Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

САЩ поставиха условия за изтеглянето си от Сирия

07 януари 2019 | 14:08

По-малко от месец след обявяването на решението за изтегляне на американските военнослужещи от Сирия, САЩ поставиха нови условия за изпълнението му. В рамките на посещението си в Израле Джон Болтън, съветник по националната сигурност на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, заяви, че изтеглянето на американските военни от Североизточна Сирия е обусловено от победата над близкоизточната радикална групировка „Ислямската държава“ и от гарантирането на страна на Турция на сигурността на кюрдските бойци, свързани с Вашингтон. Болтън, който ще пътува до Анкара във вторник, 8 януари, заяви, че САЩ настояват нейните кюрдски съюзници да бъдат защитени от всяка планирана турска офанзива. Очаква се той да отправи официално предупреждение към турския президент Реджеп Тайип Ердоган в рамките на посещението му в страната. „Не смятаме, че турците трябва да предприемат военни действия, които не са напълно съгласувани със САЩ", подчерта Болтън, като допълни, че ще се стреми да „разбере какви са турските цели и възможности и това, което остава несигурно".
В отговор на забележките на американския съветник по националната сигурност, говорителят на турския президент Ибрахим Калън определи като „ирационални“ твърденията, че Турция ще преследва кюрдите, като подчерта, че Анкара се бори срещу терористите от „Ислямска държава“, „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК) и „Народни отряди за защита“ (YPG). След това Калън поясни; „Проблемът е, че ПКК и „Народни отряди за защита“ полагат усилия за установяване на ред, като потискат кюрдите, които не им се подчиняват, и техните терористични действия се насочват срещу нашата страна“. Целта на Турция в борбата срещу тероризма е да осигури национална сигурност, мир и стабилност в региона.


Yeni Safak: САЩ предислоцират войски, изтеглени от Сирия, до военни бази в Киркук
Вашингтон планира да задържи част от войските, които ще бъдат изтеглени от Сирия в американските военни бази в северния иракски град Киркук, съобщава турският вестник Yeni Safak.
Говорейки екскслузивно пред изданието, бившият иракски полковник от армията Вадала Нафи разкри, че американските войски, които вече са били изтеглени от Сирия през Ирак през последните няколко седмици, са били прехвърлени в американски военни бази в Киркук.
Въпросните американски части са предислоцирани в авиобаза Киван в Киркук и в базата Айн ал-Асад в Анбар. Разместването на военнослужещите на САЩ е част от „американския заговор“ за разпалване на вътрешни бори в страната, твърди друг източник на изданието - бившия депутат Набил Харбул.„Целите са Багдад и Дамаск, за да се свърже алиансът Израел-ОАЕ-Саудитска Арабия", посочи Харбул. „Те работят за поляризиране на населението по линиите араби-кюрди, туркмени-кюрди, шийти-сунити", поясни иракчанинът.
Според лидера на Иракския тюркменски фронт Йомер Бейоглу ходът на Вашингтон за пренасочване на войските си към Киркук е с цел контролиране на тръбопроводите, които изпомпват 400 000 барела в Иран, и е последният опит на Вашингтон да предаде контрола над Мосул и Талафар на пешмергите. Бейоглу предупреди за спокойствие преди бурята в региона, като се позовава на американския план за обсада на районите Киван и Ал Багара.
Миналия месец Тръмп обяви решението си да изтегли две хилядите американски войници от Сирия, предизвиквайки критики от страна на много съюзници и съветници по сигурността, включително и такива от своя кабинет. След съобщението министърът на отбраната Джеймс Матис подаде оставка.

Anadolu Agency: Ибрахим Калън: Твърденията, че Турция се насочва към кюрдите са неразумни
В отговор на забележките на американския съветник по националната сигурност Джон Болтън, говорителят на турския президент определи като „неразумни“ твърденията, че Турция се насочва към кюрдите, тъй като страната се бори с терористите от „Ислямска държава“, ПКК и „Народни отряди за защита“.
В изявление Ибрахим Калън заяви: „Проблемът е, че ПКК и „Народни отряди за защита“ полагат усилия за установяване на ред, като потискат кюрдите, които не им се подчиняват, и техните терористични действия срещу нашата страна“.
„Няма съмнение, че терористична група не може да бъде съюзник на САЩ“, каза Калън.
По-рано Болтън заяви, че САЩ няма да изтеглят войски от североизточна Сирия, докато турското правителство не гарантира борбата с „Ислямска държава“ и, че няма да атакува „кюрдски бойци“, имайки предвид терористичната група ПКК.
Калън подчерта, че целта на Турция в борбата срещу тероризма е да осигури национална сигурност и да осигури мир и стабилност в региона.
Той отбеляза, че Турция е единствената държава-членка на НАТО, която се противопоставя на терористичната група ПКК и нейните сирийски клонове, както и на другите терористи от „Ислямска държава“ и ФЕТО.
Президентският говорител заяви, че страната ще се координира със своите съюзници и страните от региона в борбата срещу тероризма, като същевременно решително ще прилага политиките, необходими за националната сигурност.
Принципът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че „ние ще бъдем както на полето, така и на масата“, ясно обяснява, че военните и дипломатическите средства винаги са отворени за националните интереси, каза Калън.
Той подчерта, че целта на Турция е да изчисти Сирия от всички терористични групи, да защити нейната териториална цялост и да предостави политически и социални условия за безопасното завръщане на сирийците в тяхната страна чрез защита на живота на цивилните.
„Неуважително е към нашите кюрдски братя да се твърди, че те са представени от терористична група“, добави президентският говорител.
Калън каза, че целта на Турция, докато се бори срещу ПКК и нейните сирийски клонове, е „да спаси кюрдите от тиранията и потисничеството на тази терористична група и да гарантира тяхната безопасност на живота и собствеността“.

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че никога не е обещавал бързо изтегляне на войските от Сирия
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че никога не е давал обещание за бързо изтегляне на американските войски от Сирия и отказа да даде пред журналистите конкретна времева рамка за изпълнение на решението, обявено през декември, предава руската информационна агенция TACC.
„Изтегляме войските от Сирия… никога не съм казвал, че ще направим това бързо“, заяви Тръмп.
По-рано американската телевизия NBC съобщи, че САЩ може да оставят част от военнослужещите си в южната част на Сирия за неопределено време, въпреки решението на Тръмп за пълно изтегляне на контингента. Вашингтон обаче може да изслуша мнението на държави като Израел и Йордания, преди да вземе решение за базата в ат-Танф, където са разположени няколкостотин американски и съюзнически военнослужещи. Тази информация се потвърждава и от агенция Bloomberg.
Съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън е на посещение в Израел.

Bloomberg: Джон Болтън увери, че американските войници ще останат в Сирия, докато не бъде гарантирана сигурността на кюрдите
Силите на САЩ ще останат в Североизточна Сирия, докато Турция не се съгласи да не преследва кюрдите. Това обяви съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, предава Bloomberg.
„Не смятаме, че турците трябва да предприемат военни действия, които не са напълно съгласувани и договорени със САЩ", заяви Болтън пред репортери в Израел преди срещата му в Турция с президента Реджеп Тайип Ердоган, която ще се състои в понеделник. „Така че те не застрашават нашите войски, но също така, че трябва да отговорят на изискването на президента, съгласно което сирийските опозиционни сили, които се биха с нас, да не бъдат застрашени", подчерта Болтън.
Болтън разговаря с репортери в Еруслим преди срещите му израелски политици и представители на разузнавателните служби. По-късно в неделя той ще разговаря с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

The New York Times: Джон Болтън разясни „условията“ за изтеглянето на американските военни в Сирия
Джон Болтън, съветник по националната сигурност на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, заяви в неделя, че изтеглянето на американските военни от Североизточна Сирия е обусловено от победата над близкоизточната радикална групировка „Ислямската държава“ и от гарантирането на страна на Турция на сигурността на кюрдските бойци, свързани с Вашингтон, отбелязва популярният вестник The New York Times.
Болтън, който отпътува за Израел, за да успокои съюзника на Тръмп, подчерта, че няма график за изтегляне на американските сили от близкоизточната страна, но настоя, че САЩ нямат неограничен ангажимент в Сирия.
„Има цели, които искаме да постигнем, това е условие за изтеглянето. Графикът се определя от политическите решения, които трябва да изпълним", поясни Болтън пред репортери в Ерусалим.
Тези условия, съгласно думите му, включват окончателната победа над джихадистите в Сирия и и защитата на кюрдските милиции, които се сражаваха заедно с американските войски срещу екстремистката групировка.
Коментарите на Болтън отбелязват първото публично потвърждение, че изтеглянето е забавено, тъй като Тръмп е изправен пред сериозни критики от съюзници и оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис за политиката, която трябваше да бъде проведена в рамките на седмици.
В средата на декември Тръмп обяви, че САЩ ще изтеглят всичките си две хиляди военнослужещи от Сирия. Решението му породи страхове за изчистването на пътя за турско нападение срещу кюрдски бойци в Сирия, които се сражават заедно с американските войски срещу екстремистите от „Ислямска държава“.
Болтън, който ще пътува в Турция в понеделник, заяви, че САЩ настояват нейните кюрдски съюзници да бъдат защитени от всяка планирана турска офанзива. Очаква се той да отправи официално предупреждение към турския президент Реджеп Тайип Ердоган в рамките на посещението му в страната. „Не смятаме, че турците трябва да предприемат военни действия, които не са напълно съгласувани със САЩ", подчерта Болтън, като допълни, че ще се стреми да „разбере какви са турските цели и възможности и това, което остава несигурно".
По-рано Тръмп заяви, че няма да позволи на Турция да убива кюрдите, припомни Болтън.

The American Conservative: Защо САЩ няма да са в състояние да напуснат Сирия бързо?
САЩ няма да са в състояние да изтеглят военнослужещите си от Сирия, защото държавният глава Доналд Тръмп и неговият кръг остават ангажирани с действия срещу Иран, пише професорът по политически науки в Университета в Колорадо и автор на книгата „Република в опасност: Американската империя и либералната традиция“ Дейвид С. Хендриксън в статия за списание The American Conservative.
Въпросът за антииранската програма на администрацията във Вашингтон остана на заден план заради решението на Доналд Тръмп за оттегляне на американските сили от Сирия. САЩ се отказаха от ядрената сделка с Иран, подписана от предходния президент Барак Обама с Иран и страните партньори и, ако вземем предвид думите му по време на пресконференцията във вторник, лидерът на Белия дом не показва никакви признаци на съжаление за тази неблагоразумна стъпка. Освен това Вашингтон води икономическа война срещу Иран, според традиционните критерии на международното право.
Поради тази антииранска програма САЩ подливат вода за незаконна война на Саудитска Арабия в Йемен – точно както правеше и Обама.
С решението си да оттегли американските войски от Сирия, Тръмп е ранил, може би смъртно, неоконсервативния план да използва кюрдите като лост срещу Турция и Иран. Но не вярвайте за секунда, че голямата игра е свършила. Големите изявления, че решението на Тръмп за Сирия сигнализира за оттегляне от САЩ Близкия изток, трябва да се разглеждат с най-голяма степен на съмнение. Не е изключено възможността това отстъпление на Тръмп от един от антииранските фронтове да бъде съпътствано в бъдеще с напредък по друг.
От началото на гражданската война в Сирия администрацията на Обама зае позицията, че „Асад трябва да отиде”, поставяйки САЩ на страната на сирийската опозиция. За съжаление опозицията доминира не от свободолюбивите бунтовници, а от джихадистите, които оксиморон на свободата, тъй като войната привлече десетки хиляди фанатици от чужбина. След като Вашингтон се ангажира с отстраняването на Асад, Америка беше принудена да влезе в неформален съюз с джихадистите. САЩ не създадоха „Ислямска държава“ или „Джабхан ан-Нусра“, но провеждаха политика в Сирия, заедно със своите съюзници Турция и Саудитска Арабия, които допринесоха значително за властта на джихада.
След впечатляващите победи на „Ислямска държава“ през 2014 г. Обама отвори два нови фронта във войната срещу терора, един в Ирак и един в Сирия, един легален и нелегален, един оправдан, а другият не. В Ирак имаше основателни причини да подкрепим правителството, както направи САЩ. В Сирия обаче действат и други мотиви. Официалният императив да се работи за свалянето на Асад са усилията на САЩ срещу „Ислямска държава“. И след като нямаше как Ващингтон да работи с Дамаск или Москва, то трябваше да си сътрудничи с кюрдите. И наистина, кюрдите, около 10% от населението, станаха единствената реална подкрепа в Сирия за операциите на САЩ. Това доведе до лошия ефект от вбесяването на турците и разширяването на кюрдския териториален контрол над некюрдските региони, като всички те бяха несъмнено подплатени от американски обещания за бъдеща подкрепа за кюрдите.
Оттеглянето на американски войски от Сирия е силно желателно, а отричането на тези обещания към кюрдите може да е било неизбежно (ние наистина не знаем какво е обещано). Да се направи това внезапно и без обяснение обаче е трудно да се оправдае. Отговорната политика на оттегляне - курс, който очевидно не е предпочитан нито от Тръмп, нито от повечето местни критици, би била да се работи с Русия, Сирия и Турция, за да се осигури автономна кюрдска област в контекста на примирие или мирно споразумение. След това оттеглянето на САЩ ще продължи, за да се намали опасността от кръвопролитие.
Остава да се види как ще се развие всичко това. Тръмп, след консултации с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 23 декември, удължи срока за изтегляне на войските до 120 дни. Все още може да го промени. Турските сили изглеждат неспокойни.
Според критиците на Тръмп, най-лошото нещо, което той е направил при обявяването на оттеглянето от Сирия, е да признае поражението на Русия, Иран и правителството на Асад. Според мнозина трите сили работят коварно за цели, които са еднакво лоши. Истината обаче е далеч по-малко черно-бяла.
Русия действаше сама за себе си, но и за международен ред, когато ставаше дума за помощ на Сирия срещу въстаниците, с които САЩ се съюзиха, като ги нарекоха „умерени бунтовници". Квазисъюзът на САЩ с „Ал Кайда" е толкова лош, колкото оценката на моралната несигурност, заплашваща по-нататъшното разрушаване на Сирия и превземането на столицата Дамаск. Русия се намеси през 2015 г. по покана на сирийското правителство, за да отблъсне този призрак, и помогна да се организират безбройните примирия и разделения сред бойците, които вдигнаха обсади в големи райони през последните две години. Тя също така спонсорира преговорите в Астана за разрешаване на кризата с турците и иранците, последната от които беше през ноември.
Желанието за мирно уреждане на сирийската война трябва да бъде очевидно. Колкото повече се улеснява връщането на бежанците, толкова по-малка ще бъде тежестта върху западните страни. Разходите за войната бяха ужасяващи; копнеж за нормалност е категоричното желание на изтощените оцелели. Асад е популярен в Сирия. Причината е проста: той спечели войната срещу въстаниците, които в продължение на пет години взимаха заложници от общностите и опустошаваха обсадените градове.
И все пак администрацията на Тръмп, заедно с останалата част от Вашингтон, е решително настроена срещу възстановяването на Сирия. Въпреки оттеглянето на войските, Тръмп изглежда вероятно ще се придържа към трите „не“-та: няма реална подкрепа за завръщането на бежанците, няма признаване на режима и няма средства за възстановяване от САЩ или от някой друг. Нека страдат. Това изглежда е основната идея.
Конструктивната политика щеше да покаже, че САЩ ще се присъединят към мирния процес в Астана, ще признаят сирийското правителство и ще работят за прекратяване на войната. Общата цел на Русия и Америка ще бъде автономията на кюрдите под сирийския флаг при условие за оттеглянето на кюрдската подкрепа за сънародниците им Турция. Асад ще бъде приет като победител във войната, с Русия, която контролира отслабването на напрежението и защитата на прогоненото население.
Пречките пред икономическото възстановяване на Сирия ще бъдат премахнати, в замяна на което „Хизбула“ и Иран ще намалят влиянието си. Това са очертанията на правдоподобно споразумение. В детайлите има много дяволи, но защо да не работим за тези цели по дипломатически път? Защо да не работим за мир?
Някои знаят защо не. Ако си сътрудничиш с Русия, небето ще падне. Асад е зло и трябва да бъде свален. Ако американските сили излязат от Сирия, кой ще блокира Иран? Каквито и да бъдат победите, които Асад регистрира у дома, трябва да разберем, че трябва решително да им се противопоставяме в чужбина и да положим усилия за предотвратяване на възстановяването на Сирия.
Това е жестока политика на колективно наказание, която всъщност е непродуктивна в укрепването на интересите на САЩ. Дори онези, които критикуват и подкрепят отговорното оттегляне, изискват Асад да бъде съден в Хага в процес на военни престъпления, позиция, която изглежда неразличима на практика от трите „не“-та.
Малко вероятно е да се откаже от този консенсус. Той казва:„Приключихме“; по всяка вероятност не сме. Тръмп обяви оттеглянето на американските сили от Сирия, но неговата администрация все още е обвързана със сваляне на режима и икономическа война срещу народа. Тръмп все още е активно ангажиран с другите антиирански фронтове. Той ще бъде под силен натиск, за да покаже своята самоувереност по този въпрос. А той може да си мисли, че има предимството да го направи.

„Сьозджю”: Джон Болтън: Не искаме военна операция на Турция в Сирия без координация с нас; САЩ няма да се изтеглят от Сирия, без споразумение за защита на кюрдите
Съветникът по национална сигурност на американския президент – Джон Болтън, направи важни изявления след оповестеното в края на миналата година намерение на САЩ да се изтеглят военно от Сирия, предаде вестник „Сьозджю”. Джон Болтън е на посещение в Израел и отговори на журналистически въпроси, като подчерта желаенето на Доналд Тръмп да бъде ликвидирана ДАЕШ. „Без координация с нас, не искаме Турция да провежда военна операция в Сирия. Без да изготвим споразумение относно защитата на кюрдите, САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия.”, декларира Джон Болтън, цитиран от „Сьозджю”.
Тази седмица съветникът по национална сигурност на Доналд Тръмп пристига на посещение в Анкара. Самият той заяви, че в рамките на близкоизточната му обиколка в Израел и Турция ще бъде обсъден процесът на изтеглянето на войските на САЩ от района, посочва още „Сьозджю”.