Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Оставка заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев"

04 декември 2018 | 15:05

Заместник-кметът на София по транспорт Евгени Крусев подаде оставка заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Той е призован от Прокуратурата в качеството на обвиняем по проверката на ремонта. След като обяви, че подава оставка, Евгени Крусев заяви, че ще защити името си. „Считам, че най-отговорната и мъжка позиция в случая е да си подам оставката, за да може разследващите да си свършат изцяло работата“, посочи той. Крусев обясни, че Столична община оказва пълно съдействие на разследващите органи. „В качеството си на възложител на процедурата нося отговорност и ще продължа да я нося и в хода на проверката на Прокуратурата“, подчерта Евгени Крусев. „Ако съм бил подведен от проектант или друг участник в целия процес по направата на проекта, се надявам Прокуратурата да го установи“, коментира той. По думите му преди ул. „Граф Игнатиев“ е приличала на ориенталски битак, а сега е една от най-красивите улици на София. Евгени Крусев беше категоричен, че оставката е негово лично решение. Очаква се той да даде показания в Следствието на 11 декември. Все още не е ясно в какво е обвинен и кой ще заеме мястото му. Проверките на ремонта продължават. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще приеме оставката на зам.-кмета Евгени Крусев. „Като възложител на проекта Евгени Крусев носи своята отговорност. Реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“ е голям проект, при реализацията на който се изисква експертизата и компетентните решения на широк кръг експерти, в това число и проектантите. В този процес всеки един носи своята лична и професионална отговорност“, заяви столичният кмет.
Според БСП оставката на Евгени Крусев е шах на пешката, за да спасим царицата. Лидерът на БСП- София Калоян Паргов припомни, че отговорност за ремонта вече е търсена в първо лице единствено число от кмета на София, а не от заместниците или така наречените буфери, които я пазят в кризисна ситуация. „Дълбоко се съмнявам, че всяка една оставка в последните 10 години е била плод само на лично решение, включително оставката на министрите“, коментира той. Паргов заяви, че оставката на един зам.-кмет няма да реши проблемите, защото отговорността за назначенията носи Йорданка Фандъкова.
Евгени Крусев е вторият зам.-кмет с направление транспорт, който подава оставка. На 22 април 2016 година оставка подаде и Любомир Христов. Оставката му и тази на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева бяха поискани лично от премиера Бойко Борисов. Повод двамата да се оттеглят беше обществена поръчка за доставка и монтаж на 60 навеса на спирки на градския транспорт. Търгът по обществената поръчка беше обявен от Центъра за градска мобилност и спечелен от фирма на съпруга на Коцева.


Агенция „Фокус“
Цветомир Паунов, ГЕРБ: Евгени Крусев е един млад човек с потенциал, макар че БСП смятат всяка възраст под тази на партията си за недостатък

Евгени Крусев е един млад човек с потенциал, макар че БСП смятат всяка възраст под тази на партията си за недостатък. Това каза Цветомир Паунов, областен координатор ГЕРБ – София град по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той обърна внимание, че зам.-кметът на Столична община Евгени Круев е обявил, че решението за оставката му е било лично. „Той е убеден в това решение. Нека да напомня, че г-н Евгени Крусев не е член на ПП ГЕРБ и той беше привлечен в екипа на г-жа Фандъкова като експерт, като един млад човек, който има професионален опит“, каза Паунов.
Той припомни за много случаи, в които представители на ПП ГЕРБ са поемали отговорност и са взимали такива решения, след това вече и времето и съответните органи обикновено са доказвали правотата, че тези решения са били най-правилни. „Само мога да припомня случая с подадената преди три години оставка на бившия кмет на район „Младост“.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Николай Стойнев, ГЕРБ: Работата по ремонта на „Граф Игнатиев“ ще продължава, независимо, че Евгени Крусев е подал оставка

Работата по ремонта на „Граф Игнатиев“ ще продължава, независимо, че Евгени Крусев е подал оставка. Това каза Николай Стойнев, зам.-председател на групата общински съветници на ГЕРБ в София и зам.-председател на Столичния общински съвет по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той подчерта, че Столична община ще продължи да съдейства на прокуратурата. „Предстои компетентните органи да довършат това производство, което да установи какви са нарушенията, кои са отговорните лица“, каза Стойнев. По думите му реконструкцията на „Граф Игнатиев“ е изключително голям проект, при реализацията на който се изисква експертиза от широк кръг експерти. „Има сериозна отговорност на проектантите. Разбира се, всеки носи своята лична и професионална отговорност“, допълни още Стойнев.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме оставката на зам.-кмета Евгени Крусев

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме подадената оставка на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Общината ще продължи да съдейства на проверката на Прокуратурата. Като част от това преди месец бяха изпратени резултатите от проверката на дирекция „Вътрешен одит“. По заповед на кмета бяха проверени всички обстоятелства, довели до изменението на проекта за релсовия път по ул. „Граф Игнатиев“. „Столична община оказва пълно съдействие на проверяващите органи, като всички документи и установени от вътрешната проверка факти са присъединени към проверката на Прокуратурата. Като възложител на проекта Евгени Крусев носи своята отговорност. Реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“ е голям проект, при реализацията на който се изисква експертизата и компетентните решения на широк кръг експерти, в това число и проектантите. В този процес всеки един носи своята лична и професионална отговорност“, заяви Йорданка Фандъкова.

Агенция „Фокус“
Калоян Паргов, БСП-София: Призоваваме Йорданка Фандъкова да поеме отговорност, на санкция подлежат и ресорните комисии и дирекции, отговарящи за ремонта на „Граф Игнатиев“

Призоваваме Йорданка Фандъкова да поеме отговорност, на санкция подлежат и ресорните комисии и дирекции, отговарящи за ремонта на „Граф Игнатиев“. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му Крусев е свързващо звено между кмета и ресорните дирекции. „Диреция „Транспорт и транспортна инфраструктура“, самите комисии, които са работили, също подлежа на санкции и отговорност. Доколкото имам информация, те са обект на това разследване. Тази отговорност се носи от кмета на Столична община. Ако понасянето на отговорност е да се разделим с един или друг заместник, на фона на главоломно растящия проблем, мисля, че следващата стъпка е самата тя да излезе и да каже за тази отговорност“, каза Паргов. По думите му при понасяне на отговорност от страна на Фандъкова, сме в хипотезата на последната година, в която при оставката на кмета, ще последва следващ служебен, който Общинският съвет трябва да определи.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Калоян Паргов, БСП: Оставката на Евгени Крусев като заместник-кмет на Столична община е шах на пешката, за да спасим царицата

Оставката на Евгени Крусев като заместник-кмет на Столична община е шах на пешката, за да спасим царицата.Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оставка поискаха в общинския съвет редица политически групи и колеги. Припомням тогава, че ние търсихме отговорност като политическа сила в първо лице единствено число от кмета на София, а не от заместниците или така наречените буфери, които пазят кмета в една или друга кризисна ситуация“, заяви още Паргов.
„Дълбоко се съмнявам, че всяка една оставка в последните 10 години е била плод само на лично решение, включително оставката на министрите. Оставката на един заместник-кмет няма да реши проблемите, защото отговорността за назначаването на един или друг заместник-кмет, носи кметът на столицата г-жа Фандъкова“, каза още лидерът на столичните социалисти. Той припомни, че когато Фандъкова е предложила за Евгени Крусевза поста преди 2 години, от БСП са поставили въпроса за неговата експертиза.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Зам.-кметът Евгени Крусев: Оставката е лично мое решение, ще я депозирам днес

Оставката е лично мое решение. В рамките на днешния ден ще я депозирам. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София Евгени Крусев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали ще бъде приета оставката му, той посочи: „Мога да коментирам единствено моите действия“. В отговор на въпрос в какво е обвинен, зам.-кметът обясни: „Не мога да кажа, дори не съм отишъл до Следствието. Другата седмица ще имам повече информация“. Той каза още, че не знае кой ще заеме поста му. Попитан какво е показала вътрешната проверка на Общината Евгени Крусев заяви: „Няма крайни резултати. Всички проверки продължават“. „Във вторник ще дам показания на „Г. М. Димитров“ 42“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Зам.-кметът Евгени Крусев: В началото на другата седмица съм призован да дам показания в Прокуратурата по проверката на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

В началото на другата седмица съм призован да дам показания в Прокуратурата по проверката на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София Евгени Крусев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще ви информираме, когато имаме по-голяма яснота около проверката на Прокуратурата на ремонта“, коментира той. „Към момента можем да кажем, че ул. „Граф Игнатиев“ от един ориенталски битак стана една от красивите улици на София“, заяви Евгени Крусев. „Вярвам, че в скоро време ще бъдат завършени всички детайли около този ремонт. Надявам се скоро да се възстановят трамвайните маршрути“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Зам.-кметът Евгени Крусев: Бях призован от Прокуратурата в качеството на обвиняем за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

Вчера късно следобeд получих призовка от Прокуратурата във връзка с проверката на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Призован съм в качеството си на обвиняем. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София Евгени Крусев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считам, че най-отговорната и мъжка позиция в случая е да си подам оставката, за да може разследващите да си свършат изцяло работата“, заяви той. „Категорично мога да заявя, че ще си защитя името. Точно това е целта на действието ми в момента“, обяви Крусев. „Оказваме пълно съдействие на всички разследващи органи, които се занимават с ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Изпратили сме цялата документация, която е изискана. Ще продължим да оказваме пълно съдействие“, обясни той. „В качеството си на възложител на процедурата нося отговорност и ще продължа да я нося и в хода на проверката на Прокуратурата“, коментира Евгени Крусев. „Ако съм бил подведен от проектант или друг участник в целия процес по направата на проекта, се надявам Прокуратурата да го установи“, каза още той.


Агенция „Фокус“
Зам.-кметът на София Евгени Крусев подава оставка

Зам.-кметът на София по направление „Транспорт и транспортни комуникации” Евгени Крусев ще подаде оставка, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Биляна ИВАНОВА