да се върви към НАТО и ЕС. Ето защо Мицковски избягваше решението и вярваше, че споразумение няма да бъде постигнато. Вярно е, че съм променил позицията си, но промяната в позицията води до напредък. Едно решение за дома, друго за външния свят носи нови кавги. Може би това можеше да е само за външна употреба , но ако бяхме приели име без Македония или слято като Новамакедония“, заяви Зоран Заев.
В преговорите с правителството осемте депутати, напуснали ВМРО-ДПМНЕ успяха да защитят македонските национални интереси,заяви депутатът Емилия Александрова на пресконференцията в парламента тази вечер,
„В допълнение към вече установените изменения на Конституцията, които произлязоха от Споразумението от Преспа, днес е постигнато споразумение, което само нормативно разрешава начина, по който гражданството за други етнически общности ще бъде регистрирано в личните документи. По този начин нашето искане гражданство да остане македонско за защита на идентичността, е напълно спазена. Всичко, което вече е договорено, е в съответствие със съществуващите конституционни и законови решения, т.е. съществуващото изменение 5 в Конституцията на Република Македония", каза тя и добави, че днес "парламента е мястото за защита на националните интереси на Република Македония".
Днес по-рано бешее постигнато споразумение между СДСМ и опозиционната партия БЕСА на Билал Касами и нейните депутати в крайна сметка подкрепиха конституционните промени.
Билал Касами твърди, че с предвиденото в Преспанския договор "македонец / граждани на Република Северна Македония“ , албанския превод получава двойно значение, както" македонски ", така и" македонец ".
Прилагателното "македонец" в превода на албански има различни значения, затова БЕСА предложи изменение за гражданите на албанското етническо население с македонско гражданство да чете македонски / граждани на Република Северна Македония, а на албански език - eMaqedonise Veriore и на англиски език macedonian/citizen of Republic of North Macedonia.
В седалището на ВМРО-ДПМНЕ се проведе заседание на Изпълнителния комитет, на което според източници от партията присъстват и представители на парламентарната група на партията, но не уточнява дали са дошли всички народни представители на опозицията.
Според ВМРО-ДПМНЕ правителството и премиерът Зоран Заев упражняват ожесточен натиск за осигуряване на квалифицирано мнозинство за гласуване на конституционните промени. ВМРО-ДПМНЕ е на мнение, че Заев се противопоставя на волята на гражданите с цел да наложи новото име на Македония, договорено с Гърция.
След приемането на конституционните промени ВМРО-ДПМНЕ иска незабавно да разпусне парламента и извънредни парламентарни избори, заедно с президентските избори.
Лидерът на партията Християн Мицковски заяви това на пресконференция тази вечер пред партийния щаб, след като Събранието прие конституционните промени, които произтичат от Преспанския договор.
„Съгласно законовите разпоредби и на базата на предишен опит на тези избори ВМРО-ДПМНЕ ще спечели и волята на мнозинството от гражданите ще бъде уважавана. Нуждаем се от изборите, на които ще падне Заев и Македония ще спечели, хората ще кажат каква Македония искат - Северна Македония на Заев, унижена или смутена, или Македония на народа, горда, просперираща и уважавана, каза Мицковски.
Запитан какви са следващите стъпки на партията, Мицковски отговори, че това ще се види в следващите дни и не изключва възможността за бойкотиране на парламента.
„Всички опции са отворени. Това, което се случи днес, е черен петък за Република Македония, за гражданите, за македонския народ, за македонската нация“ , добави той.
Той повтори, че ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията, че не подкрепя промяната на Конституцията, за да се промени конституционното име на Република Македония, промяната на идентичността и историята.
„Това отношение е непроменено и последователно и въз основа на партийната идеология, програма, резолюции, актове, документи и е базирана на решението на народа на референдума на 8 септември 1991 г. и на 30 септември 2018 г. Решението за промяна на името, идентичността, културата, образованието, историята е решение на 81 депутати, но това не е решение на македонските граждани. Такова решение суспендира волята на гражданите, а самият начин и действията, с които се достигна до това са акт на предателство, подчерта Мицковски.
Междувременно пред сградата на Събранието в Скопие се провежда протест срещу конституционните промени.
"Това е само част... Ако гласуват, Гърция трябва също да гласува. Тогава Заев ще изпрати писмо, че Македония е променила името си до ООН. След това ще настояваме (президентът Георги)Иванов да изпрати писмо, че споразумението не е валидно и тогава всичко ще стане проблематично. Иванов трябва да направи това, заявявайки, че македонският народ не е съгласен с решението", заяви лидерът на партия "Единствена Македония", Янко Бачев.
Той вижда спасение в Русия и вярва, че Русия ще подкрепи македонския народ. За осемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които подкрепиха промените, той казва, че няма да имат мир след гласуването.
По-рано на импровизираната сцена бяха прочетени имената на всичките 80 депутати, които се очакваше да гласуват за конституционните промени и за приемането на Преспанския договор.
Специалният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан бяха сред първите, които изпратиха поздрави след гласуването на конституционните промени в македонския парламент тази вечер.
От името на Европейския съюз Могерини и Хан "искрено" поздравяват Парламента за "решаващата стъпка към прилагането на Споразумението от Преспа".
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна изпрати писмо на премиера Зоран Заев, за да го поздрави за окончателното гласуване в парламента.