Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Ще се реши ли политическата криза в Македония по „балканския начин“

09 октомври 2018 | 17:13

В рамките на извънредно заседание правителството на Македония взе решение да изпрати предложение за изменение на Конституцията, което съдържа четири основни промени. Това поясни говорителят на кабинета в Скопие Миле Бошняковски.
„Добавяне на прилагателното „северна“ към името на Република Македония", е първата промяна в Конституцията, предложена от правителството и обявена от говорителя му.
„Изменение на преамбюла, където ще се въведе позоваване на призива от първото заседание на Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ) с техните решения", е втората промяна, която съобщи говорителят.
„С нов член ще се гарантира зачитането на съседите и че Македония няма териториални претенции", поясни Бошняковски третото предложение за промяна.
„Грижа за македонците и диаспорите в чужбина. Републиката се грижи за културните, икономическите и социалните права на републиката в чужбина. Републиката няма да се намесва в суверенитета на другите държави", поясни говорителят, обяснявайки четвъртата промяна в предложението за промени в Конституцията.
Бошняковски подчерта, че от всички депутати се очаква, независимо от партийния си произход, да гарантират пътя на Македония към членство в Европейския съюз и НАТО.
Председателят на македонския парламент посочи, че за завършване на целия процес в най-добрия случай ще са нужни 100 дни.
„Трябват осем или девет гласа от опозицията и това трябва да се направи. Всички казват, че искат да членуват в ЕС и НАТО, включително опозицията и тогава просто трябва да платите цената на това решение. Става въпрос за решение, което е в интерес на страната, а не на партиите и политиците. И в такъв случай, как могат да бъдат осигурени гласовете? Вярвам в комбинация между балканското и рационалното“, пък препоръча решение европейският комисар по разширяването Йоханес Хан.
Речено, сторено... Македонското правителство прави очевидни усилия да се съобрази с препоръката на еврокомисаря, които македонските медии осветяват постоянно.
Във вторник Хан отново надигна глас в защита на европейските ценности и демокрацията, като разкри, че има информация за заплахи срещу членове на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които са склонни да гласуват в разрез с решението на партията си.
„Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не е съгласна в бъдеще страната да се нарича Северна Македония. Все пак, на правителството му трябват 10 гласа от ВМРО-ДПМНЕ, за да прокара конституционните промени, но ръководството на партията се съпротивлява срещу това. Има информации за закани срещу тези, които искат да гласуват по различен начин и да подкрепят правителството в парламента“, заяви Хан.
Членове на ВМРО-ДПМНЕ все противопоставиха на партийния лидер Християн Мицковски, но бяха наказани заради това, какъвто е случаят с бившия заместник-генерален секретар, който беше освободен. Това е абсолютно неприемливо за партия, която се обявява за проевропейска и демократическа“, заяви комисарят пред австрийското издание Der Standard.
Сега еврокомисарят се надява на дискусия. Тъй като евроатлантическата интеграция, която в крайна сметка може да бъде постигната чрез решаване на спора за името, е изразена цел също и на ВМРО-ДПМНЕ, поведението им трябва да съответства на това и те да вземат решение, което ща направи Договора възможен. Всичко друго е невероятно“, предупреди Хан, който обещаваше започване на преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС през миналото лято. „Откажете се от деструктивното поведение“, размаха пръст към ВМРО-ДПМНЕ той.

***

„А1 Он“ (Македония): Ангела Меркел прати писмо на Зоран Заев: Договорът е исторически шанс... за добри отношения с Гърция
Скопие. Договорът от Преспа е исторически шанс за Македония и за подобряване на добросъседските отношения, пише германският канцлер Ангела Меркел в писмо до македонския премиер Зоран Заев, предава македонският портал „А1 Он“.
„На 30 септември огромно мнозинство от над 90% от участвалите на референдума гласуваха „за“ договора с Гърция. Договорът дава шанс за историческо споразумение и подобряване на отношенията между двете страни. Той също така отстранява ключовата пречка за приближаване на страната към ЕС и НАТО. Сега е ключово да се вземат много важните решения за прилагане на споразумението за името с приемането на необходимите конституционни промени. Ще продължа да си сътруднича с вас за осъществяването на тази цел“, пише Меркел в посланието, публикувано на убесайта на германското правителство.

„А1 Он“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ твърди, че председателят на МАНУ е променил позицията си за името, защото СДСМ е назначил дъщеря му на работа в Световната банка
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ твърди, че дъщерята на председателят на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) Таки Фити е назначена в Световната банка във Вашингтон като представител на Македония, предава македонският портал „А1 Он“.
„Дъщерята на Таки Фити, Нина Фити, е изпратена от правителството в Световната банка като представител на Република Македония, но правителството още не е съобщило дали и кой е изпратен на тази функция във Вашингтон“, заяви Дарко Костовски от ВМРО-ДПМНЕ.
Таки Фити, отбеляза Коствоски, казваше, че правителството трябва да се бори за решение за името, което да не бъде за цялостна употреба. На 11 септември, добави той, Таки Фити каза, че постигнатото решение е приемливо за МАНУ.

Съветник от СДСМ: Осигурено е квалифицирано мнозинство за приемане на конституционните промени
Куманово. Общинският съветник от СДСМ в община Куманово Владимир Павловски написа във „Фейсбук“, че е осигурено квалифицирано мнозинство за приемане на конституционните промени в парламента, предава македонският портал „А1 Он“.
„Всичко е възможно, когато го искаш. Осигурени са 80 + депутати за Европейска Македония !!!“ – гласи съобщението на общинския съветник от понеделник
Тази информация не е потвърдена официално от тогава.

Зоран Заев: Говорих лично с депутатите, имам основания да вярвам в постигането на квалифицирано мнозинство
Скопие. „Гражданите, които решиха да участват на референдума, с над 90% дадоха ясно указание на къде трябва да се движи Македония. Сега процесът преминава в институциите на системата. Правителството вчера (понеделник) стартира инициативата за конституционни промени, която още вчера влезе в парламента. Очаквам народното събрание днес или утре да изпрати препоръка до Конституционната комисия за откриване на дебата“ подчерта македонският премиер Зоран Заев, цитиран от македонският „Фокус“.
„Това, което се случва тук, в Македония, е диференциране между два принципа и в правителството, и в опозицията – прогресивен и регресивен. Сериозността на твърдението, че без договор с Гърция няма да има интеграция в ЕС и НАТО е окончателно потвърдена и няма съмнения. Ние трябва да поемем отговорността си, във времето, в което живеем“, обясни премиерът.
Той увери, че е спокоен и оптимист преди дебата в парламента за конституционните промени и в това, че те ще минат на „първа топка“.
Заев не може да каже със сигурност дали в народното събрание има квалифицирано мнозинство за конституционните промени, които произтичат от договора с Гърция, но съществува такава вероятност.
„Лично разговарях с депутати и видяхме, че има прогресивна маса от депутати, което е достатъчно сериозен мотив и причина да започнем процеса“, заяви македонският пермиер.
Той очаква квалифицираното мнозинство „да се формира по естествен път“, без никакви закани, натиск или „пари“.
„Може да вярвам, че го имаме, може да вярвам, че го нямаме, но накрая това трябва да го проверим и да се потвърди. Засега имаме сериозни причини да вярваме, че има (мнозинство от две трети)“, заключи министър-председателят на Македония.

„Нова Македония“ (Македония): Европа предлага разрешаване на ситуацията в Македония по „балкански начин“
Скопие. Статия на Ясминка Павловска за вестник „Нова Македония“, представена без редакторска намеса.

В течение на изминалите десет дни от провеждането на консултативния референдум, на който не бе постигната предвидената от закона избирателна активност (излязоха само 36,9% от нужните 50% плюс един), поддръжниците на спогодбата от Мала Преспа от чужбина мощно предложиха на премиера да не отива на предсрочни избори и да се насочи към осигуряване на мнозинство от две трети в парламента за прокарване на конституционните промени. Такава препоръка особено директно направи еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който посочи някакво балканско решение на новопоявилата се ситуация. С оглед на факта, че в миналото Балканите често са били арена на сблъсъци и подялби от различен вид, поради което и се наричат буре с барут, това негово изявление прозвуча като призив за завръщане именно към това неспокойно минало.
„Новите избори ще бъдат само удължаване на пътя към започване на преговори за влизане на Македония в ЕС, което е планирано за лятото на следващата година“, смята Хан.
По-нататък той не се въздържа и от менторство за начина, по който трябва да се постигне нужното мнозинство от 80 депутати, които да подкрепят конституционните промени в македонския парламент.
„Трябват осем или девет гласа от опозицията и това трябва да се направи. Всички казват, че искат да членуват в ЕС и НАТО, включително опозицията и тогава просто трябва да платите цената на това решение. Става въпрос за решение, което е в интерес на страната, а не на партиите и политиците. И в такъв случай, как могат да бъдат осигурени гласовете? Вярвам в комбинация между балканското и рационалното“, подчерта евробюрократът Йоханес Хан.
Искането на решение на македонската постерефендумска политическа криза в дуализма на принципите „балканско“ и „рационално“, оставя впечателние, че Хан оставя място за използване на методи и средства, които очевидно са в противоречие с принципите и практиките на „европейската демокрация“. Независимо, че няма точна дефиниция за термина „балкански начин“, обикновено всички го разбират като начин за постигане на целта чрез заобикаляне на правилата на играта, в което не е изключено и използване на незаконни и насилствени методи. Точно затова препоръката на Хан за преодоляване на политическата криза в Македония предизвиква, най-меко казано, учудване, с оглед на постоянните позовавания от ЕС и НАТО на нуждата от реформиране точно на този балкански принцип на функциониране на обществото, за да може страната да получи шанса да преговаря за влизане в техния клуб.
Влизайки в противоречие със собстените си думи, комисарят Хан „невнимателно“ подкопава европейските демократични принципи, за които казва, че Македония „сама трябва да плати цената“.
„Нова Македония“ не получи от Европейската Комисия (в Брюксел и Скопие) отговор на въпроса, изпратен до говорителя на ЕС Мая Кочиянчич за по-прецизно дефиниране на израза „балканско решение“ в изявлението на евробюрократа Хан. Но тези негови думи останаха за тълкуване от врящата македонска политическа среда. Македонските политически анализатори смятат, че изявлението на Хан е напълно неадекватно и непонятно.
„Със самият контекст, в който понятието „балканско“ е поставен като противоположно на „рационално“, логично се посочва, че едното се отделя от другото. Това означава, че Балканите не са рационални. Ако демократичните ценности на ЕС, които се представляват от Хан като еврокомисар са тези рационалните, значи, че балканските са онези, които са им в противоречие. Или, просто казано, в конкретната политическа ситуация в Македония, това, между редовете (или между думите), значи позволение за използване на недемократични методи, а някои от тях са принудата и подкупът“, разсъждава един македонски политически анализатор.
Това изпускане или невнимателност в изявленията на Хан, а и на други еврочиновници, анализаторите ги тълкуват с факта, че идва краят на техните мандати и те ще изпълняват функциите си още пет месеца. Въпреки факта, че скоро караулът в ЕК ще се смени, декларативно остават да важат принципите за демокрацията и справедливостта в Европейския съюз, така че остава объркваща (и за македонската общественост) препоръката за решаване на кризите чрез комбинация между балканското и рационалното.
„Има много писано за балканския манталитет и съм сигурен, че под това не се подразбират рационални ценности. Въпреки че не ми допада начинът, по който е изказана препоръката на Хан, тя е в съответствие с предразсъдъците, които ЕС има към нас в Македония и на Балканите, а ние ги потвърждаваме с начина, по който се държим. Те знаят, че ние знаем да лъжем и крадем, особено за избори и в моментите, в които се взимат решения и разбират това като „балканско“. Рационалното са европейските демократични принципи. Как е възмножна комбинация между балканското и рационалното, някой трябва да обясни и на мен. Но изявлението на Хан говори за това, че в чужбина са наясно, че без „балканското“ не може да се намери изход от ситуацията, в която се намира Македония след референдума. Да беше според рационалните, европейските принципи, президентът на страната и опозицията щяха да призоват гражданите да излязат на референдума и да гласуват „против“, ако позицията им е противоположна на тази на правителството, което призоваваше да се гласува „за“. Ако се беше провел европейски референдум, сега щяхме да знаем каква е волята на хората. С обструкциите на референдума отново се доведохме до балканска ситуация. Фактът е че не сме наясно как да поставим правилата на играта“, заяви професорът от Юридическия факултет при УКИМ Денко Малевски.

„А1 Он“ (Македония): Минимум 100 дни са нужни за приемането на промените в Конституцията на Македония
Скопие. Предложението за пристъпване към изменение на Конституцията на Република Македония с четирите съществени изменения, с цел привеждането й в съответствие с текста на споразумението с Гърция пристигна в парламента на страната в понеделник вечерта. С това процедурата се прехвърля на законодателната власт, отбелязва македонският портал „А1 Он“.
В Правилника за дейността на парламента в частта за конституционните изменения не е предвиден краен срок, в който председателят на Комисията по конституционни въпроси трябва да свика Комисията.
Според изявленията на председателя на народното събрание Талат Джафери, той ще прилага член 120 от Правилника, който се отнася за образуване на работни органи и гласи: "Поканата за сесия с предложението на дневния ред и материалите, които ще се обсъждат на заседанието председателят на работното тяло изпраща на членовете на работната група като правило пет дни преди деня на сесията. В неотложни случаи заседание на работна група може да се проведе в по-кратък срок, а дневният ред може да бъде представен на самата среща“.
Според председателя на Народното събрание, който е и председател на Конституционната комисия, ако се прилага редовна процедура в срок от три дни трябва да се възприемат материалите от формално-правен аспект, да се направи консултация със службите и ако решението има всички елементи ще да бъдат изпратени на президента на държавата и на депутатите. В този момент той може да свика пленарна сесия в рамките на 10 работни дни, а междувременно да председателства комисията по конституционни въпроси.
Ако не бъде приет максималният срок, заседанието на Комисията може да се проведе до петък и може да продължи максимум 10 дни. Депутат, по време на изслушването, може да говори няколко пъти в продължение на общо 20 минути, а координатор на депутатска група общо 30 минути. Според някои изчисления, ако участват всички членове на обсъжданията, Комисията може да приключи и за около три дни.
В първия етап, парламента, с мнозинство от две трети, взима решение за пристъпване към промяна на Конституцията и тук веднага идва първият тест дали е осигурено квалифицирано мнозинство.
Според изказванията, ако няма 80 депутати, те незабавно ще отидат на предсрочни избори. Вторият етап е за определяне на проектоизмененията и за това е достатъчно мнозинство от общия брой на депутатите или 61 гласа. Третият етап е приемането на изменения и отново е необходимо мнозинство от две трети или най-малко 80 гласа. Изслушването за всяко изменение трае не повече от три дни.
Ако процедурата се осъществява според най-кратките възможни срокове за финализиране на фазите ще трябват поне три месеца и половина, което означава, че в идеални условия, конституционните промени биха били приети към средата на януари.
Необходими са минимум 100 дни за изменение на Конституцията

„еМагазин“ (Македония): Какво се случва с мерцедеса, за чието закупуване Груевски получи 2, а Янкуловска 6 години затвор?
Скопие. С луксозният мерцедес, за закупуването на който бившият премиер Никола Груевски получи две години, а бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска шест години затвор, неотдавна се возеше германският канцлер Ангела Меркел, отбелязва македонският портал „еМагазин“.
За неговото закупуване преди няколко години Прокуратурата на страната, след предаването на информацията от страна на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония), отвори случая „Тенк“. Мерцедесът беше купен за 573 хиляди евро.
Неговата стойност в момента е най-малко 234 хиляди евро, на колкото беше оценен от експерти, когато македонското правителство искаше да го продаде, отбелязва медията.
Властите обаче се отказаха от продажбата, поне докато не завърши съдебният процес „Тенк“, защото колата е едно от материалните доказателства. При оценяването на мерцедеса е установено също, че той няма сервизна книжка, припомня „еМагазин“.
От правителството са информирали, че с парите от продажбата на автомобила ще бъдат купени линейки.

„Алсат – М“ (Македония): Част от партиите вече са разговаряли за възможни коалиции в случай на избори
Скопие. Политическите партии в Македония не признават да са водили разговори в рамките на своите органи за възможни предизборни коалиции и общи депутатски листи, пише излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“, като посочва, че от СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) не са пожелали да коментират възможни предизборни съюзи с други партии, но през почивните дни заявиха, че предпочитат сътрудничество с коалицията „За“ от референдума. От ДСИ (Демократичния съюз за интеграция) отбелязаха, че предсрочните избори са краен вариант.
В рамките на партийните органи, както твърдят от ДСИ, може би, е имало разговори за потенциални коалиции, но фокусът остава върху разрешаването на въпросите без нови избори. Не е разговаряно за възможно съюзяване и с движението БЕСА на Африм Гаши.
От движението БЕСА на Билал Касами отхвърлиха възможността за общи листи с коалиция „За“ от референдума, но оставиха отворена вратата за евентуално сътрудничество от друг вид в рамките на този съюз, отбелязва медията.
Възможността за предизборна коалиция със СДСМ бе отхвърлена категорични от лидера на „Алианса на албанците“ Зиядин Села. Неофициално съществуват няколко възможни опции за коалицията между партиите и съставяне на общи депутатски листи. Освен фактът, че всяка фракция може да реши да отиде на избори сама, досега са се дискутирали възможностите за сътрудничество между Коалиция „За“ – СДСМ, ДСИ, БЕСА на Африм Гаши, БЕСА на Билал Касами, „Алианса на албанците“ и Демократическата партия на албанците, което вече бе отхвърлено от няколко от възможните участници. Вторият вариант е коалиция само между СДСМ и ДСИ, а третата е: ДСИ, БЕСА на Гаши, БЕСА на Касами и „Алианса на албанците“, смята „Алсат – М“.
Предсрочните избори ще бъдат организирани ако властта не осигури подкрепата на 80 депутати за необходимите конституционни промени за ратификацията на Договора с Гърция, отбелязва още скопската телевизия.

Йоханес Хан: Има информация за закани срещу депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които искат да гласуват „за“ конституционните промени
Скопие. След референдума за промяна на името, който беше неуспешен поради ниската избирателна активност, европейският комисар по разширяването Йоханес Хан призова македонските депутати да приемат необходимите конституционни промени, за да може промяната на името да се случи възможно най-бързо, предава македонският „Фокус“.
„Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не е съгласна в бъдеще страната да се нарича Северна Македония. Все пак, на правителството му трябват 10 гласа от ВМРО-ДПМНЕ, за да прокара конституционните промени, но ръководството на партията се съпротивлява срещу това. Има информации за закани срещу тези, които искат да гласуват по различен начин от партията и да подкрепят правителството в парламента“, заяви Хан.
Членове на ВМРО-ДПМНЕ все противопоставиха на партийния лидер Християн Мицковски, но бяха наказани заради това, какъвто е случаят с бившия заместник-генерален секретар, който беше освободен. Това е абсолютно неприемливо за партия, която се обявява за проевропейска и демократическа“, заяви Хан пред австрийското издание Der Standard.
Сега еврокомисарят се надява на дискусия. Тъй като евроатлантическата интеграция, която в крайна сметка може да бъде постигната чрез решаване на спора за името, е изразена цел също и на ВМРО-ДПМНЕ, поведението им трябва да съответства на това и те да вземат решение, което ща направи Договора възможен. Всичко друго е невероятно“, предупреждава евробюрократът, който обещаваше започване на преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС през миналото лято. „Откажете се от деструктивното поведение“.

Андонис Самарас: „Нова Демокрация“ няма да приеме договора за името
Атина. Бившият гръцки премиер и настоящ депутат от основната опозиционна гръцка партия „Нова Демокрация“ Андонис Самарас подчертава, че с договора от Преспа, Гърция за първи път признава македонската идентичност и съществуването на такъв народ, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Самарас увери, че партията му няма да подкрепи договора, който би гарантирал на Македония членство в НАТО и посочи, че ако в бъдеще Гърция се откаже от задълженията си по договора, ще започне преговорите за разрешаване на спора за името отначало.

„Фокус“ (Македония): Ако Гърция не ратифицира договора за името, конституционните промени в Македония няма да са валидни
Скопие. Правителството на Македония обяви предложение за конституционни промени за прилагане на договора с Гърция, които ще представи в парламента на страната. Според предложението, ако Гърция не ратифицира договора в своя парламент и не ратифицира протокола за приемане на Македония в НАТО, тогава автоматично конституционните промени няма да са валидни, предава скопската електронна медия „Фокус“.
„Целта на тези изменения на конституцията е прилагането на договора с Гърция, с които трябва да се отворят вратите за прием на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Освен това, към общите условия и срокове за влизане в сила на измененията, които ще бъдат обвързани с влизането в сила на договора и ратификацията на протокола за приемане на Република Македония в НАТО в парламента на Република Гърция, ще има и специални срокове в случай на невлизане в сила на тези два документа, след които конституционните промени ще спрат да важат“, се казва в предложението.

Йенс Столтенберг: Няма вариант за влизането на Македония в НАТО без договора за името
Белград. Македония няма план „Б“ за влизане в НАТО, ако не приеме договора с Гърция. Такова послание изпрати от Сърбия генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
Страната трябва да използва тази възможност, която се отдава веднъж в живота, но сега на ход са македонското правителство и парламента, които трябва да намерят начин и формула как да прокарат договора институционално, заяви Столтенберг.
„Остава гражданите и демократичните институции в страната да решат дали ще приемат договора или не. Аз говоря от името на НАТО, че сме подготвени да приемем страната като членка. Едно нещо мога да кажа със сигурност. Няма алтернативен начин, няма план „Б“ за присъединяване към НАТО без договора за името. Единственият начин за Македония да стане членка на НАТО е договорът за името с Гърция. Затова и приветствахме споразумението“, добави генералният секретар на Алианса.

A1 On (Македония): Правителството е изпратило на парламента предложения за четири основни промени в Конституцията
Скопие. В рамките на извънредно заседание правителството на Македония е взело решение да изпрати предложение за изменение на Конституцията, което съдържа четири основни промени. Това поясни говорителят на кабинета в Скопие Миле Бошняковски, предава скопската електронна медия A1 On.
„Добавяне на прилагателното „северна“ към името на Република Македония", е първата промяна в Конституцията, предложена от правителството и обявена от говорителя му.
„Изменение на преамбюла, където ще се въведе позоваване на призива от първото заседание на Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ) с техните решения", е втората промяна, която съобщи говорителят.
„С нов член ще се гарантира зачитането на съседите и че Македония няма териториални претенции", поясни Бошняковски третото предложение за промяна.
„Грижа за македонците и диаспорите в чужбина. Републиката се грижи за културните, икономическите и социалните права на републиката в чужбина. Републиката няма да се намесва в суверенитета на другите държави", поясни говорителят, обяснявайки четвъртата промяна в предложението за промени в Конституцията.
Бошняковски подчерта, че от всички депутати се очаква, независимо от партийния си произход, да гарантират пътя на Македония към членство в Европейския съюз и НАТО.
„Членовете на парламента се очаква да вземат решение, като зачитат волята на гражданите. Хората направиха важен избор, мнозинството гласуваха на референдума и подкрепиха една цел и визия. От днес всичко е в ръцете на законодателите. С решението си те трябва да направят Македония една хубава страна", призова Бошняковски.

„ТВ 21“ (Македония): Правителството без предложение за конституционни промени, работата ще бъде предадена на парламента
Скопие. Скопската телевизия „ТВ 21“ съобщава ексклузивно, че на извънредното заседание на правителството на Република Македония е взето решение да не се изготвя предложение с конкретни конституционни промени. Вместо това е постигнато съгласие тази задача да бъде предадена за изпълнение на Събранието.
По данни на телевизията кабинетът няма да представи предложения, а само ще изпрати на парламента насоки за такива. След това решението за измененията в Основния закон ще бъде взето от парламента.

„Вечер“ (Македония): За конституционните промени ще се гласува на 16 октомври
Скопие. На 16 октомври правителството на Македония предвижда гласуване за промяна на Конституцията, съобщава електронното издание на скопския вестник „Вечер“, като уточнява, че информацията е разпространена от няколко медии, които се позовават на източници от парламента в Скопие.
Планът е въпросът да бъде включен в дневния ред на обсъжданията в парламента и ако не получи необходимата подкрепата от две трети от депутатите в Събранието, незабавно да се пристъпи към гласувана за провеждането на предсрочни парламентарни избори.
Преговорите по партийни източници продължават, но до този момент правителството и опозицията твърдо остават в позициите си, припомнят от редакцията.

„НОВА“ (Македония): Кабинетът в Скопие се събира на извънредно заседание за конституционните промени
Скопие. В следобедните часове на деня правителството на Македония се събира на извънредно заседание, а единствената точка, включена в дневния ред, е предложение за промени в Конституцията с насоки за изменението и допълнението й, предава скопското електронно издание „НОВА“.
След заседанието предложението ще бъде внесено в парламента, където се очаква да бъде събрана необходимата подкрепа за прокарването на конституционните промени за името, т.е. гласовете на две трети от 120-местния законодателен орган в Скопие.
През тази седмица трябва да станат ясни следващите стъпки за цялостния процес на изпълнение на Договора от Преспа и по-нататъшни перспективи за интегриране на страната в Европейския съюз и НАТО.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не е променила позицията си, че няма да подкрепи конституционните промени. Управляващата коалиция на свой ред подчертава, че ще направи всичко по силите си да осигури мнозинство от две трети, в противен случай ще бъдат организирани предсрочни избори.

„Алсат-М“ (Македония): Гордана Янкуловска е осъдена на шест години затвор
Скопие. Бившият министър на външните работи на Македония Гордана Янкуловска бе осъдена на шест години лишаване от свобода по делото „Танк“, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Янкуловска бе призната за виновна по обвинения в злоупотреба със служебно положение и власт заради присвояване на средства при закупуване на служебен автомобил. За същото престъпление бе произнесена присъда и срещу бившия премиер Никола Груевски – в края на миналата седмица Апелативният съд в Скопие потвърди решението за лишаването му от свобода за срок от две години.

„Вечер“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи конституционните промени, а правителството продължава да упорства за мнозинство от две трети в парламента
Скопие. През тази седмица трябва да станат известни следващите стъпки във връзка с цялостния процес на изпълнение на Договора от Преспа и по-нататъшните перспективи за интегриране на Македония в Европейския съюз и НАТО. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ уверява, че няма да подкрепи конституционните промени, а властта продължава да упорства, че ще направи всичко по силите си да осигури мнозинство от две трети в парламента, а ако такова не бъде събрано, то тогава ще бъдат организирани предсрочни избори, коментират в редакцията на електронното издание на скопския вестник „Вечер“.
„Вярваме, че ще имаме резултат до края на седмицата или началото на следващата. Някъде около 10 октомври е ориентировъчна дата, когато трябва да обявим на обществеността какви са следващите стъпки. Надявам се, че ще имаме възможността да кажем, че е осигурено необходимото мнозинство от две трети в парламента“, заяви миналата седмица премиерът Зоран Заев.
Лидерът на опозицията Християн Мицкоски вчера излезе с нови искания към властта - предсрочни избори с формирането на служебно правителство и прокурор по предложение на ВМРО-ДПМНЕ, или отхвърляне на договора за името и избори, след които ще се избере главен прокурор с консенсус от всички партии.
„Има два варианта. Първите избори бяха обявени от Зоран Заев, а ВМРО-ДПМНЕ ги прие. Трябва да има служебно правителство, за да се случи това. Необходимо е да се създаде атмосфера на справедливи условия и да се избере прокурор по предложение на опозицията. Втората възможност е Зоран Заев незабавно да се откаже от договора и веднага да има избори, така че хората да решат. След тях ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи създаването на нова институция за преследване на престъпления, водена от главен прокурор, постигнат с консенсус от всички партии“, поясни Мицковски. поиска
Помолен за коментар около потвърдената от Апелативния съд в Скопие присъда срещу бившия премиер Никола Груевски и твърденията за търговия с депутатски гласове за негова свобода, Мицковски заяви, че самият факт, че някой мисли, че правителството на Зоран Заев търгува с правосъдието, говори за това в каква атмосфера и общество живеят македонците.
СДМС остава на мнение, че над 600 хиляди граждани са заявили, че са за ЕС и НАТО, и това трябва да бъде зачитано.

„Тhetoc.gr“ (Гърция): Поляризация до червено в БЮРМ, изборите са на прага
Атина. Обратното броене преди гласуването на конституционните промени в парламента на БЮРМ изтича, поляризацията в отношенията между управляващи и опозиция е нажежена до червено, а предсрочните избори се задават, пише гръцкото електронно издание „Тhetoc.gr“, в информация посветена на ситуацията в Македония.
Според изданието отношенията между Зоран Заев и лидера на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ са в най-лошия им етап и индикация за това е изявлението на премиера, че „няма какво да обсъжда с Християн Мицковски“.
„Тhetoc.gr“ смята, че управляващите до последно се надяват да постигнат заветните 9 гласа от опозицията, за да избегнат провеждането на предсрочни избори. Показателни за това са изявленията, направени през уикенда, в които се преповтаря, че „Македония е в отлична икономическа форма, че предстои прием в НАТО и отваряне на преговорни глави с ЕС през юни и че на никого не са необходими избори в този момент“.
Изданието отбелязва, че според Зоран Заев той е в постоянен контакт с гръцкия премиер Алексис Ципрас и колкото по-бързо се одобри договорът от Преспа, толкова е по-добре и за двете страни.
На свой ред лидерът на опозицията Християн Мицковски на извънредна пресконференция заяви, че договорът с Гърция е отхвърлен от гражданите на страната и предстоят предсрочни парламентарни избори. Той поиска служебен кабинет, който в рамките на 100 дни да подготви изборите и нова формула за избора на главен прокурор, заради нулевата ефективност в борбата с корупцията.
Според „Тhetoc.gr“ от изтеклите протоколи от срещите между двете страни се вижда ясно, че премиерът Заев и външният министър Димитров са силно притеснени от възможността позицията на Македония да бъде обявена за провалена.
Коментарът на изданието завършва с констатацията, че натискът който продължава да се оказва върху Македония, извежда на преден план ролята на Русия. „Тhetoc.gr“ смята, че след първоначалното противопоставяне на референдума от страна на руското външно министерство и непряката заплаха за „вето“ в Съвета за сигурност, сега са последвали обвинения срещу НАТО и лично срещу генералния секретар Йенс Столтенберг.