Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Франция един ден след протестите, съпътствани с безредици и улични барикади

02 декември 2018 | 14:05

Свидетели сме на поредния уикенд на протести във Франция на така наречените „жълти жилетки“ срещу високите цени на горивата и повишаването на данъците върху тях, особено върху дизеловото гориво, което напоследък е обявено за новия „враг“ на чистия въздух в европейските страни. Те обаче се превърнаха в протести срещу ниските доходи, високите данъци и социалната несправедливост.Протестите са заложени дълбоко във френската душевност. "Няма причина която да оправдае нападенията над силите на реда, че са ограбени търговски обекти, че минувачите или журналистите са застрашени или че Триумфалната арка е осквернена", заяви френският президент, който свика извънредна среща с премиера, министъра на вътрешните работи и ръководителите на службите за сигурност. Те трябва да намерят отговор на въпроса, как да сложат край на безредиците без да се нарушават правата на гражданите. Говори се и за извънредно положение. Според Министерството на вътрешните работи в събота около 75 хиляди души в цялата страна взеха участие в протестните действия. Миналата събота тази цифра наброяваше повече от 100 хиляди души, а на 17 ноември, по време на първото национално събрание, излязоха по улиците повече от 280 хиляди демонстранти. В същото време, на 1 декември, според изявление на френския министър на вътрешните работи, за да се осигури ред в митингите в Париж и регионите, бяха използвани 65 000 полицаи и жандармеристи. Освен това, 30 000 пожарникари и спасители са взели участие в ликвидиране на щетите от агресивните действия на протестиращите.

AFP: Еманюел Макрон свиква кризисна среща след безредиците във Франция
Париж. Еманюел Макрон ще се срещне с министър-председателя, министъра на вътрешните работи и висшите служители на службите за сигурност в президентския дворец,за да обсъди предстоящите мерки на държавата за опазване на реда след безредиците по време на антиправителствените протести, предава AFP.
Нови данни, от полицейската служба в Париж, показаха, че 412 души са били арестувани в събота по време на най-тежките сблъсъци от години в столицата и 378 са все още задържани.
Общо 133 бяха ранени, включително 23 членове на силите за сигурност, които се опитваха да възстановят реда във френската столица.
"Никога няма да приема насилие", заяви Макрон на пресконференция в Буенос Айрес, преди да отлети за Париж.
"Няма причина която да оправдае нападенията над силите на реда, че са ограбени търговски обекти, че минувачите или журналистите са застрашени или че Триумфалната арка е осквернена", каза той.
При нов инцидент в неделя сутринта пункт за събиране на магистрални такси е подпален от протестиращи в южната част на Франция, близо до град Нарбон, съобщи източник на агенцията.
Главната автомагистрала в източна Франция, А6, също бе блокирана от протестиращи край град Лион в неделя сутринта, каза операторът на пътя.
***

Безпорядъкът замени протестите в Париж (Обзор)
Париж. Съботния ден на 1 декември във Франция премина под знак на масови протести и безредици в Париж. Според приблизителни изчисления около 5,5 хиляди демонстранти излязоха по улиците на града и 4,6 хиляди полицаи бяха ангажирани в опазване на реда. Докато пазителите на реда ликвидират последните центрове на съпротива в града, властите се готвят да дадат решителен отговор на действията на хулиганите, както информира TACC.
"Това, което се случи днес в Париж, няма нищо общо с мирния израз на недоволство", каза френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Аржентина. "Хората, отговорни за такова насилие, не искат промяна, не искат подобрение, искат хаос <...> Те ще бъдат идентифицирани и ще бъдат подведени под отговорност за действията им в съда. " Трябва да се отбележи, че традиционно държавният глава не засяга вътрешните теми на Франция по време на важни международни събития.
Министърът на вътрешните работи на страната Кристоф Кастанер съобщи по телевизионния канал BFM, че службите за сигурност вече са успели да установят около 3 000 участници в парижките погроми. Според него, както и в предишния уикенд, сред участниците в сблъсъците са били активисти на крайно десните и ултралеви крила. Кастанер обаче добави: "Много хора дойдоха в Париж, за да извършат погроми." В същото време както министърът, така и ръководителят на Главото управление за вътрешна сигурност на Франция Лоран Нунес говорят за прекалено брутално и координирани, ако не и професионални действия на агресивната част от демонстрантите, които се събраха сутринта в района на Триумфалната арка - оборудвани с противогази , маски и пиротехнически средства, както и средства за демонтаж на павета и тротоарни плочи.

Грабежи и вандализъм

Пораженията, нанесени върху френската столица, все още не са известни, а медиите съобщават за случаи на грабежи в магазини с облекло и техника, както и в салони за красота и аптеки. Според министъра на вътрешните работи пожарникарите е трябвало да загасят 187 пожара в целия град, не само по улиците, но и в сградите. Според него от страна на хулиганите са записани шест случая на атаки срещу частни домакинства.
Въпреки това, най-войнствена риторика бе използвана от управляващите срещу оскверняването на културни и исторически паметници: Триумфалната арка, близо до която през голяма част от деня имаше сблъсъци между полицията и хулигани и която ще бъде затворена до отстраняване на щетите, причинена отвън и отвътре, където вандалите са унищожили музейни експонати и са счупили статуи. В допълнение, според министъра на вътрешните работи, вандали оскверниха сградата на Пантеона, където са останките от видни френски личности от края на ХVIII век, както и двореца Отел дьо Вил, в която се помещава кметската администрация на столицата.
През последния ден 287 души бяха задържани в Париж, според телевизионния канал CNews. В същото време около 110 души бяха ранени при сблъсъци с полицията, според Министерството на вътрешните работи, около 20 от които бяха полицейски служители. Кастанер също така съобщи, че един от засегнатите демонстранти е в критично състояние, след като вратата на градината Тюйлери е паднала върху него и за друг мъж, който е притиснат от тълпата.
Съботните събития също засегнаха работата на градския транспорт: трафикът беше прекъснат в целия участък на 1-ва и 6-та линия на метрото. Също така, Парижкия орган за обществен превоз RATP съобщи за ограничения на още девет клона. Но през нощта почти навсякъде, с изключение на гарите в Шанз-Елизе, бяха премахнати увеличените мерки за сигурност. Също така, автомобилният трафик бе възстановен на площад „Шарл дьо Гол“, който бе освободен от протестиращите едва в 21:00 местно време (22:00 часа българско време).

Какви действия ще предприемат властите?

Емануел Макрон съобщи, че е свикано извънредно "междуведомствено заседание с компетентните органи", на което трябва да присъстват и Кристоф Кастанер и премиерът на страната Едуард Филип. Последният е принуден да отмени пътуване в Полша, където трябваше да участва в Световната конференция на ООН за изменението на климата.
На свой ред лидерът на „Национално обединение“, Марин льо Пен, поиска френският президент да организира среща с опозиционните лидери след завръщането си от срещата на върха на Г-20. През деня много политици публично изразиха възмущение от откритите атаки на демонстранти срещу полицейските служители в центъра на столицата, както от дясно, така и от ляво.
Полицейският съюз "Алианс на Националната полиция" призова правителството да обяви извънредно положение, без обаче да уточни дали става дума само за Париж или за страната като цяло. Освен това те призоваха за участието на военните в защитата на административните сгради. Тази инициатива беше коментирана от министъра на вътрешните работи на страната, според когото властите обмислят всички възможни варианти ", които ще подобрят сигурността".

Безпорядъкът замени реалния протест

В същото време привържениците на движението на "жълтите жилетки", което се сформира спонтанно в знак на протест срещу увеличаването на цените на горивата и увеличаването на данъците, които мирно протестираха, все пак успяха да стигнат до затворената част на Шанз-Елизе. Според вестник Le Figaro към 13 часа около 200 души са се събрали в отцепения от полицията район и са преминали по улицата, носейки лозунги за движението. Някои от тях по национални телевизионни канали осъдиха насилието срещу полицията от протестиращите извън оградената площ, но мирните действия бързо загубиха популярност в медиите, които предпочетоха да отразят блокирането на улици и бруталните действия на хулиганите в Париж.
Междувременно, според публикацията на вестник Le Nouvel Observateur, поддръжниците на движението разпространиха комюнике, състоящо се от 42 искания до правителството . Те включват забрана за увеличаване на данъците, повишаване на минималната работна заплата, намаляване на възрастта за пенсиониране от 62 на 60 години, намаляване на държавните разходи за длъжностни лица, затягане на контрола върху нелегалната миграция и много други.
Кастанер осъди факта, че радикално настроени лица използват жълти жилетки, за да се смесват с протестиращите. "Тези, които бяха там, не са „жълти жилетки“, те дойдоха да се бият, да повреждат, да убиват", каза той по телевизионния канал TF1. Лидерът на крайнодясното „Национално движение“ Марин льоПен също осъди тази практика на "камуфлаж" на екстремистите и призова привържениците на мирен протест да се дистанцират от подбудителите на размириците, за да може полицията по-лесно да ги открие и задържи.

Протестите затихват, регионите са по-спокойни

За разлика от столицата протестите в големите градове събраха максимум няколкостотин души и се състояха по мирен начин. Въпреки това в Нант и Ница хората в жълти жилетки прекъснаха работата на местните летища и специални сили на полицията участваха в освобождаването им от протестиращи. Въпреки това всичко се случи без насилие, докато в Страсбург, Марсилия, Тулон, както и по крайбрежната улица на Ница имаше сблъсъци с полицейски служители, които използваха газ, за да разпръснат демонстрантите. Най-сериозният инцидент се случи в град Пюи-ен-Вел, където протестиращите запалиха сградата на департамент От-Луар (Горна Лоара).
Според Министерството на вътрешните работи в събота около 75 хиляди души в цялата страна взеха участие в протестните действия. Миналата събота тази цифра наброяваше повече от 100 хиляди души, а на 17 ноември, по време на първото национално събрание, излязоха по улиците повече от 280 хиляди демонстранти. В същото време, на 1 декември, според изявление на френския министър на вътрешните работи, за да се осигури ред в митингите в Париж и регионите, бяха използвани 65 000 полицаи и жандармеристи. Освен това, 30 000 пожарникари и спасители са взели участие в ликвидиране на щетите от агресивните действия на протестиращите.
***

Reuters: Макрон: Нищо не може да оправдае насилието в Париж
Буенос Айрес. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че вълната от насилие и вандализъм в Париж не може да бъде оправдана по никакъв начин и няма нищо общо с изразяването на легитимен гняв, пише Reuters.
„Нищо не оправдава, това че силите за сигурност са атакувани, магазините ограбени, обществени и частни сгради са подпалени, пешеходци или журналисти са заплашвани или, че Триумфалната арка е опетнена“, обяви Макрон на пресконференция в Буенос Айрес, където участва на срещата на Г-20.
Френският президент заяви, че онези, които са извършили насилието, просто се стремят да разпространят хаос. Той заяви, че ще свика среща на министрите веднага щом се завърне от Аржентина, за да обсъди как да отговори.
***

Reuters: Париж се превърна в зона на боеве, след като протестът на „Жълтите жилетки“ ескалира
Париж. Френската полиция води битки с протестиращи „жълти жилетки“ по улиците на Париж. Във френската столица, полицията заяви че са арестувани повече от 265 души, докато почти 100 бяха ранени, след като протестиращи хвърляха бомби по полицията, подпалиха коли и разбиха магазини. В някои зони, свободно движещи се групи маскирани мъже изпочупиха полицейски ван с метални пръти, съобщава Reuters.
Полицията използва сълзотворен газ и водно оръдие срещу протестиращите на булевард Шанз-Елизе и много други обекти в града. Десетки станции на метрото са затворени.