Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Полярни студове на Балканите и в Европа

06 януари 2019 | 12:06

Балканите и редица европейски страни са сковани от полярни студове, които предизвикаха множество проблеми.
Циклонът „София“, който удари Гърция през последните дни със снеговалежи и изключително ниски температури, създаде проблеми в почти цялата страна, предизвикани от обилните снеговалежи и силните ветрове. Студът скова голяма част от южната ни съседка, съобщено бе за проблеми с електропреносната мрежа и движението по пътищата. Десетки населени места останаха блокирани заради лошите метеорологични условия.
Гръцката армия се включи в разчистването на пътищата в страната, а повече от 24 часа след голямата снежна буря в северната част на страната, много райони на полуостров Халкидики все още са откъснати от света.
Силните снеговалежи в Южна Германия и Австрия също продължават, предизвиквайки редица проблеми в двете страни. Съобщава се за затруднения в движението в автомобилния, железопътния и въздушния транспорт. В сила остава предупреждението за опасност от лавини в Алпите и в Шварцвалд, при това в момент, в който множество туристи се връщат от зимните си ваканции.


Снежният ад в Гърция взе три жертви, Германия и Австрия се борят с последиците от лошото време (ОБЗОР)
Гърция осъмна под снежна покривка и скована от ниски температури, а лошото време, което удари южната ни съседка, отне живота на трима души.
Снеговалежите от последните 24 часа и мразовитите температури превърнаха редица улици и пътища в ледени пързалки, поради което властите предупредиха шофьорите и пешеходците да се движат с повишено внимание.
Лошото време, което донесе циклонът „София“, доведе до редица проблеми в областите Централна и Западна Македония. В ранните часове на деня в Северна Гърция бяха измерени полярни температури, достигащи до -19 градуса по Целзий във Флорина (Лерин) и Птолемаида (Кайляри), а в Гревена – до -18.
Ситуацията в Солун се подобри – в сутрешните часове бяха измерени температури, достигащи до -3 градуса по Целзий. Всички главни пътни артерии на града са отворени, но шофьорите трябва се движат с ниска скорост поради заледяването на пътищата. В някои периферни общини на Солун шофьорите трябва да бъдат оборудвани с вериги.Съобщено бе затварянето на няколко пътища в района поради лошите метеорологични условия, включително маршрутите Агиос Василиос-Хортиатис и Мелисохори – Ореокастро.
Полетите от и до летище „Македония“ в града се изпълняват по разписание. Няма закъснения и на обществения транспорт.
Времето в Централна Македония също се подобрява, но температурите остават ниски – до -9 и -10 градуса по Целзий. Трафикът в предимно планинските райони се осъществява с вериги.
Повече от 24 часа след голямата снежна буря в Северна Гърция, много райони на полуостров Халкидики все още са блокирани и температурите остават под нулата. Влошените метеорологични условия принудиха местните власти да поискат включването на гръцката армия в разчистването на пътищата в региона. Големи участъци от пътната мрежа в района са покрити със сняг и непроходими. Има и паднали дървета, които блокират пътищата.
Съобщава се за най-малко две населени места без електричество - Сивири и Крипопиги. Екипите на електрическа компания се опитват да отстранят повредите в мрежата, но работата им е затруднена от блокираните пътища. На полуострова Ситония и Касандра снежната покривка достига 40 сантиметра.
Циклонът „София“, който удари Гърция през последните дни със снеговалежи и полярни температури, постепенно се оттегля от страната, но само за да направи път на „Телемах“, който ще достигне южната ни съседка в началото на следващата седмица. Новата вълна на лошо време ще бъде краткотрайна и ще засегне главно района на Тесалия и южната част на Гърция.
Лошото време не само доведе до проблеми в трафика и подаването на електричество, но и отне три човешки живота. Възрастна жена и двама мъже бяха открити мъртви, след като автомобилът им е бил ударен от придошлата вода на път, разположен югоизточно от столицата Атина.
Тялото на жената бе намерено в събота, а на двамата възрастни мъже, пътували с нея в колата – в неделя. Двамата мъже, на 64 г. и 67 г., заедно със съпругата на по-възрастния мъж, са поели на път от Кератеа, град на около 45 километра югоизточно от Атина, в проливния дъжд. Автомобилът е бил пометен от река, чиито води са придошли след поройните превалявания.

Междувременно продължават и силните снеговалежи в Южна Германия и Австрия, предизвиквайки редица проблеми в двете страните.
Съобщено бе за проблеми в движението в автомобилния, железопътния и въздушния транспорт. В сила остават предупреждениеята за опасност от лавини в Алпите и в Шварцвалд, при това в момент, в който множество туристи се връщат от зимните си ваканции.
„От събота вечер насам имахме 140 мисии заради паднали клони или повредени автомобили", заяви говорител на полицията в Горна Бавария в ранните часове на деня. Към настоящия момент пътно-транспортните произшествия не са взели жертви. В Долна Бавария снеговалежите са спрели и ситуацията е под контрол.
Пътуващите с влак в най-голямата германска провинция – Бавария, трябваше да се въоръжат с много търпение: силният снеговалеж затрудни движението на влаковете. Няколко линии – като например тази в посока Гармиш-Партенкирхен, са затворени до по-нататъшно уведомление. Осигурени са автобуси за придвижване на хората. Екипите на място работят без прекъсване от събота, увериха от „Дойче бан“.
На летище Мюнхен има 130 анулирани полети, 220 машини излетяха от пистите след повече от час закъснение.
Зимата предизвика проблеми и в Австрия. Западно от Виена бе блокирана магистрала, а множество камиони бяха принудени да останат на платното. Трафикът по магистралата „Тауерн“ също бе временно спрян. В планинските райони някои пътища са затворени поради опасност от лавини.
В събота вечер достъпът до ски зоната Обертауерн южно от Залцбург бе затворен. Засегнати бяха около 600 местни жители и туристи. В много части на Австрийските Алпи остава в сила най-висока степен за предупреждение за опасност от лавина.
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц също попадна в капана на лошото време и се наложи да отмени един от работните си ангажименти. Лидерът на кабинета във Виена е на почивка в хотел в долината Гросарл, провинция Залцбург. Той трябваше да вземе участие в събитие за предизборната кампания в страната, но силните снеговалежи осуетиха плановете му. Във видео, публикувано в социалната мрежа „Фейсбук“, Курц благодари на всички, които са се включили в усилията за разчистване на снежните маси и нормализиране на ситуацията в страната – включително на войниците, които също бяха задействани.


Редакция: Тереза Герова


Focus: И Себастиан Курц попадна в капана на лошото време – отмени пътуване до Залцбург за предизборната кампания
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц попадна в капана на лошото време и се наложи да отмени един от работните си ангажименти, съобщава германското списание Focus.
Лидерът на кабинета във Виена е на почивка в хотел в долината Гросарл, провинция Залцбург. Той трябваше да вземе участие в събитие за предизборната кампания в страната, но силните снеговалежи осуетиха плановете му. Във видео, публикувано в социалната мрежа „Фейсбук“, Курц благодари на всички, които са се включили в усилията за разчистване на снежните маси и нормализиране на ситуацията в страната – включително на войниците, които също бяха задействани.

Kathimerini: Гърция: Откриха телата на двамата мъже в неизвестност след бурите
Противопожарните служби на Гърция откриха телата на двамата мъже, които бяха в неизвестност след бурите, връхлетeли южната ни съседка, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Двамата мъже, на 64 г. и 67 г., заедно със съпругата на по-възрастния мъж, са поели на път от Кератеа, град на около 45 километра югоизточно от Атина, в проливния дъжд. Автомобилът е бил пометен от река, чиито води са придошли след поройните превалявания.
В събота бе намерено тялото на жената, 66-годишна. За съдбата на останалите двама в превозното средство нямаше информация.

„Сител“ (Македония): Снежен ад в Гърция: Една жена е загинала, а двама мъже са в неизвестност
Възрастна жена е загинала, а двама мъже се водят в неизвестност, след като Гърция бе обхваната от снежна буря, предава македонският телевизионен канал „Сител“.
Тялото на жертвата е намерено в автомобил, който се е преобърнал в район, разположен на около 45 км югоизточно от Атина. Полицията издирва двама мъже, които са пътували в същото превозно средство.
Медията припомня, че температурата на въздуха в Централна и Северна Гърция е под нулата вече цяла седмица, а тежките метеорологични условия доведоха до проблеми в движението.

„Локално“ (Македония): Гръцката армия се включи в разчистването на пътищата в страната
Гръцката армия се включи в разчистването на пътищата в страната, след като местните власти на полуостров Халкидики поискаха помощ, съобщава македонското електронно издание „Локално“, като уточнява, че повече от 24 часа след голямата снежна буря в Северна Гърция, много райони на полуостров Халкидики все още са блокирани и температурите остават под нулата.
Съобщава се за най-малко две населени места без електричество - Сивири и Крипопиги. Екипите на електрическа компания се опитват да отстранят повредите в мрежата, но работата им е затруднена от блокираните пътища. На полуострова Ситония и Касандра снежната покривка достига 40 сантиметра.
Големи участъци от пътната мрежа в района са покрити със сняг и непроходими. Има и паднали дървета, които блокират пътищата.

Der Spiegel: Зима в Южна Германия и Австрия – много сняг, много проблеми
Силните снеговалежи в Южна Германия и Австрия продължават, предизвиквайки редица проблеми в страните, отбелязва водещото издание Der Spiegel.
Съобщава се за проблеми в движението в автомобилния, железопътния и въздушния транспорт. В сила остава предупреждението за опасност от лавини в Алпите и в Шварцвалд, при това в момент, в който множество туристи се връщат от зимните си ваканции.
„От събота вечер насам имахме 140 мисии заради паднали клони или повредени автомобили", каза говорител на полицията в Горна Бавария в ранните часове на деня. Към настоящия момент пътно-транспортните произшествия не са взели жертви. В Долна Бавария снеговалежите са спрели и ситуацията е под контрол.
Пътуващите с влак в най-голямата германска провинция – Бавария, трябва да се въоръжат с много търпение: силният снеговалеж затруднява движението на влаковете. Няколко линии – като например тази в посока Гармиш-Партенкирхен, са затворени до по-нататъшно уведомление. Осигурени са автобуси за придвижване на хората. Екипите на място работят без прекъсване от събота, увериха от „Дойче бан“.
На летище Мюнхен има 130 анулирани полети, 220 машини излетяха от пистите след повече от час закъснение.
Зимата предизвика проблеми и в Австрия. Западно от Виена бе блокирана магистрала, а множество камиони бяха принудени да останат на платното. Трафикът по магистралата „Тауерн“ също бе временно спрян. В планинските райони някои пътища са затворени поради опасност от лавини.
В събота вечер достъпът до ски зоната Обертауерн южно от Залцбург бе затворен. Засегнати бяха около 600 местни жители и туристи.
В много части на Австрийските Алпи има голям риск от лавина – издадени са най-високи предупредителни кодове.

Naftemporiki.gr ( Гърция): Полярни температури в Северна Гърция
В ранните часове на деня в Северна Гърция са измерени полярни температури, достигащи до -19 градуса по Целзий във Флорина (Лерин) и Птолемаида (Кайляри), а в Гревена – до -18, съобщава местното електронно издание Naftemporiki. gr.
Лошото време, което донесе циклонът „София“, доведе до редица проблеми в областите Централна и Западна Македония. Снеговалежите от последните 24 часа и мразовитите температури превърнаха редица улици и пътища в ледени пързалки, поради което властите предупреждават шофьорите и пешеходците да се движат с повишено внимание.
Ситуацията в Солун се подобри – в сутрешните часове са измерени температури, достигащи до -3 градуса по Целзий. Всички главни пътни артерии на града са отворени, но шофьорите трябва се движат с ниска скорост поради заледяването на пътищата. В някои периферни общини на Солун шофьорите трябва да бъдат оборудвани с вериги.
Полетите от и до летище „Македония“ в града се изпълняват по разписание. Няма закъснения и на обществения транспорт.
Времето в Централна Македония също се подобрява, но температурите остават ниски – до -9 и -10 градуса по Целзий. Трафикът в предимно планинските райони се осъществява с вериги.

Naftemporiki.gr (Гърция): „София“ отстъпва, идва „Телемах“
Циклонът „София“, който удари Гърция през последните дни със снеговалежи и полярни температури, постепенно се оттегля от страната, но само за да направи път на „Телемах“, който ще достигне южната ни съседка в началото на следващата седмица, съобщава електронното издание Naftemporiki. gr.
Новата вълна на лошо време ще бъде краткотрайна и ще засегне главно района на Тесалия и южната част на Гърция.
Междувременно лошото време, което донесе „София“, създаде проблеми в почти цялата страна, предизвикани от обилните снеговалежи и силните ветрове. Студът скова голяма част от Гърция с рекордно ниски температури. Съобщено бе за проблеми с електропреносната мрежа. Десетки населени места останаха блокирани заради лошите метеорологични условия.

Thestival.gr (Гърция): Кои пътища са затворени в района на Солун поради замръзване?
Властите в Солун съобщиха за затварянето на няколко пътища в района поради лошите метеорологични условия в северната част на Гърция, съобщава местното издание Thestival.gr.
Блокирани за движение са пътищата Агиос Василиос-Хортиатис и Мелисохори – Ореокастро.
Превозните средства от всякакъв тип, които се движат по пътната мрежа в региона трябва да бъдат оборудвани с вериги за сняг и всичко друго необходимо за шофиране в тежка зимна обстановка, предупреждават властите.

Protothema: Гърция е под снежна покривка, десетки населени места остават блокирани заради лошото време
Десетки пътища в различни региони в Гърция остават блокирани заради обилните снеговалежи и ниските температури, съобщава електронното издание на атинския вестник Protothema.
Централна и Северна Гърция са сковани от лед – в повечето населени места термометрите са отчели стойности под -10 ° С. Множество от тях остават откъснати от света заради лошите метеорологични условия. Съобщава се и за проблеми в електропреносната мрежа.
Очаква се лошото време да продължи с интензивни снеговалежа, особено в източната и северната част на страната, включително в райони с много ниска надморска височина, със силни ветрове в Северно Егейско море и рекордно ниски температури.
Според метеорологичните станции на Националната обсерватория на Атина, най-ниските температури са регистрирани във Варико (регион Флорина) -12.5С, във Вовуса (област Янина) -11.7С, в град Гревена -11.5С, в Агия Кириаки ( Област Янина) 11.2C, в град Янина -10.9С, в Пликати (област Янина) -10.7С и в Месовуно и Власти (област Козани) съответно 10.6С и 10.5С.