Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Евродепутати и превозвачи заедно на протест в Брюксел

04 януари 2019 | 16:31

Представители на браншовите сдружения в сектор „Автомобилен транспорт“ проведоха спешна работна среща във връзка с организирането и провеждането на международния протест на превозвачите на 10 януари 2019 г. на площад „Люксембург“ в Брюксел. В срещата взеха участие транспортният министър Росен Желязков, вицепремиерът Томислав Дончев, евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Новаков и др.
Превозвачите настояват Комисията по транспорт и Европейският парламент да приемат предложените няколко поправки в пакета „Мобилност 1“, касаещи регламента за командировките им, връщането до страната на регистрация на всеки 4 седмици и нощните им почивки.
Българските институции изразиха подкрепата си към превозвачите. Транспортният министър заяви, че в гласуването на пакета „Мобилност 1“ ще се търси подкрепата на евродепутатите от Чехия, Словакия, Естония, Португалия и Испания. Желязков коментира още, че България има проактивна позиция и е разработила няколко варианта за действие в зависимост от това, какво ще е решението на Европейския парламент. „Всички прийоми и похвати - и добри, и лоши, на европейска бюрокрация трябва да бъдат използвани, защото защитаваме интересите на България и на бранша. И ние като представители на изпълнителната власт ще положим необходимите усилия, ако не постигнем това, което удовлетворява бранша, да блокираме пакета „Мобилност 1“, да блокираме законодателните предложения“, каза още транспортният министър.
От бранша очакват на площад „Люксембург“ да се съберат около 800 български превозвачи и техни колеги от Румъния, Полша, Прибалтийските републики и Словакия. В протеста ще се включат и всички български евродепутати. Според превозвачите, ако промените бъдат приети, решението пред тях е да пререгистрират фирмите си в някои от по-старите държави членки или фалират, оставайки в България.
Евродепутатът Ангел Джамбазки обясни, че гласуването на транспортната комисия на 10 януари не е окончателното решение, а такова трябва да бъде взето в пленарна зала. По думите му дотогава всички български евродепутати ще се опитват да съберат повече гласове в подкрепа на българските предложения.
В интервю за Агенция "Фокус" евродепутатът Андрей Новаков заяви, че ако в пакета „Мобилност“ останат вредни за българския транспортен бранш текстове, трябва да се сезира Съдът на ЕС. Готовност има и за сезиране на европейския омбудсман. Новаков определи пакета „Мобилност 1“ като икономически "Чернобил" за половината Европа.
Председателят на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища Георги Петърнейчев коментира в интервю за Агенция „Фокус“, че ако превозвачите не бъдат чути в Брюксел, протестът ще продължи в България. „Получихме разрешение за 10 януари за 600 човека, ще извадим 10 автомобила на площад „Люксембург“, който се намира пред Европейския парламент. Там ще има и един автомобил, който ще се използва за сцена, за озвучаване и говорене. Ще връчим и декларация на председателя на Европейската комисия с нашите искания, подкрепени от Литва, Латвия, Естония, Румъния, Унгария и Полша“, каза още той.


Агенция „Фокус“
Евродепутатът Андрей Новаков: Пакетът „Мобилност“ е икономически "Чернобил" за половината Европа

Пакетът „Мобилност“ е икономически "Чернобил" за половината Европа. Това каза след среща на транспортния бранш с административната власт евродепутатът Андрей Новаков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите на Новаков е изключително лицемерие институциите, които се грижат за основните права на ЕС – свободно движение на хора, стоки и капитали, да внасят предложение, което да ограничава свободния пазар и свободното движение на стоки.
„Навярно това е най-лошото законодателно предложение, което Европейският парламент някога е виждал“, допълни Андрей Новаков.
„Няма как преди два месеца да сме гласували законодателство, което ограничава употребата на пластмасови съдове за еднократна употреба, за да щадим околната среда, а днес да ни се предлага да гласуваме затова празен камион да минава по 4000 километра по цяла Европа и да трови въздуха от единия край до другия“, заяви още той.
„Ето защо аз, заедно с останалите колеги, които работят по темата от различните партии в момента създаваме алтернативни текстове, които да внесем другата седмица и да събираме мнозинство, всеки от нас колкото може, а ако не успеем да блокираме пакета в този му вид, поне ще опитаме да го изменим във вид, който е по-изгоден за нашите превозвачи. Това означава те да могат да ползват кабината за почивка, да не се налага връщане на камиона в държавата по произход и връщане на шофьора - никой да не му го налага, да могат да пътуват вътре между различните държави на ЕС неограничено, така както ЕС е основан преди 60 години“, заяви Новаков.


Агенция „Фокус“
Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Информацията за протеста в Брюксел е разпространена в Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, те ще протестират с нас

Абсолютно цялата информация е разпространена между държавите Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния. Те ще дойдат с техни представители от брашна им да протестират с нас. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакет „Мобилност 1, които според тях ощетяват бранша. Според него, ако се стигне до приемане на текстовете в пакет „Мобилност 1“, това ще доведе до огромни загуби. „Българският транспортен бранш формира около 13-14% от вътрешния продукт на страната или 14 млрд. Около 120-150 човека ще бъдат пряко засегнати, ще бъдат засегнати банки, лизингови компании, доставчици на гуми, авточасти, горива. Всичко това ще повлече една камара фирми, които също ще стигнат до фалит или ще намалят техния капацитет до минимум. Това е една огромна загуба за държавата ни“, коментира той. По думите му българските автомобилни превозвачи изпълняват и отговарят на всички изисквания и регламенти на Европейския съюз. „Отговорихме на всички тези условия и когато мислехме, че спокойно можем да работим на европейския пазар, дойде отново нещо, което никой не може да ни обясни. Защо трябва да се връщат автомобилите на всеки 4 седмици в България? За водачите обяснението беше, че им е мъчно за роднините, за родината, като искат да се връщат, но за автомобилите? И на тях ли им е мъчно за България за да ги докарваме на 4 седмици. Още няма отговор на този въпрос“, обясни председателят на АЕБТРИ. Според него предложенията, водачите да бъдат настанявани в хотели, крият огромни рискове от кражби, които трябва изцяло да се покриват от шофьора. „Автомобилът ще остане на паркинг, пълен със стока на стойност около 200 – 300 хил. евро. Това са неща, които не могат да бъдат осъществени“, подчерта той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Агенция „Фокус“
Евродепутатът Ангел Джамбазки: Имаме разрешение за 600 души и достатъчно камиони, които да присъстват на протеста в Брюксел

Имаме разрешение за 600 души и достатъчно камиони, които да присъстват на протеста в Брюксел. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки след среща на транспортния бранш с административната власт във връзка с пакета „Мобилност 1“, предаде репортер на Агенция „Фoкус“.
„Досега имаме 17 гласове за нашия интерес, а транспортната комисия е от 49 души. Продължаваме да търсим още гласове -продължаваме разговорите, за да видим дали някой ще подкрепи нашите предложения. Ще се опитаме да подпишем колкото се може повече предложения, които са изгодни за нашите превозвачи“, каза още Джамбазки и обясни, че блокираща квота няма.
„Дори и да постигнем добри резултати на 10 януари, не е ясно дали пленарната зала няма да гласува нещо различно. Така че на 10 януари няма да се случи нищо решаващо. Но тогава ще дадем ясната заявка, че не сме хората, които ще се снишават, когато искат да вземат нещо от тях. Ще покажем, че българските граждани са европейски граждани“, заяви Джамбазки.
„Вече имаме разрешение за достатъчно български камиони, които да присъстват на 10 януари около площад „Люксембург“. Имаме разрешение за 600 души. На площада ще има и трибуна. Друго няма да издавам по тактически съображения“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Росен Желязков: В гласуването на пакета „Мобилност 1“ ще търсим подкрепата на евродепутатите от Чехия, Словакия, Естония, Португалия и Испания

В гласуването на пакета „Мобилност 1“ ще търсим подкрепата на евродепутатите от Чехия, Словакия, Естония, Португалия и Испания. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след среща с представители на транспортния бранш във връзка с пакета „Мобилност 1“, предаде репортер на Агенция „Фoкус“.
„Във връзка с пакета „Мобилност 1“ по само едно от желанията на групата на единомислещите, която беше напусната наскоро от Чехия и Словакия, имахме положително решение – връщането на камиона. В първоначалното предложение беше предвидено той да се връща в държавата по установяване“, каза още министър Желязков и посочи, че това нещо е отпаднало, което е благоприятно за българските превозвачи.
„Същевременно Алиансът, който е оглавяван от Германия и Франция, изрази ясната си позиция, че това е най-големият компромис, който ще допусне. Но тази тема може да се върне. Т.е. ние оттук нататък не можем да кажем категорично какво ще се случва, но имаме вариант А и вариант В. А сега обсъдихме и вариант С, който може да бъде сезирането на европейския омбудсман например. Защото положителното гласуване в наша полза на транспортна комисия не означава, че гласуването ще е същото и в пленарна зала, както и обратното. Затова имаме проактивна позиция – мислим с ходове напред, гледаме тактически и се обединяваме както по отношение на позицията си, така и по стъпките, които заедно ще извървим“, заяви министър Желязков.
„При гласуването в ЕП ще търсим по дипломатически канали в двустранен план взаимодействие със страни, които ни симпатизираха, но изразиха различна от нашата позиция. Ще търсим подкрепата отново на Чехия, на Словакия, на Естония, на Португалия и на Испания. Към евродепутатите от тези страни ще бъдат насочени нашите усилия. Но в ЕП се гласува и по дипломатически семейства, така че и там също нашите колеги са поели ангажимента да реализират многостранните средства за взаимодействия и въздействия“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВААгенция „Фокус“
Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Ако се приеме връщането на тежкотоварни автомобили на всяка 4-та седмица, в държавата на регистрация ще настъпи масов фалит в бранша

Ако се приеме връщането на тежкотоварни автомобили на всяка 4-та седмица, в държавата на регистрация, ще настъпи масов фалит в бранша. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Петърнейчев - председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакет „Мобилност 1, които според тях ощетяват бранша. "Искам да Ви кажа, че на Съвета на министрите, връщането на автомобилите не беше засегнато и остана само връщането на водачите, като те могат по свои избор да решат къде да прекарат почивката си. Сега в дневния ред на комисията по транспорт на Европейския парламент е заложено, автомобилите да се връщат на всяка 4-та седмица, което вече ни вади тотално от европейския пазар. Ние не можем в никакъв случай да работим. Тогава ще настъпят не фалити, а масови фалити“, посочи той. Петърнейчев обясни, че българската икономика е възможно да обслужва от 5 до 8 000 автомобила, а в страната са регистрирани над 65 000 автомобила, които работят в Европа. „Всички те ще бъдат докарани тук в България и автомобилният бранш ще бъде тотално фалирал. Няма големи, няма малки. Колкото до регистрация в друга страна, това е процес, който не можем да си позволим, може би най-големите фирми ще направят такива опити“, поясни председателят на АЕБТРИ, като уточни, че тези фирми са около 5-6%, всички останали средни и малки няма да могат да си го позволят и ги очаква фалит.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Агенция „Фокус“
Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Национална кауза е да не допуснем лобистките текстове на пакета „Мобилност 1“

Национална кауза е да не допуснем лобистките текстове на пакета „Мобилност 1“. Това каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев след среща на транспортния бранш с представители на административната власт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
“Тази среща беше по инициатива на транспортния бизнес, защото на 10 януари организираме протест в Брюксел. За първи път български бизнес ще протестира в Брюксел. Трябваше да определим няколко стъпки – какво искаме от политиците, какви са нашите очаквания”, каза още Арабаджиев и посочи, че следващите дни ще бъдат ключови за българския транспортен бизнес.
„Всички сме единодушни, че това е национална кауза, национален интерес, и всички не трябва да допускаме тези лобистки текстове да унищожат един от най-работещите бизнеси в страната“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Росен Желязков: Ще блокираме пакета „Мобилност 1“, ако не успеем да постигнем това, което удовлетворява транспортния бранш

Ще блокираме пакета „Мобилност 1“, ако не успеем да постигнем това, което удовлетворява транспортния бранш. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след среща с представители на транспортния бранш във връзка с пакета „Мобилност 1“, предаде репортер на Агенция „Фoкус“.
„Това е уникална среща по две причини – събрахме се представители на българския парламент, на европейския парламент, на изпълнителната власт и цял един бранш, който внася значителен елемент от БВП на България. Всички ние представляваме България по отношение на приемането на пакета „Мобилност 1“. Още от началото той премина през утежняващи законодателни версии за нас и темата на това събиране беше обсъждането на тактиката по време на гласуването в Европейския парламент. Мисля, че няма различия в нашите виждания както в съдържателната част, така и по отношение на взаимодействие с останалите представители в Европейския парламент“, заяви Желязков.
Той посочи, че на 9 януари ще се проведат редица срещи по темата с представители от Литва, Полша и Унгария. „И ще се включим в протестните действия с оглед показване на единство и единомислия. Ние имаме проактивно поведение, защото набелязахме и мерки, които се протестират отвъд събитията на 10 януари и гласуването от транспортната комисия. Всички прийоми и похвати - и добри, и лоши, на европейска бюрокрация трябва да бъдат използвани, защото защитаваме интересите на България и на бранша. И ние като представители на изпълнителната власт ще положим необходимите усилия, ако не постигнем това, което удовлетворява бранша, да блокираме проекта, да блокираме законодателните предложения. Даваме си сметка, че срещу себе си имаме едно доста неясно мнозинство в рамките на парламента, който трябва да бъде ремоделирано и добре информирано за последиците, които ще настъпят в икономиката не само за България, но и за всички държави в периферията на ЕС. Тези законодателни промени буквално ще разделят Европа, те въвеждат опасни правила нарушават основни принципи за конкурентоспособността, основни принципи в бранша и не на последно място е и лицемерието, с което се казва, че защитавайки социални права, всъщност се нарушават най-елементарни човешки права“, заяви министър Желязков.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Ако не бъдем чути в Брюксел, протестът ще се пренесе в България, защото нямаме друг избор

Ако не бъдем чути в Брюксел, протестът ще се пренесе в България, защото нямаме друг избор. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Петърнейчев - председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакет „Мобилност 1, които според тях ощетяват бранша. Той обясни, че превозвачите са получили разрешение от белгийските власти за организиране на протестни действия. „Получихме разрешение за 10 януари за 600 човека, ще извадим 10 автомобила на площад „Люксембург“, който се намира пред Европейския парламент. Там ще има и един автомобил, който ще се използва за сцена, за озвучаване и говорене. Ще връчим и декларация на председателя на Европейската комисия с нашите искания, подкрепени от всички държави, които ги изредихме - Литва, Латвия, Естония, Румъния, Унгария, Полша“, коментира още председателят на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища. „Ако там не бъдем чути, всичко това като протести сигурно ще се пренесе в България, по българските граници, защото ние нямаме друга алтернатива. Те просто ни изваждат от пазара и ние не можем да работим на европейския пазар с тези условия, които са поставени“, подчерта Петърнейчев. Според него всички български евродепутати ще подкрепят отхвърлянето на пакет „Мобилност 1“. „Пролетта имаше едно гласуване в Европейския парламент, което беше с вот 50:50. Тогава се отложи и започна отново от месец декември. Трудно ми е да Ви кажа, кои точно ще ни подкрепят, но във всички случаи страните, които изброихме, техните депутати ще подкрепят нашата кауза. Нашите евродепутати и нашите политически сили, какво ще направят, очакваме да чуем от тях“, обясни още той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Агенция „Фокус“
Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: На 10 януари ще се вземе съдбовно решение за българските превозвачи - дали ще напуснем завинаги ЕС, или ще работим там

На 10 януари ще се вземе съдбовно решение за българските превозвачи - дали ще напуснем завинаги ЕС, или ще работим там. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Петърнейчев - председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакет „Мобилност 1, които според тях ощетяват бранша. Относно разпределението на многократните разрешителни (СЕМТ-ове) за международни превози в Европа, той обясни, че по този въпрос се е постигнало съгласие с Министерството на транспорта. „Нашият най-голям проблем към момента, за който даже и днес правим голяма пресконференция с всички евродепутати, лидери на партии и представени в парламента, депутати от комисията по транспорта, министъра на транспорта, министър-председателя и вицепремиерите. Те са поканени, кой ще се отзове е друг въпрос. Това може да го коментираме след срещата. Най-големият проблем за нас е, че на 10 януари ще се вземе съдбовното решение за българските превозвачи. Дали ще напуснем завинаги Европейския съюз, или ще останем там да работим“, посочи Петърнейчев. Според него клаузите, заложени в пакет „Мобилност 1“, приет от министрите на Европейския съюз, напълно показват, че България и всички крайни държави по периферията няма да оцелеят. „Литва, Латвия, Естония, Румъния, Унгария се присъединяват към нас и на 10 януари от 09.00 часа започва протестът пред Европейския парламент. От тук ще пътуваме най-вероятно около 500 човека, 2 чартъра сме наели, имаме и наши, които ще отидат предварително. Към нас ще се присъединят и хора от държавите, които ви изброих -Румъния, Унгария, Литва, Латвия, Полша“, коментира той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Агенция „Фокус“
Министър Росен Желязков присъства на срещата с браншовите сдружения в транспорта във връзка с международния протест в Брюксел на 10 януари

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков присъства на срещата с браншовите сдружения в транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Представители на браншовите сдружения в сектор „Автомобилен транспорт“ провеждат работна среща във връзка с организирането и провеждането на международния протест на превозвачите на 10 януари 2019 г. на площад „Люксембург“ в Брюксел. На срещата присъстват още и вицепремиерът Томислав Дончев, зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски и др.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Ако останат вредни за българския транспортен бранш текстове в пакета „Мобилност“ трябва да се сезира Съдът на ЕС

Ако останат вредни за българския транспортен бранш текстове в пакета „Мобилност 1“ трябва да се сезира Съдът на ЕС. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ евродепутатът от групата на Европейската народна партия Андрей Новаков във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакета „Мобилност 1“, които според тях ощетяват бранша. „Надявам се от страна на Министерството на транспорта, ако останат вредни текстове в пакета да сезираме и Съда на Европейския съюз, защото считам, че това е едно от най-грубите и агресивни налагания на законодателство. Не си спомням кога последно 1/3 от страните членки са се противопоставяли на дадено предложение. Това са огромен брой хора, фирми и считам, че това е небалансирано, буквално нелепо“, посочи той, като даде пример, че преди месец евродепутатите е трябвало да гласуват законодателство, което забранява употребата на пластмасови чаши, вилици и лъжици, защото замърсяват околната среда. „А сега ни предлагат, месец по-късно, да гласуваме законодателство, което предвижда празен камион да се връща от единия край до другия край на Европейския съюз. Да измине 4 000 км. и да отрови въздуха на държавите, през които ще премине. Считам, че това е нелепо. Наистина не мога да повярвам, как министрите на транспорта могат да се съгласят за нещо подобно. Да не говорим, че има изискване за въвеждане на нов уред в тировете, така нареченият умен тахограф, който забележете още не е изобретен, той не съществува, а ние приемаме законодателство. Ако това не е лобизъм, аз не знам по какъв друг начин да го нарека“, коментира още евродепутатът. Андрей Новаков отново заяви, че ще сезира европейския омбудсман, в случай, че бъде пренебрегнат българският автомобилен транспорт.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Агенция „Фокус“
Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Подкрепям недоволството на българските превозвачи, на 10-ти януари ще протестирам заедно с тях

Подкрепям недоволството на българските превозвачи на 10-ти януари, ще протестирам заедно с тях. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ евродепутатът от групата на Европейската народна партия Андрей Новаков във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакета „Мобилност 1“, които според тях ощетяват бранша. „На първо място искам да кажа, че през последните две години превърнах в кауза работата си по пакет „Мобилност“ и намирам за добро постижение, че две години успявахме да блокираме неговото приемане“, посочи той като обясни, че в момента всички българи, които работят по темата, ще се опитат с общи усилия да отхвърлят пакета или поне да предложат алтернативни текстове, които да са в интерес на българските превозвачи. „Подкрепям техния протест и ще изляза да протестирам заедно с тях. Пакетът „Мобилност“ във вида му, в който беше приет от министрите на транспорта в Европейския съюз, е едно от най-лошите законодателни предложения, които някога съм виждал“, коментира евродепутатът. „Първо, както казах, ще изляза заедно с тях пред сградата на Европейския парламент, а след това заедно с другите българи, с които работим по темата, ще направим всичко възможно да съберем мнозинство, с което да прекараме поправки, които отговарят не само на българския интерес, но и на здравата икономическа логика“, обясни Новаков. Според него пакетът „Маболност“ и заложените в него текстове се противопоставят на европейското законодателство, което защитава свободното движение на хора и стоки. „Една от основните ни задачи е да заличим текста, който предвижда връщането на камиона, както и да не допускаме текстове, които предвиждат връщането на водача в държавата по произход, да разрешим почивката на борда на превозното средство, защото българските камиони са едни от най-новите, с много добри условия вътре в камината. Също така ще се погрижим да направим така, че максималният брой курсове вътре в Европейския съюз, които към момента искат да се ограничи само до един, да се издейства да бъде до 4-5. Това ще е значително по-добре за българския транспортен бранш“, подчерта българският евродепутат.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Агенция „Фокус“
Варна: Шофьори от града ще вземат участие в протеста срещу пакет „Мобилност“ в Брюксел на 10 януари

Шофьори на камиони от Варна ще вземат участие в протеста срещу така наречения пакет „Мобилност“ в Брюксел на 10 януари, когато евродепутати от ресорната транспортна комисия трябва да заседават. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Радостин Панков, представител на Регионалната колегия за тежкотоварни превози. По думите му те ще пътуват със самолет. Предвидено е около 300 души да се съберат на площад „Люксембург“. „Ще има представители на доста фирми. Организирано е пътуване със самолет, с бус, камиони ще опитаме да извадим, ако ни дадат разрешение. От нашата фирма ще бъдем десет души. Надяваме се да ни забележат. Ще има и представители от други държави – от Полша, Латвия, Литва, Румъния и Португалия. Надявам се да бъдем забелязани и чути. Исканията ни са за разумна промяна в това, което искат да приемат“, коментира Радостин Панков. Той добави, че все пак превозвачите са съгласни с част от заложеното в така наречения пакет „Мобилност“, но уточни, че с колегите му ще настояват всичко да бъде направено така, че да имат някакъв шанс да работят. „Ако бъдат приети в този си вид мерките, ние нямаме възможност да продължим да работим“, обобщи Радостин Панков.
Диана СТОЕВА


Агенция „Фокус“
Халил Летифов, ДПС: Компромисите за превозвачите, постигнати преди празниците, няма да ги спасят – те са твърде условни

Негативният за българските превозвачи пакет „Макрон“ ще бъде преборен само с повече активност от страна на партиите и гражданите. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Транспортната комисия към Народното събрание Халил Летифов във връзка с предстоящото на 10 януари ново гласуване на пакета в Транспортната комисия на ЕП. Той уточни, че политическите семейства в ЕП са разделени и ще гласуват по национален, а не на политически принцип. Няма политическа партия, представена и в българския, и в европейския, която да не работи в тази посока, увери Халил Летифов. Политическите боричкания нямат място в дебата по пакет Макрон, който решава съдбата на над 120 хиляди семейства, уточни зам.-председателят на ДПС. "Компромисите, които бяха постигнати преди празниците, няма да спасят превозвачите – те са твърде условни. Не мисля, че нещо е постигнато все още към този момент. Превозвачите са реализирали своите намерения на 10 януари да осъществят протест и да бъдат чути там, където ще се гласува това решение. Днес има среща на превозвачите, на която са поканени и представителите в ЕП от всички политически семейства, и представители на парламентарните групи на политическите партии, за да се види какви са възможностите да се събере една блокираща квота, така че да не минат тези решения. Превозвачите са активни, за което ги подкрепям и поздравявам. Ще направим всичко възможно, доколкото това е по силите на самата българска държава, да се борим с пакета „Макрон“. Това е протекционистка политика, тя разделя Европа в ущърб на превозвачите ни и искрено се надявам и работим това да не се случи“, обясни председателят на Транспортната комисия. Съпротивата от големите страни е огромна и трябва работа от всички партии, представени в ЕП, каза още Халил Летифов, като уточни, че пакетът „Макрон“ е в ущърб едновременно на българския интерес, икономика и бизнес. Той изрази надежда българските институции и големи политически фигури да подкрепят превозвачите, за да не се окаже успешна амбицията на големите страни в Европа до месец май 2019 година поправките да бъдат гласувани. Индикациите са негативни, но предстои сериозна работа и надеждите са за положителен изход, увери председателят на Транспортната комисия.
Йоланда ПЕЛОВА


Агенция „Фокус“
Браншовите сдружения в транспорта ще проведат работна среща с представители на държавна администрация и евродепутати

Представители на браншовите сдружения в сектор „Автомобилен транспорт“ ще проведат спешна работна среща в „Гранд хотел София“ във връзка с организирането и провеждането на международния протест на превозвачите на 10 януари 2019 г. на площад „Люксембург“ в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Съюза на международните превозвачи.
Покани за срещата са изпратени до представители на Министерски съвет, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, до ръководителите на парламентарно представените партии в НС и до всички евродепутати на България. Ще бъдат обсъдени конкретните възможности за реална подкрепа на протеста и исканията на българския автомобилен транспортен сектор по време на заседанието на Транспортната комисия на ЕП в Брюксел.