Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Дипломатическа война заради инцидента в Керченския пролив

28 ноември 2018 | 18:07

Неделният инцидент в Керченския пролив предизвика пълномащабна вербална война между Москва, Киев, Брюксел и Вашингтон. Различните страни се опитват да получат максимална полза, или да ограничат максимално щетите от силовите действия, които се разиграха в акваторията на Черно море.
***

Коментар на Посланика на Русия в България Анатолий Макаров пред български медии във връзка с инцидента в Керченския пролив
София. Днес пред три български телевизии Посланикът на Русия в България коментира ситуация с провокация в Керченския пролив, съобщават от посолството на Руската Федерация в България. По-надолу са въпросите и отговорите от интервюто му пред българските медии:

Въпрос: Знаете, че Украйна обвинява Русия в опит на мащабно нахлуване и в опит да се анексира акваторията на Азовско море. Как ще го коментирате?

Анатолий Макаров: Първо исках да проясня това, което се е случило на 25 ноември в акваторията на Черно море, ще започнем от това. Доколкото разбирам, сега основно се прави акцент върху това, че Русия е провокатор и агресор и е готова към военни действия срещу Украйна. В действителност всичко беше абсолютно по друг начин. На 25 ноември сутринта два военни катера и влекач навлязоха в териториални води на черноморския басейн, в Черно море, подчертавам. Те вървяха от Одеса и се движеха в посока мост през Керченския пролив. Разбира се, когато военни кораби навлизат териториални води на каквато и да е държава, включително България, сигурен съм, тази страна има право да попита кой е той, какво е това и накъде тези военни кораби вървят. Никакви отговори не сме получили. На запитванията ни корабите, тези два катера и влекач, мълчаха. Разбира се, у нас се появи въпрос какво се случва. Защото там, както ви е известно, се намира Керченски мост, вход в Керченския пролив, и съответно този мост има стратегическо значение за Русия. Той съединява Русия и Крим. В тази ситуация се опитахме да спрем тези кораби. Те правеха всичко възможно да избегнат съприкосновението с нас и маневрираха из акваторията недалеч от Керченския пролив. След това определен период от времето сме се опитвали да ги спрем, след това, когато един от украинските катери въведе в бойна готовност оръдието, което имаше на борда, ние започнахме да реагираме по съответен начин – преминахме към активна фаза и към задържане на тези кораби. Тези кораби бяха задържани и след това докарани в порт Керч, след което беше проверено състоянието на тези кораби. В състава на екипажа намерихме двама офицери от Службата за сигурността на Украйна, които координираха тази провокация. По съответен начин тези хора са задържани и преместени в Симферопол, където се определя мярка за неотклонение. В дадения случай, доколкото разбирам, дума става за тяхното задържане поради незаконно пресичане на границата на Руската Федерация. Това е първо което бих искал да кажа.
Що се отнася до втория сюжет, защо се състоя тази провокация? Де факто тази провокация беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна. Знаете, че на 31 март са насрочени президентските избори, и затова президентът прави всичко възможно тези избори да не се състоят с оглед на низкия му рейтинг. Затова беше въведено военно положение. Обаче, макар отначало той предложи то да се въведе за 60 дни, беше определено за 30 дни. След ожесточени дебати във Върховната рада посочиха 10 региона от страната. По такъв начин, разбирам, това военно положение предвижда потискане на правата на гражданите, забрана за дейността на политическите партии, забрана на митинги и много други забрани, въвеждане на комендански час и т.н. Така че, както вие разбирате, с оглед на случващото се, това е очевидна провокация на г-н Порошенко.

Въпрос: Може ли да попитаме за отношението към българската позиция, която беше огласена вчера, по деескалация на напрежението и завръщане на украинските моряци?

Анатолий Макаров: Що се отнася до позицията на ръководството на България – да, чух изказването на г-н Радев на пресконференцията с президента на Полша, и становището на г-н Борисов. Смятам, че изявленията са премерени. Това е абсолютно нормално проявление, израз на това че трябва да намалим напрежението между страните. Това е абсолютно нормално. Всичко, което става, изисква съответни разисквания, но очевидно е че беше извършено незаконно навлизане в териториалните води на Русия и затова моряците могат да бъдат върнати след като бъдат проведени следствени действия и определени по-нататъшни стъпки спрямо моряците. Поне сега съдът се изказа, че те ще бъдат задържани за 30 дни.

Въпрос: Днес се съобщава, че руски военен кораб се насочи към Азовско море, има и разполагане на противоракетни системи С400. Свързано ли е това със случая на 25 ноември и с обявеното военно положение?

Анатолий Макаров: Първо, не знам за това, така че не мога да говоря по този въпрос. Но смятам, че това няма никакво отношение към инцидента, това е очевидно. Но мога да ви кажа само едно: не ние въведохме военно положение, не ние навлязохме териториалните води на Украйна. Това беше направено от Украйна. Това е нейната провокация.

Въпрос: Готви ли се Русия за война с Украйна?

Анатолий Макаров: Това твърди г-н Порошенко. Ние не се подготвяме за война и не искаме да воюваме с нашия братски народ. Това е 100-процентната истина.

Въпрос: Държавният департамент на САЩ призова Европейския съюз да въведе още санкции срещу Русия. Очаквате ли подобно решение?

Анатолий Макаров: Затова ви казвам за провокацията, която много искаше да получи г-н Порошенко. Тъкмо за това, че първо да се отмени срещата на президенти Тръмп и Владимир Путин в Аржентина в кулоарите на Г20. И разбира се, той призовава да се въведат нови санкции срещу Русия, знаем го това и сме готови за това, за съжаление. Това е натрапчивата идея на г-н Порошенко. Но най-важното, ще повторя още веднъж, е че този инцидент е провокация, организирана от президента на Украйна в навечерието на изборите в Украйна.

Въпрос: Гледахте ли украинските карти, където е посочено, че инцидентът е станал не в кримските териториални води, а в неутралните води?

Анатолий Макаров: Инцидентът се случи в териториалните води на Руската Федерация. Във водите на черноморския, повтарям, не азовския, басейн, те вървяха от Одеса и искаха да се пробият в Азовско море. Така разбирам. Дума ставаше тъкмо за това, че всичко се случи в черноморския басейн, в териториалните води на Русия, които винаги са били руски дори до съединяването на Крим с Русия.

Въпрос: Как виждате пътя към деескалация на напрежението?

Анатолий Макаров: Това най-първо зависи от това, в каква степен ще се изпълняват Минските споразумения. Сега сме свидетели на политическата борба, която преминава в Украйна в навечерието на президентските избори, насрочени за 31 март.

Въпрос: А вашата прогноза – как ще продължи тази ситуация в отношенията между Украйна и Русия?

Анатолий Макаров: Засега не виждам перспективи към подобряване. Засега не виждам. Дай боже, ако те се появят – може би, ако дойде ново ръководство в Украйна. Засега не виждам перспективи за подобряването на отношенията. За съжаление.


Ще ви дам един пример: ако ние решим да вземем един танков батальон и да минем направо в Калининградска област. Каква ще е реакцията на балтийските страни? Ако през тяхната територия минат танкове, без да реагират на каквито и да е запитвания. Навярно, това би била тревога, навярно това би се смятало за нападение на страна-членка на НАТО? Но когато същото се случва спрямо Русия, смята се за нормално. Русия била агресор. В какво е агресор? Нима сме навлизали в техните териториални води? Какво сме направили?
Разбира се, има редът, по който корабите трябва да преминават под Керченския мост. Да, наистина това е стратегически обект, разбира се, той е много важен за нас. Колко призиви чухме той да бъде взривен? В Украйна, в Киев. Така че наистина трябва да правим проверки. И това се случва без проблеми. Тези кораби, подобни, вече минаваха – по рано, през септември, два кораба минаваха. Военни кораби – нормално минаха, направиха заявка съответна, получиха лоцман – морето там е много плитко. Стигнаха до Бердянск и там акостираха, нямаше проблеми. Но за какво да предприемат провокация? Аз виждам очевидна провокация – това е опит на Порошенко да направи всичко изборите да не се състоят. Много е слаб рейтингът му – той е пети, шести, не знам. Така че няма да прехвърляме от болната глава на здравата. Нека да сме реалисти.

Румен Петков, АБВ: Нови санкции срещу Русия биха били абсурд
София. Нови санкции срещу Русия биха били абсурд. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в интервю за Агенция „Фокус“ за кризата в Азовско море. Според него да мразиш Русия не е националност, не е професия, понякога е откровена продажност и простотия. „Да пазиш собствената си територия, териториалните си води, да изпълняваш международното право и затова да бъдеш санкциониран, би било твърде цинично. Веднага бих направил паралела с убийството на журналиста Хашоги. Какви санкции претърпя извършителят? Някой предприе ли някакви мерки срещу Саудитска Арабия? Там имаме цинично, брутално убийство. Отникъде никаква реакция, напротив президентът Тръмп каза, че там САЩ има големи икономически интереси и продължават да работят. Днес Майк Помпео ще внася в американските институции доклад за състоянието и защо подкрепят престолонаследника“, коментира още Петков. Той призова да се сложи край на двойните аршини и да се покаже на Европа, че европейската ценностна система не е останала в миналото. „Да наказваш една държава за това, че пази границата си в това число морската и териториалните си води, е изключителен цинизъм. Много се надявам, а и първите стъпки на Германия и Франция показват, че няма да се стигне до такъв парадокс“, допълни още председателят на АБВ.

Румен Петков, АБВ: Съществува риск за българската диаспора в Украйна след кризата в Азовско море
София. Съществува риск за българската диаспора в Украйна след кризата в Азовско море. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в интервю за Агенция „Фокус“ за кризата в Азовско море. По думите му това обтягане на напрежението вътре в Украйна и изкарването на няколко десетки лумпена да замерят с факли чуждо посолство. „Да предизвикваш чрез грубо нарушение на международното право конфликти с риск живота на свои собствени граждани, значи, че никой в Украйна не е защитен. Това е изводът“, коментира Петков. По отношение на българската реакция за случилото се, Петков посочи, че тя е заслужавало да бъде с една идея по-критична към провокацията. „Не разбирам президентът Радев защо се включи образно казано в атаката на полския си колега срещу Русия. Какво означава да легитимираш с присъствието си една позиция, ако има дебат за разширяване на санкциите срещу Русия, ние ще се включим. Ако искаш да имаш държавническа позиция казваш веднага, че такъв дебат за нас е контрапродуктивен. Ако има дебат, той трябва да бъде насочен срещу тези, които са извършили провокацията. Затова ние от АБВ настояваме не просто сега да се реагира адекватно от международната общност, въобще санкциите срещу Русия да се свалят“, коментира лидерът на АБВ. По думите му от тези санкции губи българският народ. „Президентът на КНСБ Пламен Димитров преди две години извади много сериозен анализ какви загуби сме претърпели само в селското стопанство. Ние трябва да си дадем сметки, че губим пазари, на които няма връщане. Нека да се научим и да гледаме собствения интерес, макар и в такива тежки и критични ситуации.“, допълни още Румен Петков.

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Изявленията от страна на България за кризата в Азовско море са премерени
София. Изявленията от страна на България за кризата в Азовско море са премерени. Това каза пред журналисти посланикът на Руската федерация в България н. пр. Анатолий Макаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е абсолютно нормално проявление, израз на това че трябва да намалим напрежението между страните. Всичко, което става, изисква съответни разисквания, но очевидно е че беше извършено незаконно навлизане в териториалните води на Русия и затова моряците могат да бъдат върнати след като бъдат проведени следствени действия и определени по-нататъшни стъпки спрямо моряците. Поне сега съдът се изказа, че те ще бъдат задържани за 30 дни“, коментира Макаров. На въпрос дали се готви Русия за война с Украйна, посланикът отговори: „Това твърди г-н Порошенко. Ние не се подготвяме за война и не искаме да воюваме с нашия братски народ. Това е 100-процентната истина“, посочи още той.

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Провокацията в Азовско море беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна
София. Провокацията в Азовско море беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна. Това каза пред журналисти посланикът на Руската федерация в България н. пр. Анатолий Макаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Доколкото разбирам, сега основно се прави акцент върху това, че Русия е провокатор и агресор и е готова към военни действия срещу Украйна. В действителност всичко беше абсолютно по друг начин“, обясни н. пр. Макаров. „Де факто тази провокация беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна. Знаете, че на 31 март са насрочени президентските избори, и затова президентът прави всичко възможно тези избори да не се състоят с оглед на ниския му рейтинг. Затова беше въведено военно положение. Обаче, макар отначало той предложи то да се въведе за 60 дни, беше определено за 30 дни. След ожесточени дебати във Върховната Рада посочиха 10 региона от страната. По такъв начин, разбирам, това военно положение предвижда потискане на правата на гражданите, забрана за дейността на политическите партии, забрана на митинги и много други забрани, въвеждане на комендантски час и т.н. Така че, както вие разбирате, с оглед на случващото се, това е очевидна провокация на г-н Порошенко“, допълни Макаров. Попитан какви са перспективите за подобряване на отношенията между Украйна и Русия, н. пр. Макаров заяви, че не вижда перспективи към подобряване засега. „Дай боже, ако те се появят – може би, ако дойде ново ръководство в Украйна. Засега не виждам перспективи за подобряването на отношенията. За съжаление“, допълни той.

Пентагонът: САЩ не водят преговори с Украйна за създаване на военна база на нейна територия
Вашингтон. САЩ не водят преговори с Украйна за разполагане на американска военна база на нейна територия, съобщи в сряда пред кореспондент на ТАСС официалният представител на министерството на отбраната на САЩ Ерик Пахън.
„Тези съобщения не съответстват на действителността и такива преговори не се водят“, заяви той.

Владимир Путин: Инцидентът в Керченския пролив е провокация в навечерието на изборите в Украйна
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че инцидентът в Керченския пролив е провокация, организирана в навечерието на президентските избори в Украйна, съобщава ТАСС.
„Що се касае до инцидента в Черно море, това е провокация, без всякакво съмнение. Провокация, която е организирана от действащата власт, а мисля и действащия президент в навечерието на президентските избори в Украйна през март следващата година. Рейтингът на действащия президент е някъде 5 процента и има шанс той да не стигне дори до втория тур, затова е трябвало да направи нещо, за да се изостри ситуацията и да се създадат непреодолими препятствия за неговите конкуренти, преди всичко от опозицията“, заяви Путин на форума на „ВТБ Капитал“ „Росия зове!“.
Освен това руският лидер отбеляза, че руските граничари са изпълнили своя воински дълг при задържането на украинските нарушители на границата.
„А какво трябва да направят граничарите? Военни кораби нахлуват в териториалните води на Русия и не отговорят и не е ясно, какво имат намерение да направят. Как трябва да действат? Ако бяха направили нещо друго, трябваше да ги дадем на съд. Но те изпълниха воинския си дълг, заповедите и по-конкретно, те изпълняваха своите законови функции по защитата на териториалната цялост на Руската Федерация“, заяви Путин.
Президентът посочи още, че киевските власти продават с успех антируски настроения.
„Понякога ми е странно да гледам, въпреки че вече свикнах с много неща, на това, как днешните киевски власти с успех продават антируски настроения. Те вече нямат нищо друго, нямат какво да продават. Създава се впечатление, че каквото и да направят им се получава“, обясни руският държавен глава.
При това Путин подчерта, че „това е много късогледа политика и тя няма да доведе до нищо добро, защото отпуска днешното украинско ръководство“.
Агенцията припомня, че на 25 ноември три кораба от Военноморските сили на Украйна нарушиха реда за преминаване на военни кораби през териториалните води на Русия при прехода от Черно в Азовско море. За принудителното им спиране в Керченския пролив е използвано оръжие, трима военнослужещи от украинските ВМС са получили леки наранявания, оказана им е медицинска помощ. Корабите са задържани и доставени в Керч за нарушаване на държавната граница на Русия и е възбудено наказателно дело. Руската страна заяви, че случилото се е провокация, а украинските власти инициираха въвеждане на военно положение. ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията.

Румен Петков, АБВ: Кризата в Азовско море е подчинена на политическото оцеляване на Петро Порошенко - той трябва да бъде санкциониран
София. Кризата в Азовско море е подчинена единствено и само на политическото оцеляване на Петро Порошенко - той трябва да бъде санкциониран. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ лидерът на АБВ Румен Петков по повод кризата в Азовско море. „Няма как да не прави впечатление, че първо става въпрос за навлизане в териториалните води в Черно море. Второ, очевидно става дума за навлизане в украинска страна в териториалните води на Русия. Това е ясно от снимковия материал, който беше показан. Ясно е и от показанията на украинските моряци, които видяха бял свят. Те много ясно казват, че са влезли в териториалните води на Русия. Не на последно място сблъсъкът в украинския парламент, нажежаването на обстановката в Киев и около руското посолство е нещо, което си спомняме от Майдана от преди няколко години, когато беше извършено деяние, което дали е преврат, дали е друго нека да тежи на съвестта на тези, които го направиха и мерките, които са с пряк адресат изборите“, коментира Петков. Той обърна внимание на идеите за военно положение за срок от 6 месеца, 2 месеца, а впоследствие върховната Рада на Украйна е приела положението да бъде за 1 месец и то само в определени райони. „Това всичко е много грозна спекулация от страна на Украйна. Специално на Петро Порошенко, подчинена само и единствено на неговото политическо оцеляване. Той очевидно вижда, че анализите сочат, че губи изборите и предприе една провокация, която разтресе света. Притесни не само Черноморските държави, но това е провокация, която няма аналог от последните години. Би трябвало международната общност много ясно да каже: „Така не може“. Действително да бъдат санкционирани виновните, в случая Порошенко. Този човек спекулира с подкрепата, която далеч не заслужено получава от европейските институции, от НАТО и т.н. Спекулира по един грозен начин, застрашавайки живота на украинци, на други хора. Отива в една конфронтация, която ни връща не в Студената война, а ни изправя на ръба на реални военни действия тук в Европа, в Черно море“, каза той и уточни, че в случая усилията на Германия и Франция заслужават подкрепа, но същевременно трябва ясно да се каже, че подобна грозна политическа провокация е недопустима в ценностната ни система.

РИА Новости: Сред приоритетите на ЕС за Г-20 са защитата на мигрантите и джендърното равенство, но не и защита на Украйна от руската агресия
Брюксел. За да се добие представа колко е важен въпросът за наказване на Русия заради инцидента в Черно море за Европейския съюз, си струва да се прегледа официалният документ, подписан от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в който са изложени официалната позиция и приоритетите на Съюза на предстоящата среща на върха на Г-20 в Аржентина, посочва РИА Новости.
Както отбелязва агенцията, в публикувания от заместник-главния говорител на ЕК Мина Андреева документ, сред приоритетните въпроси фигурират: защита на глобализацията, защита на международната търговия, защита на околната среда, защита на мигрантите, защита на джендърното равенство, защита на интересите на трудещите се в условия на развиващи се технологии, защита на Европа от тероризма, защита на международната финансова и монетарна система от кризи. Темата „защита на Украйна от руската агресия“ не фигурира в документа в никаква форма.

Съветът по сигурността към Министерския съвет: Действията от страна на Руската федерация в Азовско море са недопустими
София. Под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе заседание. Приета беше позиция на Съвета по сблъсъка между украински и руски кораби в района на Керченския пролив и Азовско море. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В позицията се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи. Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими.
„В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията.
Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО.

ТАСС: Путин и Ердоган са обсъдили сигурността в Черно море след инцидента
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин е обсъдил по телефона с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган въпроси за сигурността в Черноморския регион в контекста на инцидента в Керченския пролив, съобщи пресслужбата на Кремъл, предава ТАСС.
„В контекста на провокирания от киевските власти опасен инцидент в района на Керченския пролив се състоя обмен на мнения по въпросите за стабилността и сигурността в Черноморския регион“, се казва в съобщението.
Агенцията припомня, че на 25 ноември три кораба от Военноморските сили на Украйна нарушиха реда за преминаване на военни кораби през териториалните води на Русия при прехода от Черно в Азовско море. За принудителното им спиране в Керченския пролив е използвано оръжие, трима военнослужещи от украинските ВМС са получили леки наранявания, оказана им е медицинска помощ. Корабите са задържани и доставени в Керч за нарушаване на държавната граница на Русия и е възбудено наказателно дело. Руската страна заяви, че случилото се е провокация, а украинските власти инициираха въвеждане на военно положение. ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията.

„Укринформ“: Назначиха президентските избори в Украйна на 31 март 2019 година
Киев. Председателят на Върховната рада Андрей Парубий на 28 ноември подписа постановлението за назначаване на изборите за президент на Украйна на 31 март 2019 година, съобщава агенция „Укринформ“.
Съответстващият статут на документа е обозначен на сайта на украинския парламент.
„Назначават се поредните избори за президент на Украйна в неделя, 31 март 2019 година“, се казва в съобщението.
Както е известно, отбелязва агенцията, в условията на военно положение в Украйна не могат да се провеждат избори. Именно затова на 26 ноември Върховната рада гласува за внедряване на режима на военно положение за 30 дни, а не за 60. Това е направено, за да може предизборната кампания да започне навреме – на 31 декември.
Поредните парламентарни избори в Украйна трябва да се състоят на 27 октомври 2019 година.

УНИАН: Петро Порошенко подписа закона за военно положение в Украйна
Киев. Президентът на Украйна подписа Закона за утвърждаване на Указа „За въвеждане на военно положение в Украйна“, съобщи прессекретарят на държавния глава Святослав Цеголко в „Туитър, предава агенция УНИАН.
На 26 ноември Върховната Рада утвърди указа на президента за обявяване на военно положение в редица области на Украйна за 30 дни. В полза на това решение гласуваха 276 депутата.
Мярката се въвежда във Винницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Донецка, Запорожка и Херсонска области, както и във вътрешните води на Азовско-Керченската акватория от 14:00 на 26 нормври до 14:00 на 26 декември 2018 година.

УНИАН: В сряда ЕС ще подкрепи Украйна с осъдителна декларация срещу Русия, но няма да призове за санкции
Киев. В сряда Европейският съюз ще осъди Русия за ситуацията в Азовско море с декларация, но в нея няма да има конкретни призиви за санкции срещу Кремъл, съобщава УНИАН, като се позовава на информация от брюкселския журналист на „Радио Свобода“ Рикард Йозвяк.
„Декларацията на ЕС28 (28 страни-членки на Съюза) трябва да се появи днес. Конкретни призиви за санкции няма и вероятно няма да има и дума за обсъждането им“, посочва източникът.
По-рано Йозвяк е съобщил, че Брюксел работи над съвместно заявление по повод задържането на три украински кораба и екипажите им от руските граничари в Керченския пролив. По неговите думи, около 6-7 страни от ЕС разглеждат въвеждането на нови санкции срещу Москва.ТАСС: Тръмп може да отмени срещата с Путин заради Украйна
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да отмени срещата с руския лидер Владимир Путин на форума на Г-20 в Аржентина заради ситуацията в Керченския пролив. Американският държавен глава отбеляза, че чака „пълен отчет“ от своя екип по национална сигурност във връзка с инцидента, предава ТАСС.
„Той (отчета) ще има много определящо значение“, заяви Тръмп в интервю пред Washington Post. „Може и да не се срещна с Путин. Не харесвам тази агресия. Въобще не искам тази агресия“.
По думите на американския президент, докладът за събитията в Керченския пролив е трябвало да бъде готов в 01:00 българско време. Тръмп подчерта, че му трябват „много убедителни потвърждения за това, което се е случило“.
„Изобщо не ми харесва тази агресия, абсолютно. И, между другото, на Европа също не трябва да й харесва тази агресия. И на Германия не трябва да й харесва“, подчерта държавният глава и за пореден път призова Берлин да увеличи разходите си за отбрана.
По-рано помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън заяви, че срещата между президентите на САЩ и Русия в Буенос Айрес ще бъде развитие на дискусията им от Хелзинки и лидерите ще обсъдят цялата проблематика в отношенията между двете страни, включително и въпроси за контрола над въоръженията.

Kölner Stadt-Anzeiger: Русия преследва две цели с демонстрацията си на сила край бреговете на Крим
Кьолн. Русия преследва две цели с демонстрацията си на сила край бреговете на Кримския полуостров, уверени са в редакцията на германския регионален ежедневник Kölner Stadt-Anzeiger .
„На първо място тя цели да ускори икономическия крах на Източна Украйна. Втората цел е да укрепи стратегическата си доминация в Черно море“, констатира изданието. При това положение „страните от Югоизточна Европа, Кавказ и дори Турция не може да останат равнодушни“.
„Западът неведнъж е недооценявал руската жажда за власт“, подчертават от редакцията на изданието, макар да не считат случилото се в Азовско море като предвестник на нов военен конфликт.

Neue Osnabrücker Zeitung: Западът твърде бързо хвърли вината за инцидента в Азовско море на Москва
Киев/Москва. „Кой е жертва и кой – виновник за неделния инцидент в Азовско море?“, е въпросът, който задават в редакцията на германския ежедневник Die Neue Osnabrücker Zeitung в статия, посветена на стълкновението между руски и украински кораби край бреговете на Кримския полуостров и последвалото решение на властите в Киев да обявят военно положение в страната.
От редакцията са категорични, че Западът твърде бързо, някак по навик, е хвърлил вината за инцидента на Москва. „Но е факт, че в края на март 2019 г. в Украйна са насрочени президентски избори. Заради вялата борба с корупцията рейтингът на президента Петро Порошенко е крайно нисък и преизбирането му на висшия държавен пост е под въпрос. Военното положение ще сплоти украинците срещу външния враг в лицето на Русия. В края на януари предстои удължаването на срока на действие на европейските санкции срещу Москва. Ще бъде много полезно, ако междувременно Русия се прояви в ролята на агресор“, е ироничният коментар на редакцията.