Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Македония: Комисията за конституционни промени започна работа

10 октомври 2018 | 14:39

Парламентарната комисията по конституционните въпроси започва разискванията по предложението на правителството за промени в Основния закон на Македония. Кабинетът на министър-председателя Зоран Заев изпрати до парламента предложение за четири конституционни промени - за добавяне на определението „северна“ към името Република Македония, за промени в преамбюла и в членове 3 и 49.
Комисията разполага със срок от 10 дни за дискусии, след което докладът й ще бъде представен пред депутатите за гласуване: председателят на законодателния орган в Скопие Талат Джафери насрочи сесия за следващия понеделник, 15 октомври. Той обясни, че сроковете може да бъдат и по-кратки, ако дебатът в комисията се изчерпи по-рано, и увери, че цялата процедура за конституционни промени може да приключи най-малко за три месеца и половина.
Заседанието на Комисията за конституционни промени трябваше да започне в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време), но в залата не присъстваха всичките й членове. Допускаше се, че представителите на ВМРО-ДПМНЕ в комисията ще бойкотират работата й, но впоследствие в парламента се появиха Трайко Веляновски и Антонио Милошоски. Остава обаче под въпрос дали те ще останат за заседанието или ще напуснат дебата.Зоран Заев към депутатите: Вашето решение ще изпрати БЮРМ в историята
Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев се обърна към членовете на Комисията по конституционни въпроси с пояснения за предложението на правителството за промени в Основния закон, като призова всички да гласуват „за“, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
„В духа на прозрачността, предложения за промени в Конституцията са достъпни за всички. Общото заключение и обществените реакции са, че в тях няма нищо спорно. Академичната общественост оцени, че всичко е в съответствие с интересите на Македония и международните стандарти. Ясно е, че промените заслужават подкрепа от всички народни представители с цел членството в ЕС и НАТО, и по-добрия живот. Парламентът е институцията, която трябва да вземе решение в интерес на гражданите. Депутатите трябва да вземат решение според собствените си убеждения и без натиск от никого. Вашето решение ще изпрати в историята Бившата югославска република Македония", бяха думите, с които Заев се обърна към депутатите.
Той повтори четирите предложения за изменения - добавянето на прилагателното „северна" към, преамбюла, териториалните гаранции и грижите за малцинствата в други страни. В крайна сметка той отново призова всички да се обединят около националните интереси на страната, подчертава агенцията.

„Плюс Инфо“ (Македония): Опозицията влезе в парламента за заседанието на Комисията за конституционни промени
Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще присъства на заседанието в парламента, на което ще се обсъжда внесеното от правителството предложение за промени в Конституцията, необходими за прилагане на договора за името с Гърция, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Заседанието на Комисията за конституционни промени трябваше да започне в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време), но в залата не присъстваха всичките й членове. Допускаше се, че представителите на ВМРО-ДПМНЕ в комисията ще бойкотират работата й, но впоследствие в парламента се появиха Трайко Веляновски и Антонио Милошоски. Остава обаче под въпрос дали те ще останат за заседанието или ще напуснат дебата.
Комисията разполага със срок от 10 дни за дискусии, след което докладът й ще бъде представен пред депутатите за гласуване.

„Плюс Инфо“ (Македония): Правителството в Скопие очаква да се събере необходимото мнозинство за промени в Конституцията
Правителството на Зоран Заев (СДСМ) очаква в парламента да бъде събрано необходимото мнозинство от две трети за прокарването на конституционните промени за името на Македония, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Говорителят на правителството Миле Бошняковски подчерта съответното на пресконференция, свързана с решенията на последното заседание на кабинета в Скопие. Той повтори очакванията на правителството за постигане на квалифицирано мнозинство за конституционни промени. По-късно в сряда парламентарната Комисия по конституционни въпроси трябва да започне обсъждането на предложението за необходимостта от конституционни промени, внесени от правителството.
„Смятаме, че това историческо решение, пред което се намират депутатите в македонския парламент, е от съществено значение за постигането на стратегическите цели на Република Македония за членство в НАТО и ЕС. Смятаме, и очакваме, че мнозинството депутати в парламента ще чуят волята на мнозинството граждани, които на 30 септември гласуваха „за" тези усилия“, подчерта Бошняковски.

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Меркел: Задача на парламента е да приложи Договора с Гърция
Според германския канцлер Ангела Меркел гражданите на Македония подкрепят Договора с Гърция за разрешаване на спора за името на страната им. Затова задача на Парламента в Скопие е да доведе до край този процес, предава Радио „Свободна Европа“ от Македония.
Това свое мнение тя е изразила в писмо от 5 октомври до премиера Зоран Заев, за което германското правителство съобщава във вторник, по информация на DW.
Меркел подчертава, че Германия ще подкрепи прилагането на Договора от Преспа, и припомня, че на референдума от 30 септември над 90 процента от участвалите в него са гласували с "Да".

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси започва дебатите за промените
Комисията по конституционните въпроси на парламента на Македония започва разискванията по предложението на правителството за промени в Основния закон, предава Радио „Свободна Европа“ в местната си редакция.
Парламентарната сесия, на която ще бъдат гласувани предложенията за внасяне на промени в Конституцията, че ще се състои в понеделник, 15 октомври. Правителството в Скопие отправи до парламента предложение за четири конституционни промени - за добавяне на определението „северна“ към името Република Македония, за промени в преамбюла и за промени в членове 3 и 49. Според сроковете, предвидени в Правилника за дейността на парламента, цялата процедура за конституционни промени може да приключи най-малко за три месеца и половина.

Зоран Заев: Не се предлагат пари на депутати, за да гласуват конституционните промени, има напредък в преговорите
Не се предлагат пари на депутати, за да гласуват конституционните промени, има напредък в преговорите, заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от македонското електронно издание ”24 Вести“.
Все още не може да се каже, че е осигурено мнозинство от две трети за конституционни промени, но при част от опозиционните депутати има прогресивна нагласа.
Премиерът заяви, че, парламентът ще взема исторически решения в наши дни и той и депутатите от парламентарното мнозинство вече са говорили с някои от своите колеги от опозицията. Въпреки това, той отрече, че са дадени пари на депутатите, за да подкрепят сделката.
"Говорихме с много депутати и видяхме, че има прогресивна нагласа, която е достатъчно сериозен мотив и възможност да започне процедура, както направи вчера правителството.
Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, Драган Данев пък от свое лично име за телевизия 24 каза, че до сега никой от властта не е разговарял с него, а за конституционните промени се знае това, което е представено от говорителят на правителството и от медиите“.

„21 ТВ“ (Македония): Конституционните промени ще бъдат внесени в пленарната зала на македонския парламент на 15 октомври
Пленарно заседание за конституционните промени с цел хармонизиране на Конституцията с текста на споразумението с Гърция ще се проведе на 15 октомври в 11 часа,съобщава македонският телевизионен канал “21 ТВ“.
Утре в 12:00 е свикано заседание на конституционната комисия. Според правилата Комисията за конституционни промени има срок от 10 дни, за да обсъди предложението за конституционните промени.
Парламентарното мнозинство не разкрива дали разполага с 2/3 от мнозинството в Събранието. Депутатът от СДСМ Александър Кирацовски призова депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да не се поддават на натиск и заплахи и да гласуват според собствено убеждение.
"Не познавам никого от 120-те депутати в Събранието на Република Македония, които да са срещу НАТО и ЕС. Следователно не очакваме никой от тях да излезе и да оспори интеграцията на Македония в НАТО и ЕС. Разговаряме с всички парламентарни партии и сме убедени, че тяхната евроатлантическа ориентация ще може да се докаже по време на гласуване на конституционните промени", заяви Артан Груби, депутат от редиците на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ).
Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски се оплака, че властта оказва натиск върху депутатите от неговата партия, за да дадат гласа си за конституционните промени.
Предвиждат се четири съществени конституционни изменения. Първата е добавянето на прилагателното Северна където се споменава Република Македония, след промени в преамбюла, третото изменение е гаранция за териториалните граници на Република Македония към съседите, както и грижата за македонците, но и всички гражданите в диаспората. Конституционните промени се правят с цел изпълнение на Договора от Преспа за промяна на името.

„Телма“ (Македония): Конституционните промени влизат в парламентарна комисия в сряда
Обсъждането на конституционните промени в македонския парламент ще започне в сряда, разбра скопският телевизионен канал „Телма“. Председателят на народното събрание Талат Джафери насрочи сесия за следващия понеделник, но в сряда започва работата на Комисията по конституционни въпроси. Дискусиите там могат да продължат най-много 10 дни, а депутатите ще могат да говорят по няколко пъти, но общо 20 минути, уточнява медията.
Джафери, в изявления по време на програма на „Телма“ в понеделник вечерта, обясни, че сроковете могат да бъдат и по-кратки ако дебата в комисията се изчерпи по-рано.
Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не разкриват дали ще присъстват на заседанието, или ще го бойкотират, съобщава още „Телма“. От там са заявили, че ще се придържат към решението на партията, каквото и да е то, но все още не са дискутирали въпроса. Опозицията не е поискала да отговори директно и на въпроса какво е решението.
Медията уточнява, че Комисията е председателствана от Талат Джафери и мнозинството има 8 представители в нея, като по един човек имат и Социалистическата партия, партията на сърбите, както и опозиционната БЕСА. ВМРО-ДПМНЕ са с 5 члена, сред които и бившият премиер Никола Груевски и бившият председател на парламента Трайко Веляновски. Те вече обявиха, че няма да подкрепят конституционните промени.
Ако се вземе решение за пристъпване към промяна на Конституцията, пояснява още „Телма“, парламентът със заключение ще утвърди срок, в който вносителят на предложението трябва да изготви чернова на добавките и промените. Измененията се приемат в пет фази, а за целия процес са нужни 100 дни. Най-оптимистичният вариант, ако се осигури квалифицирано мнозинство, е той да завърши до средата на януари.