Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Малки албански партии поставиха последно препятствие пред Преспанския договор в Македония

08 януари 2019 | 17:50

„Алианса на албанците“ на пострадалия най-сериозно по време на събитията в македонския парламент от 27 април 2017 година Зиядин Села и опозиционното крило на Движение „БЕСА“, оглавявано от Билал Касами, са последното препятствие пред окончателното завършване на процеса по промяна на Конституцията на Македония в съответствие с договора за името между Атина и Скопие. Заседанието на македонския парламент за финализацията на процеса започва в сряда, 9 януари.
От БЕСА искат албанският език да стане официален, държавата да бъде мултиетническа, а в документите вместо да пише „гражданство: македонско“, да се казва „гражданин на Северна Македония“.
„Алианса на албанците“ иска премахване на „македонско“ от документите за гражданство на албанците в страната, както и въвеждане на албанския език като конституционна категория.
От друга страна, неофициално се е разбрало, че осемте отцепници от ВМРО-ДПМНЕ няма да гласуват за конституционните промени, ако премиерът Зоран Заев се съгласи на исканията на БЕСА.
Вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи ( от ДСИ (Демократичния съюз за интеграция) във вторник преди заседанието на Работната комисия за европейска интеграция каза, че има усещането, че в процеса на конституционните промени има скрита ръка, която иска да го унищожи, но подчерта, че не би харесал албанските политически партии заради наивността или поради липсата на изпълнителност в такива трудни политически процеси да се възприемат като част от тези скрити намерения.
В отговор на молба от журналист да коментира исканията на БЕСА и „Алианса на албанците“ във връзка с конституционните промени, Османи подчерта, че албанските политически партии не са част от тези фактори, които искат да спрат процеса, но спомена, че най-лошата услуга, която в момента могат да си направят албанците, е да се даде сигнал, че те са тези, които спират членството на Република Македония в НАТО.
„Няма по-важен етнически интерес на албанците от членството на Македония в НАТО. Това е по-голям и по-екзистенциален интерес за албанците от всеки друг етнически интерес в момента, тъй като това е гаранция, че албанците ще бъдат част от западноевропейското семейство на ценностите, към което те от поколения се стремят да бъдат“, заяви Османи.
Вероятно, най-късно до 15 януари ще се знае как ще завърши всичко в македонския парламент относно промените на Конституцията, а след това ще остане ратификацията на Преспанския договор в гръцкия парламент, като последно условие, за да влезе той в сила.

***

„Канал 5“ (Македония): Зоран Заев е приел да направи промени в Преамбюла на конституцията и на конституционния закон
От преамбюла на Конституцията "гражданите, живеещи в нейните граници" ще бъдат заличени и ще се чете: "гражданите на Република Македония, македонския народ и част от албанския народ, турския народ, сръбския народ ... и други, което според премиера Заев ще премахне впечатлението, че останалите етнически общности пребивават само временно в страната. Освен това в конституционния закон беше постигнато споразумение като пета съседка на Македония, да бъде упомената Република Косово. Заев и Села още веднъж подчертават, че в изменение 36 относно диаспората ще се подчертае, че "републиката се грижи за диаспората на македонския народ и други общности, живеещи в Македония".
Изискванията на БЕСА и Алианса на албанците албанският език да бъде втори официален език в Македония, според премиера Заев, ще изчака по-добри времена, защото, както каза той, сега е правно невъзможно да се обсъждат такива предложения.
Премиерът е убеден, че ще успее да съгласува позициите и с крилото на БЕСА, водено от Билал Касами, и че техните депутати ще подкрепят последната фаза от приемането на конституционни промени.
***

„24 Вести“: Зиядин Села не е взел крайно решение за конституционните промени, ще се срещне със Зоран Заев
Скопие. Заинтересоваността на НАТО Македония да стане членка на Алианса и важен сегмент за регионалната стабилност е посланието, което е предал на лидера на Алианса на албанците Зиядин Села началникът на канцеларията на НАТО в Македония Зоран Янкович на срещата помежду им във вторник, предава скопското електронно издание „24 Вести“.
На пресконференция в парламента, Села посочи, че двамата са разговаряли и за предложените от „Алианса на албанците“ промени в Конституцията на Македония, които според него ще допринесат още повече за стабилността на държаватга и региона“.
„Считаме, че е много важно Македония да стане членка на НАТО и правейки това да не повлече със себе си вътрешни проблеми, когато ще бъде в Алианса. В този контекст са и нашите предложения гражданите в Република Македония да се чувстват равни и с равни права, а не както през изминалите 30 години, когато е имало две категории граждани. За съжаление, вносителят, в случая правителството, настоява на това първото изречение в Преамбюла да започва с граждани и македонски народ и да продължава с „като дграждани и части от народа“. Никой не трябва да се страхува от равенството и справедливостта, но всички трябва да се страхуваме от компромисите, които бяха направени със Закона за амнистия и други компромиси, които бяха направени през Специализираната прокуратура“, заяви Села.
На въпрос дали партията ще подкрепи конституционните промени, ако техните предложения не бъдат приети, председателят на „Алианса на албанците“ заяви, че позицията на фракцията ще бъде обявена след няколко дни. Той потвърди, че във вторник той ще се срещне с премиера Зоран Заев, за да обсъди исканията.
Той каза, че Алиансът на албанците е представил шест изменения и според него с тях не се преразглежда Охридското рамково споразумение, защото, както е посочено в Рамковото споразумение, конституциите трябва да бъдат адаптирани към нуждите на гражданите в едно общество.
Села отхвърли обвиненията на вицепремиера Буяр Османи, че те, заедно с БЕСА, са спирачките на процеса на конституционни промени.
„Реално тези, които проблематизираха и по някакъв начин доведоха до забавяне на този процес, е точно този, който споменахте, който беше и министърът в правителството на премиера Никола Груевски. Няма нужда той да сочи пръст на някого, защото обществеността знае кой е той лично и политическата възможност, която той представлява“, каза Села.

„Телма“ (Македония): БЕСА на Билал Касами не знае дали ще подкрепи конституционните промени
Скопие. Опозиционната фракция на БЕСА не знае дали ще подкрепи конституционните промени. Това ще зависи от начина по който ще се развие дебата в парламента в сряда, заяви депутатът от партията Фадил Зендели, цитиран от скопския телевизионен канал „Телма“.
По неговите думи, правилата на играта са се промени и затова БЕСА е внесла исканията за промяна на конституционните изменения.
„Телма“ уточнява, че партията иска албанският език да стане официален, държавата да бъде мултиетническа, а в документите вместо да пише „гражданство: македонско“, да се казва „гражданин на Северна Македония“.
За изявлението на вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи, който във вторник поиска албанските партии да не поставят пречки пред членството на Македония в НАТО, Зендели каза Османи да отиде в Чаир и да пита албанците дали приемат в частта за гражданството да бъдат именувани като македонци.
„Ако намери някой, който го подкрепя, тогава и ние ще го подкрепим“, добави Зендели.

Буяр Османи: Най-лошата услуга за албанците е да се изпрати послание, че са спирачка за членството в НАТО
Скопие. Вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи във вторник преди заседанието на Работната комисия за европейска интеграция каза, че има усещането, че в процеса на конституционните промени има скрита ръка, която иска да го унищожи, но подчерта, че не би харесал албанските политически партии заради наивността или поради липсата на изпълнителност в такива трудни политически процеси да се възприемат като част от тези скрити намерения, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
В отговор на молба от журналист да коментира исканията на БЕСА и Алианса на албанците във връзка с конституционните промени, Османи подчерта, че албанските политически партии не са част от ези фактори, които искат да спрат процеса, но спомена, че най-лошата услуга, която в момента могат да си направят албанците, е да се даде сигнал, че те са тези, които спират членството на Република Македония в НАТО.
„Няма по-важен етнически интерес на албанците от членството на Македония в НАТО. Това е по-голям и по-екзистенциален интерес за албанците от всеки друг етнически интерес в момента, тъй като това е гаранция, че албанците ще бъдат част от западноевропейското семейство на ценностите, към което те от поколения се стремят да бъдат“, заяви Османи.
Според него, измененията, разбира се, биха могли да бъдат по-добри, като той самият би могъл да направи много по-съществени изменения. Но, вицепремиерът по европейските въпроси подчерта, че целият този процес е продукт на много деликатен и труден компромис, включващ много страни.
„Бяхме включени в изработването на текста на Преспанския договор, бяхме свидетели, че и в течение на самото приемане на конституционните промени една запетайка повече, или една точка по-малко в текста на измененията означаваше един депутат повече, или един народен представител по-малко в парламента. Този процес трябва да завърши с квалифицирано мнозинство, което включва много политически партии от много етнически групи и за да се сглоби текст, който да осигури подкрепата на толкова много депутати, трябваше да се имат предвид интересите на всички страни. Може би, една от грешките в процеса беше, че хората се успокоиха след 19 октомври, след първото гласуване, когато народът сметна, че процесът е завършен. Напротив, процесът ще завърши с последното гласуване“, заяви Османи.
Той предупреди, че дотогава има риск процесът да бъде нарушен и добави, че именно заради това е било безпокойството на лидера на ДСИ (Демократичния съюз за интеграция) Али Ахмети по отношение на завършването на конституционните промени.
Парламентарната сесия за последната, трета фаза от конституционните промени е насрочена за сряда от 12 часа.

„Фактор“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще изключва депутати, които гласуват „за“ конституционните промени
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще продължи да изключва депутати от редовете си, ако те гласуват позитивно на парламентарното заседание за конституционните промени, което започва в сряда и може да продължи 10 дни, предава скопското електронно издание „Фактор“.
Това са обявили източници от партията пред „Експрес“, а същото е казал и зам.-председателят на фракцията Александър Николовски в рамките на скорошното си гостуване на „Алфа ТВ“. От там казват, че от партията няма да бъдат изключени само онези, които гласуват за промените в Конституцията, но и онези, които са ги насърчили да го направят, какъвто по-рано е бил случаят с бившия министър Никола Тодоров, заместник-председателя Митко Янчев и бившия началник на Службата за сигурност и контраразузнаване (УБК) Сашо Миялков.
По-рано премиерът Зоран Заев каза, че не изключва за конституционните промени, произтичащи от Преспанския договор, да гласуват 85, а дори и 90, народни представители.
Централният комитет на ВМРО-ДПМНЕ вече изключи осем свои депутати след гласуването за започване на процеса по промяна на конституцията, когато беше осигурено мнозинство от точно 80 гласа „за“.

Посланикът на САЩ в Скопие: Компромисите с Гърция не бяха лесни, но това е исторически шанс
Скопие. Американският посланик в Скопие Джес Бейли даде новогодишно интервю пред македонската редакция на The Voice of America, части от което предаде електронното издание на вестник „Независен“.
„Когато мисля за миналата година, в която се случиха много исторически събития, всичко се свежда до смелото лидерство. Гражданите на Македония очевидно искат присъединяване към НАТО и ЕС. Премиерите (на Македония Зоран) Заев и (на Гърция Алексис) Ципрас и техните външни министри работиха по изключително трудни въпроси, за да постигнат споразумението от Преспа, което ще премахне пречките за присъединяване. Те показаха голяма смелост, търпение, решителност и ангажираност за разрешаване на дългогодишния спор. Видяхме и смело лидерство в парламента, когато депутатите гласуваха за започване на процеса на конституционни промени, отклонявайки се от партийните интереси, търсейки по-светло бъдеще за Македония и нейните граждани. И накрая, демократично избраните лидери в Македония трябва да взимат трудни стратегически решения, които Преспанският договор изисква и да определят най-добрия курс за страната. САЩ подкрепят Македония и това, което гражданите и лидерите на Македония ще решат, е най-добрият интерес за страната. Ние знаем, че компромисите в Преспанската сделка не са лесни, но това наистина е историческа възможност за Македония и региона, възможност, която ще доведе до по-сигурно, по-безопасно и по-благополучно бъдеще“, заяви Бейли.
Дипломатическият представител подчертава, че САЩ подкрепя интеграцията на Македония в НАТО, но подчертава, че това е суверенен избор на страната. Той посочва, че конкуренцията и конфликтите между великите сили са се върнали на главната сцена, с лоши актьори, които искат да нарушат и дестабилизират демократичната система.
„За да ги победим, се нуждаем от силни държави, със солидни демократични основи, свободни медии и оживени и отворени пазари. Искрено вярваме, че Македония, напълно интегрирана в НАТО и ЕС, ще бъде силен съюзник в нашия общ просперитет и нашата обща сигурност“, каза американският посланик.
Запитан дали има план Б, ако на гласуването в парламента, споразумението с Гърция не бъде ратифицирано – той отговори отрицателно. Що се отнася до Закона за амнистия, Бейли смята, че това е важно политическо решение, прието чрез прозрачен и демократичен процес.
„Смятаме, че е важно тези, които организираха атаките на 27 април, да бъдат държани отговорни за своите действия. По време на този процес съдебната власт трябва да остане независима от политическото влияние и свободно да взема решения по тези дела въз основа на факти и закони. Както неотдавна заяви държавният прокурор Йовевски, това, което правят съдиите и прокурорите, е да прилагат закона“, заключи Джес Бейли в интервю за VOA.

„Фактор“ (Македония): Ако Зоран Заев приеме исканията на Касами и Села, осемте отцепници от ВМРО-ДПМНЕ ще откажат да гласуват за конституционните промени
Скопие. Един ден разделя македонските депутати от началото на дебатите за конституционните промени. Междувременно, премиерът Зоран Заев се оказа „разпънат“ между две страни, пише скопското електронно издание „Фактор“.
Както посочва медията, осмината депутати, които се отцепиха от ВМРО-ДПМНЕ, за да гласуват „за“ започване на процеса по промяна на конституцията, няма да ги подкрепят на окончателното гласуване, ако министър-председателят реши да се съобрази с исканията на председателите на „Алианса на албанците“ и опозиционното крило на Движение „БЕСА“ Зиядин Села и Билал Касами да няма „македонско“ в документите за гражданство, тъй като това противоречи на гаранциите за утвърждаване на мултиетническия характер на страната. Освен това те искат албанският език да е втори служебен език и да е част от Преамбюла на Основния закон.
Последната фаза от конституционните промени, предвидени с Договора от Преспа, започва в сряда, когато депутатите се завръщат към работните си задължения, отбелязва „Фактор“.

„еМагазин“(Македония): В македонския парламент в сряда започва финала на промените на Конституцията: Ще има ли квалифицирано мнозинство?
Скопие. На заседание 75, насрочено за сряда в македонския парламент, започва последният дебат за конституционните промени, произтичащи от Договора за името между Скопие и Атина, с който, освен другото, името на западната ни съседка ще стане Северна Македония, пише един от най-големите онлайн ресурси в Македония „еМагазин“.
Остава да се види дали премиерът Зоран Заев ще успее да осигури мнозинство от две трети, което е нужно за финализирането на процеса по промяна на Конституцията.
Движението БЕСА е предложило три промени на Конституцията и една на Конституционния закон, за да се прецизира, че държавата не е моноетническа, както предполага частта „македонско гражданство“.
„Алианса на албанците“ на Зиядин Села иска премахване на „македонско“ от документите за гражданство на албанците в страната, както и въвеждане на албанския език като конституционна категория.
От друга страна, посочва изданието, неофициално се е разбрало, че осемте отцепници от ВМРО-ДПМНЕ няма да гласуват за конституционните промени, ако Заев се съгласи на исканията на БЕСА.
Вероятно, най-късно до 15 януари ще се знае как ще завърши всичко в македонския парламент относно промените на Конституцията, а след това ще остане ратификацията на Преспанския договор в гръцкия парламент, като последно условие, за да влезе той в сила.

„Телма“ (Македония): Предложенията на БЕСА за конституционните промени влизат за разглеждане в правителството
Скопие. Работни групи на БЕСА и правителството на Зоран Заев се събират на заседание, за да обсъдят предложенията, предложени от партията в рамките на конституционните изменения, предава скопската телевизия „Телма“, като уточнява, че информацията е потвърдена от двете страни.
Предложенията са готови, но трябва да бъдат предадени на правителството, за да бъдат легално дефинирани.
Партията не желае да коментира какво ще бъде развитието, но подчертава, че има две възможности. Първата е правителството да ги приеме и по този начин да постигне съгласие с депутатите на БЕСА, които след това ще гласуват „за“ конституционни промени и ще гарантират квалифицираното мнозинство за вота.
Вторият вариант е да ги отхвърли. В такъв случай партията ще ги внесе на заседание на парламента.
Точният момент на срещата все още не е известен, но работната група на БЕСА ще се състои от депутатА Фадил Зендели и двама заместник-председатели Кастриот Рекшепи и Аджанит Ходжа.
Засега правителството мълчи, но според аналираторите се очаква постигането на разумен компромис.