Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Сърбия и Косово: Преговори за нормализация на отношенията на фона на търговска война

08 ноември 2018 | 16:44

В Брюксел стартира нов кръг от преговорите между Сърбия и Косово на ниво държавни глави. „Надявам се, че този (преговорен) процес ще бъде завършен със споразумение, което със сигурност означава взаимно признаване и възможност за членство на Косово в ООН, откриване на пътя за признаване на страната от петте оставащи членки на ЕС и разкриването на сигурна европейска перспектива и за двете страни", подчерта Тачи. Косовският президент призна, че очаква срещата, организирана в Брюксел с посредничеството на Европейския съюз, да бъде „трудна, тъй като моят колега от Сърбия е труден събеседник, сложен и в същото време – натоварващ. Мога да кажа, че предпочитам седна на масата с Дявола и да водя диалог с него, отколкото с Александър Вучич, защото той, с целия си потенциал, целия държавен арсенал на Сърбия, работи на разпадането на Косово като държава", обобщи Тачи.
Атмосферата на масата за преговори в Брюксел едва ли ще бъде позитивна. Причината този път е решението на правителството на Косово да увеличи данъка върху вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина с 10 на сто. То предизвика критики от официален Белград, който призова международната общност за незабавна реакция.
Решението за увеличаването на таксите Прищина аргументира с необходимостта за защита на вътрешния пазар на страната, но същевременно косовски политици заявиха, че тази мярка е „най-добрият отговор на деструктивното поведение на Сърбия".
Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай потвърди, че 10-процентните мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина ще останат в сила. В два последователни поста в социалната мрежа „Туитър“, Ходжай написа, че Сърбия води „мръсна“ и „корумпирана“ кампания срещу косовската държавност, а външната политика на Босна и Херцеговина е продължение на тази на официален Белград. „Косовското правителство е поело ангажимент за сътрудничество, но няма да оттегли икономическите мерки, докато този подход не бъде променен", написа Ходжай.
Сръбският външен министър Ивица Дачич на свой ред подчерта, че решението на властите в Прищина е натиск върху ЕС да предостави либерализиране на визовия режим за гражданите на Косово. В твърденията му може и да има известни основания. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изрази мнение, че „би било добре“ президентът на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи да обмисли дали трябва да бъдат продължавани преговорите със Сърбия, докато дневният им ред зависят единствено от настроенията на други страни. „Това, което ми прави впечатление, е, че диалогът е много важен за Европейския съюз. Би било много лошо една страна, в случая Косово и Тачи, да стигне до диалог, но гражданите да не получат либерализация на визовия режим. Той трябва да реши сам какво да прави. Трябва ли да отиде на тези преговори? Дали трябва да приема дневният ред да страната да зависи от настроението на други?“, бяха въпросите, които Харадинай зададе.


Александър Вучич след преговорите с президента на Косово: Не искам да разговарям с Тачи, но по-добре да говорим сто години, отколкото да воюваме и един ден
В рамките на диалога за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина в Брюксел се проведе поредна среща между президентите на двете страни – Александър Вучич и Хашим Тачи, организирана с посредничеството на Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
След преговорите държавният глава на западната ни съседка подчерта, че положението на Сърбия е сложно. „Не ми е комфортно и не искам да разговарям с Тачи, но по-добре да говорим сто години, отколкото да воюваме и един ден. Това е моята работа. Мирът е важен. С нищо друго не може да бъде сравнен“, заяви Вучич след срещата в Брюксел.
Могерини на свой ред подчерта, че очаква от Вучич и Тачи да потвърдят готовността на страните им да увеличат усилията за постигането на правно обвързващ договор за нормализирането на отношенията между двете страни.

Сърбия и Косово: Преговори за нормализация на двустранните отношенията на фона на внезапна търговска война (ОБЗОР)
В Брюксел стартира нов кръг от преговорите под егидата на Европейския съюз за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово. „Надявам се, че този (преговорен) процес ще бъде завършен със споразумение, което със сигурност означава взаимно признаване и възможност за членство на Косово в ООН, откриване на пътя за признаване на страната от петте оставащи членки на ЕС и разкриването на сигурна европейска перспектива и за двете страни", подчерта държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи преди началото на преговорите в Брюксел.
Косовският президент призна, че очаква срещата, организирана в Брюксел с посредничеството на ЕС, да бъде „трудна, тъй като моят колега от Сърбия е труден събеседник, сложен и в същото време – натоварващ. Мога да кажа, че предпочитам седна на масата с Дявола и да водя диалог с него, отколкото с Александър Вучич, защото той, с целия си потенциал, целия държавен арсенал на Сърбия, работи на разпадането на Косово като държава", обобщи Тачи.
Атмосферата на масата за преговори в Брюксел едва ли ще бъде позитивна. Причината този път е решението на правителството на Косово да увеличи данъка върху вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина с 10 на сто. Прищина аргументира мярката с необходимостта от защита на вътрешния пазар на страната, но същевременно косовски политици заявиха, че тя е „най-добрият отговор на деструктивното поведение на Сърбия". По-рано обаче местните медии предадоха, че в Косово преобладават произведените в Сърбия продукти и че до края на годината вносът от съседната страна ще достигне 400 млн. евро.
Таксите ще се прилагат за вноса на мляко и млечни продукти, вода, бисквити, строителни материали и сокове с произход от Сърбия и Босна и Херцеговина, но няма да се отнасят за продуктите на международните марки, които се произвеждат в двете страни. Часове преди началото на срещата Тачи-Вучич в Брюксел, вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай потвърди, че 10-процентните мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина ще останат в сила. В два последователни поста в социалната мрежа „Туитър“, Ходжай написа, че Сърбия води „мръсна“ и „корумпирана“ кампания срещу косовската държавност, а външната политика на Босна и Херцеговина е продължение на тази на официален Белград. „Косовското правителство е поело ангажимент за сътрудничество, но няма да оттегли икономическите мерки, докато този подход не бъде променен", написа Ходжай.
Решението на Прищина предизвика критики от официален Белград, който изиска от международната общност незабавна реакция. Такава последва: ЕС призова Прищина да изясни незабавно причините за новите мерки, като заяви, че това е явно нарушение на ЦЕФТА (Централноевропейско споразумение за свободна търговия).
Сръбският външен министър Ивица Дачич на свой ред подчерта, че решението на властите в Прищина е натиск върху ЕС да предостави либерализиране на визовия режим за гражданите на Косово. Първият дипломат на Белград заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич ще обсъди решението на органите на Прищина с официални представители на ЕС по време на срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП), която се провежда в Хелзинки.
В твърденията му може и да има известни основания. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изрази мнение, че „би било добре“ президентът на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи да обмисли дали трябва да бъдат продължавани преговорите със Сърбия, докато дневният им ред зависят единствено от настроенията на други страни. „Това, което ми прави впечатление, е, че диалогът е много важен за Европейския съюз. Би било много лошо една страна, в случая Косово и Тачи, да стигне до диалог, но гражданите й да не получат либерализация на визовия режим. Той трябва да реши сам какво да прави. Трябва ли да отиде на тези преговори? Дали трябва да приема дневният ред да страната да зависи от настроението на други?“, бяха въпросите, които Харадинай отправи пред журналисти.
Въпреки новото изостряне в отношенията между Белград и Прищина, преговори в Брюксел ще има, потвърдиха и двете страни. Положителните изявление от столиците дойдоха, след като Върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини призова президентите на Сърбия и Косово седнат на масата за преговори. „Очаква се двамата лидери да повторят готовността си за засилване на работата за постигане правно обвързващ договор за цялостна нормализиране на отношенията, който е ключов за европейския път на двете страни", съобщиха от пресслужбата на Могерини.
Срещата в Брюксел ще се проведе няколко дни преди пристигането на двамата лидери в Париж, където ще присъстват на церемония по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, по покана на френския президент Еманюел Макрон. Очаква се във френската столица Тачи и Вучич да отделят време за разговор.

A1 On (Македония): Косовският премиер посъветва Хашим Тачи да помисли дали да продължава диалога със Сърбия
Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изрази мнение, че „би било добре“ президентът на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи да обмисли дали трябва да бъдат продължавани преговорите със Сърбия, докато дневният им ред зависят единствено от настроенията на други страни, предава скопската електронна медия A1 On.
Харадинай заяви пред журналисти, че няма информация за това какво ще се обсъжда в Брюксел на среща между Тачи и сръбския му колега Александър Вучич. „Това, което ми прави впечатление, е, че диалогът е много важен за Европейския съюз. Би било много лошо една страна, в случая Косово и Тачи, да стигне до диалог, но гражданите да не получат либерализация на визовия режим. Той трябва да реши сам какво да прави. Трябва ли да отиде на тези преговори? Дали трябва да приема дневният ред да страната да зависи от настроението на други?“, бяха въпросите, които Харадинай зададе.
Той допълни, че са въведени допълнителни 10-процентни мита върху вноса на сръбски продукти в Косово в отговор на отношението на Белград към държавността на Косово.

Bota Sot (Косово): Таксите за внос от Сърбия и Босна и Херцеговина остават в сила, потвърди косовският вицепремиер
Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай потвърди, че 10-процентните мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина ще останат в сила, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Bota Sot.
В два последователни поста в социалната мрежа „Туитър“, Ходжай написа, че Сърбия води „мръсна“ и „корумпирана“ кампания срещу косовската държавност, а външната политика на Босна и Херцеговина е продължение на тази на официален Белград. „Косовското правителство е поело ангажимент за сътрудничество, но няма да оттегли икономическите мерки, докато този подход не бъде променен", написа Ходжай.

Danas (Сърбия): Хашим Тачи предпочита да води „диалог с Дявола, отколкото с Вучич“
Президентът на Косово Хашим Тачи потвърди пред прищински медии, че срещата в Брюксел със сръбския му колега Александър Вучич ще се състои, но подчерта, че би предпочел да води преговори с Дявола, отколкото с него, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник Danas.
„Надявам се, че този (преговорен) процес ще бъде завършен със споразумение, което със сигурност означава взаимно признаване и възможност за членство на Косово в ООН, откриване на пътя за признаване на страната от петте оставащи членки на ЕС и разкриването на сигурна европейска перспектива и за двете страни", подчерта Тачи.
Косовският президент призна, че очаква срещата, организирана в Брюксел с посредничеството на Европейския съюз, да бъде „трудна, тъй като моят колега от Сърбия е труден събеседник, сложен и в същото време – натоварващ. Мога да кажа, че предпочитам седна на масата с Дявола и да водя диалог с него, отколкото с Александър Вучич, защото той, с целия си потенциал, целия държавен арсенал на Сърбия, работи на разпадането на Косово като държава", обобщи Тачи.
Срещата в Брюксел ще се проведе няколко дни преди пристигането на двамата лидери в Париж, където ще присъстват на церемония по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, по покана на френския президент Еманюел Макрон. Очаква се във френската столица Тачи и Вучич да отделят време за разговор.

B92: Харадинай отхвърля позицията на Австрия
Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай отхвърля позицията на Австрия по споразумението между Белград и Прищина, информира белградската медия B92.
Австрия е готова да приеме всяка договореност между Косово и Сърбия, включително и „корекция на границата“. Това е предложил в Прищина австрийският канцлер Себастиан Курц.
Базираният в Прищина всекидневник Zeri в сряда пише, че според Харадинай „идеята за промяна на границата е мъртва“ и че „ подобни сценарии имат като свои последици трагедии на Балканите“.
След изявлението на австрийския канцлер пред журналистите друг местен вестник, Gazeta Express, прави заключение, че Виена "вече е започнала да лобира в полза на корекция на границата, като се опитва да наложи тази идея и на други европейски държави“, пише на сайта си електронната медия B92.

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Срещата в Брюксел между президентите на Косово и Сърбия ще се състои
Срещата в Брюксел между президентите на Сърбия и Косово – Александър Вучич и Хашим Тачи, все пак ще се състои, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция, като се позовава на съобщение от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).
Очаква се Вучич и Тачи да потвърдят готовността на страните им да увеличат усилията за постигането на правно обвързващ договор за нормализирането на отношенията между двете страни.

„Мета“ (Македония): Сърбия и Косово влязоха в търговска война в навечерието на нов кръг от преговорите в Брюксел
Решението на правителството на Косово да увеличи данъка върху вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина с 10 на сто предизвика критики от официален Белград, който призова международната общност за незабавна реакция в навечерието на новия кръг от преговорите с Прищина, който е насрочен за четвъртък, 8 ноември, в Брюксел, отбелязва македонската информационна агенция „Мета“.
Решението за увеличаването на таксите Прищина аргументира с необходимостта за защита на вътрешния пазар на страната, но същевременно косовски политици заявиха, че тази мярка е „най-добрият отговор на деструктивното поведение на Сърбия". По-рано местните медии предадоха, че Косово преобладават произведените в Сърбия продукти и че до края на годината вносът от съседната страна ще достигне 400 млн. евро.
Мярката ще се прилага за вноса на мляко и млечни продукти, вода, бисквити, строителни материали и сокове с произход от Сърбия и Босна и Херцеговина, но няма да се отнася за продуктите на международните марки, които се произвеждат в двете страни, пояснява агенцията.
Европейският съюз призова Прищина да изясни незабавно причините за новите мерки, като заяви, че това е явно нарушение на ЦЕФТА (Централноевропейско споразумение за свободна търговия).
Сръбският външен министър Ивица Дачич на свой ред подчерта, че решението на властите в Прищина е натиск върху ЕС да предостави либерализиране на визовия режим за гражданите на Косово. Първият дипломат на Белград заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич ще обсъди решението на органите на Прищина с официални представители на ЕС по време на срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП), която се провежда в Хелзинки. Очаква се темата да бъде предмет на разговорите по време на срещата на Вучич и косовския му колега Хашим Тачи, която бе насрочена за четвъртък Брюксел от върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини.

„Макфакс“ (Македония): Федерика Могерини призова президентите на Сърбия и Косово на среща
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини призова президентите на Сърбия и Косово – Александър Вучич и Хашим Тачи – да седнат на масата за преговори в четвъртък, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Очаква се двамата лидери да повторят готовността си за засилване на работата за постигане правно обвързващ договор за цялостна нормализиране на отношенията, който е ключов за европейския път на двете страни", съобщиха от пресслужбата на Могерини.
Отношенията между Белград и Прищина отново се изостриха заради решението на Прищина да въведе 10-процентни мита за внос на продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина. Европейският съюз поиска от Косово да отмени мярката, а Сърбия обяви прекратяване на преговорите с Прищина, докато не бъдат премахнати таксите.