Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Голям брой оръжия и боеприпаси, открити при операции на ГДБОП

05 декември 2018 | 14:00

Голям брой оръжия и боеприпаси са открити при две акция на ГДБОП в София и в Казанлък. Става дума за десетки автомати, пистолети, хиляди патрони и барут. При операцията в столицата е задържан мъж, познат от 2016 г., когато е бил арестуван в рамките на група, занимаваща се с незаконно притежание и търговия с оръжие. В момента мъжът е с влязла в сила присъда на първа инстанция. При акцията на ГДБОП в София са намерени 65 автомата „Калашников“, 37 картечни пистолета „Скорпион“, 43 други пистолета, две пушки-помпи, 50 000 патрона и 8 кг барут. Мъжът е задържан при влизане в гараж в жилищен блок. По думите на зам. главняит прокурор откритото количество барут може да срине жилищния блок.
При операция, проведена в Казанлък вчера, са арестувани общо 7 души. Те са заподозрени за притежание и укриване на оръжие, което най-вероятно е изнасяно от военния завод „Арсенал“. Операцията се е провела по време на сключването на сделка, като са открити 17 автомата и 15 пистолета, всички със заглушител. Предстои да започне проверка във военния завод, за да стане ясно как е изнасяно оръжието.
Заедно с тази група е разбита още една, която се е занимавала с производство и разпространение на фалшиви документи.
В началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов коментира проведените акции. „Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат, а е същото по качество, с такива заглушители - специално правени като за специалните части - „баретите“, заяви Борисов. От думите му стана ясно, че в хода на операцията е имало контролирана поръчка, за която е платила държавата. „Една рота автомати, пистолети, гранатомети. Бяха броили до 40 000 патрона, поне до 40 000 могат и сега наново, повече са. Една част сме си я платили, защото е с контролирана доставка, така че тези поне платените можем да си ги дадем на специалните части“, добави премиерът.Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Една част от откритите от ГДБОП и Специализираната прокуратура оръжия сме си я платили като контролирана доставка

Една част от откритите от ГДБОП и Специализираната прокуратура оръжия сме си я платили като контролирана доставка. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание във връзка с голямо количество оръжие, открито при съвместна операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество - такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. От онзи ден арестувани. Една рота автомати, пистолети, гранатомети – бяха изброили 40 хил. патрона. Една част сме си я платили като контролирана доставка“, заяви Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Открита е печатница за фалшиви документи, петима души са задържани

Открита е печатница за фалшиви документи, петима души са задържани. Това каза на брифинг директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Тези реализации са резултат от усилията на Специализираната прокуратура и ГДБОП по противодействие на тероризма. Това са огнестрелни оръжия, които биха достигнали до всяка една точка на планетата, а най-близката точка е вътрешността на Европа”, заяви Спиридонов.
По думите му първата реализация в София с голямо количество оръжия е в резултат на оперативната работа на колегите от отдел „Контратероризъм”. „Общото количество на автоматите „Калашников” са 65, 37 „Scorpion", 43 пистолета от различни марки, 8 кг черен барут. Два сандъка със запалки за гранати. На една такава запалка мощността е 3 конски сили. 487 цеви, 2 пушки помпи, 14 дръжки със спусък РПГ. Патроните, които са иззети, на пръв поглед са около 50 000. Възможно е да излязат и 100 000”, допълни той.
Спиридонов посочи, че по другата реализация в Казанлък, оперативната информация е придобита през месец септември 2017 г., а досъдебното производство е образувано септември 2018 г. „Беше задържано и лице, което е свързващо звено с група за фалшификации на документи. Той играеше посредник при договорките за огнестрелни оръжия. Забавихме реализацията по фалшивите документи, за да изчакаме по-добър момент по линия на огнестрелните оръжия. Общо по време на работата по групата в Казанлък са иззети 17 автомата „Калашников” със заглушители и 15 пистолета със заглушители. По време на реализацията по фалшивите документи са задържани 5 лица, като 3 от тях са чужди граждани, двама са българи. Намерена е и печатницата, където се печатат документите. Намерени са израелски, унгарски, иралиански фалшиви документи за самоличност, естонско разрешително за пребиваване чужденец, канадски визи, подправени документи на арабски и ирански език”, обясни Спиридонов.
Заместникът на главния прокурор Иван Гешев допълни, че двама от задържаните чужденци са ирански граждани.
Спиридонов обясни още, че оръжията, които са излизали от завода в Казанлък са чисто нови.


Агенция „Фокус“
Прокурор Евгения Станкова: Седем лица са задържани за изнасяне на оръжия от завод „Арсенал“ в Казанлък

Седем лица са задържани за изнасяне на оръжия от завод „Арсенал“ в Казанлък. Това стана ясно от думите на прокурорът от Специализирана прокуратура Евгения Станкова по време на брифинг по повод поредна успешна съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя обясни, че работата по случая е започнала по оперативна информация, че от септември 2017 г. е налице престъпна група, която се занимава с придобиването, съхраняването и разпространението на огнестрелно оръжие, боеприпаси и взривни вещества. „Претърсени са 9 адреса, задържани с мярка за 24 часа са седем лица, като вчера в рамките на сделката, при която са задържани лицата, в тях са намерени 10 автомата „Калашников“ и пистолети. Всички веществени доказателства са 17 автомата „Калашников“, 15 пистолета и 12 цеви за огнестрелно оръжие“, добави прокурор Станкова.


Агенция „Фокус“
Прокурор Иван Гешев: Ще възложим проверка на целия завод „Арсенал” в Казанлък

Ще възложим проверка на целия завод „Арсенал” в Казанлък. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Продължаваме да работим как е изнасяно оръжието от завода „Арсенал”-Казанлък. Имало е вътрешен начин. Оръжието категорично е излязло по нелегален начин от завода”, заяви Гешев. По думите му източникът на проблема е изнасянето. „Задържани са 7 човека. Доколкото ми е известно, има бивши служители”, каза още Иван Гешев.


Агенция „Фокус“
Прокурор Иван Гешев: Десетки автомати са били изнасяни от завода в Казанлък

Десетки автомати са били изнасяни от завода в Казанлък. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Става въпрос за 3 досъдебни производства, които са се случили благодарение на добрата оперативна работа на ГДБОП и придобитата своевременно качествена оперативна информация. Резултатът от съвместната работа, виждате пред себе си. Преди 3 години някои от вас си спомнят случая с над 50 автомата „Узи“. Хората, които бяха привлечени са с влезли в сила присъди, освен организаторът, който е с присъда за 3 години лишаване от свобода. На адреса му не беше констатирано оръжие и беше добре обезопасен, но беше ясно, че складът е използван за целта, за която колегите имаха информация“, заяви Гешев. По думите му миналата събота лицето е било задържано при влизане в гараж на територията в София. „Бяха намерени десетки автомати „Scorpion“. Беше намерен и 8 кг черен барут. Има десетки спусъци за РПГ. Част от автоматите са обезопасени. Налице са и десетки хиляди патрони. Вчера беше проведена друга съвместна операция с ГДБОП, пак с десетки автомати, свързани с изнасяне от завода в Казанлък“, допълни той и уточни, че тази група е свързана с друга, която произвежда неистински документи за самоличност. „Намерени са на израелски паспорти, канадски, италиански и всякакви други. Вчерашните двете реализации – още се работят, има задържани за 24 часа, но няма привлечени към наказателна отговорност. Собственикът на търговското предприятие е задържан под стража в понеделник от Специализирания наказателен съд. Собственикът на склада беше задържан и по първото дело, той отново е в ареста. Не съм информиран как изглежда килията му“, каза още Иван Гешев.
Прокурорът от Специализирана прокуратура Евгения Станкова допълни, че по първото досъдебно производство на 30 ноември е задържано лицето в момента на излизане от подземния гараж, управлявайки лекия автомобил. „Извършени са в условия на неотложност претърсвания и изземвания. Цяла нощ в гаража разследващите са извършвали претърсвания и изземвания, което е приключило в ранните часове на 1 декември“, добави тя. По думите ѝ лицето е привлечено като обвиняем за държане на огнестрелно оръжие, взривни вещества и боеприпаси в големи количества и той е с мярка задържане под стража.


Агенция „Фокус“
Прокурор Иван Гешев: Съществени проблеми в борбата с организираната престъпност в България няма

Съществени проблеми в борбата с организираната престъпност в България няма. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което виждате, онагледява защо показателят организираната престъпност се счита за закрита е ежегодните доклади на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка. Съществени проблеми в борбата с организираната престъпност в България няма. Работят хиляди и десетки хиляди човека. Трябва да уважаваме труда на тези хора“, заяви Гешев.


Агенция „Фокус“
Голямо количество оръжие е заловено при операция на ГДБОП

Голямо количество оръжие е заловено при операция на ГДБОП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Подробности за резултатите от проведената операция ще оповестят заместникът на главния прокурор Иван Гешев, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, и прокурорът от Специализирана прокуратура Евгения Станкова.


Агенция „Фокус“
София: В сградата на ГДБОП ще се проведе брифинг за успешна съвместна операция на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и Специализираната прокуратура

От 9.30 часа в сградата на ГДБОП в столицата ще бъде даден брифинг по повод поредна успешна съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Подробности за резултатите от нея ще оповестят заместникът на главния прокурор Иван Гешев, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, и прокурорът от Специализирана прокуратура Евгения Станкова.