Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Съмнения на старта на румънското председателство

03 януари 2019 | 17:10

На 1 януари 2019 г. Румъния пое от Австрия ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, но в столиците на държавите-членки на организацията са дълбоко скептични за шансовете за успешното представяне на северната ни съседка. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази сериозни съмнения относно способността на Румъния да се справи със задачите, които поема. Брюксел обвинява Букурещ за липсата на сериозност в борбата с корупцията. Освен това реформите в съдебната система в страната се посрещат със скептицизъм от страна на ЕС. На свой ред председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск пожела на Румъния всичко най-добро за председателството. „Уверен съм, че ще се справите, очаквам с нетърпение да работим с вас", написа Туск в социалната мрежа „Туитър“, обръщайки се към Букурещ. На 10 януари 28-те еврокомисари се очаква да пристигнат на официално посещение в румънската столица.
Румъния, която пое председателството на Съвета на Европейския съюз от Австрия в началото на годината, е далеч по-скромна в амбициите си от Виена. Правителството в Букурещ има само четири общи цели - по-голяма сигурност, по-голямо сближаване, укрепване на общи ценности и по-добър имидж на ЕС като глобална сила.


Koha Ditore (Косово): Косово не може да очаква нищо от румънското председателство на Съвета на ЕС
В началото на новата година започна и шестмесечното ротационно председателство на Румъния на Съвета на Европейския съюз. Букурещ поема задачата на 12-тата година от членството си в Общността, но са налице множество съмнения дали ще бъде в състояние да изпълни задачите си. Ето защо Косово не може да очаква нищо от румънското председателство на ЕС, пише водещият прищински ежедневник Koha Ditore.
Подозренията, че Румъния не е готова за председателството на ЕС се появиха преди няколко седмици и то по сигнал на президента Клаус Йоханис. Впоследствие и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер постави под съмнение надеждността на Букурещ. Последният заяви, че са налице „някои съмнения", че Румъния разбира, че за да води ЕС „трябва да сте готови да слушате другите и да оставите интересите си на заден план".

В Европа са скептични за успеха на румънското председателство на ЕС (Коментари в немскоезичния печат - Агенция „Фокус“)
На 1 януари 2019 г. Румъния пое от Австрия ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, но в столиците на държавите-членки на организацията са дълбоко скептични за шансовете за успешното представяне на северната ни съседка. Това важи с пълна сила за немскоезичните страни, които не спестяват критиките си към управляващите в Букурещ. Агенция „Фокус“ представя част от коментарите по темата във водещи печатни издания в Германия, Австрия и Швейцария.

***

„Може ли държава, която се намира в състояние на вътрешнополитическа война, да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз?“ Това е въпросът, отговор на който търсят в редакцията на германския вестник Die Westdeutsche Allgemeine Zeitung, като припомнят, че Румъния пое тази задача на 1 януари. „Но в Букурещ не минава и ден без сериозни конфликти на различни фронтове“, твърди изданието.
Припомня се един от последните скандали в северната ни съседка, при който президентът й Клаус Йоханис се опълчи срещу правителството, като определи членовете му като „инцидент на демокрацията" и „престъпници".Министър-председателят Виорика Дънчила се защити и отвърна остро на държавния глава. Йоханис, който представлява страната си на срещите на върха на ЕС, може поне да разчита на подкрепата на населението, категорични са от редакцията, като в подкрепа на тезата припомнят, че миналия август повече от 100 хил. души в цялата страна демонстрираха срещу корупцията и поискаха оставка на правителството в Букурещ.

За първи път след присъединяването си към Общността през 2007 г. Румъния пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, но очакванията от Букурещ за резултатите от следващите шест месеца не са големи, отбелязва швейцарският вестник Die Neue Zuercher Zeitung.
От редакцията припомнят съмненията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер относно способността на Румъния да се справи със задачите, които поема. Брюксел обвинява Букурещ за липсата на сериозност в борбата с корупцията. Освен това реформите в съдебната система в страната се посрещат със скептицизъм от страна на ЕС.
Румъния поема ротационното председателство от Австрия. През следващите шест месеца тя ще председателства заседанията и срещите на всички нива на Съвета, и ще гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета. Понастоящем Румъния е много разделена, а „удобният“ за Европа президент Клаус Йоханис е в конфликт с ръководеното от социалдемократите правителство.

Разкъсвана от вътрешни спорове Румъния пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Според правителството в Букурещ карпатската страна, която се присъедини към Общността през 2007 г., иска да бъде „неутрален посредник" в усилията на Брюксел да планира бъдещето на Блока, отбелязват в редакцията на австрийския ежедневник Die Wiener Zeitung.
Председателството на страната, което започна в първия ден от новата година, ще съвпадне със значителни събития като излизането на Великобритания от ЕС, изборите за Европейския парламент, предстоящите важни преговори за бюджета от 2021 г. до 2027 г. и реформата на политиката на ЕС в областта на убежището.
След България, която председателстваше Блока през първата половина на 2018 г., Румъния е втората страна, която оглавява Съвета на ЕС, докато се намира под специално наблюдение от Европейската комисия за дефицитите в борбата с корупцията. Поради тази причина социално-либералното правителство в Букурещ е силно критикувано. Освен това управляващите са в остро противоречие с президента Клаус Йоханис, който стои по-близо до буржоазната опозиция.
От редакцията припомнят съмненията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер относно способността на Румъния да се справи със задачите, които поема. Брюксел обвинява Букурещ за липсата на сериозност в борбата с корупцията. Освен това реформите в съдебната система в страната се посрещат със скептицизъм от страна на ЕС.
Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск пожела на Румъния всичко най-добро за председателството. „Уверен съм, че ще се справите, очаквам с нетърпение да работим с вас", написа Туск в социалната мрежа „Туитър“, обръщайки се към Букурещ. На 10 януари 28-те еврокомисари се очаква да пристигнат на официално посещение в румънската столица.

Der Standard, един от най-авторитетните всекидневници в Австрия, публикува поредна статия, посветена на румънското председателство на ЕС, в която изрежда цял куп дипломатически гафове на премиера Виорика Дънчила, включващи дефицити в познанията й по география. Особено внимание е обърнато и на слабото й владеене на английски език.
„В собствената й страна хората обичат да й се подиграват за фалшивите й изявления. След като веднъж определи Иран и Пакистан като държави-членки на ЕС, по време на посещението си в Косово тя сбърка името на столицата и смяташе, че се намира в черногорската Подгорица“, пише изданието.

Не така критично настроени към Букурещ са в редакцията на германското списание Das Handelsblatt. „Председателството на Румъния на Съвета на Европейския съюз не е повод за паника в Европа“, уверен е кореспондентът за Югоизточна Европа Ханс-Петер Зибенхаар.
Букурещ не се подготви особено за ротационното председателство – нито президентът Клаус Йоханис, нито министър-председателят Виорика Дънчила са особено притеснени за проблемите на Европа. Но в това има и позитиви – Румъния няма да повтори грешката, направена от Австрия по време на нейното председателство на ЕС. Преди половин година правителството на канцлера Себастиан Курц излезе на европейската политическа сцена с амбициозна програма и и накрая предизвика само разочарование. Румъния, която пое председателството на Съвета на Европейския съюз от Австрия в началото на годината, е далеч по-скромна в амбициите си.
Правителството в Букурещ, остро критикувано по отношение на реорганизацията на съдебната система и отслабването на борбата с корупцията, има само четири общи цели - по-голяма сигурност, по-голямо сближаване, укрепване на общи ценности и по-добър имидж на ЕС като глобална сила. Кой не иска повече сигурност в борбата срещу тероризма или в интернет? Кой не се застъпва за борба с расизма и нетолерантността или засилването на конкурентоспособността и цифровата икономика?
Скромните амбиции на правителството на Социалдемократическата партия (СДП) и либералната „Алде“ имат основателна причина. Силният мъж на Румъния, осъденият лидер на СДП Ливиу Драгня, няма дълбок интерес към европейската политика. Той е загрижен за укрепването на вътрешната си власт за сметка на отслабването на съдебните и антикорупционните агенции.
Затова Драгня обича да отстъпва европейската сцена на своя консервативен противник - президента Клаус Йоханис. Бившият кмет на Сибиу представлява страната си според румънската конституция в Европейския съвет.
Румъния няма да провали Европа в трудната фаза. Защото правителството в Букурещ се възприема преди всичко като модератор и генератор на идеи, а не като допълнителен двигател в ЕС. Публично проявената нервност на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е пресилена, въпреки че румънският президент и правителство се борят помежду си и страната е под зоркото око на Брюксел заради отслабващата му борба срещу подкупите и непотизма.
Във всеки случай значението на председателството на ЕС често е надценено. В много случаи правителствата се интересуват предимно от благоприятното си представяне пред избирателите в собствената си страна, а не от алтруистичната реализация на европейските цели. Както и да е, важните въпроси ще бъдат контролирани от Брюксел - като предстоящия Брекзит в края на март. Австрия вече изпита това по време на своето председателство през втората половина на миналата година.
Дори и с планираното разширяване на ЕС на Западните Балкани, музиката не я свири Букурещ, а Брюксел. Това важи и за важните въпроси като бюджета на ЕС от 2021 г. до 2027 г. или желаната реформа на политиката в областта на убежището. Като се има предвид това добре подготвено разпределение на задачите, румънското правителство не може да причини много щети.
Във всеки случай Румъния има неоценимо предимство. За разлика от частично евроскептичната Австрия, в Румъния съществуват само приятелски настроени към Европа партии. Неслучайно мотото на румънското председателство е „Сближаване, общи европейски ценности". Европейското приятелство не е странно, тъй като карпатската страна е получила видими и забележими ползи от многобройните субсидии от ЕС след присъединяването си преди дванадесет години. С проевропейския Клаус Йоханис начело, Румъния все още е най-голямата страна в Югоизточна Европа.

WAZ: Корупция и хаос парализират румънското председателство на Съвета на ЕС
Може ли държава, която се намира в състояние на вътрешнополитическа война, да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз? Това е въпросът, отговор на който търсят в редакцията на германския вестник Die Westdeutsche Allgemeine Zeitung, като припомнят, че Румъния пое тази задача на 1 януари. „Но в Букурещ не минава и ден без сериозни конфликти на различни фронтове“, твърди изданието.
Припомня се един от последните скандали в северната ни съседка, при който президентът й Клаус Йоханис се опълчи срещу правителството, като определи членовете му като „инцидент на демокрацията" и „престъпници".Министър-председателят Виорика Дънчила се защити и отвърна остро на държавния глава. Йоханис, който представлява страната си на срещите на върха на ЕС, може поне да разчита на подкрепата на населението, категорични са от редакцията, като в подкрепа на тезата припомнят, че миналия август повече от 100 хил. души в цялата страна демонстрираха срещу корупцията и поискаха оставка на правителството в Букурещ.

Die Wiener Zeitung: Румъния иска да бъде „неутрален посредник“ в усилията на ЕС да планира бъдещето
Разкъсвана от вътрешни спорове Румъния пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Според правителството в Букурещ карпатската страна, която се присъедини към Общността през 2007 г., иска да бъде „неутрален посредник" в усилията на Брюксел да планира бъдещето на Блока, отбелязват в редакцията на австрийския ежедневник Die Wiener Zeitung.
Председателството на страната, което започна в първия ден от новата година, ще съвпадне със значителни събития като излизането на Великобритания от ЕС, изборите за Европейския парламент, предстоящите важни преговори за бюджета от 2021 г. до 2027 г. и реформата на политиката на ЕС в областта на убежището.
След България, която председателстваше Блока през първата половина на 2018 г., Румъния е втората страна, която оглавява Съвета на ЕС, докато се намира под специално наблюдение от Европейската комисия за дефицитите в борбата с корупцията. Поради тази причина социално-либералното правителство в Букурещ е силно критикувано. Освен това управляващите са в остро противоречие с президента Клаус Йоханис, който стои по-близо до буржоазната опозиция.
От редакцията припомнят съмненията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер относно способността на Румъния да се справи със задачите, които поема. Брюксел обвинява Букурещ за липсата на сериозност в борбата с корупцията. Освен това реформите в съдебната система в страната се посрещат със скептицизъм от страна на ЕС.
Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск пожела на Румъния всичко най-добро за председателството. „Уверен съм, че ще се справите, очаквам с нетърпение да работим с вас", написа Туск в социалната мрежа „Туитър“, обръщайки се към Букурещ. На 10 януари 28-те еврокомисари се очаква да пристигнат на официално посещение в румънската столица.

NZZ: Очакванията от румънското председателство на Съвета на ЕС не са големи
За първи път след присъединяването си към Общността през 2007 г. Румъния пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, но очакванията от Букурещ за резултатите от следващите шест месеца не са големи, отбелязва швейцарският вестник Die Neue Zuercher Zeitung.
От редакцията припомнят съмненията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер относно способността на Румъния да се справи със задачите, които поема. Брюксел обвинява Букурещ за липсата на сериозност в борбата с корупцията. Освен това реформите в съдебната система в страната се посрещат със скептицизъм от страна на ЕС.
Румъния поема ротационното председателство от Австрия. През следващите шест месеца тя ще председателства заседанията и срещите на всички нива на Съвета, и ще гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета. Понастоящем Румъния е много разделена, а „удобният“ за Европа президент Клаус Йоханис е в конфликт с ръководеното от социалдемократите правителство.

Das Handelsblatt: Румънското председателство на Съвета на ЕС не е повод за паника в Европа
Председателството на Румъния на Съвета на Европейския съюз не е повод за паника в Европа, уверен е кореспондентът за Югоизточна Европа на германското списание Das Handelsblatt Ханс-Петер Зибенхаар.
Букурещ не се подготви особено за ротационното председателство – нито президентът Клаус Йоханис, нито министър-председателят Виорика Дънчила са особено притеснени за проблемите на Европа. Но в това има и позитиви – Румъния няма да повтори грешката, направена от Австрия по време на нейното председателство на ЕС. Преди половин година правителството на канцлера Себастиан Курц излезе на европейската политическа сцена с амбициозна програма и и накрая предизвика само разочарование. Румъния, която пое председателството на Съвета на Европейския съюз от Австрия в началото на годината, е далеч по-скромна в амбициите си.
Правителството в Букурещ, остро критикувано по отношение на реорганизацията на съдебната система и отслабването на борбата с корупцията, има само четири общи цели - по-голяма сигурност, по-голямо сближаване, укрепване на общи ценности и по-добър имидж на ЕС като глобална сила. Кой не иска повече сигурност в борбата срещу тероризма или в интернет? Кой не се застъпва за борба с расизма и нетолерантността или засилването на конкурентоспособността и цифровата икономика?
Скромните амбиции на правителството на Социалдемократическата партия (СДП) и либералната „Алде“ имат основателна причина. Силният мъж на Румъния, осъденият лидер на СДП Ливиу Драгня, няма дълбок интерес към европейската политика. Той е загрижен за укрепването на вътрешната си власт за сметка на отслабването на съдебните и антикорупционните агенции.
Затова Драгня обича да отстъпва европейската сцена на своя консервативен противник - президента Клаус Йоханис. Бившият кмет на Сибиу представлява страната си според румънската конституция в Европейския съвет.
Румъния няма да провали Европа в трудната фаза. Защото правителството в Букурещ се възприема преди всичко като модератор и генератор на идеи, а не като допълнителен двигател в ЕС. Публично проявената нервност на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е пресилена, въпреки че румънският президент и правителство се борят помежду си и страната е под зоркото око на Брюксел заради отслабващата му борба срещу подкупите и непотизма.
Във всеки случай значението на председателството на ЕС често е надценено. В много случаи правителствата се интересуват предимно от благоприятното си представяне пред избирателите в собствената си страна, а не от алтруистичната реализация на европейските цели. Както и да е, важните въпроси ще бъдат контролирани от Брюксел - като предстоящия Брекзит в края на март. Австрия вече изпита това по време на своето председателство през втората половина на миналата година.
Дори и с планираното разширяване на ЕС на Западните Балкани, музиката не я свири Букурещ, а Брюксел. Това важи и за важните въпроси като бюджета на ЕС от 2021 г. до 2027 г. или желаната реформа на политиката в областта на убежището. Като се има предвид това добре подготвено разпределение на задачите, румънското правителство не може да причини много щети.
Във всеки случай Румъния има неоценимо предимство. За разлика от частично евроскептичната Австрия, в Румъния съществуват само приятелски настроени към Европа партии. Неслучайно мотото на румънското председателство е „Сближаване, общи европейски ценности". Европейското приятелство не е странно, тъй като карпатската страна е получила видими и забележими ползи от многобройните субсидии от ЕС след присъединяването си преди дванадесет години. С проевропейския Клаус Йоханис начело, Румъния все още е най-голямата страна в Югоизточна Европа.

Der Standard: Румъния попадна в затруднение още при старта на председателството на Съвета на ЕС
Румъния попадна в затруднение още при старта на председателството на Съвета на Европейския съюз, коментират в редакцията на водещия австрийски национален ежедневник Der Standard.
Изданието подчертава, че управляващата партия в Букурещ е разделена отвътре и действията й са непредсказуеми. Тежест за шестмесечното ротационно председателство на ЕС, което страната пое в началото на годината, представляват определените от редакцията като „контрареволюционери“.
Дълбоките реформи в областта на върховенството на закона, които бяха инициирани около присъединяването към ЕС преди повече от 20 г., постепенно бяха изоставени. Това поставя предизвикателства пред вече отслабения ЕС. В дневния ред на Брюксел през следващите шест месеца са включени важни теми: Брекзит, многогодишната финансова рамка на ЕС и създаване на единен пакт за миграция. Изборите за Европейски парламент и планираното подписване на обвързващо споразумение между Сърбия и Косово също попадат във времевата рамка на румънското председателство. В допълнение, изпълнението на споразумението между Гърция и Македония трябва да бъде финализирано до месец май.
Междувременно трети пореден министър-председател на Румъния излиза с празни лозунги като „сигурна Европа" или „сближаваща се Европа", за да изобрази целите на председателството. На власт е Социалдемократическата партия (СДП), сътресенията в която не спират след изборите през 2016 г. Виорика Дънчила е третото лице на поста министър-председател. Тя също допуска чести протоколни грешки и използва неудобна реторика. Вътрешната нестабилност в СДП ще окаже въздействие върху председателството. Множество членове на партията за под подозрение за корупция. През 2018 г. антикорупционното законодателство бе отслабено. В средата на ноември Европейският парламент прие резолюция, в която членовете на ЕП изразиха „дълбока загриженост" за състоянието на правовата държава. Комисията на ЕС потвърди „значителни дефицити" в това отношение. Лидерът на партията Ливиу Драгнеа нарече позицията на Брюксел „несправедлива", тъй като отрича „правото на собствено мнение" на Румъния. Министър-председателят Дънчила се опитва да представи правителството като жертва: „Критикувани сме и биваме наказвани, само защото сме източноевропейска страна", казва тя. Въпреки критиките от страна на ЕС е малко вероятно правителството в Букурещ да отстъпи. Следователно дори може да се стигне до наказателно производство - подобно на случаите с Унгария и Полша.

The Washington Post: Жан-Клод Юнкер се усъмни, че Румъния разбира какво е да председателства ЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съмнение, че Румъния е готова да прави политическите взаимни отстъпки, нужни за председателството на Съвета на Европейския съюз, но все пак отбеляза, че страната е „технически добре подготвена“, пише американското издание The Washington Post.
Вестникът отбелязва, че Румъния поема ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари в момент на дълбоко политическо разделение у дома и докато прави спорна правосъдна реформа. Председателството ще й даде роля в определянето на дневния ред на ЕС и задачата да служи като дипломатически посредник между 28-те страни-членки.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе цитиран в събота, да казва пред германския вестник Welt am Sonntag, че Румъния е „технически добре подготвена“, отчасти благодарение на помощта на Комисията.
„Но аз мисля, че правителството в Букурещ все още не е разбрало напълно какво означава да поеме председателството над страните от ЕС“, добави той. „За да водите разумни преговори вие също се нуждаете от готовност да слушате другите и твърдата воля да оставите собствените си желания настрана. Имам някои съмнения по този въпрос“.
Юнкер също така посочи вътрешните разделения в Румъния. Между президента Клаус Йоханис и Ливиу Драгня, председател на управляващата Социалдемократическа партия, съществуват дългогодишни различия.
Йоханис заяви миналия месец, че Румъния не е готова за председателството. След това Драгня помолил колегите си от партията да намерят начин да образуват дело за измяна срещу него заради тези забележки. Оттогава президентът се придържа към по-оптимистичен тон, отбелязва WP.
Според цитата Юнкер е обяснил, че вътрешната ситуация в Румъния означава, че тя не може да се представи като „компактна единица“ в Европа.
„Трябва да има единен фронт у дома, за да се насърчи единството в Европа и по време на председателството“, посочи председателят на ЕК.
Румъния наследява Австрия като председател на Съвета на ЕС. През шестте й месеца начело се очаква планираното излизане на Великобритания от блока през март и изборите за Европейски парламент през май.