Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Македония след гласуването за конституционни промени: Смесица от страх и ентусиазъм

21 октомври 2018 | 15:18

Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев определи гласуването от петък в подкрепа на стартиране на процедурата за конституционните промени „исторически ден за нашата страна“, а председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски го заклейми като „черен петък за Македония“. Независимо кой от двамата е прав, е сигурно едно: броени дни след спорния вот в парламента в Скопие настроението в Македония може да бъде описано като опасна смесица от страх и ентусиазъм, в който – от една страна, се чуват заплахи, призиви за протести и гражданска съпротива, а от друга се представят идеалистични картини за безоблачното бъдеще на Македония като член на НАТО и Европейския съюз.

Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски: На Македония й предстоят тежки времена
Македония преживява най-трудните моменти от своята независимост, твърдят от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Според говорителя на партията Наум Стоилковски правителството изнасилва демокрацията, което допринася за задълбочаването на поляризацията на обществото, предава скопската телевизия „Сител“.
„Още веднъж бяха погазени Конституцията, законите, Правилникът за дейността и демокрацията. Правата на човека са потъпкани. Основите на човечеството и достойнството на целия народ са били смазани. Това не са европейски, западни, цивилизационни ценности. Извършен е акт, който води към ентоцид“, твърди Стоилковски.
ВМРО-ДМНЕ няма да предостави доказателства пред прокуратурата относно твърдения за заплахи, изнудване и подкупване по време на парламентарните дебати за гласуване на конституционните промени, подчерта Стоилковски, като същевременно допълни, че не вярва в правото и правосъдието в страната.
„Вероятно е време за прокуратурата да работи. Но сега настъпи време, в което демокрацията е потъпквана, човешкото достойнство е погазено, в което законът и правосъдието в Република Македония са унищожени“, заяви Стоилковски.
Според него депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които бяха странени от партията след гласуването в петък, не са зачели волята на гражданите, изразена на референдума, и позицията на партията. Поради това ВМРО-ДПМНЕ не обмисля обратното им връщане в редиците на партията.

„Фокус“ (Македония): Македонската „Левица“ призова за гражданска съпротива и обяви протести пред парламента
Политическата партия „Левица“ ще организира протести пред Събранието в Скопие във всяка следваща фаза на гласуване на конституционните промени. Те ще бъдат антиправителствени и ще протече под мотото „Народна самоотбрана", а целта им да върнат „отвлечения“ суверенитет на народа, съобщава македонският „Фокус“.
„Всекидневни радикални политически действия, координирани с всички заинтересовани политически участници, които се противопоставят на промяната на конституционното име, ще бъдат систематично организирани на територията на цялата република. Ние призоваваме всички прогресивни сили да се присъединят към нас в движението, до окончателната победа. Когато несправедливостта стане закон, съпротивата е наш дълг!", категорични са от „Левица“.
С призива за масивна гражданска съпротива партията издига три искания:
-Безусловно отменяне на противоконституционната и незаконна правителствена инициатива за промяна на Конституцията на Република Македония и отмяна на Преспанското споразумение;
-Спешно разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори;
-Създаване на преходно служебно правителство с ограничен мандат само за провеждане на справедливи и демократични избори.

Пресконференция на Радмила Шекеринска: Македония се превръща във фактор на стабилност в региона
Министърът на отбраната на югозападната ни съседка Радмила Шекеринска даде пресконференция, в рамките на която изрази увереност, че с гласуването в парламента за стартиране на процедурата за конституционни промени, Македония се превръща във фактор на стабилност в региона, предава информационната агенция „Макфакс“.
„Депутатите поеха отговорност и осигуриха нов шанс в историята на Македония, искам да поздравя всички за общия напредък и за това, че най-сетне страната се извлича от калта“, заяви Шекеринска. Македония показа готовността си да стане член на НАТО и е готова да започне преговори с ЕС“, добави военният министър на Скопие на пресконференция в правителството.
С това решение, твърди Шекеринска, страната става фактор на стабилност в региона, а факторът стабилност ще донесе нови и по-големи чуждестранни инвестиции, които ще осигурят нови работни места, голям износ, по-добър стандарт.
„В същото време историческият глас на депутатите бе срещу изолацията, но и срещу несигурността. Струва си да се отправят поздрави заради отговорността да оставим всичко настрана и да дадем глас на бъдещето", заяви Шекеринска.

„Фокус“ (Македония): Част от депутатите, гласували „за“ стартиране на процеса за конституционни промени, са поставени по 24-часова полицейска защита
Част от депутатите, гласували в подкрепа на предложението на правителството на премиера Зоран Заев за стартиране на процедура за конституционни промени, са поставени под денонощна полицейска защита заради заплахи за тяхната сигурност. По неофициална информация, получена от македонския „Фокус“ от Министерството на вътрешните работи в Скопие, под защита попадат не само народни представители от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, но и депутати от управляващото мнозинство.
„Предприемат се стандартни мерки за гарантиране на сигурността. МВР се грижи за сигурността на всички граждани, включително на депутатите“, увериха от македонското вътрешнополитическо ведомство.
След гласуването в Събранието, Заев обеща на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ защита за тях и техните семейства.

Ново изявление от СДСМ: Антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ и Мицковски са поразени от собствената си партия
Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицковски са антимакедонски и антизападни марионетки, чиито опити да задушат македонското бъдеще бяха осуетени. Това се казва в ново изявление на управляващият СДСМ в отговор на по-рано публикуван от опозицията текст, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Мицковски и антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ бяха победени от собствената си партия и не успяха да блокират пътя на Македония към ЕС и НАТО. Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и антизападния играч Мицковски трябва да си махнат ръцете на всички граждани и от всички депутати, които искат да видят Македония в НАТО и ЕС.
80 депутати в Парламента свободно, по свое собствено убеждение и чрез демократична процедура, гласуваха за бъдещето в ЕС и НАТО и зачетоха волята на над 80% от всички граждани.
Македония се обединява около бъдещето в ЕС и НАТО. Мицковски и антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ остават в тъмното минало на изолация и разделение.

„ТВ 21“ (Македония): Тече 15-дневният срок за представяне на законопроекта за промените в Конституцията на Македония
В първия ден от новата работна седмица в парламента на Македония трябва да бъде създаден орган за „помирението“ по повод събитията от 27 април 2017 г. – едно от исканията на депутатите от опозицията, които дадоха „зелена светлина“ на предложенията за стартиране на процедура за промени в Конституцията, съобщава скопската „ТВ 21“.
15-дневният краен срок за правителството да представи в парламента проектозакон за изменение на Конституцията започна да тече с първото гласуване. Предстоят още две фази и съответно – две гласувания.
Първото от тях (и второ в процеса) трябва да утвърди предложенията на правителството, за което отново е необходимо квалифицирано мнозинство. Третият и последен етап е приемането на измененията, изискващи подкрепа от най-малко 80 депутати.
Председателят на Събранието Талат Джафери обясни, че цялата процедура трябва да бъде финализирана до 15 януари.

Ново изявление от ВМРО-ДПМНЕ: Недемократичното отношение на Заев ще провокира още по-голям гняв сред народа, който е срещу промяната на името
Премиерът Зоран Заев и неговите 80 отчаяни не получиха мандат на изборите да променят Конституцията, да заличават името Република Македония и да променят идентичността, се казва в ново изявление от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава скопската електронна медия A1 On.
„Зоран Заев и неговите 80 отчаяни не получиха подкрепа на референдума да изтриват историята, традицията и културата на Република Македония. СДСМ и Зоран Заев погазиха демокрацията и правосъдието в Република Македония. Поради липсата на смелост да се изправи очи с очи срещу волята на гражданите, която беше ясно изразено на референдума, Заев посегна към изнасилване на институциите, държавата и волята на собствения си народ. С такова агресивно приемане на закони, противоречащи на решението на народа, и принудителното събиране на гласове в законодателния орган под заплахи за политическо преследване, СДСМ Зоран Заев загубиха легитимността да говорят за демократични и европейски ценности", се казва в изявление на ВМРО-ДПМНЕ.
В текста се допълва, че това, което й се е случило на Македония, е срам и прецедент, който няма допирни точки с демокрацията и че такъв пример не може да бъде даден в нито една страна от западния демократичен свят.
„Обществеността най-накрая видя на фона на политическото преследване чрез Специализираната прокуратура и обвиненията за събитията от 27 април. Монтираните обвинения срещу депутати по-късно бяха използвани за изнудване за получаване на квалифицирано мнозинство с цел промяна на конституционното име на Република Македония и прилагане на споразумението от Преспа. СДСМ с насилие и недемократични методи поиска и получи подкрепа от същите депутати, които определяха като най-голямото зло и им. Нарушаването на демокрацията в Македония от правителството само ще поляризира обществото. Недемократичното поведение на Заев ще създава по-голям гняв у македонския народ, който ясно заяви, че е против промяна на името на държавата, срещу промяна на идентичността и срещу промяна на историята, традицията и културата“, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ.
Според тях с този акт СДСМ и Зоран Заев слагат край на кариерата си.
„Много скоро те ще трябва да се изправят пред гражданите, а това национално и недемократично правителство ще отиде в историята. Македония и македонския народ много пъти са били заплашвани с премеждия, но винаги са излизали като победители, именно защото хората никога не са отказвали от своята страна. Демокрацията и почтеността на Македония ще се върнат, когато това ненационално правителство и злото, което се случва в нашата страна, си отидат. Македония победи и ще победи отново", категорична е опозицията в Скопие.

Руското посолство в Скопие: За Русия има само Република Македония
Руската дипломатическа мисия в югозападната ни съседка реагира на гласуването в македонския парламент за стартиране на процедура за конституционни промени чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в което се подчертава, че за Москва има единствено Република Македония, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„Русия призна Република Македония под нейното конституционно име преди повече от 26 г. и няма да промени своята позиция“, пише в съобщение, публикувано на официалния профил в „Туитър“ на руското посолство в Скопие.
По-рано тази седмица от Министерството на външните работи на Руската федерация разпространиха коментар, в който подчертаха, че САЩ и страните от Европейския съюз се намесват във вътрешните работи на Македония по най-груб начин, налагайки преименуването на страната.
„След провала на референдума от 30 септември, организиран с надежда да бъде получена цялостна подкрепа от народа за гръцко-македонското „компромисно решение“, Вашингтон и водещите страни от ЕС искат да прокарат въвеждането на продиктувани промени в Конституцията на страната чрез парламента", отбелязаха във външнополитическото ведомство в Москва.
„Налице е продължение на грубата намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Скопие, нивото на което вече премина всички допустими граници. Тяхната цел – вкарването на Македония в НАТО – трябва да бъде постигната на всяка цена“, бе казано още в разпространения текст.
От МВнР на Русия увериха, че ще следят внимателно ситуацията в Македония, където на депутатите, които се противопоставят на преименуването на страната, се „изсипаха обръщения отвъд океана с призив да не пропускат историческия шанс и обещания за различен вид бонуси за правилния избор“.
„В частност, заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл в писмо до лидера на македонската опозиция Християн Мицковски без стеснения му диктува как трябва да се държи“, подчертаха от руското външно министерство.
Отбелязано бе също, че позицията на Москва по македонския въпрос остава непроменена: „Дългосрочното решение на спора между Скопие и Атина трябва да бъде намерено само от страните, без външен натиск и изкуствени срокове и условия, с опора на широка обществена подкрепа, изключително в рамките на законите и Резолюция 845 на Съвета за сигурност на ООН“.

„Фокус“ (Македония): Президентът мълчи, гражданите го призовават: Иванов, появи се!
Държавният глава на Македония Георги Иванов все още не е направил официално изявление с позицията му във връзка с решението на парламента да приеме предложението на правителството на премиера Зоран Заев за стартирането на процес за конституционни промени, отбелязва скопското електронно издание „Фокус“.
Последният пост на официалната страница на македонския президент в социалната мрежа „Туитър“ е отпреди гласуването в Събранието. След вота в парламента симпатизанти на Иванов започнаха да публикуват коментари на официалнаам му страница, в които най-често задаваният въпрос е защо мълчи.
„Аман, яви се! Унищожи този акт на предателство срещу Македония. Проклинам те, направи нещо“; „Къде си, не забравяй… хайде, извънредно положение и войската да поеме контрол над държавата“, „Браво, президенте, Вие и ВМРО-ДПМНЕ предадохте Македония и македонския народ. Не знам за кой път се случва народът да повярва на грешните хора“ – това са само част от съобщението, които може да бъдат прочетени на страницата на Иванов.
Към настоящия момент обаче все още няма официална информация относно това дали и кога държавният глава на югозападната ни съседка ще излезе с позиция за актуалните събития в страната.