Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Почина Джордж Буш-старши

01 декември 2018 | 12:15

В петък, 30 ноември, вечерта в Хюстън е починал бившият американски президент от 1988 до 1992 Джордж Хърбърт Уокър Буш.
Прекаралият 12 години в Белия дом - четири като президент и осем като вицепрезидент на президента Роналд Рейгън от 1980 до 1988 година. След като се оттегля от официалната политика той запазва влиянието си в американския политически живот, а синът му Джордж Буш-младши е президент на САЩ в продължение на два мандата. Друг от неговите синове - Джеб Буш е губернатор на щата Флорида и участва в надпреварата за кандидат на Републиканската партия за президентските избори през 2016 година, но в първичните избори е победен от настоящия президент Доналд Тръмп. Джордж Буш старши остава непримирим критик на настоящия президент и заявява, че на изборите през 2016 година не е гласувал за него. Съпругата на Джордж Буш-старши почина на 17 април 2018 година след 73 години съпружески живот. Президентът Буш-старши оставя пет деца и 17 внуци. Все още на са обявени подробности около предстоящото погребение.


Биографична справка за Джордж Буш-старши (Агенция „Фокус“)
Джордж Хърбърт Уокър Буш е роден на 12 юни 1924 година в град Милтън, щата Масачузетс. Баща му е сенатор от Кънектикът. Дядо му е заможен бизнесмен. След завършване на гимназия през 1942 година Джордж Буш постъпва във флота на 18-я си рожден ден. През 1943 година става летец. При завръщането си от мисия самолетът на Буш прави принудително кацане във водата. Поради ценния опит, придобит от сраженията, Буш е прехвърлен във военноморска база Норфолк (Вирджиния) и е назначен в учебното крило за нови пилоти на торпедоносци. По-късно е авиатор от флота в новосформираната торпедоносна ескадра. След капитулацията на Япония Буш е освободен с почести от активна военна служба през септември 1945 и постъпва в университета „Йейл“.
Буш се жени за Барбара Пиърс на 6 януари 1945 г. От своя брак те имат шест деца: Джордж Уокър, Полин Робинсън (1949 – 53 г., умира от левкемия), Джон, Нийл, Марвин и Дороти Уокър. Семейството му дава началото на нова политическа династия в САЩ – синът му Джордж Буш-младши е губернатор на Тексас и по-късно президент на САЩ, другият му син Джеб Буш е губернатор на Флорида
През 1970 г., Буш е назначен от президента Никсън за посланик на САЩ в ООН, длъжност която той заема от 1971 г. до 1973 г
След като Никсън е преизбран през 1972 г., той иска от Буш да стане председател на Републиканския Национален Комитет. Той е на тази длъжност по време на аферата Уотъргейт, когато популярността на Никсън и на партията му рязко спада. Буш упорито защитава Никсън, но когато по – късно става ясно, че президентът е нарушил законите, той се средоточава върху защита на Републиканската партия.
Президентът Джералд Форд назначава Буш начело на Офиса за връзки с Китай, тъй като по това време между двете страни няма официални връзки, а следователно и посолство.
През 1975 г. Форд връща Буш във Вашингтон, за да стане директор на Централното Разузнавателно Управление Службата по това време е разтърсена от серия разкрития относно незаконно и неоторизирани действия и на Буш е възложено да възстанови спокойствието и морала в ЦРУ.
През 1980 е избран за вицепрезидент Буш и е лоялен на Рейгън, като пази всички вътрешни противоречия далеч от обществото.
През 1988 е избран за президент и става 41-я президент на САЩ..
Още от самото начало външната политика е тази, която се оказва водеща за президента Буш. Той е може би най-добре познат с това, че е в основата на международната коалиция през 1990 – 1991 г. в Първата война в Залива. През 1990 г., воденият от Саддам Хюсеин Ирак навлиза в богатия на петрол Кувейт. Съставената широка коалиция има за цел да го изтласка от там и да направи невъзможно нападение от страна на иракските сили срещу Саудитска Арабия.
Буш постига частично своите цели като иракските сили са отстранени от Кувейт, но коалицията не навлиза в Ирак и това дава възможност Саддам Хюсеин да остане на власт. Трябва ясно да се подчертае, че Буш отказва да окупира Ирак и спазва твърдо действащите международни законни в тази област
Популярността на Буш нараства след успеха и сравнително бързия край на военните действия, но вследствие на икономическата рецесия тя отново спада. Икономическата обстановка е една от основите грижи на президента във вътрешен план и е основна причина за загубата на изборите през 1992 г. Друга основна причина за неуспеха му е подкрепата, която той оказва на демократите в Конгреса за вдигането на данъците, въпреки известното му обещание, че това никога няма да се случи. С това си действие Буш се изолира и отчуждава много свои консервативни привърженици и естествено губи тяхната подкрепа за изборите. Важен фактор за победата на Бил Клинтън е кандидатурата на Рос Перо, който печели 19% от подадените гласове.
Последният противоречив ход на Буш по време на мандата му е подписването на амнистии за шест държавни служители, обвинени за скандала „Иран – контри“ и особено скандална е амнистията за Каспър Уайнбъргър. Амнистията за него е подписана на 24 декември 1992 г., а той е трябвало да се изправи пред съда на 5 януари 1993 г. във връзка със заблуждаване на Конгреса, по повод продажбата на американско оръжие на Иран. От личните бележки на Уайнбъргър е видно, че Буш е одобрил тайната продажба
След неуспешната му кампания за преизбиране, Буш се оттегля от обществения живот. През април 1993 г. иракското разузнаване прави опит за покушение над живота му чрез кола-бомба по време на посещението му в Кувейт, чийто служби за сигурност успяват да се справят със заговора. На 26 юни 1993 г. американските военни части предприемат атака с ракети срещу главната квартира на иракските разузнавателни служби в отговор на опита за убийство.
Буш никога не съставя писмени мемоари за времето, прекарано във властта, а и е заявил, че няма и намерение да го направи. Все пак е публикувал книга с подбрани писма, съавтор е заедно с Брент Скаукрофт и на книга, посветена на външната политика.
Съпругата му Барбара умира на 17 април 2018 година след 73 години брак. Техният брак е най-дълго просъществувалият между президент и първа дама в историята на САЩ.
***

The Times of Israel: Почина президентът, който се радваше на най-малко одобрение сред еврейската общност в САЩ, но и който тихо е помогнал на хиляди евреи
Тел Авив. Джордж Хърбърт Уокър Буш, единственият президент, чиято публична борба с еврейските лидери заемаше водещите новинарски заглавия и в същото време неговите частни интервенции помогнаха на десетки хиляди евреи да избягат от опасност и да отидат в Изарел, почина, пише електронното англоезично издание The Times of Israel.
Неуспеха при изборите през 1992 година за преизбиране на Буш отбеляза най-ниската точка в отношенията между републиканците и еврейската общност. Буш получи само 11% от еврейския вот в тези избори, една трета от това, което той събра четири години по-рано при победата си през 1988 г. над Майкъл Дукакис.
Буш се нарече "един самотен човек", борещ се с "хиляди лобисти на Хълма (Капитолия – бел.ред.)". Еврейските лидери видяха, че про-израелската общност е обладана от сила, която е зловеща и способна да отстрани лидера на свободния свят като го нарече антисемит.
Но това едва ли беше цялата история. По-малко помнят как, като вицепрезидента на Роналд Рейгън, Буш тихо помогна да организират някои от ключовите моменти в усилието да бъдат изведени евреите от бившия Съветски съюз, Етиопия и Сирия.


The Washington Examiner: Бившият американски президент Джордж Буш-старши почина в дома си
Хюстън. Джордж Хърбърт Уокър Буш, президент на САЩ от 1989 до 1993 г., баща на президента Джордж У. Буш, ветеран от Втората световна война и бивш директор на ЦРУ, почина в петък, съобщи семейството му, пише американското издание The Washington Examiner.
Той почина в Хюстън, Тексас, в 22:10 часа местно време, според неговия говорител Джим Макграт, който каза, че погребението ще бъде "обявено възможно най-скоро". През последните години Буш не беше добре със здравето, но успя да скочи с парашут на 90-ия си рожден ден. През последната седмица от живота му той беше посетен от бившия президент Барак Обама, с когото той бе развил топли отношения.
Изявление, изнесено от кабинета му, гласи: "Джордж Хърбърт Уокър Буш, военноморски летец от Втората световна война, пионер на тексаския петрол и 41-ви президент на Съединените американски щати, почина на 30 ноември 2018 г. Той е на 94 години и оставя след себе си петте си деца и техните съпрузи, 17 внуци, осем пра-внуци и двама братя . Съпругата му Барбара Буш почина през април на 92-годишна възраст.
Бившият президент Джордж У. Буш заяви в изявление: "Джеб, Нийл, Марвин, Доро и аз с тъга съобщаваме, че след 94 забележителни години нашият скъп баща умря. Джордж Х. Буш беше човек с най-високи морални добродетели и най-добрият баща, който може да поиска син или дъщеря. Цялото семейство Буш е дълбоко благодарно за живота и любовта на 41-я президент на САЩ, за състраданието на онези, които са се грижили и молели за татко, и за съболезнованията на нашите приятели и съграждани.
Джордж Х. У. Буш е роден през 1924 г. и е бил 41-вия президент на Съединените щати за един мандат - загубил изборите от Бил Клинтън през 1992 г. - и два мандата, като 43-и вицепрезидент на президента Роналд Рейгън. Той беше син на сенатор Прескот Буш от Кънектикът и стана патриарх на забележително семейство от републикански полтици като баща на бившия президент Джордж У. Буш и бившия губернатор на Флорида Джеб Буш.
По време на забележително разнообразната си политическа кариера той е бил конгресмен в Тексас, посланик в ООН, посланик в Китай, и председател на Републиканския национален комитет. Като президент, той командваше американските войски в успешната война в Персийския залив, направил редица политически стъпки като подписването на Закона за американците с увреждания от 1990 г. и Закона за имиграцията от 1990 г. Той назначи двама съдии от Върховния съд и изигра важна роля в създаването на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) , Той управлява по време на края на Студената война, разпадането на Съветския съюз и края на апартейда в Южна Африка.
Преди да влезе в политиката, той служи в американската флота скоро след като завършва Академията Филипс, като се бие във Втората световна война. Три дни преди 19-ия си рожден ден, той беше най-младият авиатор на САЩ във Военноморските сили на САЩ.
На 20-годишна възраст през септември 1944 г. неговият самолет е свален в Тихия океан. Той участва в бомбени нападения над Чичи Джима, малък остров, на 700 мили южно от Токио и е единственият пилот, който е успял да избегне японски плен. След войната той се жени за Барбара Пиърс, която ще стане популярна първа дама и завършва университета в Йейл. Дългият му брак е един от най-забележителните в съвременната политика.
***

AFP: Михаил Горбачов оцени високо ролята на Джордж Буш-старши за слагане край на Студената война
Москва. Последният съветски лидер Михаил Горбачов отдаде почит на бившия американски президент Джордж Хърбърт Уокър Буш, който почина в петък на 94-годишна възраст, за ролята му за края на Студената война и го нарече "истински партньор", предава AFP.
Горбачов, който е на 87 години, изрази "дълбоки съболезнования" на семейството на 41-ия президент на САЩ и на целия американски народ.
Двамата мъже са белязали края на Студената война на срещата на върха в Малта през декември 1989 г., няколко седмици след падането на Берлинската стена, с подкрепата на американския президент за политиката за отваряне в Съветския съюз и перестройката, инициирана от Горбачов.
"Много от моите спомени са свързани с този човек, имахме шанса да работим заедно във време на огромна промяна", в която "всички бяха призовани да поемат тежки отговорности", каза Горбачов в цитираните коментари. от агенцията Интерфакс. "Това доведе до края на Студената война и надпреварата във въоръжаването".
"Той беше истински партньор", каза Горбачов, като отдаде почит на приноса на Джордж Буш-старши за "това историческо постижение".
***

AFP: Доналд Тръмп ще присъства на погребението на Джордж Буш-старши
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп ще присъства на държавното погребение на бившия президент Джордж Хърбърт Уокър Буш, починал на 94 г., съобщи Белият дом в събота, цитиран от AFP.
Говорителят на Тръмп каза: "Държавно погребение се организира с цялата съпътстваща подкрепа и почести, а президентът ще определи сряда, 5 декември за национален ден на траур. Той и Първата дама ще присъстват на погребението в Националната катедрала във Вашингтон ".
Буш, 41-ият президент, умря у дома в Хюстън в петък.
Тръмп не присъства на погребението на съпругата на Буш Барбара, която почина през април.
***

ТАСС: Владимир Путин изрази съболезнования във връзка със смъртта на Джордж Буш-старши
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнования във връзка със смъртта на Джордж Буш-старши, адресирани към сина му Джордж Буш-младши, информира официалният сайт на президентската администрация, цитиран от TACC.
"Приемете най-дълбоките ми съболезнования за смъртта на баща Ви - Джордж Хърбърт Уокър Буш, бившият президент на САЩ." Почина изключителен човек, служил на своята страна с вяра през целия си живот – с оръжие през военните години и на високи правителствени позиции в мирно време " – написа Путин до Джордж Буш-младши.
Руският президент отбеляза, че президентът Буш-(старши), който е бил начело на Съединените щати в един от най-важните етапи от световната история, "показа политическа мъдрост и далновидност, стремейки се да взема информирани решения дори и в най-трудните ситуации".
Освен това Путин припомни, че "Джордж Буш старши направи много за укрепване на руско-американското сътрудничество по въпросите на международната сигурност".
***

Константин Косачов: Епохата на Джордж Буш-старши отбелязва пика на доверието между Русия и САЩ
Москва. Епохата на Джордж Буш-старши отбелязва пика на доверието между Русия и САЩ, заяви председателят на Комисията по външните работи на Съвета на федерацията на Русия по повод кончината на бившия американски президент, цитиран от РИА Новости.
Джордж Буш-старши, който почина в петък вечер, очевидно не е най-лошият президент на САЩ в контекста на руско-американските отношения - той наистина се опита да подобри отношенията със Съветския съюз, а след това с Русия, заяви Константин Косачев .
"С починалия бивш президент на САЩ Джордж Буш-старши, ние със сигурност свързваме преди всичко периода на края на Студената война - може би и периода на максимално доверие между нашите две страни", - написа Косачов в социалната мрежа „Фейсбук“.
Според него Буш беше искрен в желанието си да установи добри отношения със СССР и след това с Русия. През 1991 г. бе подписан Договорът за намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-1), а през 1993 г. СТАРТ-2. Сенаторът също така припомни, че по време на срещата на Буш през 1992 г. с Борис Елцин двете страни направиха "историческо" изявление, че вече не се разглеждат взаимно като потенциални противници.
"Това беше смятано за крайния край на Студената война между нашите държави. На този фон е лесно да видим докъде сме се отдалечили от ерата на Буш днес", подчерта Косачев.
В същото време той отбеляза, че "максималният връх" на доверието между двете страни по времето на Буш се случва на фона на разпада на СССР и обещания за неразширяване на НАТО, което остава неизпълнено. Това, уточни ръководителят на комисията, беше основната причина за настоящата криза в отношенията между Русия и Запада.
"Той беше една интересна личност сама по себе си: ветеран от войната, на 17 години най-младият пилот на Американските военноморски сили, извършва 58 полета, по време на един от които е бил свален и по чудо оцелял, той има и 75 парашутни скока," - каза Косачов , Буш, припомни той , по време на президентството си проведе успешни военни операции в Панама, Филипините и Кувейт, известната операция "Пустинна буря".
"Но икономиката го го провали - както често се случва в САЩ - затова Бил Клинтън го замени през 1992 г. Като цяло това очевидно не е най-лошият американски президент в контекста на нашите двустранни отношения, ще го помним по този начин", завърши депутатът.
***

Тереза Мей: Джордж Буш-старши направи света по-сигурен за бъдещите поколения
Буенос Айрес. Джордж Буш-старши направи света по-сигурен за идните поколения, заяви британският премиер Тереза Мей по повод кончината на бившия американски президент, информира ВВС.
Премиерът на Великобритания, каза че "етиката на службата в полза на обществото на Джордж Хърбърт Уокър Буш е водещата нишка в живота му и пример за всички нас".
В изявление тя каза: "Като се започне със службата му по време на Втората световна война, управлението на ЦРУ и войната в Персийския залив като главнокомандващ и при довеждането до мирен край на Студената война той направи светът по-безопасно място за бъдещите поколения.
"На всеки етап от своята забележителна кариера президентът работи заедно с приятелите, колегите си в Обединеното кралство.
"Днес Великобритания си спомня за един велик държавник и истински приятел на нашата страна. Ние изпращаме нашите най-дълбоки съболезнования на американския народ и на семейството, което той оставя", каза Мей.
***

BBC: Бившият британски премиер Джон Мейджър е изказал съболезнования за смъртта на Джордж Буш-старши
Лондон. Бившият британски премиер Джон Мейджър е изказал съболезнования за смъртта на Джордж Буш-старши, съобщава BBC.
Бившият премиер на Великобритания Джон Мейджър заяви, че се чувства "привилегирован , че е работил " с Джордж Буш-старши.
В изявлението Мейджър добавя: "Джордж Хърбърт Уокър Буш беше преди всичко семеен мъж и за него американският народ беше част от семейството.
„Той служи на обществото, както и живя, със състрадание, смелост, достойнство и благородство.
"Като президент, той осъзна задължението на Америка за света и го изпълни и той остана ангажиран с обществена служба до деня на смъртта му."
***

BBC: Бил и Хилари Клинтън изразиха съболезнования за бившия американски президент Джордж Буш-старши
Вашингтон. Бил и Хилари Клинтън изразиха съболезнования за бившия американски президент Джордж Буш-старши, пише BBC.
„Хилари и аз скърбим за смъртта на президента Джордж Хърбърт Уокър Буш и благодарим за дългия му живот в служба на обществото, на любов и приятелство. Благодарен съм за всяка минута, която прекарах с него и винаги ще пазя приятелството ни като един от най-големите дарове в живота ми.“ – пише Бил Клинтън в социалната мрежа „Туитър“
"Малцина американци са били - или някога ще бъдат - способни да достигнат службата на президента Джордж Буш за Съединените щати и радостта, с която я изпълняваше." – се казва в официално изявление на Бил и Хилари Клинтън.
***

АFP: Макар да е президент само един мандат Джордж Буш-старши оформи политическа династия
Вашингтон. Джордж Х. Буш – герой от Втората световна война , превърнал се в петролен магнат и дипломат, който управлява Америка в края на Студената война като президент оформи политическа династия и видя как синът му стана президент, почина в петък. Той беше на 94 години, пише AFP.
41-ят американски президент беше реалист в международната политика, управлява страната си в бурните години на края на Студената война и мирното разпадане на Съветския съюз. и събра безпрецедентна коалиция, за да победи иракският диктатор Саддам Хюсеин .
Но награждаваният военен пилот и бивш директор на ЦРУ загуби от авторитета си, като не спечели втори мандат. Той бе победен от представителя на демократите Бил Клинтън заради слабости в американската икономика през 1992 година.
Търсенето на стабилност и международен консенсус е в ярък контраст с провокативния подход на настоящия американски президент, също представител на републиканците, за когото Буш не е гласувал през 2016 г.
На фона на икономическите главоболия в САЩ по време на неговото управление остава запомняща се фразата: „Чети устните ми – няма да има нови данъци“, с което предизвиква неодобрение както сред демократите, така и сред съпартийците си.
В същото време той става родоначалник на забележителна политическа династия - синът му Джордж прекарва осем години в Белия дом, а другият му син Джеб служи като губернатор на Флорида.
Джордж Буш-младши нарече баща си "човек с най-високи морални добродетели и най-добрият баща, който един син или дъщеря може да поиска", в изявление, обявяващо смъртта му.
Смъртта на Буш идва само месеци след смъртта през април на жена му и почитана първа дама Барбара Буш - "най-любимата му жена в света" , за която той е женен от 73 години.
Към деня на смъртта му Буш-старши е американският президент, който е живял най-дълго. Джими Картър, който управлява десетилетие по-рано, е роден няколко месеца по-късно.
***

AFP: Доналд Тръмп оцени високо „хладнокръвното лидерство“ на Джордж Буш-старши
Буенос Айрес. Американският президент Доналд Тръмп в събота отдаде почит на покойния бивш президент на страната Джордж Хърбърт Уокър Буш, оценявайки високо живота му в служба на нацията и "хладнокръвното лидерство" по време на отминалите дни на Студената война, предава AFP.
"Мелания и аз се присъединяваме към скърбящата нация, като съжаляваме за загубата на бившия президент Джордж Хърбърт Уокър Буш", каза Тръмп в изявление на Буенос Айрес, където присъства на срещата на върха на Г-20.
"Чрез своето неподправено излъчване, обезоръжаващо чувство за хумор и непоколебима отдаденост на вярата, семейството и страната, президентът Буш вдъхнови поколения американци за служба на обществото".
***

AFP: На 94-годишна възраст почина Джордж Буш – старши
Вашингтон. Бившият американски президент Джордж Х. Буш, който управлява Америка в края на Студената война, почина в петък на 94-годишна възраст, съобщи семейството му, предава AFP.
"Джеб, Нийл, Марвин, Доро и аз с тъга съобщаваме, че след 94 забележителни години нашият скъп татко е починал", каза синът му бивш президент Джордж Буш в изявление, публикувано в социалната мрежа „Туитър“ от говорител на семейството.
"Джордж Х. Буш беше човек с най-високи морални добродетели и най-добрият баща, който може да поиска син или дъщеря."
Смъртта на Буш дойде само месеци след смъртта през април на жена му и почитаната първа дама Барбара Буш - "най-любимата му жена в света" – за, която той е женен от 73 години.
Той оставя след себе си пет деца и 17 внука.
Подробности около погребението ще бъдат обявени своевременно, заяви говорител на семейството.
Джордж Х. Буш е известен с операцията „Пустинна буря“, с която сложи край на иракската окупация на Кувейт. По негово време приключи напълно Студената война, но той не беше избран втори мандат заради икономическите несполуки на страната му. Джордж Х. Буш е ветеран-пилот от Втората световна война.