Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Щайнмайер в Атина: Гърците искат пари, а германците - прошка

11 октомври 2018 | 16:52

Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е на двудневно посещение в Гърция, в рамките на което проведе срещи с президента Прокопис Павлопулос и министър-председателя Алексис Ципрас. Визитата му бе изтълкува като сигнал за затопляне на двустранните отношения между Берлин и Атина след години на напрежение, произтичащо от икономическите проблеми на южната ни съседка и назидателния тон на германците към управляващите в Гърция.
В Берлин и Атина тълкуват посещението на Щайнмайер по различни начини. Гърците използват визита му, за да подновят претенциите си за финансови компенсации от страна на Германия за нацистките престъпления по време на Втората световна война, извършени на територията на страната.
Германия обаче се опитва да прекрати дискусиите за възможността да изплати репарации на Гърция (но и на Полша). Говорителят на федералното германско правителство Щефан Зайберт, който подчерта, че въпросът вече е приключен – „правно и политически“.
В отговор на въпрос на полски журналист относно позицията на германското правителство в светлината на нови претенции от гръцката страна, Зайберт заяви: „Многократно сме обсъждали този въпрос. Нашата позиция е, че въпросът за германските репарации е уреден от правна и политическа гледна точка. В това положение нищо не се е променило. От друга страна, няма действие от страна на гръцкото правителство".
На въпроса дали има координирани усилия между Гърция и Полша по този въпрос, Зайберт отговори, че не разполага с такава информация.
Вместо пари, в Атина Щайнмайер предложи на гърците прошка - за престъпленията, извършени по време на окупацията на Вермахта. На среща с Ципрас, Щайнмайер призна, че в концентрационния лагер „Чаидари“ край Атина нацистите са извършили „невъобразими жестокости“. „Прекланяме се пред жертвите. Преди всичко искаме прошка, тук, в Гърция, за случилото се", заяви германският президент.


Der Spiegel: Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от гърците за престъпленията, извършени от Нацистка Германия
Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от гърците за престъпленията, извършени по време на окупацията на страната от Нацистка Германия, съобщава водещото издание Der Spiegel.
На среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас, Щайнмайер призна, че в концентрационния лагер „Чаидари“ край Атина нацистите са извършили „невъобразими жестокости“.
„Прекланяме се пред жертвите. Преди всичко искаме прошка, тук, в Гърция, за случилото се", заяви германският президент при посещението си в „Чаидари“.
По време на нацистката окупация (1941-1944 г.) в лагера са затворени до 25 000 души. Вермахтът обаче е отговен за масови стрелби и множество зверства, извършени в различни части на страната. Броят на жертвите от европейски произход е между 60 хил. и 70 хил. души.
Не трябва да се забравя моралната и политическа вина на Германия, независимо от различните правни позиции, подчерта Щайнмайер, визирайки гръцките претенции към Берлин за репарации.

Срещата Ципрас-Щайнмайер: Трябва да положим големи усилия, за да разрешим различията от минало
Посещението на държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е възможност за нов старт в отношенията между Берлин и Атина. Това заяви министър-председателят на южната ни съседка Алексис Ципрас в рамките на срещата му с германския президент, предава гръцката информационна агенция ANA-MPA.
Ципрас припомни за осемте години, в които страната бе в дълбока икономическа криза. Именно мерките за преодоляването й станаха причина за изостряне на отношенията между Гърция и Германия.
В същото време той заяви, че двамата партньори от ЕС не трябва да пренебрегват каквито и да било различия, произтичащи от миналото. Те „трябва да бъдат решени въз основа на международното право, което ние всички уважаваме", подчерта Ципрас.

Protothema: Берлин се опитва да сложи край на дискусиите за репарации на Гърция и Полша
Берлин се опитва да прекрати дискусиите за възможността Германия да изплати репарации на Гърция и Полша за нацистката окупация в годините на Втората световна война, коментират в редакцията на електронното издание на атинския вестник Protothema.
Привеждат се думите на говорителя на федералното германско правителство Щефан Зайберт, който подчерта, че въпросът вече е приключен – „правно и политически“.
В отговор на въпрос на полски журналист относно позицията на германското правителство в светлината на нови претенции от гръцката страна, Зайберт заяви: „Многократно сме обсъждали този въпрос. Нашата позиция е, че въпросът за германските репарации е уреден от правна и политическа гледна точка. В това положение нищо не се е променило. От друга страна, няма действие от страна на гръцкото правителство".
На въпроса дали има координирани усилия между Гърция и Полша по този въпрос, Зайберт отговори, че не разполага с такава информация. „Честно казано, нямам информация за това. Също така би било изненадващо, ако знаех за възможни консултации между Полша и Гърция", коментира говорителят на правителството в Берлин.

Kathimerini: Франк-Валтер Щайнмайер започна визитата си в Гърция
Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер започна двудневното си официално посещение в Гърция, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
След като е положил цветя пред Паметника на неизвестния воин в Атина, Щайнмайер е провел среща с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. По-късно през деня германският президент ще разговаря и с министър-председателя на южната ни съседка Алексис Ципрас.
През втория ден от визитата си Щайнмайер и Павлопулос ще пътуват до Каламата за участие в церемонията за 74-годишнината от освобождението на Атина от нацистката окупация.

Kathimerini: Според Германия военните репарации за Гърция са „правно и политически уредени“
Според Германия военните репарации за Гърция са „правно и политически уредени“, съобщава електронното издание на водещия атински вестник Kathimerini.
Говорителят на федералното германско правителство Щефан Зайберт потвърди позицията на Берлин. „Въпросът с репарациите беше правно и политически уреден", подчерта Зайберт пресконференция в Берлин, като допълни категорично, че „нищо не се е променило" в тази позиция. Зайберт поясни, че гръцкото правителство не е предприела никакви официални действия по въпроса с претенциите за репарациите.
От редакцията подчертават, че Атина възобнови исканията си към Берлин за репарации за нацистката окупация по време на Втората световна война в пика на икономическата криза, която засегна страната. Очаква се темата да бъде повдигната в рамките на срещата между държавните глави на двете страни. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се очаква в Атина в четвъртък за двудневно официално посещение по покана на своя колега Прокопис Павлопулос. В Атина той ще се срещне и с премиера Алексис Ципрас.
Двамата президенти ще пътуват до Каламата за участие в церемонията за 74-годишнината от освобождението на Атина от нацистка окупация.

RTL: Франк-Валтер Щайнмайер в Гърция: Темата за репарациите е на дневен ред
Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е на посещение в Гърция, в рамките на което основна тема на дискусиите се очаква да бъдат претенциите на Атина за финансови компенсации от страна на Берлин за нацистките престъпления по време на Втората световна война, предава телевизионният канал RTL.
Гръцкият президент Прокопис Павлопулос ще поднови добре познатите на германците искания за изплащане на репарации в размер на милиарди евро. Става въпрос за погасяването на принудителен заем, който се оценява на около десет милиарда евро.
Вермахтът окупира Гърция през 1941 г. В следващите години загиват между 60 и 70 хил. гръцки евреи, припомня телевизията.